Wie is de moordenaar in Urban Legend (1998)

widm Urban Legend 1998 killer (1)
The Killer in Urban Legend/ Columbia TriStar Film

In de film Urban Legend slacht de killer zijn slachtoffers af op de wijze van zogenaamde urban legends. Wie is deze geheimzinnige killer en waarom deze urban legends?

In Urban Legend wordt Pendelton University geteisterd door een killer gehuld in een parka met een capuchon op die studenten en professors een voor een afslacht. De moorden bootsen allen een urban legend na.

Hoofdpersonen/verdachten/slachtoffers zijn: Natalie, de zogenaamde Final Girl. Haar kamergenote Tosh. Haar beste vriendin Brenda. Overige vrienden: Parker en zijn vriendin de radio DJ op school Sasha, Paul, schooljournalist en de love interest van Natalie en tenslotte Damon de grappenmaker. Verder spelen een rol: professor Wexler, beveiliger Reese, schoolhoofd Dean Adams en de  vreemde conciërge zonder naam.

Someone’s in the back seat

De eerste moord/urban legend is de opening van de film, wanneer een studente Michelle met haar auto terugrijdt naar Pendleton. Wanneer zij stopt om bij te tanken bij een benzine station, gedraagt de pompbediende zich heel vreemd. Maar hij stottert dus kan hij zich niet goed verstaanbaar maken. Om het meisje te waarschuwen lokt hij haar onder valse voorwendselen het benzinestation binnen, waardoor zij denkt dat ze met een gek te maken heeft en vlucht. In haar vlucht roept de pompbediende haar nog wel na: ‘Someone’s on the back seat.’ Waarop de killer vanuit de achterbak opduikt en Michelle neerhakt met een bijl.

The Boyfriends Death

Wanneer Natalie bij Damon haar verhaal doet en het dus blijkt dat zij Michelle goed kende, en hij haar in de auto meeneemt naar het bos, wordt Damon het volgende slachtoffer. Wanneer hij gaat plassen, wordt hij neergeslagen en opgehangen aan een boom en hangt hij boven de auto. Wanneer Natalie vreemd geschraap hoort op het autodak en de killer vervolgens Natalie laat schrikken en zij probeert weg te rijden, blijkt dat het touw rondom de boom gebonden is aan de auto en Damon zo wordt opgehangen. Maar wanneer Natalie weet te ontsnappen en Reese gaat halen, is alles weg en lijkt het alsof zij het verzonnen heeft of dat het een grap van Damon was, zoals de rest denkt.

The Roommate

Natalie heeft het niet zo getroffen met haar gothic kamergenote die de hele tijd seksdates heeft waardoor Natalie het licht uit moet laten, wat Tosh altijd naar haar snauwt als ze binnenkomt. Als Natalie dit keer binnenkomt, hoort ze Tosh weer tekeer gaan en ze luistert met haar koptelefoon naar muziek. Maar de volgende morgen komt Natalie tot de ontdekking dat Tosh dood is, en op de muur staat in bloed geschreven: ‘Aren’t you glad you didn’t turn on the light?’

The ankle slasher under the car

Vervolgens is Dean Adams aan de beurt. De killer snijdt zijn enkels door en laat de auto over hem heen rijden, terwijl hij wegkruipt en wordt hij vervolgens ook nog gespietst door de spikes op de grond in de garage.

Pop Rocks and Soda

Paker is next. Op een feestje dat hij geeft krijgt hij een telefoontje van de killer. Dat hem doet denken aan de urban legend ‘The Babysitter and the Man Upstairs’ waarin de killer vanuit het huis belt. Maar eerst nog krijgt hij een nare verrassing met de urban legend ‘Old Lady Dries Dog in Microwave.’ Tenslotte doodt de killer hem uiteindelijk met de mythe dat je geen Pop Rocks kunt eten en tegelijkertijd Frisdrank kan drinken omdat je maagwand dan scheurt. De killer gebruikt echter gootsteenontstopper in plaats van frisdrank.

Love Rollercoaster

Dan is Sasha aan de beurt. Terwijl het feestje van Parker nog aan de gang is zegt iemand tegen haar dat er in het liedje Love Rollercoaster een echte schreeuw te horen is van iemand die wordt vermoord. De eer is aan Sasha om dit dus na te bootsen, door tijdens haar radiouitzending geconfronteerd te worden met de killer en ze moet vluchten voor haar leven, terwijl dit alles live via de radio te horen is. Haar doodsschreeuw is levensecht.

De enige die niet zichtbaar wordt vermoord met een urban legend is Professor Wexler. Dit maakt de teller op 7.

De verdachten

Ondertussen doen Natalie en Paul onderzoek. Niet alleen komen ze het patroon van de urban legend op het spoor, maar ook dat de urban legend omtrent Stanley Hall waar is. Dat maakt Professor Wexler verdacht, want hij blijkt de enige overlevende van dat massacre te zijn. Maar ook Damon die een weekend op skivakantie is, kan de dader zijn, als een ziekte prankster. Wie nog meer? De vreemde conciërge, die op een wel heel vreemd moment opduikt op Natalie te redden? Of misschien wel Paul zelf die op vreemde momenten opduikt en wel erg veel interesse heeft in de moorden. Wanneer hij samen met Natalie en Brenda met zijn auto vlucht, vinden de twee meiden de dode Wexler in zijn kofferbak wat hem tot verdachte nummer 1 maakt.

urban lengend 1998
Brenda/ Columbia TriStar Film

The Gang Highbeam Initiation

Maar uiteindelijk blijkt alles te herleiden naar een urban legend die ooit eens eerder is uitgevoerd. En wel door Natalie en Michelle, die op high school vriendinnen waren. Het leek Michelle leuk om de ‘The Gang Highbeam Initiation’ na te doen. Het idee is om zonder licht te rijden en degene die naar hen knippert met zijn lichten te achtervolgen en te doden. Michelle en Natalie willen die persoon alleen maar aan het schrikken maken, maar wat als een grap begint loopt uit op een ongeluk waarbij de bestuurder van de auto die zij achtervolgden om het leven komt.

Gotcha!

En wat blijkt, die persoon was ene David Evans, de verloofde van Brenda en liefde van haar leven. Nu neemt ze wraak op Michelle en op Natalie ondertussen iedereen als een maniak afmakend volgens verschillende urban legends. Als Brenda tenslotte Natalie gevangen heeft genomen wil zij haar doden via de ‘Kidney Heist’ zodat ze doodbloedt.

Reese komt net op tijd en samen met Paul en Natalie weten ze Brenda te overmeesteren en Natalie schiet haar neer.

Met 7 kills, 3 overlevenden en een onbekend lot van de conciërge, weet Brenda Natalie en Paul echter nog een laatste scare te geven, voordat ze in de rivier belandt en haar lichaam nooit wordt gevonden… totdat…iemand op een andere Universiteit deze Urban Legend vertelt, guess who that story tells…

← Lees hier het review van Urban Legend (1998)