Riverdale Chapter 44 seizoen 3 aflevering 9: Gaat Archie dood?!

riverdale season 3 chapter 44 no exit
Archie/ The CW

Oh no, Archie toch!!!

Eindelijk een retegoede aflevering die Archie op een zeer sterke manier centraal zet en zijn innerlijke karakter eens onder de loep neemt op een heftige manier.

In Riverdale

Maar first things first. Het is nu vijf weken geleden dat Hiram Lodge Riverdale overnam, zo zou je het toch wel kunnen noemen. Riverdale is nu niet meer onder quarantaine, er zijn geen vreemde toevallen meer geweest. Maar Riverdale is niet meer de oude.

Even zeggen dat het me wel van je tegenvalt Kevin, dat NSB gedrag.

Cheryl en Toni zijn aan het Robin Hooden geslagen en stelen van de rijken voor zichzelf. Vrij sexy, dat wel. Slim? Nee dat niet. Zeker niet wanneer ze een Glamourgé Egg (hoe grappig gedaan, in plaats van een Fabergé Egg) van Hermione Lodge stelen.

Maar zij zijn niet de enige Serpents die door het vertrek van Jug een beetje zijn losgeslagen, want Fangs handelt in Fizzle Rocks. Not nice. Jug is de controle een beetje kwijt over zijn gang. Maar ook hier is een oplossing voor. Echter niet voordat Fangs, Cheryl en Toni hun Serpent Jack moeten inleveren en verbannen zijn van de Serpents.

Want, Hiram Lodge, het zal je vader maar zijn, hoogstwaarschijnlijk de Gargoyle King, de Man in Black, drugsdealer, crimineel en dan besluit hij ook nog zijn eigen dochter af te persen en zowel Josie als Reggie aan te vallen. En alhoewel Veronica hem probeert te slim af te zijn, is en blijft Hiram natuurlijk wel de oppergangster.

Dus slaan Veronica en Jug de handen ineen en gaan de Serpents voor Veronica werken, om haar tegen de Gargoyle bende van Hiram te beschermen. En dat werkt. Voor nu. Want de allerbelangrijkste vraag van vandaag kwam natuurlijk weer van Jug: Waarom wilde Hiram Riverdale in quarantaine hebben?

Ondertussen heeft Betty het maar druk met het opvangen van de jongens en meisjes die zij heeft gered als de Gargoyle Queen van de Sisters of (no) Mercy. De Sisters zitten achter slot en grendel en beroepen zich op hun zwijgrecht. En bij Betty thuis is het een beetje druk geworden. Dus vraagt ze aan Nan en Cheryl, Sierra McCoy en Fred of zij wat kinderen in huis kunnen nemen totdat er pleeggezinnen zijn gevonden. Sierra weet nog meer voor elkaar te krijgen, want zij heeft uitgevonden dat de Sisters al 60 jaar geleden zijn geëxcommuniceerd en zich dus niet op hun religieuze zwijgplicht kunnen beroepen.

Maar ja, is er ergens een meevaller, dan zorgt Hiram wel weer dat dit ongedaan wordt gemaakt. Want voor de Sisters wordt anoniem de borg betaald en zijn foetsie. Betty heeft wel een idee waar ze te vinden zijn, als ze op de muur de woorden ‘We Go To Join Thee’ hebben geschreven: Dood met blauwe lippen bij het standbeeld van de Gargoyle King. Weer staan ze met lege handen om Hiram terecht te stellen.

En op de koop toe heeft Alice alle kinderen ook nog eens naar The Farm gestuurd. Ze maken me wel erg nieuwsgierig naar die geheimzinnige Farm, waar je helemaal niets van te zien krijgt, alleen die vreemde dochter Evelyn Evernever. Daar moet toch een staartje aan gaan zitten, jongens, nietwaar?

riverdale season 3 chapter 44 no exit
Josie/ The CW

Archie

Back to Archie in de outback van Canada die daar schuilt samen met zijn hond Vegas. En in Canada zijn beren. Gevaarlijke beren. Die in een scène die niet wordt getoond, Archie half openrijt. Met zijn radio weet hij hulp op te roepen. Maar in de tussentijd raakt hij buiten bewustzijn en hallucineert vreemde dingen. We krijgen op deze bizarre manier een kijkje in de geest van Archie.

Want midden in zijn kamer zijn Cassidy met zijn vrienden, die allemaal dood zijn. Cassidy heeft zelfs een mooi gaatje in zijn voorhoofd. Ze willen dat hij met hen G&G speelt, als hij de opdrachten goed vervult dan kan hij terugkeren naar Riverdale. Hun opdracht is de Black Hood tegenhouden op het moment in Pop’s wanneer hij op Fred schiet. In zijn droom belandt Archie in dat moment en overmeestert de Black Hood.

Echter wanneer hij weer terugkeert in zijn hutje treft hij daar Warden Norton die hem zegt dat het niet om de Black Hood gaat en hem de opdracht geeft om Hiram te doden. In het Pembrooke confronteert Archie Hiram en steekt hem neer met een mes.

Als hij weer terugkeert zitten daar Veronica, Betty en Jug op hem te wachten om G&G verder te spelen. Nog altijd kan hij niet terug naar Riverdale. De laatste opdracht gaat terug naar het begin. Naar de oorzaak van alle ellende, volgens Archie dan. Want de schuld ligt niet bij de Black Hood, niet bij Hiram, maar bij hemzelf. Archie geeft zichzelf overal de schuld van en met een honkbalknuppel gaat hij zichzelf te lijf. Arme Archie, het is een beetje een grootheidswaanzin complex met een overdreven rechtvaardigheidsgevoel en een enorm schuldgevoel. Hij vindt zichzelf dom en zwak en wil dat deel van zichzelf kapot maken. In zijn hoofd is hij dus niet op de vlucht voor Hiram, maar voor zichzelf. Het is ook een strijd die heel moeilijk te winnen valt. Hij moet zichzelf vergeven en niet aanvallen. In deze aflevering wordt dat op een hele spannende en intrigerende en speelse manier weergegeven. Arme Archie, helemaal alleen.

Maar dan het einde. Komt er eindelijk hulp aan, ligt Archie er wel heel naar bij. Wat nu? Het zal toch niet?

Meer lezen van Riverdale? Klik dan op onderstaande links: