Eerste indruk: The Passage, seizoen 1, afleveringen 1 & 2

the passage season 1
Amy and Wolgast/ Fox

Afgelopen dinsdag werden de eerste twee afleveringen uitgezonden op Fox van de nieuwe serie The Passage. In dit artikel lees je mijn eerste indruk.

De serie is gebaseerd op het boek van Justin Cronin. Een prachtig epos dat bestaat uit drie delen; The Passage, The Twelve en The City of Mirrors. De boeken zijn een verslag van een vampierenuitbraak door een uit de hand gelopen wetenschappelijk experiment Project Noah, waardoor er 93 jaar later nog maar een handjevol mensen zijn en de wereld wordt bevolkt door vampiers, Virals. Allemaal gecontroleerd door de twaalf oorspronkelijke proefpersonen en Patiënt Zero, waar het allemaal mee begon.

Dat zo’n enorm boek, dat zich in verschillende tijden afspeelt, met veel verschillende personages, ieder met hun eigen queeste, moeilijk te verfilmen is, is wel duidelijk.

De serie begint zoals in het boek, met de start van het experiment, en met de twaalf proefpersonen en met FBI agent Brad Wolgast die een laatste proefpersoon moet ophalen; een tienjarig meisje genaamd Amy. Dat deel beslaat in het boek 250 pagina’s van de 750, 1/3 deel dus. Dat wordt nu in de serie vrij kort door de bocht gebracht. Een aantal gebeurtenissen worden overgeslagen en Sister Lacey krijgt een heel andere rol toebedeeld. Ook speelt Lila, de ex vrouw van Brad nu al een grotere rol.

Het geeft de kijker weinig kans om je aan de personages te binden. Enkel praktisch worden ze voorgesteld en dat zorgt ervoor dat, geheel los van het boek, de handelingen van een goed getrainde FBI agent die ook bij de marine heeft gezeten, nogal onlogisch zijn en dat hij Amy wil beschermen terwijl hij haar nog maar een paar uur kent, ongeloofwaardig. Die opbouw is wel aanwezig in het boek. Ook het feit dat Amy speciaal is wordt weggelaten. Hierdoor wordt de klopjacht op Wolgast en Amy onlogisch en verplaatst de focus zich naar Wolgast in plaats van Amy. Terwijl Amy de hoofdpersoon is van alle drie de delen. Het is het verhaal van Amy.

Ondanks dat de personages vrij op de oppervlakte blijven en niet dat diepere emotionele level van het boek halen, wordt er wel in de serie gebruik gemaakt van vals sentiment, door muziekkeuzes, en gedrag van Wolgast en Lila.

Wel goed gedaan, al is Babcock nu een vrouw in plaats van een man, zijn de proefpersonen. Ze zien er niet erg origineel en noemenswaardig uit, maar de scène waarin Patiënt Zero aka Tim Fanning in het hoofd zit van Anthony Carter en Babcock ook aanwezig is, vangt, alhoewel anders gedaan dan in het boek, wel de essentie van waartoe de proefpersonen nu in staat zijn. Dat geeft net dat extra aan de serie. Dat deed het namelijk ook in het boek, waardoor de proefpersonen extra eng worden.

Over het algemeen, vind ik tot nu toe dat de serie vrij vlak is, soms onlogisch qua handelen, iets te gericht op het sentiment, te kort door de bocht qua opbouw en het voorstellen van de personages. De veranderingen aangaande het boek, is alleen voor degenen die het boek hebben gelezen misschien storend, maar die scène van de enge Fanning en gevaarlijke Babcock en arme Carter, geeft wel potentie.

Ik ben erg benieuwd hoe de serie verder gaat verlopen, in hoeverre er aan het boek wordt houden en of de opbouw kort door de bocht blijft gaan.

Mocht je de afleveringen dinsdag gemist hebben, dan worden ze zondag vanaf 22:00 herhaald.

← Lees hier het review van het boek The Passage