Speciaal voor Eerste Kerstdag: Alle 13 Doctor Who Christmas Specials op een rijtje

doctor who tardis
BBC

Geen Doctor Who Christmas Special dit jaar?! Geen nood dan kijken we een van de 13 van afgelopen jaren. Of misschien wel meer dan eentje…

Het nieuwe elfde seizoen van Doctor Who heeft een heel nieuw tijdperk ingeluid en voor veel veranderingen gezorgd. Maar het breekt ook voor het eerst in 13 jaar sinds de nieuwe serie de Doctor Who Kersttraditie. Dit jaar kunnen we op eerste Kerstdag voor het eerst niet genieten van een superspeciale Kerstaflevering van Doctor Who in een wonderlijk magisch science fiction avontuur. Maar niet hij de pakken neer gaan zitten nu, ook al vond ik het zelf ook echt niet leuk, we kiezen gewoon een oude Christmas Special uit en gaan die lekker kijken. Want Kerst is geen echte Kerst zonder Doctor Who. Er zijn er 13 om uit te kiezen. Welke kies jij?

The Christmas Invasion (2005)

doctor who the christmas invasion 2005
BBC

We maken voor het eerst de regeneratie mee in deze nieuwe serie. De Negende Doctor (Christopher Eccleston) verandert in de Tiende Doctor (David Tennant), nadat hij Rose Tyler heeft gered met een kus. Rose neemt een verzwakte Doctor die nog steeds aan het regenereren is mee naar huis, naar een verbaasde Jackie die de Doctor natuurlijk niet herkent, en legt hem op bed om uit te rusten. Maar zal je net zien, komt er een enorm ruimteschip boven Londen hangen met aan boord de Sycorax die de Aarde willen overheersen. Dat staat garant voor een spannend avontuur waarin we gelijk zien uit welk hout de nieuwe Doctor is gesneden. Met killing robot Santa’s als bonus en een killer Kerstboom. Lees hier het volledige review van The Christmas Invasion.

The Runaway Bride (2006)

doctor who the runaway bride 2006
BBC

Nadat de Doctor op een hartverscheurende wijze gedwongen afscheid moest nemen van Rose, word hij door een wel hele bijdehante tante opgevrolijkt. Want plotseling staat er een bruid midden in de TARDIS. Het is Donna Noble die net naar het altaar liep die tegen haar wil in betrokken wordt bij een doldwaas avontuur waarin de Racnoss keizerin de grote vijand is. Met als hoogtepunt de achtervolging van de TARDIS op een taxi midden op de snelweg. Dat Donna en de Doctor een hele leuke klik hebben en samen een erg leuk komisch duo vormen en zij de enige is die hem in toom weet te houden, gaan we terug zien in het vierde seizoen, waarin zij officieel zijn companion wordt. Ook nu zijn de killer robot Santa’s weer van de partij, aangevuld met killer Kerstbomen en killer Kerstversieringen. Lees hier het volledige review van The Runaway Bride.

The Voyage of the Damned (2007)

doctor who the voyage of the damned 2007
BBC

De Doctor wordt in de ruimte aangevaren door niets minder dan de Titanic, dus wat doet hij dan? Hij gaat als verstekeling een kijkje nemen en belandt zo in een waar Poseidon meets Titanic avontuur, wanneer het ruimteschip op het punt staat te crashen op Buckingham Palace nota bene en hij een groepje mensen in veiligheid wil brengen. Toevallig is het net Kerst op Aarde en de Kerstgeest straalt ook helemaal door in deze aflevering die gaat om het verbinden van allerlei soorten mensen en wezens, opofferingen, familie en vriendschap. Bereid je voor op een spannend maar emotioneel avontuur. Lees hier het volledige review van The Voyage of the Damned.

The Next Doctor (2008)

doctor who the next doctor 2008
BBC

De Doctor besluit om alleen Kerst te vieren in de Victoriaanse tijd waar hij een oudere versie van zichzelf, een volgende regeneratie van hem ontdekt, althans zo lijkt het. Niets is minder waar en de tragische conclusie heeft alles te maken met de Cybermen die daar weer opduiken en kwaad en ellende aanrichten. Veel drama en tragiek, in een Dickensiaanse Kerstsfeer en eindelijk sneeuwt het echt met Kerst. Lees hier het volledige review van The Next Doctor.

The End of Time (2009)

doctor who the end of time 2009
BBC

Dit is de allerlaatste aflevering voor de Tiende Doctor en dit avontuur beleeft hij niet alleen maar samen met Wilf, de opa van Donna. In dit avontuur komt hij nadat hij samen met Martha Jones de Master had verslagen, zijn grootste vijand en zijn voormalige beste vriend, weer tegen. Dit keer zint de Master op wraak. We komen er achter waardoor de Master gek is geworden en we zien voor het eerst in deze nieuwe serie de Council van de Time Lords onder leiding van Rassilon. Deze dubbele aflevering staat vol met spanning, humor, grote ontdekkingen en een tragisch einde. Het is tevens het einde van het tijdperk Russell T. Davies die Doctor Who nieuw leven inblies. Lees hier het volledige review van The End of Time.

A Christmas Carol (2010)

doctor who a christmas carol 2010
BBC

We zijn al eventjes op avontuur geweest in een episch vijfde seizoen met de nieuwe Elfde Doctor (Matt Smith) en zijn nieuwe companion Amy Pond en haar verloofde Rory. Aan het einde van het vijfde seizoen zijn ze getrouwd en de Doctor stuurt hen op huwelijksreis op een ruimtecruise. Maar wanneer het ruimteschip op het punt staat te crashen komt de Doctor hen te hulp. Zo moet hij op een onbekende planeet de rijke stinkerd genaamd Sardick ervan overtuigen hem te helpen, want hij is de enige die controle heeft over de elektrische wolken waardoor het ruimteschip stuurloos is geworden. Helaas is hij erger dan Scrooge en moet de Doctor voor Christmas Past, Present en Future spelen om iedereen te redden, inclusief Sardick. Dit is een leuk, spannend, mooi en ontroerend avontuur met een droevig einde, met de Doctor Who insteek van het klassieke verhaal van Dickens. Deze aflevering straalt een en al Kerst en de Kerstgedachte uit. Lees hier het volledige review van A Christmas Carol.

The Doctor, the Widow and the Wardrobe (2011)

doctor who teh doctor he widow and the wardrobe 2011
BBC

We zijn aangekomen bij mijn favoriete Christmas Special. Dit is een mooi avontuur laat in de WOII, waarin familie, moed, liefde, moederschap en Kerst centraal staan. Het is vol humor, spanning, en erg ontroerend met een prachtig einde, waar je alvast je zakdoekjes voor tevoorschijn kan halen. De Doctor wordt op een dag gered door een behulpzame vrouw genaamd Madge, als hij uit de ruimte in een speciaal ruimtepak naar de aarde stort. Dus met Kerst wanneer Madge samen met haar dochter Lily en zoontje Cyril naar het platteland gaat om te schuilen voor de bommen en zij net bericht heeft gekregen dat haar man in zijn vliegtuig boven zee is vermist, zorgt de Doctor voor een onvergetelijk Kerst. Hij speelt voor Caretaker, tovert hun huis om in een groot sprookje en heeft een speciale verrassing, zelf nog niet wetende dat hij hun leven voorgoed zal veranderen. Sowieso kijk ik deze Christmas Special elk jaar weer opnieuw. Lees hier het volledige review van The Doctor, the Widow and the Wardrobe.

The Snowmen (2012)

doctor who the snowmen 2012
BBC

Tijd voor een nieuwe companion, Clara Oswald, de mysterieuze vrouw die al eerder zomaar opdook in zijn avonturen. En nu, nu de Doctor in de Victoriaanse tijd waarin zijn vrienden van de Paternoster gang, Madama Vastra, Jenny en Strax wonen, hoog in de wolken in zijn TARDIS boos is op de wereld omdat hij Amy en Rory is kwijtgeraakt, duikt Clara weer op. Dit keer als een gouvernante die zijn hulp nodig heeft omdat de kinderen waar zij voor zorgt in gevaar zijn. Nieuwsgierig geworden naar deze Impossible Girl komt hij erachter dat niet hij haar meeneemt op avontuur maar zij hem, in de jacht op sneeuwmannen en The Great Intelligence. Wat echter niet kan voorkomen dat het een groot tragisch einde wordt. Gelukkig niet voor lang, want in het zevende seizoen komen zowel de Doctor als wij erachter wie zij is, en heeft dit Kerst avontuur nog een heel belangrijk staartje. Lees hier het volledige review van The Snowmen.

The Time of the Doctor (2013)

doctor who the time of the doctor 2013
BBC

Het is tijd om afscheid te nemen van de Elfde Doctor, op een planeet in het dorpje Christmas. Het is niet zomaar een planeet, maar waar een groot geheim kan worden prijsgegeven. Dit is geen losstaande aflevering maar staat in verband met het grotere geheel omtrent de scheur in de muur van Amy waar het allemaal mee begon in het vijfde seizoen, maar ook met Gallifrey, de vijand van het zesde seizoen, The Silence en Madam Kovarian en zelfs de Pandorica. Het is het begin van al die avonturen, de nasleep ervan en tegelijkertijd een nieuw begin van een Doctor die als beloning een hele nieuwe regeneratie cyclus krijgt. We verwelkomen aan het einde dan ook de Twaalfde Doctor (Peter Capaldi). Lees hier het volledige review van The Time of the Doctor.

Last Christmas (2014)

doctor who last christmas 2014
BBC

Clara Oswald heeft allerlei wonderlijke avonturen beleefd met haar nieuwe Twaalfde Doctor, maar aan alles komt een einde. En dat einde liep zowel voor de Doctor als voor Clara in het achtste seizoen niet goed af. De Doctor wist nog altijd niet waar Gallifrey was, maar loog daarover tegen Clara en Clara is haar geliefde Danny Pink voorgoed kwijt geraakt en loog daarover tegen de Doctor. Daar moeten ze nu de consequenties van ondergaan, wanneer de Doctor toch weer op het pad belandt van Clara en ze samen een onvergetelijke Kerst beleven en ze zelfs de Kerstman ontmoeten en een ritje met zijn slee maken. Een mooi en spannend avontuur, met enge monsters Dreamcrabs en waarin niets is wat het lijkt. Een echte Kerstaanrader. Lees hier het volledige review van Last Christmas.

The Husbands of River Song (2015)

doctor who the husbands of river song 2015
BBC

Het is helaas weer tijd voor een afscheid. Dit keer van River Song. Maar niet voordat de Doctor nog een laatste spectaculair avontuur met haar beleeft. We ontmoeten wel een nieuwe companion, de alien Nardole die we in het tiende seizoen weer terug zien. River is weer op haar best en vooral als ze niet weet dat de geregenereerde Doctor voor haar neus staat, een Doctor die zij nog nooit heeft gezien, wat voor een aantal hilarische situaties en opmerkingen zorgt. Zowel River als de Doctor zijn op hun best en eindelijk zien we hen samen zonder andere companions, en zien we een liefdeskoppel dat extreem aan elkaar gewaagd is, maar zielsveel van elkaar houdt. Superfun, droogkomisch en vooral hun samenspel is geweldig om te zien. De echte Kerstsfeer ook al speelt het zich af tijdens Kerst, waar de Doctor overigens helemaal geen zin in heeft, ontbreekt wel een beetje. Lees hier het volledige review van The HUsbands of River Song.

The Return of Doctor Mysterio (2016)

doctor who the return of doctor mysterio 2016
BBC

De superhelden aflevering van Doctor Who, waarin een jongetje na zijn ontmoeting met de Doctor tijdens Kerst per ongeluk superkrachten krijgt en opgroeit als een superheld. Alhoewel de Doctor prima op dreef is en Nardole ook een geweldig droogkomische rol heeft, gaat de aandacht teveel uit naar het superhelden verhaal dat verdacht veel lijkt op Lois en Clark. Ook hier ontbreekt weer een beetje de echte Kerstsfeer en dat Kerstgevoel. Lees hier het volledige review van The Return of Doctor Mysterio.

Twice Upon A Time (2017)

doctor who twice upon a time 2017
BBC

We zijn al weer aangekomen bij de laatste Christmas Special van Doctor Who. Het is ook het laatste optreden van Peter Capaldi als de Twaalfde Doctor. In dit bijzondere avontuur krijgen we twee Doctors te zien die beiden worstelen met hun regeneratie, de Eerste Doctor die gespeeld wordt door David Bradley. Het is een prachtig episch einde die het begin van Doctor Who met het einde van het tijdperk van de nieuwe serie met elkaar verbindt. In deze aflevering staat de Doctor zelf helemaal centraal en krijgt hij de aandacht die hij verdient. Het is een waar slotstuk met een mooie boodschap een ontroerend einde verpakt in een bijzonder verhaal. Pak ook hier maar weer je zakdoekjes erbij. Lees hier het volledige review van Twice Upon A Time.

Dat was het folks. Met nu een hele nieuwe benadering van Doctor Who en met zelfs geen Kerst Special maar een aflevering op Nieuwjaarsdag, zijn er gelukkig nog wel een hele hoop Christmas Specials om gewoon weer opnieuw te gaan kijken en de Doctor Who Kerst traditie zelf in stand te houden. Ik heb The Doctor, the Widow and the Wardrobe, Last Christmas en A Christmas Carol al klaar staan.

Merry Christmas everybody and be kind.