23 Horror Films die we in 2019 in de bioscoop kunnen verwachten

the prodigy 2019
Orion Pictures

Hopelijk wordt 2019 net zo’n goed, zo niet beter jaar voor het horrorgenre als 2018. Er zitten in ieder geval wat pareltjes tussen waar ik hoge verwachtingen van heb. Kijk je mee?

En laten we ook vooral hopen dat ze allemaal te zien zullen zijn in de Nederlandse bioscopen. Want zoals gewoonlijk komen er meer films uit dan er in de bioscoop te zien zullen zijn en zelfs sommige echte bioscoopfilms bereiken ons niet altijd. Dus dat is even afwachten. In ieder geval zijn dit de horror films die op mijn lijstje staan om eventueel te gaan kijken. De datum die erachter staan zijn de voorlopige data waarin de films in Amerika uitkomen of in Nederland. Wanneer en of ze bij ons te zien zullen zijn blijft altijd wat onzeker. Maar zodra ik meer weet, breng ik je direct op de hoogte. Komen ze.

1.The Final Wish (24 januari USA) (Cinedigm Entertaiment Group)

the final wish 2019

Na de dood van zijn vader keert Aaron terug naar zijn ouderlijk huis om zijn verdrietige moeder te troosten en zijn verleden te confronteren. Tijdens het opruimen van zijn vaders spullen komt hij een vreemd object tegen dat gevaarlijker is dan het lijkt. De moeder wordt gespeeld door Lin Shaye een heerlijke actrice in het horrorgenre, vind ik zelf. Of het een goede horror wordt valt te bezien, want die in januari uitkomen staan er meestal om bekend niet zo heel goed te zijn. En alhoewel Lin Shaye in vrij goede horrors heeft gespeeld, zaten daar ook een aantal mindere tussen. We zullen het zien. In ieder geval een film om in de gaten te houden.

2.The Prodigy (7 februari NL) (Orion Pictures)

the prodigy 2019

Moeder Sarah is bezorgd om het beangstigende gedrag van haar zoontje Miles en ze denkt dat iets bovennatuurlijks hem beïnvloedt. Bang voor de veiligheid van haar familie moet Sarah kiezen tussen haar moederinstinct om hem lief te hebben en te beschermen en de drang om erachter te komen wat hem beïnvloedt. Haar zoektocht brengt haar naar haar verleden en de scheidslijn tussen perceptie en werkelijkheid wordt steeds vager. Ik heb al meerderde goede dingen over deze film gelezen en ben hier vrij nieuwsgierig naar. Creepy kids doen het altijd goed in een horror, maar ik ben benieuwd of ze hier een originelere en enge draai aan weten te geven. Want zo klinkt het in ieder geval wel. Lees hier mijn review.

3.St Agatha (8 februari USA) (Uncrok’d Entertaiment)

st agatha 2018

In de jaren 50 in een klein dorpje in Georgia, zoekt de jonge zwangere Agatha veiligheid bij een nonnenklooster. Wat eerst lijkt als een perfecte plek om een kind te krijgen, wordt langzaam steeds duisterder. Waar zwijgen heerst en geheimen rondwaren wordt de wilskracht van Agatha op de proef gesteld als ze de waarheid leert over het klooster en de enge mensen die door de gangen dwalen. Klinkt veelbelovend en als echt iets wat ik leuk vind. Hopelijk is de uitvoering ook top. 

4.Happy Death Day 2U (14 februari NL) (Universal Pictures)

happy death day 2u 2019

Happy Death Day uit 2017 vond ik al helemaal geweldig, origineel en een spannende slasher met veel humor, waarin Tree op haar verjaardag in een tijdlus belandt en iedere keer opnieuw vermoord wordt. Aan het einde van de film komt ze erachter dat het haar vriendin en kamergenootje Lori was, die zelf aan het einde het loodje legde. Nu in deel twee is niet alleen Tree weer terug in de tijdlus om erachter te komen waarom ze daar de eerste keer in belandde, maar is ook Lori weer opgestaan uit de dood. Zal Tree weedom zegevieren en achter het mysterie van de tijdlus komen of zal de wraak van Lori dit keer zoeter zijn? Ik kijk er uit naar deze film en ben benieuwd of ze niet in herhaling gaan vallen (pun intended). Lees hier mijn review.

5.The Hole in the Ground (1 maart USA) (A24)

the hole in the ground 2019

Wordt dit het nieuwe paradepaardje van A24? Het verhaal klinkt in ieder geval veelbelovend en best creepy. Om aan haar verleden te ontsnappen verhuist Sarah O’Neill naar een klein landelijk dorpje met haar zoontje Chris. Maar een angstaanjagende ontmoeting met een mysterieuze buurman stelt haar gevoel van veiligheid op de proef en verzandt zij langzaam in een spiraal van wantrouwen en paranoia, wanneer haar zoontje zich ook nog vreemd gaat gedragen. Alles lijkt verband te houden met een sinkhole diep verborgen in het bos. De film klink alsof er meer achter steekt dan deze korte synopsis. Zin in deze film. Lees hier het review.

6.Us (21 maart NL) (Universal Pictures)

us 2019

Jordan Peele brengt ons zijn nieuwe horror die zo te zien minder humor bevat en echte horror met een eigen mythologie van monsters. Klinkt heel cool en de foto’s en trailer zien er beangstigend uit. Er is verder nog weinig over bekend en we moeten het doen met deze korte beschrijving. Een moeder en vader nemen hun kinderen mee naar hun strandhuisje om daar samen tijd door te brengen met vrienden. Maar dit verandert al snel in chaos en spanningen als ongenodigde gasten aankomen. Ik denk dat we behoorlijk wat horror kunnen verwachten. Lees hier mijn review.

7.Pet Sematary (4 april NL) (Paramount Pictures)

pet semetary 2019

Pet Sematary het gelijknamige boek van Stephen King is al eerder verfilmd in 1989. Het is zowel een eng als een tragisch verhaal. Deze remake, of beter gezegd nieuwe interpretatie van het boek heeft wel hetzelfde uitgangspunt. Als Louis Creed met zijn vrouw Rachel en kinderen Gage en Ellie naar een dorpje verhuist en hun kat wordt doodgereden, begraaft hij deze op een dierenkerkhof. Maar dit mysterieuze kerkhof is niet zoals het lijkt en het blijkt dat soms de doden beter dood kunnen blijven. Zelf ben ik niet zo’n fan van remakes, en moest ik ook even wennen slikken bij de remake van It. Maar aangezien Pet Sematary niet per definitie mijn favoriete verhaal is van Stephen King, zal ik ook niet zo snel teleurgesteld worden. Lees hier het review.

8.The Curse of La Llorona (18 april NL) (Warner Bros.)

the curse of la llorna 2019

Deze film heb ik al zo vaak voorbij zien komen, dat ik er reuze benieuwd naar ben geworden. Wanneer een social werkster de waarschuwingen van een moeder die verdacht wordt van het in gevaar brengen van haar kind, negeert, is al snel zij en haar eigen kinderen in gevaar en worden ze getrokken naar een bovennatuurlijk rijk van de woede van La Llorona. Alleen een gedesillusioneerde priester en een mysticus kunnen hulp bieden aan de rand waar angst en hoop samenkomen. Klinkt erg mystiek allemaal en dit soort onderwerpen in dit genre vind ik altijd erg interessant. Lees hier het review.

9.Brightburn (23 mei NL) (Sony Pictures Entertainment)

brightburn 2019

Wat als Superman slecht was? Dat is eigenlijk de premisse van dit fantasy horror verhaal van Brian en Mark Gunn. Een kind van een andere wereld crasht op Aarde waar hij liefdevol wordt opgevangen en opgevoed. Maar in plaats van een superheld wordt hij iets veel sinisters. Stel je eens voor wat een evil Superman op Aarde kan aanrichten. Ik ben heel erg benieuwd welke kant ze opgaan met deze film. Maar aan de schrijvers zal het niet liggen, namelijk van The Guardians of the Galaxy, mijn (enige) favoriete Marvel film (van Disney). Er is nog weinig over bekend dus we zullen ons moeten laten verrassen.

10.Dark Phoenix (6 juni NL) (20th Century Fox)

dark phoenix 2019

Had ik al ergens gezegd dat de enige Marvel franchise die ik echt te gek vind die van The X-Men is. Misschien omdat ik vroeger op de DJ Cat Show op Sky Channel altijd de tekenfilms volgde, maar ook omdat ik die duistere kant van de strip met een hoger fantasy gehalte leuk vind en mensen met echte krachten, mensen die feilbaar zijn (en omdat het niet bij The Avengers universum hoort van Disney alhoewel ik The Guardians of the Galaxy wel fantastisch vind). Maar goed ik dwaal af. Deze nieuwe film in de X-Men franchise vertelt het verhaal van Jean Grey (een van mijn favoriete X-Men) wiens krachten enorm aan het ontwikkelen zijn waardoor ze een Dark Phoenix wordt, de titel zegt het al. Dat zet de andere X-Men voor een dilemma.

11.Child’s Play (20 juni NL) (MGM)

child's play 2019

Nog een remake van de originele film uit 1988 waaruit een hele franchise ontstond. Nu gaan ze weer nieuw leven blazen in de creepy bezeten pop Chucky die dit keer een nieuw achtergrond verhaal krijgt en een iets ander uiterlijk. Ook al ben ik niet zo’n superfan van het origineel en houd ik niet zo van remakes en toch staat ie in deze lijst. Omdat het toen een iconische film was en wie weet wordt deze wel reuze eng en spannend. Meer hoef ik denk ik niet uit te leggen over een pop die aan het moorden slaat.

12.Annabelle Comes Home (27 juni NL) (Warner Bros.)

annabelle chapter 3 2019

Voor het gemak noemt iedereen deze film eventjes Annabelle 3 maar officieel is de film nog naamloos. De film komt uit precies wanneer het derde seizoen van Stranger Things op Netflix te zien zal zijn. Lekker dan. Maar goed, wat is er al bekend over het verhaal? Naar verluid zal het dit keer gaan om Judy de dochter van Ed en Lorraine Warren die te maken krijgt met Annabelle wanneer deze pop net in hun crepeer museum/opslag voor bezeten spullen in hun kelder is bijgezet (in The Conjuring, 2013). Het script geschreven door James Wan en Gary Dauberman die het ook heeft geregisseerd en die ook It Chapter 1 (2017), The Nun (2018) en Annabelle (2014) en Annabelle Creation (2017) schreef. Allemaal bekende namen dus. Genoemde films vond ik niet allemaal even goed, maar toch houd ik van deze franchise. I can’t help myself.

13.Grudge (21 juni USA, 11 juli NL) (Sony Pictures Releasing)

We hadden al de originele Ju-On uit 2002 van Takashi Shimizu. Vervolgens de Amerikaanse remake The Grudge uit 2004 ook van Takashi Shimizu en nu weer een nieuwe maar dan van Nicolas Pesce. De synopsis is kort maar krachtig. Een huis is vervloekt door wraakzuchtige geesten die iedereen verdoemen die het binnenkomen door een gewelddadige dood. Persoonlijk ben ik niet zo van de remakes en hou ik het liever bij het origineel. Maar wie weet geeft deze film er in tegenstelling tot de derde Rings er wel een enge en goede draai aan.

14.The New Mutants (1 augustus NL) (20th Century Fox)

the new mutants 2019

Een film die al vaak is uitgesteld. Zal het het wachten waard zijn geweest. Het is een van de films waar ik al langer naar uitkeek. The X-Men films zijn mijn (enige) favoriete stripverfilmingen en ook de serie Legion vind ik fantastisch. Ik merk dat ik in herhaling val, maar de films dus ook. Want nu komen ze met een mutant film die ook nog eens behoorlijk de horror kant op gaat. De film gaat over 5 jonge Mutants die net hun nieuwe gaven hebben ontdekt en proberen te ontsnappen van hun vroegere zonden en uit een geheime faciliteit waar ze gevangen worden gehouden. Ik hoop op een heerlijk duister verhaal.

15.It Chapter 2 (5 september NL) (New Line Cinema, Warner Bros.)

it chapter 2 2019

In 2017 volgden we de kinderen van de Losersclub die het in 1989 opnamen tegen de clown Pennywise oftewel It. Ze wisten It terug te dringen, maar niet te vernietigen en zal It 27 jaar slapen. In het tweede deel volgen we de volwassenen die 27 jaar later terugkeren naar Derry om It voor eens en voor altijd te verslaan. Wat kan ik er verder over zeggen. Het verhaal is bekend, de afloop, als je het boek hebt gelezen of de mini serie uit 1990 hebt gezien, ook. Het zal dus enkel gaan hoe het dit keer is verfilmd. Ik hoop heel eng.

16.Are You Afraid of the Dark (10 oktober NL) (Paramount Pictures)

are you afraid of the dark 2019

De serie die ik altijd keek, en ook als volwassene nog erg leuk vind. Het idee van spookverhalen vertellen bij het kampvuur met een geheim genootschap, wie wil dat nu niet? Nu is er een speelfilm van gemaakt die zich focust op een lang verhaal. Waar het precies over zal gaan, is nog onbekend, maar als het in de sfeer en stijl is van de serie dan komt het wel goed. Heel veel zin in, ook qua nostalgie.

17.Midsommar (8 augustus NL?) (A24)

De nieuwe film van Ari Aster, die ons in 2018 al trakteerde op Hereditary. En het tweede paradepaardje van A24. Dit keer gaat het verhaal over een jonge vrouw die met tegenzin mee gaat met haar vriendje op een zomertrip in Zweden. Als ze echter in een geïsoleerd dorpje belanden waar de bewoners nogal excentriek zijn en gek op tradities (lees:cult), wordt het pas echt een naar tripje. De cult van Hereditary smaakte zeker naar meer en ook nu krijgen we weer met een cult te maken. Ook speelt de dood van de ouders van een van de hoofdpersonen een belangrijke rol wat het allemaal nog verschrikkelijker maakt. Qua thematiek lijkt het dus erg veel op Hereditary, maar dat vind ik absoluut niet erg.

18.Scary Stories to Tell in the Dark (9 augustus USA, 7 november NL)) (Lionsgate)

Scary Stories to Tell in the Dark is een eng boek met enge maar prachtige tekeningen van Alvin Swartz en is nu verfilmd. Het script is onder andere geschreven door Guillermo del Toro en de film zal geregisseerd worden door André Øvredal van Trollhunter (2010). De film vertelt het verhaal van een groepje kinderen die hun angsten onder ogen moeten zien om hun stadje te redden. Dat klinkt allemaal erg algemeen, maar als het net zo surrealistisch en nachtmerrieachtig is als het boek, dan belooft het veel goeds.

19.Zombieland 2 (11 oktober USA, 7 november NL) (Columbia Pictures)

zombieland 2 2019

Na het erg leuke Zombieland uit 2009 is er nu eindelijk een deel 2! Met de originele cast en Bill Murray. Hoe leuk is dat? Wie van de serie Z Nation houdt vindt dit ook geweldig. Columbus (Jesse Eisenberg), Tallahassee (Woody Harrelson), Witchita (Emma Stone) en Little Rock (Abigail Breslin) moeten het opnemen tegen geëvolueerde zombies, andere overlevers en hun onderlinge problemen. De cast is inmiddels 10 jaar ouder en allemaal hebben ze ondertussen al zoveel gedaan, best bijzonder om dezelfde cast na zoveel tijd weer bij elkaar te krijgen.

Over de volgende films is nog geen release datum bekend, maar komen hoogstwaarschijnlijk wel uit dit jaar.

20.In the Tall Grass (Copperhead Entertainment)

in the tall grass 2019

Naar het korte verhaal van Stephen King en zijn zoon Joe Hill. Een broer en zus rijden door Kansas, als zij plotseling een hulpkreet horen. Ze stappen uit en gaan op onderzoek uit, maar verdwalen in het hoge gras. De film is geregisseerd door Vicenzo Natali die vooral bekend is van Cube (1997). Ik verwacht geheimzinnigheid op een bijzondere manier verfilmd.

21.Body at Brighton Rock

Een park ranger moet een lijk en een vermoedelijke crime scene bewaken op een afgelegen bospad. Een bos, in de nacht, helemaal alleen… Ingrediënten voor een spannende film. Geregisseerd door Roxanne Benjamin die onder andere Southbound (2015) regisseerde. 

22.Eli (Netflix)

Een jongen die behandeld wordt voor zijn auto-immuun ziekte, ontdekt dat het huis waarin hij woont niet zo veilig is als hij dacht. Geen idee of het wat is, maar dat zullen we dit jaar te zien krijgen op Netflix. Lekker thuis op de buis dus.

23.The Lighthouse (A24)

Dit is de nieuwe film van Robert Eggers van The Witch (2015). Dus ik heb hele hoge verwachtingen. De film gaat over een ouder wordende vuurtorenwachter genaamd Old, die woont in Maine in het begin van de 20ste eeuw. Weer een verhaal dat zich afspeelt in een verder verleden en waarschijnlijk het derde paradepaardje van A24, het wordt nu een echte parade.

Zoals je ziet is het best mooi verdeeld en hoeven we ons niet te gaan vervelen. Iedere maand op naar de bios? Zitten er wat films voor jou bij?