Horror Films die we in 2019 in de bioscoop kunnen verwachten

the prodigy 2019
Orion Pictures

Aangepast op 12 december 2019. Hopelijk wordt 2019 net zo’n goed, zo niet beter jaar voor het horrorgenre als 2018. Er zitten in ieder geval wat pareltjes tussen waar ik hoge verwachtingen van heb. Kijk je mee?

En laten we ook vooral hopen dat ze allemaal te zien zullen zijn in de Nederlandse bioscopen. Want zoals gewoonlijk komen er meer films uit dan er in de bioscoop te zien zullen zijn en zelfs sommige echte bioscoopfilms bereiken ons niet altijd. Dus dat is even afwachten. In ieder geval zijn dit de horror films die op mijn lijstje staan om eventueel te gaan kijken. De datums die erachter staan zijn de voorlopige datums waarin de films in Amerika uitkomen of in Nederland. Wanneer en of ze bij ons te zien zullen zijn blijft altijd wat onzeker. Maar zodra ik meer weet, breng ik je direct op de hoogte. Komen ze.


The Prodigy (7 februari NL) (Orion Pictures)

the prodigy 2019

Moeder Sarah is bezorgd om het beangstigende gedrag van haar zoontje Miles en ze denkt dat iets bovennatuurlijks hem beïnvloedt. Bang voor de veiligheid van haar familie moet Sarah kiezen tussen haar moederinstinct om hem lief te hebben en te beschermen en de drang om erachter te komen wat hem beïnvloedt. Haar zoektocht brengt haar naar haar verleden en de scheidslijn tussen perceptie en werkelijkheid wordt steeds vager. Ik heb al meerderde goede dingen over deze film gelezen en ben hier vrij nieuwsgierig naar. Creepy kids doen het altijd goed in een horror, maar ik ben benieuwd of ze hier een originelere en enge draai aan weten te geven. Want zo klinkt het in ieder geval wel. Lees hier mijn review.


Happy Death Day 2U (14 februari NL) (Universal Pictures)

happy death day 2u 2019

Happy Death Day uit 2017 vond ik al helemaal geweldig, origineel en een spannende slasher met veel humor, waarin Tree op haar verjaardag in een tijdlus belandt en iedere keer opnieuw vermoord wordt. Aan het einde van de film komt ze erachter dat het haar vriendin en kamergenootje Lori was, die zelf aan het einde het loodje legde. Nu in deel twee is niet alleen Tree weer terug in de tijdlus om erachter te komen waarom ze daar de eerste keer in belandde, maar is ook Lori weer opgestaan uit de dood. Zal Tree weedom zegevieren en achter het mysterie van de tijdlus komen of zal de wraak van Lori dit keer zoeter zijn? Ik kijk er uit naar deze film en ben benieuwd of ze niet in herhaling gaan vallen (pun intended). Lees hier mijn review.


The Hole in the Ground (1 maart USA) (A24)

the hole in the ground 2019

Wordt dit het nieuwe paradepaardje van A24? Het verhaal klinkt in ieder geval veelbelovend en best creepy. Om aan haar verleden te ontsnappen verhuist Sarah O’Neill naar een klein landelijk dorpje met haar zoontje Chris. Maar een angstaanjagende ontmoeting met een mysterieuze buurman stelt haar gevoel van veiligheid op de proef en verzandt zij langzaam in een spiraal van wantrouwen en paranoia, wanneer haar zoontje zich ook nog vreemd gaat gedragen. Alles lijkt verband te houden met een sinkhole diep verborgen in het bos. De film klink alsof er meer achter steekt dan deze korte synopsis. Zin in deze film. Lees hier het review.


Us (21 maart NL) (Universal Pictures)

us 2019

Jordan Peele brengt ons zijn nieuwe horror die zo te zien minder humor bevat en echte horror met een eigen mythologie van monsters. Klinkt heel cool en de foto’s en trailer zien er beangstigend uit. Er is verder nog weinig over bekend en we moeten het doen met deze korte beschrijving. Een moeder en vader nemen hun kinderen mee naar hun strandhuisje om daar samen tijd door te brengen met vrienden. Maar dit verandert al snel in chaos en spanningen als ongenodigde gasten aankomen. Ik denk dat we behoorlijk wat horror kunnen verwachten. Lees hier mijn review.


Pet Sematary (4 april NL) (Paramount Pictures)

pet semetary 2019

Pet Sematary het gelijknamige boek van Stephen King is al eerder verfilmd in 1989. Het is zowel een eng als een tragisch verhaal. Deze remake, of beter gezegd nieuwe interpretatie van het boek heeft wel hetzelfde uitgangspunt. Als Louis Creed met zijn vrouw Rachel en kinderen Gage en Ellie naar een dorpje verhuist en hun kat wordt doodgereden, begraaft hij deze op een dierenkerkhof. Maar dit mysterieuze kerkhof is niet zoals het lijkt en het blijkt dat soms de doden beter dood kunnen blijven. Zelf ben ik niet zo’n fan van remakes, en moest ik ook even wennen slikken bij de remake van It. Maar aangezien Pet Sematary niet per definitie mijn favoriete verhaal is van Stephen King, zal ik ook niet zo snel teleurgesteld worden. Lees hier het review.


The Curse of La Llorona (18 april NL) (Warner Bros.)

the curse of la llorna 2019

Deze film heb ik al zo vaak voorbij zien komen, dat ik er reuze benieuwd naar ben geworden. Wanneer een social werkster de waarschuwingen van een moeder die verdacht wordt van het in gevaar brengen van haar kind, negeert, is al snel zij en haar eigen kinderen in gevaar en worden ze getrokken naar een bovennatuurlijk rijk van de woede van La Llorona. Alleen een gedesillusioneerde priester en een mysticus kunnen hulp bieden aan de rand waar angst en hoop samenkomen. Klinkt erg mystiek allemaal en dit soort onderwerpen in dit genre vind ik altijd erg interessant. Lees hier het review.


Brightburn (23 mei NL) (Sony Pictures Entertainment)

brightburn 2019

Wat als Superman slecht was? Dat is eigenlijk de premisse van dit fantasy horror verhaal van Brian en Mark Gunn. Een kind van een andere wereld crasht op Aarde waar hij liefdevol wordt opgevangen en opgevoed. Maar in plaats van een superheld wordt hij iets veel sinisters. Stel je eens voor wat een evil Superman op Aarde kan aanrichten. Ik ben heel erg benieuwd welke kant ze opgaan met deze film. Maar aan de schrijvers zal het niet liggen, namelijk van The Guardians of the Galaxy, mijn (enige) favoriete Marvel film (van Disney). Er is nog weinig over bekend dus we zullen ons moeten laten verrassen. Lees hier het review.


Child’s Play (20 juni NL) (MGM)

child's play 2019

Nog een remake van de originele film uit 1988 waaruit een hele franchise ontstond. Nu gaan ze weer nieuw leven blazen in de creepy bezeten pop Chucky die dit keer een nieuw achtergrond verhaal krijgt en een iets ander uiterlijk. Ook al ben ik niet zo’n superfan van remakes en vond ik het origineel al superleuk en toch staat ie in deze lijst. Omdat het toen een iconische film was en wie weet wordt deze wel reuze eng en spannend en vernieuwend. Meer hoef ik denk ik niet uit te leggen over een pop die aan het moorden slaat. Lees hier het review.


Annabelle Comes Home (27 juni NL) (Warner Bros.)

annabelle chapter 3 2019

Voor het gemak noemt iedereen deze film eventjes Annabelle 3 maar officieel is de film nog naamloos. De film komt uit precies wanneer het derde seizoen van Stranger Things op Netflix te zien zal zijn. Lekker dan. Maar goed, wat is er al bekend over het verhaal? Naar verluid zal het dit keer gaan om Judy de dochter van Ed en Lorraine Warren die te maken krijgt met Annabelle wanneer deze pop net in hun crepeer museum/opslag voor bezeten spullen in hun kelder is bijgezet (in The Conjuring, 2013). Het script geschreven door James Wan en Gary Dauberman die het ook heeft geregisseerd en die ook It Chapter 1 (2017), The Nun (2018) en Annabelle (2014) en Annabelle Creation (2017) schreef. Allemaal bekende namen dus. Genoemde films vond ik niet allemaal even goed, maar toch houd ik van deze franchise. I can’t help myself. Lees hier het review.


Midsommar (25 juli NL) (A24)

midsommar 2019

De nieuwe film van Ari Aster, die ons in 2018 al trakteerde op Hereditary. En het tweede paradepaardje van A24. Dit keer gaat het verhaal over een jonge vrouw die met tegenzin mee gaat met haar vriendje op een zomertrip in Zweden. Als ze echter in een geïsoleerd dorpje belanden waar de bewoners nogal excentriek zijn en gek op tradities (lees:cult), wordt het pas echt een naar tripje. De cult van Hereditary smaakte zeker naar meer en ook nu krijgen we weer met een cult te maken. Ook speelt de dood van de ouders van een van de hoofdpersonen een belangrijke rol wat het allemaal nog verschrikkelijker maakt. Qua thematiek lijkt het dus erg veel op Hereditary, maar dat vind ik absoluut niet erg. Lees hier het review.


The Dead Don’t Die (25 juli NL) (Focus Features)

the dead don't die 2019

Deze comedy horror met zombies in de hoofdrol is al op vele festivals te zien geweest en is al in Amerika officieel in première gegaan. De film krijgt van de critici geen mega goede kritieken, maar het publiek schijnt de film wel leuk te vinden. In ieder geval gaat de film over het rustige stadje Centerville dat overspoeld wordt door zombies. Met Bill Murray, en een hoop andere bekende namen in de hoofdrol klinkt de film toch wel aantrekkelijk. De kritieken zijn vooral dat de humor niet erg leuk zou zijn en de een vindt het sociale commentaar wel sterk en de ander stoort zich daaraan. Dus in juli heb je zelf de kans om te beslissen wat je er van vindt. Ik heb zelf ook nog een beetje mijn twijfels. Lees hier het review.


Scary Stories to Tell in the Dark (8 augustus NL) (Lionsgate)

scary stories to tell in the dark 2019

Scary Stories to Tell in the Dark is een eng boek met enge maar prachtige tekeningen van Alvin Swartz en is nu verfilmd. Het script is onder andere geschreven door Guillermo del Toro en de film zal geregisseerd worden door André Øvredal van Trollhunter (2010). De film vertelt het verhaal van een groepje kinderen die hun angsten onder ogen moeten zien om hun stadje te redden. Dat klinkt allemaal erg algemeen, maar als het net zo surrealistisch en nachtmerrieachtig is als het boek, dan belooft het veel goeds.


It Chapter Two (5 september NL) (New Line Cinema, Warner Bros.)

it chapter 2 2019

In 2017 volgden we de kinderen van de Losersclub die het in 1989 opnamen tegen de clown Pennywise oftewel It. Ze wisten It terug te dringen, maar niet te vernietigen en zal It 27 jaar slapen. In het tweede deel volgen we de volwassenen die 27 jaar later terugkeren naar Derry om It voor eens en voor altijd te verslaan. Wat kan ik er verder over zeggen. Het verhaal is bekend, de afloop, als je het boek hebt gelezen of de mini serie uit 1990 hebt gezien, ook. Het zal dus enkel gaan hoe het dit keer is verfilmd. Ik hoop heel eng.


In Fabric (5 september NL) (A24)

in fabric 2018

Deze film werd al op het Imagine Festival vertoond en komt straks naar de bios. Ik heb hele hoge verwachtingen van deze film die ook een hoge score krijgt op IMDb van de metacritics een 86 en de users een 7. Qua cijfers belooft het wat, maar ook het idee. In Fabric is een ghost story over een vervloekte jurk. De jurk gaat van persoon op persoon met desastreuze gevolgen. Het idee klinkt een beetje als het boek The Amulet van Michael McDowell en dat pakte zeer goed uit. In Fabric is een combinatie van horror en comedy en naar deze film zie ik dan ook reikhalzend uit.


Haunt (17 oktober NL) (Momentum Pictures)

haunt 2019

Om zelf naar een haunted house attractie te gaan tijdens Halloween dat zie ik niet zo zitten, maar om tijdens Halloween naar een film te gaan, waarbij anderen naar zo’n attractie gaan, dat is lekker veilig griezelen. In Haunt gaat een vriendengroep naar een extreme haunted house attractie die hen belooft hen bang te maken met hun eigen angsten. Dat die avond hun ergste nachtmerries waar worden, is voor hen angstaanjagend en mega dodelijk, en verandert in een gruwelijke brute slasher. Een echte Halloween film dus. Van de metacritics krijgt de film een 69, vrij hoog dus, dat wordt genieten.


Little Monsters (24 oktober NL) (Neon)

little monsters 2019

Ook Little Monsters is al op het Imagine Festival in premiere gegaan, en zal voor het grote publiek binnenkort te zien zijn in de bios. Deze comedy horror lijkt mij echt heel erg leuk, ondanks de niet heel goede kritieken. Als er een zombieuitbraak plaatsvindt, moeten een uitgebluste musicus, een lerares en een presentator van een kindershow samenwerken om de kinderklas te beschermen tegen zombies. Met Lupita Nyong’o in de hoofdrol, die eerder dit jaar al te zien was in Us.


Ready Or Not (24 oktober NL) (20th Century Fox)

ready or not 2019

Deze film vliegt een beetje onder de radar. Waarschijnlijk omdat het een wat aparte film is. Als Grace, een bride to be, naar haar toekomstige rijke en excentrieke schoonfamilie gaat, komt ze terecht in een wel heel bizarre traditie. Namelijk verstoppertje op leven en dood. Met zo’n premisse kan het niet anders dan dat het een over de top hilarische en bloederige film moet zijn. Ik ben best wel benieuwd naar deze film. Vooral ook omdat Grace wordt gespeeld door Samara Weaving, de briljante Bree uit het hilarische The Babystitter (2017). Vooral als de film echt over de top campy wordt, dan lijkt mij dit een toppertje.


Doctor Sleep (7 november NL) (Warner Bros.)

doctor sleep 2019

Het vervolg op The Shining, het boek welteverstaan en de mini serie van Stephen King, niet van de film van Stanley Kubrick. Het is jaren later en kleine Danny is een volwassen man die na dat trauma in het Overlook Hotel, dezelfde verslaving heeft overgenomen van zijn vader, mede om de Shining te onderdrukken. Maar als een jong meisje, Abra, die eveneens de shining heeft zijn hulp nodig heeft, is het zijn beurt om mentor te zijn en haar te redden uit de klauwen van een mystieke sektarische groep de True Knot. In het boek ligt de nadruk voor het grooste gedeelte op zijn verslaving en hopelijk is de film enger en is de True Knot creepier dan in het boek. De trailer lijkt dit allemaal te beloven.


Zombieland 2: Double Tap (21 november NL) (Columbia Pictures)

zombieland 2 2019

Na het erg leuke Zombieland uit 2009 is er nu eindelijk een deel 2! Met de originele cast en Bill Murray. Hoe leuk is dat? Wie van de serie Z Nation houdt vindt dit ook geweldig. Columbus (Jesse Eisenberg), Tallahassee (Woody Harrelson), Witchita (Emma Stone) en Little Rock (Abigail Breslin) moeten het opnemen tegen geëvolueerde zombies, andere overlevers en hun onderlinge problemen. De cast is inmiddels 10 jaar ouder en allemaal hebben ze ondertussen al zoveel gedaan, best bijzonder om dezelfde cast na zoveel tijd weer bij elkaar te krijgen.


Zoals je ziet is het best mooi verdeeld en hoeven we ons niet te gaan vervelen. Iedere maand op naar de bios? Zitten er wat films voor jou bij?