Scare of the Week episode 6: Terrified/ Aterrados (2017)

terrified aterrados 2017
Terrified/ Machaco Films

Terrified verdient niet de titel engste film aller tijden, maar zeer eng is deze film zeker wel.

Terrified weet op een geheel eigen wijze en op originele en creatieve manier al de clichés en tropes rondom het ‘haunted house’ horror genre nieuw leven in te blazen. De film begint als een ‘anthologie spookverhaal’ dat opgedeeld lijkt in 3 segmenten. Het zijn afzonderlijke verhalen van drie verschillende mensen die ieder in een huis in dezelfde wijk wonen, oftewel letterlijk buren of overburen zijn. Ieder ‘segment’ behandelt een horror trope, van een poltergeist ervaring, enge wezens/boogeyman, en tenslotte een kind dat terugkeert vanuit zijn graf.

Op deze manier laat de film de kijker kennis maken met waar het eigenlijk verhaal om gaat en dat alle verschijnselen met elkaar te maken hebben. Degenen die daar achter komen, zijn Commissaris Funes en oud lijkschouwer Mario Jano die al eerder paranormale verschijnselen heeft meegemaakt en zich daar verder in heeft verdiept. Dr Mora Albreck een onderzoekster van het paranormale. En Dr Rosentok die overal op zoek is naar een bepaald soort paranormaal verschijnsel en dat nu in deze wijk in Buenos Aires opduikt.

Zowel de drie eerst schijnbaar losse segmenten als het onderzoek bevatten verschillende soorten horror en met ieder een eigen sfeer en zijn ieder op zeer treffende en effectieve wijze neergezet.

De poltergeist ervaring

terrified aterrados 2017
paranormal activity/ Machaco Films

De film begint al gelijk heftig met het echtpaar Blumetti, waarbij Clara stemmen hoort uit de gootsteen en Juan denkt dat de buurman Walter midden in de nacht op de muur aan het bonken is. Juan bonkt terug, gaat zelfs naar buiten om aan te bellen bij Walter die niet open doet, maar ontdekt thuis pas wat het gebonk was. Dit is de eerste en heftigste scène die er a gelijk direct inbeukt. Met de badkamermuren vol met bloed wordt Clara van de ene muur door de lucht naar de andere gesmeten. Een scène overigens die tergend lang aanhoudt. Zo duikt de film er direct in en zet gelijk de toon dat dit een zeer enge horror gaat worden.

De Boogyeman

terrified aterrados 2017
creature boogeyman/ Machaco Films

Daar voegt het ‘tweede segment’ nog meer horror aan toe. Want het blijkt dat Walter, de buurman ook last had van ‘hauntings’ wat een zeer beklemmend en super enge scène oplevert wanneer hij onder het bed iets ziet. Maar enger nog is wanneer hij de hele creepy schaduw ziet en onder de dekens gaat liggen, heel bang en biddend en we de schaduw van een hand door de deken zien. Nog enger wordt het wanneer Walter steeds wanhopiger wordt, probeert contact te krijgen met Dr Albreck maar eerst met bewijs moet komen. Dus besluit hij zichzelf ’s nachts te filmen en dat levert beelden op die nog enger zijn dan Paranormal Activity (2007). Het toont de Boogeyman bij uitstek, de creep, die toen je nog kind was zich verstopte onder je bed of in de kast. Op hele angstaanjagende wijze met een goede spanningsopbouw wordt dit in beeld gebracht, waartoe de nightvision beelden zeker aan de engheid bijdragen.

Ghost kid

terrified aterrados 2017
back from the grave/ Machaco Films

Walter op zijn beurt zet de volgende haunting in beweging wanneer hij een jongetje uit zijn tuin wegjaagt omdat het niet veilig is rondom zijn huis. Daar het jongetje angstvallig achteruit loopt, ziet hij de bus niet aankomen en wordt doodgereden. Maar na de begrafenis is het kind ’s nachts teruggekeerd uit zijn graf en is aan de keukentafel gaan zitten. Zwart van de aarde en de dood zit hij doodstil aan tafel, terwijl zijn moeder Alicia een glas melk en wat eten voor hem op tafel heeft gezet. Dat is sowieso al een angstaanjagend tafereel. Maar unheimisch wordt het wanneer wel duidelijk is dat hij zelf uit zijn graf is gekropen, er moddervoetstappen op de grond en tegen de muren aanzitten, maar dat het kind zelf doodstil blijft zitten. Alsof hij is opgegraven en heel morbide is neergezet. En je weet dat hij ooit gaat bewegen… Die sfeer, de horror in your face van het kind, terwijl er helemaal niets gebeurt, zorgt voor een hele enge spanning. Die zelfs ook ondraaglijk is voor Commisaris Funes en Mario Jano.

Paranormaal onderzoek en de enge wezens

terrified aterrados 2017
bending reality/ Machaco Films

En dit is nog maar het begin. Want dan pas begint het paranormaal onderzoek wat ook weer voor een hoop horror en zeer effectieve jumpscares zorgt. Vooral het concept van now you see it, now you don’t is erg goed gevonden en zorgt voor een enorm schrikmoment, wanneer Mario dat zelf ondervindt. En wat voor hem uiteindelijk ook een catastrofaal gevolg heeft wanneer Funes hem opgesloten in een dressoirkastje vindt. Maar Mario zit niet zomaar opgesloten in het kastje, dat wanneer het via het deurtje wordt geopend gewoon alleen maar vol zit met servies, maar wanneer Funes het vanaf de zijkant probeert open te kraken, we een opgepropte Mario zien zitten. Zo creepy, en vervreemdend.

Maar het is Dr Rosentok die ongeveer weet waar ze mee te maken hebben. Met wezens die zich binnen en buiten onze dimensie bevinden, vanuit een bepaalde hoek wel en een andere niet te zien. Van donker, naar schaduw en licht. Het leidt tot een scène waardoor je zelf waarschijnlijk eventjes niet onder het bed wil kijken. Het gewriemel en creepy gebeuren van de wezens die onder het bed zitten, die eruit zien als te magere mannetjes zonder haar, is zowel weerzinwekkend als super eng. Voeten en hoofden waar ze niet horen te zitten, omdat het lijkt dat de wezens in elkaar gestrengeld zitten, geeft echt de kriebels en een onwerkelijk gevoel.

Alhoewel het ‘maar’ dunne mannen lijken zonder haar, worden ze erg vervreemdend vormgeven, het lijkt alsof ze zich kunnen uitrekken zoals schaduwen met een veranderde lichtbron mee kunnen strekken. En ook al zien we hen nooit echt goed, hangt er een vervreemdende sfeer om hen heen. Zonder al te veel poespas, wordt aan deze onbekende wezens, want wat het precies zijn wordt nooit duidelijk, een heel eng gevoel gegeven dat hen omringd. Het is niet alleen wat ze doen en hoe ze eruit zien, maar ook wat ze kunnen en wat ze met zich meebrengen.

Terrified heeft hiermee niet alleen een nieuwe draai gegeven al de aloude tropes, maar ook vorm gegeven aan een nieuw soort wezen, waar ik best nog wel meer van zou willen zien in een vervolg…

← Lees hier het review van Terrified (2017)