Film Review: App (2013)

review film app 2013
App/ Just Film

App (2013) is een Nederhorror waarin science fiction met slasher elementen door middel van een levensgevaarlijk App worden gecombineerd, maar niet weet te overtuigen.

Het allerleukste aan deze film is dat er een app bij hoort. In de bioscoop werd er verzocht om je telefoon aan het zetten, het geluid uit en de app te downloaden. Dat geeft natuurlijk gelijk een extra dimensie aan de film. Het is een gimmick die William Castle al veelvuldig heeft toegepast, denk aan de speciale brillen om geesten mee te kunnen zien in 13 Ghosts (1960). Dit heeft qua horror en suspense gevoel een vergelijkbaar effect als het niet in de spiegel hardop drie keer ‘Bloody Mary’ of vijf keer ‘Candyman’ durven zeggen. Maar is de film net zo innovatief als het idee om er een app bij te ontwikkelen voor tijdens het kijken?

Het verhaal

Anna is een psychologiestudente die ongevraagd een app heeft gedownload gekregen genaamd IRIS die niet alleen algemene vragen kan beantwoorden, maar ook alles over Anna lijkt te weten. Wanneer dat een beangstigende vormen aan gaat nemen, probeert ze de app te verwijderen, wat niet lukt, maar waardoor er wel allemaal bizarre ongelukken om haar heen gebeuren en ze beseft dat zij misschien zelf ook wel in gevaar is. Om te overleven moet ze de oorsprong van de app zien te achterhalen.

Stereotypen

De film is typisch Nederlands, met veel stereotyperende personages, die niets origineels of eigens inbrengen. Hierdoor lijkt het gericht op een jonger publiek, die zich hier misschien minder aan stoort (en misschien ook wel). Toch is het jammer dat de jeugd of twintigers zo gezien wordt, als clichématige types, die vooral erg seks- en drank- en feestgericht zijn. Juist om een interessante horror of psychologische thriller te maken, is het fijn om de personages uit dat cliché te trekken, ook om het minder voorspelbaar te maken en dus spannender.

Maar dat is niet het enige wat er aan schort. De manier waarop de behandelend arts met haar broer en haar omgaat en vice versa is vrij onrealistisch en ook de professor op de universiteit is wel heel vreemd neergezet en onrealistisch.

Anna zelf wordt niet neergezet als een sympathiek persoon, wat het ook bemoeilijk om met haar mee te leven. Zowel het script als het acteerwerk komt hier en daar ook wat houterig over, waardoor het niet altijd even prettig is om naar te kijken en waardoor het ook vaak geloofwaardig overkomt.

IRIS als SIRI

Het idee dat de technologie je hele leven over kan nemen is niet echt nieuw, dat dit door middel van een app gebeurt wel, maar de toegevoegde waarde hiervan is miniem. Ook de app zelf, IRIS (achterstevoren: SIRI) is niet erg mooi of geloofwaardig vormgegeven, wat misschien te maken heeft met de zogenaamde robotstem van de app. Dat er ook nog eens een experimentele chip in haar broertje wordt geplaatst, is een middel om extra te benadrukken dat we omringd zijn door technologie en computers en dat we daardoor helemaal beheerst worden. Dat en het feit dat we onszelf allemaal afhankelijk hebben gemaakt, wil overbrengen dat dit desastreuze gevolgen kan hebben voor ons en de samenleving.

Die ideeën bestaan natuurlijk al lang. Alleen de uitvoering kan hier nog iets aan toevoegen. Wat niet het geval is in deze film. Want door zogenaamde spyware mixen met een chip waardoor iemand weer kan lopen en een geest die er in opgesloten zit, is allemaal wel teveel van het goede. Beter was geweest om op één van die dingen te focussen en niet al te veel verschillende dingen door elkaar te gebruiken waardoor het plot nu een mengelmoes werd. De film springt van scène naar scène, waarin de app uit zichzelf van alles uitvoert, met schijnbaar een connectie met alles wat met elektriciteit te maken heeft.

Conclusie

App is geen noemenswaardige film, met een boodschap die op een ongeloofwaardige manier wordt overgebracht. De scènes waarin we de personages beter leren kennen zijn te mager en eenzijdig gericht op het “studentenleven”. Het script is niet erg vindingrijk en zorgt voor repetitief gedrag en situaties. Hierdoor is er weinig binding met Anna, maar ook met het verhaal zelf. Het hele plot zit te rommelig in elkaar, hangt te veel af van toevalligheden en is aan het einde ongeloofwaardig. De spanningsopbouw en wat er nu aan de hand is, blijft niet alleen onduidelijk, maar komt soms uit de lucht vallen, zodat je spannende muziek hebt met doelgerichte acties, die compleet irrationeel zijn en onlogisch. Ook de manier van filmen voegt niets bijzonders toe en sommige shots zijn ronduit overbodig. Misschien dat de film-app wel extra toevoegingen heeft, maar dat kan ik niet beoordelen.

Praktische info

  • App (2013) 85 min
  • Directed by: Bobby Boermans
  • Produced by: Edvard van ‘t Wout
  • Written by: Robert Arthur Janen
  • Starring: Hannah Hoekstra, Isis Cabolet, Robert de Hoog, Alex Hendrickx, Matthijs van de Sande Bakhuyzen, Jeroen Spitzenberger
  • Music by: Herman Witkam
  • Cinematography: Ezra Reverda
  • Edited by: Brian Ent
  • Production company: 2CFILM
  • Distributed by: Just Film