Chilling Adventures of Sabrina Christmas Special 2018: A Midwinter’s Tale

chilling adventures of sabrina a midwinter's tale
Yuletide Greetings/ Netflix

Het is bijna Kerstmis, of in het geval van de familie Spellman, tijd om Yule te vieren.

In het eerste seizoen van Chilling Adventures of Sabrina hebben we gezien hoe het Mrs Wardwell/Madame Satan met al haar trucs en manipulaties dan toch eindelijk is gelukt om Sabrina haar naam bij te laten tekenen in het Book of the Beast waardoor zij nu een dienaar is geworden van de Dark Lord en een echte heks. Dat dit voor een aantal veranderingen zal gaan zorgen in het leven van Sabrina, zullen we gaan zien in het tweede deel van deze serie die op 5 april 2019 op Netflix te zien zal zijn. Maar nu krijgen we er al een klein voorproefje van in deze bomvolle Kerstaflevering met allerlei Kerstverhalen en Kerstsferen en verwijzingen.

Het verhaal

Aan het einde van het eerste seizoen gebeurde er nog al wat. Sabrina tekende haar naam in het Book of the Beast waardoor zij nu wel geaccepteerd wordt door de Weird Sisters, die trouwens een hoop dingen over zichzelf te weten zijn gekomen, onder andere dat Prue de dochter is van Father Faustus Blackwood, de Hogepriester van de Church of Night. Maar niet alleen hun relatie is veranderd, ook haar relatie met Harvey die niets wil weten van haar hekserij, waardoor Sabrina eigenlijk niet weet wat ze met hem aan moet.

Ondertussen was Zelda de vroedvrouw van Lady Constance Blackwood die een tweeling baarde, een jongetje en een meisje. Aangezien Faustus niet welwillend tegenover meisjes staat, heeft Zelda voor het gemak gezegd dat dit kind dood was geboren en het zelf mee naar huis genomen en nu is baby Leticia een onderdeel van de Spellman familie.

Terwijl Harvey al die witchcraft niet ziet zitten, blijkt dat Roz de beste vriendin van Sabrina ook een gave heeft, die haar oma de Cunning noemt, waardoor ze visioenen heeft. Maar ook Susie blijkt een bijzondere dame, want zij heeft contact met haar overleden voormoeder die haar begeleidt. Beide meiden staan daarom meer open voor het nieuwe leven van Sabrina als echte witch.

Dus daar waren we gebleven aan het einde van het eerste seizoen/deel. Nu is het bijna Kerst/Yule en dat moet gevierd worden. Vanaf de kortste dag tot en met de langste nacht moet er een Yule houtblok in het haardvuur branden om kwade geesten af te weren. Natuurlijk gaat dat mis. En nog wel tijdens een seance die Sabrina samen met Prue, Agatha en Dorcas houdt om haar overleden moeder te spreken Diana, die ze zag in Limbo. Niet alleen vraagt ze zich af waarom haar moeder daar vastzit, of ze haar kan helpen, maar ze heeft ook belangrijke levensvragen die je normaal gesproken het liefst met je eigen moeder bespreekt. Terwijl Diana verschijnt en zegt dat er gevaar is, komen er ook kwade geesten mee, omdat Mrs Wardwell/Madame Satan de seance wil dwarsbomen omdat ze niet wil dat Sabrina haar moeder spreekt, omdat zij misschien iets (maar wat dan?) zal vertellen aan Sabrina.

Zo worden er in het huis de Yule Lads losgelaten, duivelse geesten die elke winter van de berg afdalen om streken uit te halen in onbeschermde heksenhuizen en die het ook voorzien hebben op baby Leticia. Ondertussen wordt Ambrose aangevallen door een geest in het mortuarium. Om van de Yule Lads af te komen, roepen Zelda en Hilda de moeder van de Yule Lads op, Gryla om hen weer mee te nemen. Na een flinke fles jenever staat zij op het punt om weer te vertrekken, maar hoort dan Leticia huilen en  wil zij het weeskind bij haar eigen familie toevoegen. Door middel van een Salomons oordeel op z’n Satans uitgesproken door de geest van Diana, mag Gryla de baby meenemen. Maar Sabrina is zo slim geweest om er een changeling van te maken, en veranderde een teddybeer in het uiterlijk van Leticia.

Maar degene die het meeste last heeft van de kwade geesten en demons van Kerst is de arme Susie. Die nu eindelijk voor Kerstelf Jingle mag spelen, in de winkel als de kinderen bij de Kerstman op schoot mogen. Maar de Kerstman, Mr Bartel blijkt nog wel iets erger dan een grumpy old man, en blijkt een demon te zijn, die verdacht veel lijkt op Krampus. Hij ontvoert Susie om een wassen pop van haar te maken. Maar Zelda heeft weer een van haar ingenieuze plannen, als Roz hen over haar visioen van Mr Bartel vertelt, en stuurt Gryla er op af die demons die kinderen iets aan doen, haat.

Dus na een verhaal vol geesten, poltergeists, een changeling, Gryla en haar Yule kinderen en Krampus is er nog net tijd over voor een gezellige Kerstavond.

Bomvolle in between seasons aflevering

Deze aflevering heeft niet alleen allerlei Kerstverwijzingen van verschillende culturen, maar ook knoopt het wat losse eindjes van het einde van het eerste seizoen aan elkaar en maakt hiermee een goede brug naar het tweede seizoen. Want alhoewel het lijkt dat Sabrina na al haar pogingen om goed te doen met magie, wat altijd slecht uitpakte (voornamelijk ook door de inmenging van Madame Satan), ze nu nog steeds niets heeft geleerd en Harvey wederom probeert te helpen met magie ook al heeft hij expliciet aan haar gevraagd dat niet te doen, kan je het ook zien als haar overgang naar een echte heks. Eerst waren het goede bedoelingen, maar nu haar naam in het Book of the Beast staat, is zij nu wel een volledig lid van de Church of Night en zullen in het tweede seizoen haar (onbedoeld) slechtere kanten wat meer naar boven kunnen komen, waar dit met Harvey misschien al een voorproefje van was. Want al is het doel van Sabrina nog steeds om The Dark Lord te verslaan, het zal nu ze een ingewijde is toch wel moeilijker worden.

Verder gebeurt er vrij veel in deze aflevering die met gemak een dubbele aflevering had kunnen zijn of in ieder geval 90 minuten in plaats van een kort uurtje. De verwijzingen zijn echt leuk, maar doordat er zoveel verschillende dingen gebeuren, die weliswaar aan het einde mooi met elkaar worden verbonden, heeft de spanning geen kans om zich goed op te bouwen, waardoor dat wat eng had kunnen zijn, nu wat vlak blijft. Dat ieder personage zijn opwachting maakt, zorgt er ook voor dat niet iedereen de aandacht krijgt die hij of zij verdient, waarbij vooral Roz en Ambrose en Salem worden ondergesneeuwd en geen grote rol spelen. Zelda en Hilda krijgen wel genoeg ruimte, die weer voor de vreemde humor zorgen die niet altijd even geslaagd is. De humor is wat donker en lijkt soms een beetje uit de toon te vallen bij de situatie, waardoor het net niet grappig genoeg is.

chilling adventures of sabrina a midwinter's tale
and Merry Christmas/ Netflix

Kerst folklores

Het is een Kerstaflevering waarin we eens een keer andere Kerstmythes voorbij zien komen. De changeling is een bekend verhaal uit de mythische folklore waarin een gewoon kind werd omgeruild met een fairy kind. Niet typisch Kerst maar wel Europese folklore. Net zoals Gryla en haar Yule Kinderen dat zijn oorsprong vindt in IJsland, waar  deze kinderen rotzooi trapten en waar tijdens Kerst Gryla, de trol in plaats van een heks, vlak voor Kerst de berg af komt om stoute kinderen te vinden en op te eten.

Een ander gebruik tijdens Kerst is om spookverhalen te vertellen, zoals Ambrose al opmerkt, maar helaas blijft het niet bij verhalen, maar krijgen ze echt te maken met geesten en poltergeists.

En tenslotte maakt ook Krampus zijn opwachting, die a la Tourist Trap (1979) en House of Wax (1953) kinderen ontvoert en ze verandert in wassen poppen. Helaas krijgt hij maar erg weinig ruimte en voelt dit gedeelte in deze aflevering nogal wat gehaast.

Verder zijn er de verwijzingen naar Shakespeare, Dickens en zelfs het kiekeboe spel van Zelda met baby Leticia doet denken aan The Witch (2015). Op deze manier gaat Chilling Adventures of Sabrina op dezelfde toon verder als het eerste seizoen met leuke Easter Eggs en verwijzingen.

Een bomvolle aflevering dus die barst van de Kerst folklores, maar waar net iets te weinig spanning in zit. Er wordt geen aandacht besteed aan een opbouw van een enge sfeer waarin de enge Kerstsfeer echt goed tot zijn recht kan komen. Het blijft net iets te vlak en te gehaast om je volledig te laten onderdompelen in de Kerst/Yule sfeer, die zowel betoverd magisch als spookachtig eng kan zijn. Maar ondanks dit is het, als je van het eerste deel van de serie hebt genoten, een leuke tussenaflevering die geheel in sfeer en stijl van Chilling Adventures of Sabrina is.

Nog even wachten en vanaf 5 april 209 kunnen we genieten van de misschien duistere richting die de serie Sabrina op laat gaan. De trailer zag er in ieder geval weer op en top witchy uit. Maar voor nu:

Bright Soltice and have a magical Yule everyone!

Meer lezen over Chilling Adventures of Sabrina? Klik dan op onderstaande links: