Riverdale Chapter 43 seizoen 3 aflevering 8: Op weg naar een Apocalyptisch Riverdale

riverdale season 3 chapter 43 outbreak
The CW

Wat zijn we in deze laatste aflevering voor de winterstop te weten gekomen en waarmee laten ze ons ‘hangen’?

Dat Jug en Archie eigenlijk opzettelijk zijn weggedreven uit Riverdale door Hiram omdat zij tegen hem op durven te staan, zal niet als een hele verrassing komen. Zeker niet wanneer Hiram aan Veronica onthult dat er iets aan staat te komen van Bijbelse proporties.

Heel leuk trouwens om Jellybean en de moeder van Jug, Gladys eens te zien. Coole chick die JB met d’r katapult. Direct hit! Ook leuk dat zij, zoals dat hoort natuurlijk, ze een oogje heeft op de beste vriend van haar oudere broer. Nog leuker is dat Gladys opgelucht ademhaalt als zij denkt dat Jug en Archie nu eindelijk een stelletje zijn. Gladys is ook geen kat om zonder handschoenen aan te pakken en wie is er ook  zo benieuwd naar wat zij met Penny Peabody heeft gedaan, nadat haar handen helemaal onder het bloed zaten. Luguber.

Terwijl het supercoole plan van Betty lukt met behulp van Ethel die weer helemaal back is en weer normaal kan nadenken gelukkig, grijpt Ronnie met behulp van Cheryl en de kadetten net mis.

Eerst even de vette acties van Betty die altijd d’r verstand erbij houdt, Ethel debrainwashed, Sister Woodhouse gevangen neemt en best wel wat te weten komt. Blijkt dus dat G&G zijn oorsprong vindt bij de Sisters of Mercry. Dat creepy standbeeld van een Gargoyle (dus dat zat er in die geheime kamer) joeg die arme al beschadigde kinderen zo’n angst aan dat de Sisters hen makkelijker onder controle konden krijgen. Lekkere therapie hoor. Dat werkt goed. Dus om met dat nieuwe trauma om te gaan verzonnen de kinderen er een spel omheen om er weer zelf controle over te krijgen. Dat ging vervolgens een eigen leven leiden en de kinderen werden daar ook weer door gek gemaakt en kreeg het spel bezit van hen. Lekkere vicieuze cirkel. Om er een schepje bovenop te doen, liet Hiram zijn Fizzle Rocks drugs testen op deze kinderen, dus gingen ze ook nog de Gargoyle King hallucineren. Met die kennis wist Betty samen met Ethel de gehersenspoelde en drugsverslaafde meiden uit dit crazy gezicht te krijgen. Door er een missie van te maken in G&G. Slim! Met Ethel als de spelleider en Betty als de Gryphon Queen die de Gargoyle King had onthoofd zorgden ze er zo samen voor dat de meiden werden bevrijd uit hun gevangenschap zowel fysiek al geestelijk. Dus plan geslaagd.

Ronnie kwam met haar lumineuze idee, om de burgemeester, haar moeder Hermione af te zetten met Kevin en zijn kadetten en Cheryl, maar het was te laat. Het plan van Hiram is in werking gesteld.

Riverdale is hermetisch afgesloten. Een plan dat al jaren in werking was. Maak de jeugd verslaafd aan hallucinerende drugs en G&G (geef ze gratis brood en spelen, zogezegd) en je hebt tamme burgers. Al die vreemde toevallen, hoorden er blijkbaar ook bij. Hoe, geen idee. Maar hierdoor leek het net alsof er een vreemd iets heerste waardoor de stad in quarantaine kan worden gehouden. Met Betty als patiënt Zero? Zo denk ik, zo denkt Alice. Maar waar die toevallen dan vandaan komen, dat moet Betty nog uit zien te vinden. We rekenen op je Betty, je hebt nog een hoop werk te doen nu je ontsnapt bent.

FP en Fred kwamen samen Jug en Archie ophalen. Wat een mooi weerzien oplevert. Als Jug en FP dan ook samen terug keren naar Riverdale staan zij voor een dichte deur. Maar ook Fred die Archie bij de grens heeft afgezet, staat straks die onaangename verrassing te wachten. Vier man aan de buitenkant en de rest zit binnen opgesloten en kan geen kant op. En Archie is weer de enige die overal buiten staat en van niks afweet.

Wat is Hiram nu van plan, wat voor een koninkrijk wil hij gaan oprichten? Stiekem is trouwens nog steeds niet duidelijk of hij de Gargoyle King is of niet. Want hij mag dan wel proosten met de Gargoyle King in vol ornaat tegenover hem, maar het kan net zo goed een pak op een standaard zijn. Maar iets zegt me dat Hiram niet zelf de Gargoyle King is. Wie het dan wel is? Daar moeten we een volle maand op gaan wachten. In ieder geval is het iemand die ook ooit bij de Sisters in aanraking is gekomen met G&G en het mee heeft genomen naar de buitenwereld. Wie kan dat geweest zijn?

Pas op 17 januari 2019 is Riverdale terug. Dus even geduld. Gelukkig was het niet zo’n megaspannende cliffhanger, maar de aankondiging van nog meer ellende wat komen gaat. We hoeven niet in spanning te zitten of iemand het wel of niet overleeft. Wel is duidelijk dat het nieuwe jaar zal beginnen met een veranderd Riverdale waar het waarschijnlijk gevaarlijker dan ooit zal worden. Hoe redt de Gang zich hier nu weer uit, en vooral nu ze letterlijk van elkaar gescheiden zijn.

See you in the next year

Riverdale: