Nieuws: The Haunting of Hill House komt in 2020 met een tweede seizoen

the haunting of hill house season 2 the haunting of bly manor
The Haunting of Hill House/ Netflix

Geweldig natuurlijk, want The Haunting of Hill House was een van de, misschien wel de succesvolste serie van (Netflix) afgelopen jaar. Maar dat was toch een afgerond verhaal/seizoen vraag je je nu af.

The Haunting of Hill House was gebaseerd op het gelijknamige boek van Shirley Jackson en had inderdaad een mooi en ook zeer ontroerend einde, dat alle mysteries had ontrafeld. Geen cliffhanger, geen losse eindjes, maar een afgerond verhaal. Een tweede seizoen zou dan ook mooi kunnen voortborduren op het hele raadselachtige huis Hill House en andere eerdere bewoners, aangezien het al een hele lange tijd, de doden tot zich heeft genomen, of zelfs kunnen afspelen in de toekomst met een nieuw gezin of nieuwe bestemming voor het huis. Genoeg mogelijkheden.

Anthologie

Maar maker Mike Flanagan heeft voor een andere benadering gekozen. Want er is besloten om er een anthologie serie van te maken, in navolging van bijvoorbeeld American Horror Story.  Waar AHS zich focust op allerlei verschillende horrorgenres, tropes en dergelijke, gaan we in het tweede seizoen van The Haunting.. een ander spookverhaal onder de loep nemen.

The Turn of the Screw

Want ook het tweede seizoen wordt gebaseerd op een boek, en wel de gothic ghost story van Henry James uit 1898, The Turn of the Screw. Dit spookverhaal is een zeer interessesant spookverhaal aangezien het geheel vanuit het perspectief van een persoon wordt beschreven en deze verteller dus onbetrouwbaar is. Deze verteller is een naamloze gouvernante die voor twee kinderen, Miles en Flora, moet zorgen in een oud groot landhuis. Maar eenmaal daar ziet ze twee spookverschijningen, die het op de twee kinderen hebben voorzien. In het boek gaat het alleen om de vraag of de gouvernante dit zich allemaal inbeeldt, of dat er werkelijk (kwaadaardige) geesten rondwaren. Het is een daarom een zeer interessant boek omdat dit nooit duidelijk wordt.

Dat biedt genoeg mogelijkheden voor een serie. En ik ben heel benieuwd hoe dit keer het klassieke verhaal van Henry James zal worden geïnterpreteerd.

Het boek van Shirley Jackson heeft Mike Flanagan al heel succesvol, hetzij geheel anders vorm gegeven, en geïnterpreteerd, maar op zo’n manier dat het originele verhaal goed doorschemert en er een eigen nieuwe vorm aan is gegeven, zonder afbreuk te doen aan het origineel. Ik verwacht dan ook niet anders dat het ook dit keer goed eng verhaal wordt dat prachtig wordt vormgegeven, in een nieuw jasje, met die unheimische en beklemmende sfeer van het originele verhaal van Henry James.

The Haunting of Bly Manor

We moeten echter nog wel een tijdje wachten om het resultaat te kunnen bekijken. Want de serie wordt pas verwacht in 2020.

Het zal de titel The Haunting of Bly Manor krijgen en of dezelfde acteurs weer meedoen, maar dan in een andere rol, zoals ook in AHS, is niet bekend. In het boek van Henry James, zijn slechts een paar personages, en waarschijnlijk zal dat in de serie wel worden uitgebreid naar meer. Maar dat is slechts speculatie.

We zullen gewoon moeten afwachten. Maar goed nieuws is het zeker!

In de tussentijd raad ik je aan om het boek van Henry James te lezen. Het is een must read voor (gothic)horror liefhebbers, maar ook een belangrijk literair boek, en zo heb je alvast een idee wat je kan gaan verwachten in The Haunting of Bly Manor.

← Lees hier het review van The Turn of The Screw