Serie Review: Russian Doll Seizoen 1

review series russian doll season 1
Nadia/ Netflix

De serie Russian Doll is een rollercoaster van emoties die je laat lachen, ontroert, je verrast en je achterlaat met een zwaar feel good gevoel.

Wie heeft genoten van de mini-serie Maniac, zal ook zeker deze nieuwe Netflix Original Russian Doll erg leuk vinden, alhoewel de series beiden een geheel andere stijl hebben. Maar wel met vrijwel dezelfde thema’s die op de achtergrond spelen, zoals een jeugdtrauma, psychische problemen, een schuldgevoel, de zoektocht naar jezelf en vooral dat hierbij hulp van een ander van zeer belang is.

Dit keer worden de hoofdpersonen, Nadia, die worstelt met een jeugdtrauma en een schuldgevoel en Alan, die met zichzelf in de knoop zit en psychische problemen heeft, niet onderworpen aan een wetenschappelijk experiment dat mis gaat, zoals Annie en Owen, maar belanden ze in een mysterieuze tijdlus, om zichzelf onder ogen te zien en te dealen met de problemen die ze hebben.

Het verhaal

Nadia Vulvokov viert haar 36ste verjaardag in het appartement van een van haar beste vriendinn Maxine, die een groot feest voor haar heeft georganiseerd. Wanneer Nadia op het feest kennis maakt met ene Mike en zij hem mee naar huis neemt en na hun one night stand naar de Delhi van Ferran gaat om sigaretten te kopen, ziet ze aan de overkant van de straat haar vermiste kat Oatmeal, waardoor ze de straat oprent om hem te pakken en aangereden wordt door een taxi. Dood.

Maar dan merkt ze dat weer is belandt op haar feestje in de wc van Maxine. Ze denkt dat er iets vreemds in de drugs zat die Maxine voor haar had geregeld waardoor ze ging hallucineren, maar als ze vervolgens na een hoop andere drugs en alcohol het feestje verlaat en Oatmeal weer vindt, maar weer dood gaat, dit keer door in de rivier te verdrinken en zichzelf vervolgens weer in de wc van Maxine aantreft, is er wel degelijk iets heel vreemds aan de hand.

De zoektocht naar dit mysterie brengt haar van de hulp van haar ex John, via drugsdealers Wardog en Dr Daniel, naar een Joodse Synagoge, en tenslotte bij Alan Zaveri, die precies hetzelfde doormaakt als zij. Samen moeten ze erachter zien te komen, wat er aan de hand is en dit te fixen zodat ze niet steeds opnieuw sterven op de meest rare manieren.

review series russian doll season 1
Alan/ Netflix

Nadia en Alan

Nadia en Alan zijn als ze elkaar tegen komen elkaars tegenpolen. Nadia is bijdehand, een durfal, egoïstisch, het boeit haar niet wat anderen vinden en zeker niet van haar, beetje een misantroop. Ze is grofgebekt, cynisch, walst overal overheen, maar diep van binnen heeft ze nog te lijden van een jeugdtrauma dat met haar moeder te maken heeft. Hier heeft ze ook een schuldgevoel aan over gehouden, maar in plaats van dit te erkennen, onderdrukt ze dit door een destructief leven te leiden, met drank, drugs, seks en onverschilligheid. Ze laat niemand toe om haar te helpen.

Alan is een echte brave hendrik. Hij is aardig, naïef, een echte goedzak en houdt rekening met anderen en wil anderen niet kwetsen. Hij wil zich verloven met Beatrice, maar ziet zelf niet in dat de relatie al lang stuk is. Hij denkt zelf dat hij alles op orde heeft, een goede baan, een goede relatie met zijn ouders en zussen. Hij is netjes, punctueel, houdt tot het OCD af van orde. Terwijl hij het eigenlijk wel best vindt dat iedere dag nu hetzelfde is in de tijdlus omdat het voorspelbaar is en hij weet waar hij aan toe is, zelfs al is dit de ergste avond van zijn leven, probeert Nadia wanhopig verder te gaan. Maar iets houdt hen beiden tegen.

Wat Nadia en Alan wel gemeen hebben is dat beiden niemand toe willen laten. Ze beiden worstelen met zichzelf en geen hulp vragen en het zelf op willen lossen. Maar dat en hun telkens nieuwe dood, is niet het enige dat hen verbindt. Want ze blijken op dezelfde tijdstippen dood te gaan. Alleen kan Alan zich zijn eerste dood niet herinneren…

review series russian doll season 1
with Lizzy and Maxine in the Dehli/ Netlfix

Rollercoaster van emoties

De serie zit ondanks dat het een tijdlus is en we telkens met de hoofdpersonen dezelfde avond en nacht en zelfs de volgende dag meemaken tot ze doodgaan, erg goed in elkaar. Er is genoeg afwisseling, ook in de verschillende manieren waarop ze dood gaan, van aanrijdingen, een lift, verdrinking, tot aan ironische bijen in de metro als ze van elkaar ontdekken in de metro dat ze allebei allergisch zijn voor bijen, en een cartoonachtige dood door een zwaar voorwerp dat van een gebouw op hen valt, wanneer ze net hebben ontdekt dat ze op hetzelfde moment dood gaan.

De serie is doorspekt met zwarte humor, niet alleen in de doodsituaties, maar ook door het gedrag van Nadia en wat er allemaal uit haar mond komt. Maar naast dat de serie hilarisch en absurdistisch is, heeft het ook een gevoelige en zware kant. Het jeugdtrauma van Nadia en de psychische problemen van Alan worden heftig, maar integer in beeld gebracht. Er zijn ontroerende momenten, zielige momenten, mooie momenten, dodelijke momenten en het laat de hoofdpersonen van hun mooiste en lelijkste kanten zien.

Dit is ook op een erg mooie manier gefilmd, met surrealistische shots, tot indringende persoonlijke close ups. De muziek past zich aan iedere sfeer aan, maar het nummer dat op het feestje gedraaid wordt als Nadia telkens weer tot leven komt in de wc, blijft nog dagen in je hoofd zitten en is uitstekend gekozen. De serie legt de focus bij de ontwikkeling van Nadia en Alan, maar houdt ook zeker het mysterie in het oog en speelt een zeer belangrijke rol bij deze ontwikkeling. Terwijl er om hen heen ook nog van alles en nog wat gebeurt. De tijdlus, de verschillende dimensies en de metafysica gaan hand in hand met de onderliggende thema’s en worden echt heel mooi met elkaar verweven. Net zoals het lot van Nadia en Alan.

Thema’s (spoilers)

De serie is niet zonder thema’s, die zoals hierboven gezegd, raakvlakken heeft met Maniac. Ook nu gaat het bij Nadia om een onverwerkt trauma van een moeder die geestelijk niet in orde was en niet voor haar kon zorgen. Dat Nadia graag bij Ruth wilde gaan wonen, is voor haar het ultieme schuldgevoel dat zij haar moeder in de steek liet, die een jaar later voordat ze 36 werd zelfmoord pleegde.

Maar ook Alan worstelt met zijn eigen problemen, die hij ontkent en maar alles goed wil doen, hard werkt en alles geordend houdt, zodat alles goed lijkt te gaan.

Hoe verder de serie vordert hoe meer ze van elkaar leren. Nadia wordt een stuk minder egoïstisch, gaat zich zelfs zorgen maken om haar vriendinnen, Maxine en Lizzy, ontdekt dat anderen ook gevoel hebben en stelt soms zelfs anderen boven zichzelf, met als toppunt Alan. Ook redt ze Ruth van een zeker gaslek en helpt ze een zwever genaamd Horse. Maar ook Alan leert van Nadia, hoe hij voor zichzelf op moet komen en niet alles hoeft te pikken, maar leert hij ook de kant van Beatrice in te zien. Ze ontdekken bovenal dat het belangrijk is dat iemand je kan helpen en dat zij zelf iemand kunnen helpen. Maar alhoewel dit de les is die ze hebben geleerd van elkaar zit het mysterie net nog even iets anders in elkaar. Dat heeft onder andere te maken met de eerste keer dat Alan dood ging; hij pleegde zelfmoord nadat het uit was met Beatrice.

review series russian doll season 1
with Horse and Oatmeal in het park/ Netflix

De plot + uitleg (spoilers)

Dat wordt op een prachtige, mooie en ontroerende manier in beeld gebracht in de laatste aflevering. Nadat Nadia en Alan hebben ontdekt dat ze aan elkaar verbonden zijn, op dezelfde tijdstippen dood gaan, met hun problemen in het reine moeten komen, en daarbij hetzelfde punt op de allereerste avond, waarin ze elkaar voor het eerst zijn tegengekomen in de Delhi weer moeten terugvinden.

Toen Nadia net Mike mee naar huis  nam en Alan, de vriend van Ferran, dronken in de winkel stond, hadden ze elkaar kunnen behoeden voor hun eerste dood. Maar Nadia was teveel met zichzelf bezig en Alan was dronken, omdat hij toen hij Beatrice ten huwelijk wilde vragen hij erachter kwam dat zij vreemd ging, met Mike (dezelfde die nu bij Nadia staat, maar dat weten ze dan nog niet).

Nadat ze met zichzelf in het reine zijn gekomen, gaan ze nogmaals dood, door interne bloedingen en dan blijken ze echt weer in die allereerste situatie te zijn beland, maar dan apart van elkaar in twee verschillende dimensies. Zo kunnen de new and improved Alan en Nadia de oude Nadia en Alan redden. Het levert een heel ontroerend, en feel good einde op. Waarin de verbeterde versie van henzelf de oude versie van de ander nu een nieuwe kans kan geven.

Conclusie

Russian Doll is een mooie, ontroerende, hilarische en dodelijke serie, met echte menselijke hoofdpersonen. De serie snijdt op integere wijze, heftige problemen aan en verpakt dat in een kunstig in elkaar gezette tijdlus die nooit verveelt. Het mysterie en de ontwikkelingen van de hoofdpersonen gaan hand in hand. Ondanks dat er veel gebeurt, op het gebied van situaties, emoties en afwisseling en dat in een lekker snel tempo, wordt er toch de tijd genomen voor de belangrijkste punten, wat te danken is aan de scherpe focus. De bijzondere figuren Nadia en Alan weten je gelijk te raken en vormen samen het hart van de serie.

Praktische info

 • Russian Doll (2019)
 • Season: 1
 • Number of episodes: 8
 • Running time episodes: 24-30 minutes
 • Created by: Natasha Lyonne. Lesley Headland, Amy Poehler
 • Starring: Natasha Lyonne, Charlie Barnett, Greta Lee, Yul Vazquez, Elizabeth Ashley, Rebecca Henderson, Ritesh Rajan, Jeremy Lowell Bobb, Dascha Polanco, Brendan Sexton III
 • Music by: Joe Wong
 • Cinematography: Chris Teague
 • Edited by: Todd Downing, Laura Weinberg
 • Production company: Universal Television, Paper Kite Productions, Jax Media, 3 Arts Entertainment
 • Distributed by: Netflix