Mijn Favorieten van Januari 2019: 4 Films, 4 Series en 1 Boek

De eerste maand van 2019 zit er al weer op, boys and girls. Tijd om even kort terug te blikken. Wat waren de hoogtepunten in Januari?

Kingdom Rulez

kingdom season 1
Netflix

Laat ik beginnen met voor mij de leukste verrassing. De nieuwe Koreaanse horror zombie serie Kingdom vond ik echt helemaal fantastisch. Dat het zich afspeelt in het Joseon tijdperk en natuurlijk met de Oosterse vechtkunsten en naast de vette zombies ook een hoop gekonkel om de troon, en met een vleugje subtiele humor, gaf een extra dimensie aan het zombie genre. Maar bovenal vond ik het superspannend, ik zat echt soms letterlijk op het puntje van mijn stoel, vooral op het moment dat ze de oudjes op de karren naar Jiyulheon gingen brengen met hordes zombies achter hen aan en zowel Chang, Mu-yeong en Yeon-sin hun vechtkunsten konden vertonen was nagelbijtend. Seo-bi, wie kent haar nog uit Sense8 was ook weer top en de absurde magistraat Cho bracht ook een hoop humor met zich mee. Weer een topserie erbij en er volgt een tweede seizoen en zo snel mogelijk aub want na zo’n cliffhanger is het toch onmogelijk om lang te moeten wachten. Lees hier mijn review.

Riverdale wat doe je me aan

riverdale season 3
Riverdale/ The CW

Gelukkig na een maandje weg te zijn geweest was Riverdale weer terug en hoe! Riverdale is ook zo spannend af en toe. Het blijft toch smullen van de intriges en mysteries en ik houd zo van Betty en haar nuchtere speurwerk. We weten nu ook eindelijk wie de Gargoyle King was, Tall Boy in opdracht van Hiram. Maar eerst nog kregen we een vreselijke cliffhanger waarbij iedereen bang was dat Archie dood zou gaan. Maar natuurlijk niet, dat zou toch niet moeten kunnen. Toch was het even spannend. Ik ben wel benieuwd waarmee ze nu verder gaan in de nieuwe maand, want zowel Betty als Penelope staan schaakmat, waarbij Penelope door Betty ontmaskerd was als de moordenaar van Claudius en Clifford Blossom en Darryl en Dilton Doyle. Ook staan Jug en Hermione schaakmat, waarbij Hermione toch een stuk valser en slechter is dan we altijd hebben gedacht en nog eventjes een koele moord pleegt aan het einde ook. En hebben Hiram en Archie het staakt het vuren gesloten. Dus what’s next? Krijgen we nu eindelijk eens meer van de mysterieuze Farm te zien? Dat zal tijd worden. Lees hier mijn laatste artikel over Riverdale.

In Fear; op het puntje van mijn stoel

in fear 2013
In Fear/ StudioCanal

Maar het aller spannendst vond ik zelf In Fear (2013). Horrors vind ik niet snel heel erg eng, of spannend, maar die met een thriller of suspense gevoel, dat handle ik nog maar net. Ik weet niet wat het is, maar In Fear was zo’n spannende film, juist omdat er weinig gebeurt, maar het wel reuze mysterieus is allemaal. Je weet gewoon niet wat je kan verwachten, dat is het denk ik. Goed en simpel gemaakt, maar met de juiste shots en een zeer beklemmend gevoel en dan dat einde, dat was best shocking. Dus als je deze film nog niet heb gezien, echt gaan kijken hoor! Gewoon te zien op Netflix. Lees hier mijn review.

Get Out; een tweede kans

get out 2017
Get Out/ Universal Pictures

Get Out (2017) was een film die ik toen deze uitkwam niet zo heel erg leuk vond. Ik weet niet, ik vond er niet zo veel aan, misschien waren mijn verwachtingen te anders. Ik vond het een beetje saai, niet eng of spannend, snapte de satire ook niet. In ieder geval, geef ik films graag een tweede kans. Soms is het gewoon mijn dag niet, past die film niet op dat moment, of is er een andere reden waarom ik een film niet leuk vind. Dus nu ik Get Out voor een tweede keer hebt gezien, kon ik hem zeker waarderen. Spannend, grappig en goed gefilmd en met een belangrijke satirische, maar heftige boodschap die dit keer wel erg goed bij me binnenkwam. Lees hier mijn review.

The Babadook; ook op voor de tweede keer

the babadook 2014
The Babadook/ IFC Midnight

Datzelfde geldt voor The Babadook (2014). De eerste keer dat ik de film een paar jaar geleden keek, werd ik zo geïrriteerd door het jongetje Samuel, dat ik het niet op kon brengen om verder te kijken. Wat een irritant joch. Maar laat dat juist de bedoeling zijn en sterker nog, het is helemaal geen irritant kind, maar juist een heel lief jongetje dat zijn moeder wil beschermen. De film vond ik prachtig, eng, ontroerend en erg goed in elkaar gezet, met zowel een hoop suspense en een creepy monster, als een hele mooie film vol symboliek. Zo blij dat ik deze film alsnog heb gezien. Zo zie je maar, films en mensen verdienen altijd een tweede kans. Lees hier mijn review.

A Series of Unfortunate Events afgesloten

a series of unfortunate events season 3
A Series of Unfortunate Events/ Netflix

Het laatste deel van deze absurd grappige en in trieste serie heeft een einde gebracht aan de miserabele avonturen van de Baudelaire kinderen. Wat een fantastische serie is dat. Niet alleen voor kinderen, maar juist ook voor volwassenen. De scherpe humor, het absurdisme, en de prachtige cinematografie en vormgeving is echt helemaal top. Zo mooi gemaakt en de serie zit zo goed in elkaar, dat het visueel om van te smullen is, maar ook prikkelt en intelligent is. Vooral dit derde en laatste seizoen vond ik het hoogtepunt van de serie, waarbij er de meeste ruimte voor de kinderen was en zowel de mysteries oploste als zich bezighield met zwaardere onderwerpen, zonder de humor te verliezen. Heel knap gedaan, om die balans zo goed te vinden en te behouden. Het verhaal van de boeken is nu helemaal afgerond en wat een bijzonder einde was het. Als je deze serie nog niet hebt gezien, ga kijken, want het is echt de moeite waard. Lees hier mijn review.

One Dark Night: de eighties verrassing

one dark night 1982
One Dark Night/ Comworld Pictures

Op Horrify verscheen One Dark Night (1982) een echte typische jaren 80 horror met bovennatuurlijke en fantasy elementen waar ik nog nooit van had gehoord. Het is altijd leuk om zomaar iets nieuws te vinden. Wie van de jaren 80 horrors houdt, en dan vooral van Poltergeist (1982) en Phantasm (1979), die moet ook echt deze film gaan kijken. Echt van genoten, van de tot leven komende doden, een evil medium, een groot eng mausoleum midden in de nacht en twee etters van meiden die krijgen wat ze verdienen. Sowieso houd ik van de jaren 80 horrors en dan vooral die met coole practical effects, een beetje bodyhorror, wat humor, het bovennatuurlijke en fantasy, lekker super weird, maar spektakel stukken om van te smullen. Lees hier mijn review.

The Exorcist seizoen 2 eindelijk op Fox

the exorcist season 2
The Exorcist/ Fox

We hebben er lang op moeten wachten, maar nu wordt ook eindelijk het tweede seizoen van The Exorcist uitgezonden. Wat een top serie is dat. Horror, drama, goede cinematografie, goede uitdieping van de personages, en natuurlijk wordt het dan gecancelled. Maar laat dat je niet weerhouden om toch dit laatste seizoen te kijken, want ik vond het eerste seizoen al buitengewoon goed met een hele coole twist die met de film The Exorcist (1973) te maken heeft, maar het tweede seizoen is misschien nog wel beter omdat het op eigen benen  gaat staan en een duidelijke nieuwe weg in slaat. Zo jammer toch, dit had echt een top serie met sterke seizoenen kunnen worden, als anthologie verhalen en ook nog een hele spannende rode draad. Helaas het mocht niet zo zijn. Lees hier mijn review.

Through the Woods; een mooi horror sprookje

through the woods emily carroll

Ik ben vrij kieskeurig met de graphic novels en comics die ik lees. De tekeningen en teksten moeten echt iets aparts hebben en niet die standaard comic stijl. Through the Woods is hier een prachtig voorbeeld van. Met prachtige tekeningen in scherpe lijnen en primaire kleuren tegen zwart en wit, heeft Emily Carroll een paar hele mooie en enge sprookjes geschreven. Het zijn echte ghost stories gemengd met een sprookjesstijl. Ik vind het niet alleen erg mooi en sterk getekend, maar ook de verhalen zijn creatief en verbeelden een gevoel dat onder je huid kruipt. Ik denk niet dat het erg bekend is, maar dat zou het wel moeten zijn. Want qua stijl en creativiteit is dit echt een van de betere graphic horror novels. Lees hier mijn review.

Afgelopen maand heb ik natuurlijk nog veel meer gekeken en gelezen, dat kan je allemaal terugvinden op de site, maar deze sprongen er wat mij betreft bovenuit. Het is in ieder geval een goed begin van het jaar. Maar Februari brengt ons nog veel meer verrassingen, dus dat gaat een druk maandje worden, dat al mega druk begint op 1 Februari. Dus houd Phantasasmagoria in de gaten voor alle nieuwste reviews en tips.

X Sas