Wie is de moordenaar in Agatha Christie’s: The Sittaford Mystery

book review the sittaford mystery agatha christie

Niets is zo vervelend wanneer je eigenlijk geen zin hebt om een hele serie of film uit te kijken of boek uit te lezen om erachter te komen who did it. Toch wil je het weten. I hear you, dus bij deze dé onthulling. En misschien vind je het na de onthulling het toch wel weer de moeite waard om verder te lezen of te kijken, want de ene twist is de ander niet. Vandaag de ontmaskering van de moordenaar van The Sittaford Mystery.

De Moord

Tijdens een seance krijgen de deelnemers door dat er iemand is vermoord: Captain Trevelyan. Alhoewel niemand dit serieus neemt, waagt Major Burnaby, de beste vriend van de Captain zich op een barre tocht door de sneeuw van Sittaford naar Exhampton, alwaar hij 2,5 uur later het dode lichaam van de Captain in zijn huisje aantreft. Zijn hoofd is ingeslagen. Volgens de lijkschouwer is de moord rond half vijf gepleegd, exact het moment van de seance…

De Verdachten

Inspecteur Narracott komt de neef van de Captain, Jim Pearson op het spoor die die avond in het hotel aldaar heeft gelogeerd en de volgende dag met de eerste trein is vertrokken. Hij is langs geweest bij zijn oom, maar hij beweert dat hij nog leefde toen hij daar weg ging. Zijn verloofde Emily Trefusis begint haar eigen onderzoek om zijn onschuld te bewijzen. Zij krijgt hulp van journalist Charles Enderby die die dag in het dorp was om een geldprijs te overhandigen aan Major Burnaby.

Maar er waren nog meer erfgenamen. Brian en Sylvia, de broer en zus van Jim en Jennifer Gardner de zus van de Captain. Brian heeft een alibi, die woont in Australië, maar Jennifer was in haar eentje naar de film en de behandelingen van haar invalide  man Robert, een oorlogsveteraan kosten meer geld dan ze hebben. De man van Sylvia,  schrijver Martin Dering was bij bij een literair diner, maar blijkt daar helemaal niet geweest te zijn.

Dan zijn er nog de aanwezigen bij de seance, Ronnie Garfield, de neef van Miss Percehouse, Mr Duke, Mr Rycroft, Major Burnaby en Mrs Willet en haar dochter Violet. Die laatste twee zijn een geheimzinnig stel. Gekomen uit Afrika besluiten ze een afgelegen landhuis te huren midden in de winter, het landhuis dat toebehoort aan Captain Trevelyan. Kennen zij elkaar misschien?

Twee cruciale aanwijzingen

Ten eerste de lange barre tocht van Major Burnaby. Waarom gaat hij helemaal de tocht van Sittaford naar Exhampton maken, te voet door de sneeuw, om te kijken of de Captain wel in orde is. Terwijl hij helemaal niet gelooft in de onzin van de seance. De aanwijzing die we hier krijgen is de sneeuw.

De tweede aanwijzing is de aanwezigheid van Charles Enderby. Hij is namelijk naar Sittaford gekomen om aan de Major een geldprijs te overhandigen die hij heeft gewonnen. Er was al eerder een brief gestuurd, maar die heeft de Major nooit ontvangen. De focus verschuift dan al snel van deze geldprijs naar het feit dat Emily vakkundig gebruik maakt van de aanwezigheid van Charles. In ruil voor zijn hulp, krijgt hij een goed verhaal. Dus de reden waarom hij in eerste instantie naar het dorp was gekomen, lijkt functioneel te zijn om als hulpje te fungeren voor Emily. Alhoewel dit een handige bijkomstigheid is (voor Emily) is dit niet zijn grootste functie voor het verhaal. Hier heeft Agatha Christie wederom de aandacht weten te verschuiven. Eerst van de sneeuw, waar het boek zelfs rijkelijk mee begint en dan van deze geldprijs.

Want beiden zijn de oplossing van het mysterie.

De red herrings

Maar wacht even, wat heeft de ontsnapte gevangene van de nabijgelegen gevangenis er mee te maken?  Dat lijkt uit het niets te komen vallen, zeker omdat de gevangene pas ontsnapte na de moord op de Captain.

En dan blijkt ook nog eens Brian niet in Australië te zitten, maar in Engeland, in Sittaford om precies te zijn en heeft hij een relatie met Violet. Wat is hier allemaal aan de hand?

Dat blijkt allemaal heel anders en simpel in elkaar te zitten. Brian en Violet ontmoetten elkaar op de boottocht naar Engeland en de sluwe Brian wilde hen helpen. Die hulp bestond uit het helpen ontsnappen van de man van Mrs Willet en dus de vader van Violet. Het is dus inderdaad geen toeval of een vreemde keuze dat ze Sittaford House wilden huren van Captain Trevelyan. Zodat hij naar hen kon vluchten en zich kon voordoen als een van de bedienden, zodat ze later konden vluchten. Heel slim, maar helaas werd de vader van Violet gevonden en weer achter tralies gezet. Een zijspoor dus.

De Ontknoping

Goed, sneeuw en geldprijs. Middel en motief. Wie dat eenmaal heeft ontraadseld weet wie de moordenaar is. Emily doet dat door middel van een paar laarzen van de Captain die verdwenen bleken te zijn, maar die zij verstopt vond in de schoorsteen. En niet zomaar laarzen, maar laarzen die je op ski’s kunt klikken. Dan wordt de reis heuvelafwaarts van Sittaford naar Exhampton ineens geen 2,5 uur maar tien minuten…

Het was dus niemand minder dan Major Burnaby, die dus ineens wel de mogelijkheid had. Maar waarom zou hij zijn beste vriend vermoorden?

De Captain en de Major waren dan wel beste vrienden, maar de Captain was in alles beter dan de Major, ook in geld verdienen en daarbij nog eens een vrek. Samen deden ze altijd mee aan alle puzzels in de krant en de Captain gaf vaker een ander adres op dan zijn eigen adres omdat hij van mening was dat een groot landhuis minder kans maakte op een prijs dan een klein huisje. De prijs die de Major had gewonnen, was dus eigenlijk de prijs van de Captain, wat de Major natuurlijk allang wist omdat hij de brief wel degelijk had ontvangen. En omdat de Major door foute investeringen nogal leed aan geldgebrek zag hij zijn kans om het geld te kunnen houden. Iets wat de Captain hem anders nooit had gegeven of geleend.

Het laatste mysterie

Dan blijft er nog een mysterie over. Het mysterie van Emily en haar liefde. Iedereen in Sittaford is van mening van Emily niet alleen veel beter past bij Charles dan bij Jim, maar ziet ook de vonken er van af vliegen. Dat kan kloppen, van Charles zijde dan, want Emily heeft hem alleen maar slim gebruikt. Arme Charles. Jim is en blijft de grote liefde van Emily. Jim mag dan wel een slappe man zijn, maar hij heeft haar nodig, terwijl een sterke ambitieuze man als Charles zich alleen maar zou gaan ergeren aan de sterke persoonlijkheid van Emily. Die Jim mag zich gelukkig prijzen met zo’n vrouw die voor hem door het vuur gaat en waardoor hij niet de strop kreeg. Zonder Emily zou Jim verloren zijn. En Emily, die houdt gewoon zielsveel van Jim, daar kan ze verder ook weinig aan doen.

Dus there you have it: Murder for money. Het aloude motief. Met een oude moordenaar die zijn enige vriend vermoordde om geld.

← Lees hier het review van The Sittaford Mystery