19 Boeken op stapel voor 2019

boeken stapel voor 2019
19 boeken op stapel

Boekies, boekies, overal boekies. Mijn huis ligt er vol mee. En dan heb ik ook nog een stapeltje (en laat dat tje maar weg) om te lezen.

Dus ik laat je mijn stapeltje even zien zodat je weet welke boeken reviews je de eerste helft van het jaar kan verwachten.

Natuurlijk is er een Robert Rankin bij, The Most Amazing Man Who Ever Lived. Gewoon heerlijke boeken vind ik dat, lekker chaotisch vol humor, horror, fantasy en weet ik veel wat nog meer. Echt boeken om je op te vrolijken.

Ook een Stephen King is weer van de partij. Omdat straks Pet Sematary weer als nieuwe film in de bioscoop komt, leek het me leuk om het boek eerst nog even te lezen. Ook ga ik nog de eerste film kijken. In een ver ver verleden heb ik ooit wel Pet Semetary gelezen, maar echt veel weet ik er niet meer van, ja het globale verhaal. Ben benieuwd wat ik er nu van vind.

Dan de twee vervolgen van Annihilation van Jeff VanderMeer. Die konden natuurijk niet uitblijven, na het geweldige eerste boek. Echt zo goed geschreven en spannend en interessant. Nu binnenkort gaan lezen hoe het allemaal afloopt en in elkaar zit met Area X in de Southern Reach Trilogy. Eerst Authority en dan Acceptance.

Nog een trilogie waar ik het eerste boek al van had gelezen, Father of Lies van S.E. England. In Magda en Tanners Dell gaat het spannende verhaal over cults en demonische bezetenheid verder. Een echte horrorserie.

Twee boeken van Shirley Jackson staan op stapel. Hangsaman en The Bird’s Nest. Het lastige vind ik altijd met haar boeken welke ik eerst wil gaan lezen. Ik houd echt van haar intelligente humor, de bijzondere personages en de vrij sombere kijk op de mensheid en een tikkeltje surrealistisch met op de achtergrond vaak mensen met psychische problemen. Je zou denken dat je daar niet echt vrolijk van wordt, maar echt zwaarmoedig is het niet, eerder satirisch. Het zijn in ieder geval geen boeken die je eventjes tussendoor leest en echt de tijd voor moet nemen.

Waar ik ook veel zin in heb is Rebecca van Daphne du Maurier met misschien wel de bekendste openingszin ooit: ‘Last night I dreamt I went to Manderley again’. Een heerlijk gothic ghost story met mysterie, heroïek, romantiek, de zoektocht naar identiteit en ellende. Een boek om helemaal in op te gaan. Lekker dik, dus daar ben ik wel eventjes zoet mee.

Dan een boekje zo dun, dat je hem waarschijnlijk niet eens tussen de stapel ziet zitten. The Yellow Wallpaper van Charlotte Perkins Gilman. Een kort klassiek spookverhaal dat ik beslist gelezen moet/wil hebben. Het is maar 24 bladzijden lang/kort en dus zo uit, maar dat maakt de thematiek niet minder belangrijk.

Er zit ook weer een Ray Bradbury tussen. Ik heb genoten van zijn schrijfstijl in Something Wicked This Way Comes en ook Dandelion Wine is een magisch verhaal, maar dan in een ander opzicht. Weer een coming of age verhaal, waar ik sowieso gek op ben.

Een klassieker uit de jaren 70 van Michael McDowell is The Amulet. Na zijn boek The Elementals was ik helemaal weg van zijn schrijfstijl en verhaal en dit wordt mijn tweede boek dat ik van hem ga lezen. Southern gothic horror. Eigenlijk hoor je zijn boeken in de zomer te lezen, maar ik weet niet of ik zo lang kan wachten.

Ook zo genoten van The Watchmaker of Filigree Street van Natasha Pulley? Ik zeker wel. The Bedlam Stacks is haar tweede boek. De kaft alleen al ziet er zo mooi uit. Ik heb de hardcover versie, ja doe maar luxe en vind het bijna zonde om er in te beginnen. Ken je dat? Gotisch, magisch realisme, historische fictie, mysterie, dat klinkt me allemaal als muziek in de oren.

Dan heb ik ook nog een Victoriaanse klassieker, The Picture of Dorian Gray van Oscar Wilde, zijn enige gepubliceerde roman. Het verhaal is denk ik welbekend, maar het echte originele verhaal heb ik nog nooit gelezen, dat wordt dus tijd.

Manor House van Matt Powers is een boek dat me aansprak, omdat het een mysterieus haunting verhaal is over een getroebleerde familie. De schrijver schreef het met inspiratie door The Haunting, The Changeling, The Haunting of Hill House en The Shining. Wat wil je nog meer, kom maar door met dit haunted verhaal dat gaat in essentie gaat over een huis en liefde en eenzaamheid.

Dan een boek waar ik benieuwd naar ben of ik het echt wat vind. The Humans van Matt Haig is een bijzonder boek, absurdistisch, hilarisch, beetje filosofisch en met een lach en een traan.

Dan heb ik ook nog een paar kinderboeken. Dat is af en toe ook zo leuk en magisch om te lezen. Ik ben er niet altijd voor in de stemming, maar soms is die schrijfstijl gewoon magisch nostalgisch. The Girl Who Fell Beneath Fairyland and led the rebels there van Catherynne M. Valente is het vervolg van The Girl Who Circumnavigated Fairyland in a ship of her own making. Haar schrijfstijl is echt magisch, zo betoverend en vooral ook zeker voor volwassenen erg leuk en mooi om te lezen door wat er tussen de regels door te lezen valt. Dus dit is het eerste vervolg. Dan heb ik ook nog een ander mega dik boek van haar, The Orphan’s Tales: In the Night Garden met alleen eigen sprookjes die met elkaar verbonden zijn via het verhalen vertellen. Ook heel benieuwd naar.

Een ander vervolg is Serafina and the Twisted Staff van Robert Beatty op het eerste boek Serafina and the Black Cloak. Wel echt meer een kinderboek, maar zeker niet minder leuk om  te lezen. Fantasievol, spannend een erg leuk tussendoortje.

En dan heb ik ook nog 5 boeken van Terry Pratchett liggen, om lekker weg te duiken in de Discword om allerlei bizarre en absurde avonturen te beleven. En nog een aantal boeken van Agatha Christie om even tussendoor wat moorden op te lossen.

Zo, nu weet je wat je in ieder geval aan boekenreviews kan verwachten op mijn site. Maar er komen altijd, ik weet niet hoe, maar stiekem boekjes binnen die gelezen willen worden. It’s magic. En dan heb ik ook nog een aantal reviews al klaar staan. Welke boeken dat zijn, blijft nog een verrassing. Die zullen vanzelf op mijn site verschijnen. Dus houd Phantasasmagoria in de gaten.

Ik stop nu maar met schrijven en pak er een boek bij, want anders worden ze nooit gelezen.

Keep on reading booklovers!