Favorite Episode: Conversations With Dead People (Buffy the Vampire Slayer S7, ep7)

buffy the vampire slayer season 7 conversations with dead people
Dawn and The First/ UPN

Dit is de eerste aflevering waarin het grote Kwaad dat er aan komt zich aan de Scoobies vertoont. In een avond, op hetzelfde moment vertoont het zich aan Willow en Dawn en in zekere zin ook aan Buffy.

The First

Al in het derde seizoen in ‘Amends’ vertoonde The First zich al in verschillende gedaantes aan Angel, zoals Jenny Calendar zijn (Angelus) laatste recentelijke slachtoffer. The First probeerde uiteindelijk Angel zelfmoord te laten plegen door de opgaande zon, met een smekende Buffy naast zich. Als een wonder begon het te sneeuwen en Angel was gered.

In het begin van dit zevende seizoen treffen we Spike in de kelder van de zojuist herbouwde High School aan, wederom pal boven de Hellmouth, die helemaal verward is en geteisterd wordt door schimmen uit het verleden. De Doden praten tegen hem, Warren, Glory, Adam, Drusilla, The Mayor, The Master en tenslotte ook in de vorm van Buffy.

Nu duikt The First weer op in een poging om verdeeldheid, onzekerheid en twijfel te zaaien onder de Scoobies. Alhoewel misschien niet helemaal opzettelijk, aangezien sommige acteurs niet beschikbaar waren, worden de gesprekken alleen gevoerd met Buffy, Willow en Dawn. Interessant genoeg kan je uit alle seizoenen wel opmaken dat Buffy en Willow de sterksten zijn en dat het daardoor geen toeval is dat The First juist hen eerst wil treffen. Dawn is misschien niet sterk, maar wel de sterkste link met Buffy. Dat The First er niet voor kiest om Xander te treffen, kan uit opgemaakt worden dat Xander niet sterk is en een onbelangrijke rol speelt. Dat The First Xander hierin onderschat zal later in het seizoen duidelijk worden, wanneer Xander wel degelijk een grote rol speelt en Caleb dat ook beseft.

Maar uiteindelijk blijven Buffy als Slayer en Willow als supermachtige heks de sterkste tegenspelers van The First.

buffy the vampire slayer season 7 conversations with dead people
psychoanlysis with Buffy/ UPN

Buffy en Holden Webster

Op deze bewuste avond, patrouilleert Buffy op de begraafplaats waar zij met een net uit het graf opgestane vampier vecht, totdat hij haar herkent van High School. Na lang geprobeerd te hebben om duidelijk te maken wie hij was, gaat er nog steeds geen belletje rinkelen, maar doet ze alsof ze hem nu wel herkent. Het is een kleine hint naar het gesprek dat hierop volgt. Want Holden Webb blijkt een bijna afgestuurde psychologie student te zijn en onderwerpt Buffy aan een inzichtelijk analyse waaruit grappig en triest genoeg de conclusie kan worden getrokken dat zij zich beter voelt dan de rest, een meerderwaardigheidscomplex heeft, maar hier zich zo rot over voelt en vindt dat zij geen liefde waardig is, dat zij een minderwaardigheidscomplex hierover heeft.

Waar het op neerkomt is dat zij alleen is in de wereld. Er is niemand zoals zij, zelfs Faith niet. Dat maakt haar eenzaam. Het zorgt ervoor dat ze geen binding voelt met de rest van de wereld en bang is om niet geliefd te worden. Het laat duidelijk zien dat de wereld van de Slayer een andere wereld is dan die van de gewone stervelingen, waarin andere regels gelden en waarvoor zij alleen verantwoordelijk is. Wie of wat ze doodt of niet, de consequenties zijn altijd voor haar alleen. Dat maakt haar bestaan eenzaam en wordt niet altijd even goed begrepen door de andere Scoobies en vooral Xander heeft daar moeite mee. Wat duidelijk naar voren komt in de aflevering ‘Selfless’  waarin Buffy voor de moeilijke beslissing staat om Anya te doden.

Dit gevoel van Buffy komt niet uit de lucht vallen, maar begon al te broeien in het vijfde seizoen, waarin ze niet de liefde aan Riley kon geven die hij verdiende. Ze leerde van de First Slayer echter dat zij vol liefde is en dat dit haar gave is. Maar het feit dat zij ook een gewoon bestaan moet leiden met haar vrienden, moet werken voor de kost en voor Dawn moet zorgen, doet de rest van de Scoobies wel eens vergeten dat zij met een been in de Slayerwereld staat en met het andere been in de onze. We zagen al in het zesde seizoen dat dit steeds moeilijker te combineren is en steeds complexer wordt naarmate ze ook als Slayer meer meemaakt, moet doorstaan en moeilijke beslissingen moet nemen. Het zijn wijze lessen, maar het venijn van dit gesprek zit ‘m in de staart, wanneer ze weer gaat vechten met Holden en hij zegt dat Spike hem gesired heeft…

Dawn en Joyce en de zwarte demon

Dawn heeft haar eigen ontmoeting met de doden. Wanneer ze lekker thuis snacks aan het maken is, een muziekje op heeft, een horror heeft opstaan en met haar vriendin Kit aan de telefoon is, allemaal tegelijk ja, hoort ze iets vreemd. Ze hoort gebonk op de muur, de tv doet raar en via de radio hoort ze de stem van haar moeder die haar naam zegt en dan valt het licht uit. Dawn probeert met haar moeder via geklop op muren te communiceren en komt erachter dat haar moeder niet alleen is. Terwijl een onweersstorm losbarst ziet ze in het licht van de bliksem haar dode moeder op de bank liggen met een zwarte demon op haar. Dawn weigert te vluchten en helpt haar moeder om de demon uit te bannen, ondertussen een ravage veroorzakend waarbij de entiteit de ruiten aan diggelen slaat. Het lukt Dawn om de demon uit te bannen, waarop Joyce in een mooi helder licht aan haar verschijnt en haar waarschuwt voor wat komen gaat. Dat ze erg van haar en Buffy houdt, maar als het erop aan komt Buffy niet voor haar zal kiezen, maar tegen haar zal zijn.

buffy the vampire slayer season 7 conversations with dead people
Joyce and the black demon/ UPN

Willow en Cassie en Tara

Willow zit in de bibliotheek te studeren, wanneer de dode Cassie uit de vierde aflevering ‘Help’ aan haar verschijnt. Ze zegt dat ze uit naam van Tara komt, maar dat Tara niet zelf kan verschijnen aan haar om wat Willow heeft gedaan. En dat ze nog veel ergere dingen zal doen. Ze mag nooit meer magie gebruiken, want dat zal iedereen doden. Beter nog kan ze nu zelfmoord plegen, zodat ze dit allemaal kan voorkomen. Het is een dreigement van The First, dat Willow gelijk doorziet. Dat The First zo duidelijk en dreigend en tartend aan haar is verschenen, betekent dat wat het ook is wat The First van plan is, nabij is gekomen.

Jonathan en Andrew

Onderdeel van dat plan zijn Jonathan en Andrew die na een reeks nachtmerries met de tekst: “from beneath you it devours’” terugkeren maar Sunnydale. Jonathan denkt dat ze het goed willen maken, dat ze bewijs gaan verzamelen voor Buffy om haar te helpen en ze misschien wel Scoobies mogen worden. Maar Andrew is iets heel anders van plan. Onder de school, onder het kantoor van directeur Woods, in de kelder graven ze een gat dat een zegel met een duivelskop, het zegel van Danzalthar, blootlegt. Al vanuit Mexico kreeg Andrew bezoek van de dode Warren die hem dit allemaal opdroeg. Wanneer het zegel openligt, steekt Andrew Jonathan neer en zijn bloed vult het zegel.

In deze aflevering worden een aantal dingen in werking gezet. The First is zelfverzekerd genoeg om zich te tonen. Probeert Willow zelfs uit te schakelen, maar is zo arrogant om te lachen wanneer dat niet lukt. The First is niet zomaar een vijand het is het allereerste kwaad dat ooit heeft bestaan. Het is niet iets fysieks of van buitenaf, maar vooral iets wat niet alleen van onderen komt, maar ook van binnen uit. Het zoekt naar de zwakheden en kwetsbaarheid in de mens. Het eenzame gevoel van Buffy. Het verdiet om Tara en de angst voor haar eigen magische krachten van Willow. En de angst van Dawn om door Buffy in de steek te worden gelaten.

Spike

En dan is er nog Spike, die we die avond volgen, zonder dialoog. We zien hem aan de bar zitten, een praatje maken met een meisje, waar hij mee naar huis loopt en die hij vervolgens bijt, doodt en ergens in een kelder begraaft. De rol die Spike speelt in het hele plan van The First is nog in raadselen gehuld, maar ook in dit spel zal The First als de verliezer uit de ring komen, in ‘Lies My Parents Told Me’

From beneath you it devours

In vijf verschillende segmenten die zich op dezelfde avond afspelen, zien we telkens een ander gezicht van The First. Spike als pion. De vampier Holden als een fysieke soldaat. Aan Willow laat The First zich nog in zijn meest echte manifestatie zien, door op een creepy manier te veranderen van Cassie in iets monsterlijks dat verdwijnt. En aan Dawn laat het zich zien als een valse gedaante, een misleiding in de vorm van haar moeder Joyce die haar net zoals aan Willow, leugens vertelt.

Er worden vijf verschillende sferen getoond, waarbij de scènes van Dawn echte horror zijn, met hele creepy shots en reëel bedreiging, gecombineerd met droefheid en de hoopvolle emotie van Dawn, wanneer ze ontdekt dat het haar moeder is: ‘Mom, Mommy?’ Zoals Buffy exact die woorden uitsprak toen ze haar moeder dood op de bank aantrof in ‘The Body’. En we later Joyce ook in exact diezelfde pose zien liggen op de bank. 

Het segment van Jonathan en Andrew heeft een hoop nerden humor en is erg komisch. Terwijl het stuk van Buffy zowel komisch, analytisch als veelomvattend is voor het thema in de hele serie. Het gedeelte van Spike zonder woorden en tekst is erg sterk en onheilspellend, wat dit betekent voor de toekomst. Maar het gesprek van Willow is nog het meest angstaanjagend, juist door de houding van The First, die zich helemaal niet druk lijkt te maken. Het is de dreigende en arrogante toon, waardoor de Scoobies gelijk op scherp moeten staan. Deze aflevering is het begin naar een spectaculair en episch einde waarin het leven van Buffy voorgoed zal veranderen.

Meer lezen over Buffy the Vampire Slayer? Klik dan op onderstaande links:

Favorite episodes:

Monster of the Week episodes: