Riverdale Chapter 47 seizoen 3 aflevering 12: How to be Gay

riverdale season 3 chapter 47 bizarrodale
Kevin and Moose/ The CW

Met deze nieuwe aflevering van Riverdale wordt een belangrijk sociaal maatschappelijk punt aangestipt. Waardoor eindelijk weer eens de hoofdrol wordt gegeven aan Cheryl en Kevin. Want gay (homoseksueel) en gay (blij) zijn, blijkt niet altijd makkelijk samen te gaan. 

Zoals Jug al zegt in het begin, met Riverdale als Bizarrodale, waarin drugs, criminaliteit en mysteries de hoofdrol spelen, gaat het ook om gewone mensen die hun leven proberen te leiden. In deze aflevering wordt eindelijk weer eens gefocust op de normale dingen van de dag. Alhoewel het in er Riverdale allesbehalve normaal aan toe gaat.

Dit keer dus geen aflevering over Betty de onderzoeker, Jug degene met de eureka ideeën, maar eindelijk ook eens een keer de focus op Kevin, Cheryl en Josie. Dat brengt ons bij legacies, being gay, familie, ergens bij willen horen, en je dromen volgen.

Kevin & Moose

Door middel van Kevin en Cheryl wordt op een heftige, maar helaas nog voor velen de  nare, realiteit getoond hoe het is om in deze tijd gay te zijn. Wie denkt dat het makkelijk is en dat je gewoon openlijk gay kan zijn zonder verdere problemen heeft het mis. Kevin heeft een goede vader in Tom die hem volledig heeft geaccepteerd, maar Moose is niet zo gelukkig. Moose is niet de enige die het niet aan zijn vader durft te vertellen en bang is voor zijn reactie. En hij heeft helaas nog gelijk ook.

Ook Cheryl die zelf haar seksualiteit openlijk omarmt, ondanks een moeder die nota bene een hoerenmadam is, die haar walgelijk vindt, wil Moose en Kevin op z’n Cheryls helpen. Goed bedoeld, maar iemand ‘outen’  zonder dat hij of zij daar zelf klaar voor is, of wil, is nooit een goed idee. En zoals Cheryl later zelf ook zegt; je ontneemt iemands eigen keuze op die manier.

Deze actie hebben Kevin en Moose moeten bekopen met een hele angstige avond wat eigenlijk hun eerste officiële romantische avond moest worden. Terwijl Marcus, de vader van Moose, de andere ouders afleidt met een Gargoyle King brief waarin ze worden gedwongen om de Ascension Night af te maken waar ze in de jaren 80 mee begonnen waren, is dit een afleidingsmanoeuvre om Kevin en Moose te ontvoeren door de RROTC kadetten om hen te laten drinken uit de kelken van de Gargoyle King.

Dus weer iemand die het kostuum en masker gebruikt van de Gargoyle King om angst te zaaien, mensen pijn en kwaad te doen. Wanneer de andere ouders daar achter komen, haast iedereen zich naar het bos bij de bunker om Kevin en Moose te redden, waarbij Cheryl haar eerste stap zet om het goed te maken met een welgemikt goed schot van haar boog.

Mar het drama eindigt daar niet. Want wat bleek. Vroeger was ook Marcus verliefd op Tom, net zoals Moose verliefd was op Kevin. Maar Tom, als hetero, schrok van de avances van Marcus, zijn beste vriend en Marcus werd vervolgens ook gedumpt bij de Sisters of Mercy die hem aan een conversie therapie onderworpen. En hij zo in contact kwam met de Gargoyle King en het spel Gryphons and Gargoyles. Die Sisters hebben dus echt een fiks aantal jaren Riverdale flink gestoord gemaakt met hun zieke therapieën en hun gestoorde kijk op mensen. Het maakt het allemaal nog triester hoe de levens van vele Riverdale bewoners verziekt zijn.

riverdale season 3 chapter 47 bizarrodale
Cheryl and Toni/ The CW

Cheryl & Toni

Maar ook Cheryl op haar beurt heeft last van Penelope’s kijk op dat Cheryl lesbisch is. Niet alleen noemt ze haar eigen dochter walgelijk, maar ook zorgt ze ervoor dat Cheryl niet toegelaten wordt op haar alma mater, Highsmith College. Maar Cheryl laat dat niet op zich zitten en zorgt in vier stappen dat ze het goed maakt voor zichzelf, voor Tee-Tee, die de Serpents mist, en met Moose die ze voor het blok heeft gezet. Ten eerste chanteert ze samen met Tee-Tee Penelope met haar Maple Club en zorgt er zo niet alleen voor dat zij zelf wordt toegelaten, maar ook dat Toni een gesprek krijgt. Ze biedt haar excuses aan aan Moose en richt voor Tee-Tee een nieuwe club op de Pretty Poisons.

Zo krijgen we eindelijk eens meer te zien van het heerlijke complexe karakter van Cheryl. Egoïstisch, maar onopzettelijk. Ze probeert anderen te helpen, maar enkel vanuit haar eigen gezichtspunt waardoor het vaak backfired (net zoals het andere karakter uit het Riverdale universum; Sabrina). Maar met haar intelligentie, durf en bluf en creativiteit weet ze alles toch weer goed te maken. Go Cheryl!

Josie & Archie

Maar Cheryl is niet de enige die het erg druk heeft met zichzelf, ook Josie komt tot een inzicht dat ze alleen maar focust op haar toelating tot Juilliard en al het andere opzij zet, zo ook Sweet Pea waar ze in de zomer nog een korte relatie had. Maar hij laat zich niet zomaar gebruiken als het haar uitkomt. Good for him. Vrouwen wordt dat aangemoedigd niet te doen, maar hetzelfde geldt ook voor mannen.

Gelukkig is daar Archie die nadat Josie hem heeft geholpen om weer back on track te komen, hij haar helpt. Het mag echter niet baten, wat ook al heeft ze de auditie genailed, mag ze geen tweede auditie doen. Maar ondertussen bloeit er iets moois tussen Archie en Josie. Ik vroeg me al af wanneer ze dat gingen bezegelen, want dit zat er al wel aan te komen, nietwaar.

Gladys en de Gargoyle King

Dus ondanks dat het een rustige aflevering zou worden met de gewone levens van de personage die centraal werden gezet, was er toch weer een hele hoop roering. Want Gladys is terug de moeder van Jug en zij blijkt grootse plannen te hebben. Met de burgemeester die haar geld schuldig is, de sheriff in haar zak en met waarschijnlijk een hoop slechte bedoelingen. 

Maar wat dacht je dan wat Jug zegt aan het einde van de aflevering. Zowel Tall Boy als de vader van Moose hebben de Gargoyle King gebruikt voor drugsdealen of angst aan te jagen, maar hoogstwaarschijnlijk loopt er nog een echte Gargoyle King rond. Iemand die verder gaat dan drugsdealen, maar die een groter plan heeft om te manipuleren en een vals en dodelijk spel speelt.

Zal het raadsel van de Gargoyle King dan nog steeds niet zijn opgelost? Loopt de echte Gargoyle King nog rond? En wie was de oorspronkelijke Gargoyle King in de jaren 80? Die loopt zeker nog vrij rond. Is dat geen enge gedachte om mee af te sluiten?

We zullen twee weken. Wat?! TWEE WEKEN! moeten wachten op de volgende aflevering. 

See you back on 28 Februari

Meer lezen over Riverdale? Klik dan op onderstaande links: