Riverdale Chapter 48 seizoen 3 aflevering 13: Wat is die geheimzinnige The Farm?!

riverdale chapter 48 season 3 episode 13
The CW

Eindelijk komen we een stapje dichterbij die raadselachtige en levensgevaarlijke Farm.

Al eerder deze week werd bekend dat de rol van de al even geheimzinnige leider van The Farm, Edgar Evernever gespeeld zal worden door Chad Michael Murray, die je misschien wel kent van Gillmore Girls en One Tree Hill. Die aankondiging betekent dat we eindelijk meer te weten gaan komen over Edgar en the Farm. En ja, hij is dus al weer zo oud dat hij een vader kan spelen van een dochter van 17…

We hadden al eerder kennis gemaakt met zijn dochter Evelyn Evernever, die al eerder Ethel leek te indoctrineren, en nu is Kevin aan de beurt. Het zijn schimmige zaakjes daar op die Farm.

De enige die zich daar druk om schijnt te maken is Betty. De altijd slimme Betty die haar koppie erbij houdt en zich niet laat afleiden door ordinaire en banale zaken zoals bendes, drugs, bokswedstrijden etc. Laat Betty dus een schijnend en stralend voorbeeld zijn in de donkere grimmige onderwereld waarin heel Riverdale zich lijkt te bevinden en waar Cheryl, Toni, Archie, Veronica, Jug en nu ook Kevin in verstrikt raken.

Foute boel in Riverdale

Want waar ik zelf een beetje problemen mee ga krijgen met deze serie is dat al deze slechte dingen een tikketje te geromantiseerd worden. Ronnie is niet sexy met haar maffiafamilie. Het is niet stoer van Archie om te gaan boksen puur om te vechten voor fout geld. Boksen is een sport, geen crimineel circuit, tenminste dat zou zo moeten zijn. Gelukkig heeft Archie nu de verstandige Josie om hem op het rechte pad te houden. Bendes zijn niet stoer, iemand blindelings volgen omdat je ergens bij wilt horen is niet cool. Dat Cheryl de Pretty Poisons heeft opgericht is niet om voor Toni een familie te creëren, maar voor haarzelf om macht over anderen uit te oefenen. Ook zo fout en suf. Dat terwijl dit een young adult serie is vind ik dat de focus soms iets te verkeerd ligt.

Dus: Gebruik geen Drugs! Handel zeker niet in drugs. Word geen lid van een bende. Laat je niet omkopen. Wees je eigen authentieke leuke zelf.

De gezegd hebbende; Back tot The Farm. Want met dat mysterie gaan we verder nu de Gargoyle King is ontmaskerd. Or is he?

Hoe gevaarlijk is de Farm?

Want terwijl Alice steeds dieper verzeild raakt in The Farm, aangemoedigd door Polly, maakt Betty zich grote zorgen. En terecht. Want als ze onderzoek doet blijkt dat er wel 30 mensen aan de Farm zijn ontsnapt. Ze weet een van die mensen op te sporen, Martha en die spreekt met haar af. Martha vertelt Betty wel iets heel bijzonders.

Let op: Martha verliet, oftewel is gevlucht van de Farm, zes jaar geleden, nadat haar zus daar omkwam. En wel tijdens een ceremonie: een doop. Een doop die Alice op dat moment van plan is te ondergaan, als een wedergeboorte. Want de Farm gelooft dat als je dicht bij de dood komt, je de waarheid ziet. Daarom moeten de leden een extreme beproeving doorstaan om dichter bij…. en nu komt het… The Ascension te komen. Wait what? Back up. THE ASCENSION! Waar hebben we dat belangrijke woord nog meer gehoord? Juist ja, bij G&G. Het is wat de Gargoyle King beloofde. Maar het is ook wat de Farm belooft. En de eerste stap is de doop. Not good, people, not good at all.

Is de echte Gargoyle King echt dood of leeft hij nog?

Ondertussen wil Jug, of liever gezegd wil zijn lieftallige moeder Gladys, ja ze maakt wel een ontbijtje, maar een fijne moeder is het niet, deze drusgbarones, dat hij de Ghouilies rekruteert voor de Serpents, want hun aantal wordt te klein. Maar de Ghouilies blijken niet meer te bestaan en de meesten van hen zijn overgelopen naar de Gargoyle bende. Wanneer Jug hun leider, Kurtz spreekt, zegt ook hij dat de Gargoyle King nog leeft.

Terwijl we allemaal dachten dat Tall Boy de Gargoyle King was in opdracht van Hiram om Fizzle Rocks te verkopen, die de Sister of Mercy testten op hun kinderen. De Sisters of Mercy hadden ooit de Gargoyle King in het leven geroepen om die kinderen in het gareel te houden en die kinderen hadden op hun beurt weer G&G bedacht om te kopen met de Gargoyle King en hun angsten.

Edgar Evernever en zijn gevaarlijke sekte

Maar nu zit het toch allemaal nog ingewikkelder in elkaar. Want nu wordt er wel erg sterk gehint dat Edgar Evernever en de Farm iets te maken hebben met de mythe rondom de Gargoyle King en hun plannetjes zijn allesbehalve zuiver.

Arme Betty. Gelukkig wist ze op tijd te komen om haar moeder van een zekere verdrinkingsdood te redden, maar Alice blijft geïndoctrineerd en heeft het licht gezien en wil nu het huis gaan verkopen en met Betty haar intrek nemen in de Farm, wat nu zijn hoofdkwartier heeft in het oude gebouw van de Sisters.

Hoe zal dit allemaal aflopen? En om nog maar eens terug te gaan naar het begin van dit seizoen. Zag Betty werkelijk de tweeling zweven boven het vuur in haar achtertuin of was dat een hallucinatie van de Fizzle Rocks, waarna ze flauwviel? Stapje voor stapje komen we meer te weten over de Farm dat al vanaf het begin van dit seizoen een rolletje op de achtergrond speelt, en waarvan deze rol steeds groter gaat worden. En waarschijnlijk ook gevaarlijker.

Hopelijk hoeft Betty het niet allemaal alleen te doen. Krijgt Archie zijn act back together, focust Veronica zich weer meer op haar vrienden, gaat Cheryl haar Pretty Poisons ten goede aanwenden en gaat Jug hopelijk snel genoeg inzien wie zijn moeder werkelijk is en verwerkt Kevin zijn verdriet om Moose op een wat gezondere manier.

We gaan het allemaal meemaken. Volgende week wordt een spannende, want de titel refereert aan een Twin Peaks film: Fire Walk With Me. Dat belooft crazy stuff te worden.

Ik kan niet wachten. See you next week.

P.S Laten we Luke Perry veel sterkte en beterschap wensen en hopen dat hij er snel weer helemaal bovenop komt. 

Meer lezen over Riverdale? Klik dan op onderstaande links: