Wie is de moordenaar in Happy Death Day (2017)?

happy death day 2017 killer
who is the Baby Face Killer?/ Universal Pictures

Wie is de geheimzinnige gemaskerde Baby Face Killer die Tree keer op keer vermoordt in Happy Death Day (2017)?

Op de universiteit waar Theresa “Tree”Gelbman studeert waart een gemaskerde Killer met masker van de de mascotte van de universiteit rond, die het op Tree heeft voorzien. Echter Tree blijkt in het voordeel als ze beseft dat ze diezelfde dag steeds weer opnieuw beleeft en kan er zo achter komen wie haar vermoordt en de Killer stoppen voordat ze weer wakker wordt op haar verjaardag in de studentenkamer van Carter.

Tijdlus ronde 1:

We hebben hier dus te maken met een tijdlus. De eerste keer dat Tree wordt vermoord is ’s avonds wanneer ze naar een studentenfeestje gaat. Ze wordt in een tunnel gelokt met een speeldoosje dat Happy Birth Day speelt en dan duikt de Baby Face Killer voor het eerst op en doodt haar met een mes. En dat is 1.

Tijdlus ronde 2:

Als ze weer wakker wordt in de kamer van Carter beseft ze gelijk dat de hele dag weer opnieuw begonnen is en dus vermijdt ze de tunnel. Heel slim, maar niet slim genoeg. Want op het studentenfeestje wat een surprise party voor haar blijkt te zijn, gaat ze naar de kamer van Nick, die vervolgens eerst vermoord wordt en dan Tree toch weer het onderspit moet delven na een hevig gevecht. Dat is 2.

Tijdlus ronde 3:

Nu krijgt Tree het toch wel een beetje benauwd, wie niet? En ze besluit daarom niet naar het feestje te gaan, maar sluit zich op in haar kamer. Maar surprise surprise daar duikt natuurlijk de Killer weer op en na nog een gevecht is ze weer kassie. En dat is 3.

Tijdlus ronde 4:

Wakey wakey shakey shakey. Tree is nu helemaal freaked out. Want hoe redt ze zich hier in hemelsnaam uit? Ze vraagt Carter om hulp en samen maken ze een lijstje met degenen die weten dat ze vandaag jarig is en wie misschien boos op haar kan zijn. Dat wordt een lang lijstje. Tree is nu niet bepaald een aardig persoon. Ze is bot tegen Tim waarmee ze een keer is uit geweest. Ze belt haar vader niet terug die met haar wil lunchen. Ze is onaardig tegen haar kamergenoot Lori en gooi haar zelfgemaakte cupcake in de prullebak. Ze heeft een affaire met Gregory haar professor en arts in het ziekenhuis, die getrouwd is. En is verder vrij onaardig tegen iedereen die ze tegenkomt.

Maar goed een plan is gemaakt: ze gaat iedereen van de lijst af proberen te strepen. Ze begint met het bespioneren van Tim, die gay blijkt te zijn. Maar tijdens het spioneren wordt ze natuurlijk vermoord. En dat is 4.

Tijdlus ronde 5:

Ze bespioneert studiegenootje Stephanie, maar wordt aangevallen en belandt met de Killer in de fontein en wordt verdronken. En dat is 5.

Tijdlus ronde 6:

Ze bespioneert studiegenootje Danielle, raakt met haar in gevecht en komen beiden onder een bus terecht. En dat is 6.

Tijdlus ronde 7:

Per ongeluk slaat ze het aardige studiegenootje Becky neer, en wordt op de koop toe zelf doodgeslagen. En dat is 7.

Ondertussen probeert ze onder het spioneren door ook nog wat lol te hebben, aangezien niemand het zich toch kan herinneren. Ze knipt en verft haar haren en ze loopt naakt over de campus en haalt met iedereen leuke geintjes uit. Ze wordt dus ook steeds losser, aardiger en relaxter.

Tijdlus ronde 8:

Maar helaas niets blijkt te helpen en Tree weet na 7 keer vermoord te zijn nog niet wie haar Killer is. En wanneer ze dus voor de achtste keer bij Carter wakker wordt, blijkt dat ook haar lichaam al die oplawaaiers niet echt trekt en valt ze flauw. Ze belandt in het ziekenhuis en daar komt ze achter een belangrijke hint.

Want als Carter haar opzoekt, staat daar ook Gregory voor haar neus. Hij zegt haar dat de foto’s laten zien dat ze eigenlijk dood hoort te zijn. Dat maakt haar bang en ze probeert te ontsnappen uit het ziekenhuis. Ze gaat naar Gregory’s kantoortje en vindt daar, terwijl ze op zoek is naar zijn autosleutels, een Baby Face masker… Is hij dan de Killer? Ze vlucht met de sleutels de gang op, waar ze tot haar grote schrik Gregory tegenkomt die tot haar nog grotere schrik door de Baby Face Killer doodgestoken wordt.

Toch weet Tree te ontsnappen met de auto, maar wordt onderweg aangehouden door een politieagent. Wat haar op het lumineuze idee brengt op zich te laten arresteren en op te laten sluiten, want veiliger dan in een politiecel kan je niet zijn. Maar terwijl Tree vastgebonden achter in de auto zit, wordt de agent doodgereden door de Baby Face Killer en steekt de Killer de auto met Tree erin in brand met een verjaardagskaarsje. En dat is een spectaculaire 8.

Tijdlus ronde 9:

Tree is nu wanhopig geworden, maar na aandringen van Carter vertelt ze hem alles weer opnieuw en laat het hem ook zien. Als ze samen in een diner zitten, ziet Tree daar op tv een nieuwsbericht over een seriemoordenaar John Tombs die al 6 vrouwen heeft vermoord die na een shoot out met de politie hier in het ziekenhuis is beland. Dus hij was het al die tijd! Ze rent naar het ziekenhuis van plan hem te vermoorden, en hij doet voor haar zijn masker af. Maar net als hij de overhand krijgt, redt Carter haar die het vervolgens met zijn leven moet bekopen. Wanneer Tree dan eindelijk haar kans heeft om de Killer te doden, beseft ze dat als ze dit nu doet, Carter echt dood blijft. Dus offert ze zich zelf op en verhangt zichzelf. See you soon. En dat is 9.

Tijdlus ronde 10:

Bevrijd door haar nieuwe gedrag van haar egoïstische ik, besluit Tree vandaag alles goed aan te pakken om later die avond John Tombs op een slimme manier te stoppen. Ze tekent de anti global warming petitie, waarschuwt de studenten op het gras voor de sprinklers die aan gaan en heeft zelfs een kussen meegnomen om de vallende student op te vangen. Ze maakt het goed met Lori en bewaart haar cupcake. Ze zegt tegen Tim dat het okay is om gay te zijn. Ze komt voor Becky op en staat op tegen Danielle. Ze schaamt zich niet voor Carter en kust hem. Ze gaat met haar vader lunchen en zegt wat ze op haar hart heeft. Haar verjaardag viel namelijk altijd samen die van haar moeder, tot haar moeder drie jaar geleden stierf en Tree dit nog altijd niet heeft verwerkt.

Dan trekt ze ’s avonds naar het ziekenhuis en weet Tombs te doden. Niet alleen is ze nu bevrijd van al haar lasten die ze meedroeg waardoor ze een naar rotmens was, maar ook van die akelige dag steeds weer herbeleven. Ze viert dit samen met Carter die avond en eet de cupcake die ze van Lori heeft gekregen die (elke) ochtend.

killer happy death day 2017 ed (2)
Tree and her Killer Lori with the murder weapon, a cupcake in her dorm room/ Universal Pictures

Tijdlus ronde 11:

Totdat ze toch weer op haar verjaardag wakker wordt. Wat is er misgegaan? Ze besluit thuis haar spullen te pakken, om te vluchten als Lori haar wederom de cupcake aanbiedt. En dat zet Tree aan het denken. Ze is dus gestorven in haar slaap, nadat ze de cupcake at. Dit betekent dus dat Lori de Baby Face Killer was. In de cupcake zat vergif!

Dat laat Tree natuurlijk niet op zich zitten en na een gevecht duwt ze de cupcake in de mond van Lori en trapt haar uit het raam. Dood nummer 1 van Lori!

De Ontmaskering:

Want wat bleek, Lori had ook een affaire met Gregory maar was jaloers omdat hij altijd voor Tree koos en omdat ze Tree gewoon een stomme trut vindt. Hoe zielig kan je zijn. Het was dus al die tijd Lori, op die ene keer in het ziekenhuis na dan, dat Lori Tombs er in had geluisd, die telkens opnieuw en op een andere manier (zonder dat zij dat zelf wist) Tree wilde vermoorden, omdat Tree de vergiftigde cupcake maar niet wilde eten. Eerst omdat er koolhydraten inzitten en vervolgens omdat ze wel andere dingen aan haar hoofd had, zoals voorkomen vermoord te worden. Totdat ze dacht eindelijk de Killer te hebben verslagen en dat wilde vieren met de cupcake. Hoe ironisch. Maar ironischer in dit alles is het lot van Lori. Want omdat de dag na de dood van Tree telkens weer opnieuw begon is de enige die uiteindelijk echt dood is gegaan, Lori zelf.

Dus wat hebben we geleerd? Danielle had toch geen gelijk: Cupcakes will kill you. En oh ja: Be A Nice Person!

← Lees hier het review van Happy Death Day (2017)

Meer lezen over Happy Death Day? Klik dan op onderstaande links: