Riverdale Chapter 45 seizoen 3 aflevering 10: Archie leeft en de Gargoyle King ontmaskerd

riverdale season 3 chapter 45 the stranger
The CW

We kunnen opgelucht ademhalen mensen, Archie leeft! Niet dat we anders hadden verwacht hè. Kom op, Archie dood? Dat kan natuurijk niet.

De oude Archie is dood

Maar zijn oude ik, zo vertelt de voice over van Jug ons, is wel dood. Archie is niet meer die leuke onbezorgde Red Head. Dat kan ook niet anders na wat hij allemaal heeft meegemaakt en ook nog zijn eigen versie van The Revenant heeft doorleefd zoals Ronnie dat zo mooi zegt.

Archie is niet de enige die is veranderd, ook Riverdale is niet meer hetzelfde en als hij terugkeert staan hem meerdere niet zo leuke verrassingen te wachten. Als eerste de SAT’s, die een behoorlijk toekomst bepalende big deal zijn in Amerika, maar ja daar heeft hij niks voor kunnen leren in dat afgelegen hutje in Canada.

En dan komt hij er ook nog achter door de suffe Reggie dat Ronnie en Reggie een relatie hadden. Arme Archie. Het zit hem echt niet mee allemaal. En dan tenslotte ook nog die herinneringen aan die koortsdromen, waarin hij Hiram neerstak, doen hem ook niet veel goeds.

Betty: lies my parents told me

Wie het deze aflevering ook niet mee zit is Betty. Heeft ze een seriemoordenaar als vader en een egoïstische gebrainwashte moeder die haar keer op keer verraadt. Alice is dit keer zo’n goede moeder geweest om al het geld van Betty dat bedoeld was voor haar studie weg te geven aan The Farm.

Weer die rot Farm, die maar blijft opduiken en waar we nog helemaal niks nieuws van te weten zijn gekomen. Met dat geld hebben ze het gebouw van de Sisters of Mercy gekocht om daar de kinderen op te vangen die Betty had bevrijd en om daar hun nieuwe hoofdkwartier van te maken. Waarom? Waarom wil je als sekte dichter bij Riverdale gaan zitten, in plaats van lekker afgelegen?

Dus, Beste Makers van Riverdale het is nu welletjes geweest. Ik wil nu weten wat die geheimzinnige Farm inhoudt, wat ze aan het bekokstoven zijn. Het is óf een red herring die ons voor wordt gehouden, óf die sekte is echt mega fout. Dus het wordt tijd voor meer antwoorden.

Want antwoorden, daar zijn ze  niet zo  vrijgevig mee. Wat zijn antwoorden in Riverdale? Denk je dat je ergens een antwoord op krijgt, blijkt het fout te zijn, leugens en komen er juist weer meer vragen bij.

Tall Boy is de Gargoyle King

Ja, Hal, ik heb het over jou. Liegen over het feit dat jij toen in de jaren 80 de Gargoyle King was, dat jij het vergif in de kelken hebt gedaan en Principle Feartherhead jouw eerste kill was. Leugens! Hij was er niet eens bij en kreeg deze info van Penelope Blossom die hem elke maandag in de gevangenis opzoekt onder de naam Alice Cooper. Een leugen om Betty aan zich te binden omdat hij zo kon doen alsof hij haar kon helpen de Gargolye King van nu te pakken. (En nu weten we dus nog steeds niks over de Gargolye King van toen.)

Dat klusje heeft Jug echter al geklaard. Met Fangs als infiltrant wisten de Serpents de Gargoyle bende te overmeesteren en de Gargoyle King te ontmaskeren. Wie is het?

Tall Boy! Tall Boy is de Gargoyle King! Wie had dat ooit gedacht?

Even een korte recap. Tall Boy zeg je, wie was dat ook al weer? Tall Boy was ooit een Serpent. Maar omdat hij vond dat FP de Serpents niet goed leidde, kon hij met behulp van Hiram en Penny de leiding kort overnemen. Maar wat de Serpents niet wisten is dat Tall Boy voor Hiram werkte om deze muiterij tot stand te brengen. Hij werd daarop verbannen van de Serpents.

Hij werd zo een echte werknemer van Hiram door in opdracht zich als de tweede en nep  Black Hood te verkleden en vanaf het balkon te schieten in de Community Hall, weten we dat nog? Vervolgens ontstonden er rellen in de stad. Wat is er overigens toch veel gebeurd in Riverdale, pff never al dull moment.

En tenslotte drong Tall Boy als de Black Hood het huis van Fred en Archie binnen en schoot hij Fred neer die gelukkig een bullet proof vest aan had. Slim. Tijdens een shoot out met de politie leek het alsof Tall Boy werd doodgeschoten. Maar niets blijkt minder waar. Dacht je van die smeerlap af te zijn. Nee hoor, daar is ie weer.

Vreemde zaken

Dus Tall Boy werkte voor Hiram als de Gargoyle King met zijn Gargoyle bende. Maar is dat whole mystery solved of is er meer aan de hand? Want het wordt toch wel een beetje vreemd, zo ergens op het einde. Want nadat FP zich voordeed als de Gargoyle King om Hiram, de Man in Black te lokken met Archie als zijn ‘gevangene’ bleek dat Claudius Blossom was gestuurd, door Hiram. Hiram wilde Claudius ook tot zijn nieuwe sheriff benoemen, maar even een side step, daar staken Hermione en FP een slim stokje voor doordat Hermione FP benoemde als nieuwe sheriff. Wat een wending!

Maar goed, even terug nog naar dat hele vreemde gebeuren. Wie is het ook opgevallen? Hiram werd neergeschoten in zijn afgesloten kantoortje. Ra ra hoe kan dat? Het lijkt net alsof Archie dat misschien wel heeft gedaan, want het incident vond plaats vlak nadat Archie de SAT’s verliet.

Oké, let op. Nu komt het vreemde deel.

Even later blijkt dat de gevangen Tall Boy die door Fangs en Sweet Pea werd bewaakt in de bunker van Dilton, per ongeluk door een van hen was neergeschoten.

Zit je er klaar voor? Want nu komt het: het is precies dezelfde schotwond als die van Hiram… Hoe weird is dat?

Maar het wordt nog weirder, want even later vindt een agente Claudius ook neergeschoten in zijn cel. Met, jawel, weer dezelfde schotwond. Nou moe? Hoe kan dat? Ben ik me dingen aan het verbeelden of is er iets heel raars aan de hand?

Is het bovennatuurlijk? Is het een complot? Wat of wie zit daarachter?

Rust in Riverdale?

In ieder geval geeft het nu even wat lucht in Riverdale. Met een nieuwe sheriff, FP. Hiram uitgeschakeld. Tall Boy aka de Gargoyle King dood. De Sisters of Mercy gingen vorige week al dood. Is Claudius ook dood?

Zullen ze eindelijk wat rust krijgen in Riverdale? Het zal toch niet? Dus wat voor een nieuwe vijand zal zich volgende week bekendmaken? Wat denk jij?

Wat vonden we trouwens van de Hannibal Lector cel van Hal? Pretty cool. En dan Betty die toch weer naar hem toetrekt. Wat wil je ook? Kan je kiezen tussen een seriemoordenaar of een verraderlijke moeder…

En wie moet er ook even bijkomen van de break up tussen Archie en Ronnie? Reggie lijkt het echter wel echt te menen met Veronica. We zullen zien hoe dat uitpakt.

Iconoclast

Tenslotte nog even dit: Het Woord van de week: Iconoclast. Nooit van gehoord. Jij? Grappig om even te melden dat in het Engels dit woord inderdaad betekent dat een persoon het gevestigde geloofssysteem, religie of instituut aanvalt.

Gek genoeg betekent Iconoclast in het Nederlands iets heel anders. Dus voordat je denkt dat je een nieuw woord goed gebruikt. Dit betekent het in het Nederlands: Een Iconoclast is een persoon die in de ogen van een ander geen cultuur of kunst kan waarderen. Een cultuur/kunst barbaar welteverstaan. Raar hè? Weer wat geleerd.

Zo boys and girls, de aflevering van deze week zit er weer op. Ben benieuwd wat volgende week ons gaat brengen.

Keep you posted. See you next week!

Meer lezen over Riverdale? Klik dan op onderstaande links: