Serie Review: Buffy the Vampire Slayer Seizoen 7

review series buffy the vampire slayer season 7
Buffy the Vampire Slayer/ UPN

Dit is het laatste seizoen van Buffy the Vampire Slayer met een epische climax waarin alles verandert.

Dit laatste seizoen focust zich geheel op Buffy zelf. Niet op Buffy het schoolmeisje, de studente, de dochter, de oudere zus(surrogaat moeder), de vriendin, maar op puur op haar Slayerschap. De mythe achter de Slayer, wordt groter en speelt een belangrijke rol, alsook wat het echt betekent om Slayer te zijn. Dat dit een eenzame en ondankbare taak is wordt in dit seizoen dan ook des te duidelijker wanneer ze niet alleen het gevoel heeft eenzaam te zijn en zich afzondert van de rest van de wereld en niemand durft toe te laten, maar ook dat dit van de andere kant komt, haar familie en vrienden, die haar (heel even maar) laten vallen. Natuurlijk komt uiteindelijk alles meer dan goed in een spetterende epische finale, waarin Buffy zelf haar eigen lot bepaalt, het thema dat centraal staat in dit hele seizoen. Geen Chosen One meer, maar degene die zelf kiest.

Het verhaal: The First

In dit seizoen krijgt Buffy te maken met niet zomaar een vijand, maar met de oorsprong van al het kwaad The First. Niet slechts een concept of idee, maar een wezenlijke entiteit zonder een fysiek lichaam. Het kan de vorm aannemen van een overleden persoon om te manipuleren, maar kan zelf niets aanraken, en heeft hulpjes nodig om het vuile werk voor hem op te knappen. The First en de blinde monnikachtige mannen, de Bringers hebben we al eerder gezien in het derde seizoen waarin het Angel manipuleerde en bijna tot zelfmoord aanzette.

Maar ook gebruikt het Andrew om met Jonathan terug te keren naar Sunnydale om daar het zegel van Danzalthar dat in de kelder van de nieuwe school verscholen ligt te openen. Uit die ingang naar de Hellmouth komt een Turok-Han een ubervampier, ouder, sterker en moeilijker te doden. En tenslotte is er Caleb een afvallige priester en seriemoordenaar die zich met The First laat samenkomen zodat hij sterker is dan een gewoon mens en zelfs fysiek sterker is dan Buffy.

Giles en Anya leren van een orakel het Oog van Beljoxa dat The First nu een kans heeft die het eerder niet had en dat dit alles te maken heeft met een anomalie in de lijn van de Slayers. Dat komt niet omdat Buffy is gestorven, maar omdat ze weer leeft en hierdoor ziet The First nu kans om de definitieve strijd aan te gaan om de hele Slayerlijn uit te roeien, beginnende met de potentiële Slayers, de Potentials en alle Watchers, dan Faith en tenslotte Buffy, om de balans naar het kwaad te laten overhellen.

review series buffy the vampire slayer season 7
Xander and Anya interrogating Andrew/ UPN

De Slayerlijn: the First Slayer

We gaan dus terug naar het begin, naar de oorsprong van het kwaad, maar we gaan ook terug naar het begin van de Slayerlijn. Door middel van een Schaduwspel, leert Buffy meer over hoe de eerste Slayer gecreëerd is (‘Get It Done’). De Shadowmen hebben een meisje tot de eerste Slayer gemaakt, zodat zij de de pure demons, de Old Ones voor hen moest bestrijden. Haar kracht komt voor uit de essentie, het hart en geest van een Demon en zo had Dracula toch gelijk dat Buffy’s Slayerkracht een duistere oorsprong heeft. Het meisje werd gedwongen, maar ook geholpen door een groep vrouwen, de Guardians die een speciaal wapen voor haar maakten om de laatste demon te verslaan, de Scythe (M?). Wanneer Buffy dit leert, krijgt zij de kans om haar kracht te vergroten door net zoals de eerste Slayer met de essentie van een demon samen te gaan. Buffy weigert dit, dit is niet de manier, dit is niet haar keuze.

De Potentials

Terwijl Giles van over heel de wereld alle Potentials die nog niet door Bringers zijn gedood verzamelt en mee terug neemt naar Sunnydale, omdat ze daar veilig zijn, wordt al snel het huis te klein. Maar ook hier blijken ze niet veilig en Buffy besluit om de meiden te trainen en het potentieel dat zij hebben te vergroten.

Vanaf een derde van het seizoen beginnen deze Potentials niet alleen steeds meer ruimte in te nemen in het huis, maar ook in het verhaal. Een belangrijke Potential is Kennedy die de nieuwe liefde van Willow wordt. Kennedy is een dominant en betweterig personage dat in niets lijkt op de wijze lieve Tara. Terwijl Buffy zich als een ware generaal van een leger gedraagt en beslissingen moet nemen, en de meiden daar eerst enthousiast over zijn, beginnen ze te morren en zich steeds neer te verzetten, ook omdat The First zich voordoet als een Potential en onrust en twijfel zaait.

Dit komt tot een hoogtepunt, of dieptepunt eigenlijk, wanneer Buffy samen met de Potentials die het beste getraind zijn, het op wil nemen tegen Caleb die net naar Sunnydale is gekomen en een boodschap via een zwaargewonde Potential aan Buffy heeft afgegeven dat hij iets heeft wat van haar is. Maar Caleb blijkt te sterk en Buffy en de Potentials worden flink toegetakeld, enkele Potentials gedood en Xander verliest zijn linkeroog. Deze tegenslag is voor de Potentials de druppel en als Buffy het opnieuw op wil nemen tegen Caleb ontstaat er een muiterij, bijgestaan zelfs door Willow, Xander en Dawn, wat er voor zorgt dat Buffy niet alleen uit haar leiderschap wordt gezet, maar ook uit haar huis. Buffy draagt haar leiderschap over aan Faith en zegt dat ze niet bang moet zijn om hen te leiden.

Deze muiterij is een pijnlijke aflevering, waarin nog eens te meer duidelijk wordt dat de Slayer haar last alleen moet dragen (‘Empy Places’). Alles wat zij doet of beslist komt op haar schouders terecht, zij is verantwoordelijk. Dat de Potentials dit nog niet begrijpen is een ding, maar dat ook Willow zich tegen Buffy keert is onbegrijpelijk. Xander is voor het allereerst echt goed gewond geraakt in een gevecht en Buffy kon hem niet beschermen. Giles is het niet eens met de beslissing die Buffy eerder heeft gemaakt om de chip uit het hoofd van Spike te laten verwijderen. Maar dat Willow, terwijl zij zelf nog niet zo lang geleden de wereld wilde vernietigen, maar vergeven werd, zich tegen Buffy keert is iets dat ik vrij ongeloofwaardig en deloyaal vindt. De enige die het enigszins begrijpt en Buffy niet wil afzetten is Faith. De ander die onvoorwaardelijk trouw is aan Buffy, Spike, is op dat moment samen met Andrew op een missie. Een missie overigens waaruit blijkt dat Buffy wel gelijk had.

review series buffy the vampire slayer season 7
Buffy taking her faith in her own hands/ UPN

Faith Lehan

Faith is terug. In de gevangenis werd zij aangevallen en wist te ontsnappen en keert nu terug naar Sunnydale om naast Buffy te strijden, ook al botert het nog niet zo goed tussen de twee. Wat via Faith wel duidelijk wordt is dat het de verantwoordelijkheid en leiderschap van een Slayer een zware last is. Faith zegt dat ook later tegen Buffy dat toen zij de Potentials moest leiden, iets waar zij zelf niet voor had gekozen, maar door de Potentials werd aangewezen omdat zij hen mee uit nam en liet feesten als de coole chille Slayer, ze zich nooit zo alleen heeft gevoeld.

Dat is hoe Buffy zich al jaren voelt en ook haar leiderschap is iets waar ze niet voor heeft geleerd, maar in haar schoot is geworpen, zonder dat zij daar om vraagt. Iets dat Anya nog tegen haar gebruikt, dat ze het niet verdiend heeft, maar elke keer als er iets is, dan kijkt iedereen naar Buffy wat ze moeten doen en verwachten ze dat Buffy hen redt en alles oplost. Niemand lijkt dit te beseffen. Alleen Faith. Faith en de hele opstand tegen Buffy heeft een functie in het verhaal om haar eenzaamheid te verduidelijken. Ook heeft het de functie dat de held eerst diep moet zinken om er vervolgens sterker uit te komen.

Spike

Dat lukt Buffy met behulp van Spike. De enige die trouw aan haar zijde staat die blind in haar gelooft. Hij geeft haar de kracht die ze nodig heeft om datgene wat Caleb voor haar verborgen houdt, terug te pakken. Dat blijk de Scythe te zijn. Een magisch wapen, een bijl en staak ineen met magische krachten. Dit is niet alleen het seizoen van Buffy, maar ook Spike speelt een belangrijke rol. Niet alleen zal Buffy aan het einde zeggen dat ze van hem houdt, maar ook al tijdens dit seizoen is hij haar grote kracht en heeft ze vertrouwen in hem. Daar is eerst nog wel het een en ander aan voorafgegaan.

Niet alleen werd Spike als een Sleeper Agent gemanipuleerd door The First, zodat hij weer ging doden (‘Sleeper’), zonder dat hij dit zelf wist. Werd hij gevangen genomen (‘Never Leave Me’), maar uiteindelijk gered door Buffy (‘Showtime’), maar ging zijn chip ook nog stuk. Waardoor Buffy via The Initiave de keus kreeg om de chip te laten verwijderen of te laten maken (‘The Killer In Me’) ). Ze koos het eerste. Want ook dit muilkorven was in haar ogen verkeerd. Net zoals de weigering van de demonische essentie dat haar meer kracht zou geven, is ook de chip een kwaad dat met kwaad bestreden wordt. Een echte held, zoals Buffy zal deze manier altijd afwijzen. Giles wist dit al toen hij degene was die Ben (en zo ook Glory) doodde, omdat de Slayer dat nooit zou doen. Toch is Giles niet eens met deze beslissing van Buffy.

Dus ziet schoolhoofd Robin Wood de kans om met Giles een plannetje te maken om Spike op eigen houtje te doden, zonder dat Buffy hier weet van heeft. Wood is de zoon van Nikki Wood, de Slayer die in de jaren 70 in New York door Spike werd gedood en nu zint hij op wraak. Maar juist door deze actie weet Spike achter de trigger te komen waardoor The First hem kan activeren (‘Lies My Parents Told Me’). Net zoals Wood heeft Spike mommy issues, maar in tegenstelling tot Wood had Spike wel een moeder die van hem hield. Wood komt er niet alleen achter dat voor Nikki de missie het belangrijkst was, maar ook voor Buffy en zelfs voor Faith wanneer zij de leiding heeft en hem afwijst na een hete nacht.

review series buffy the vampire slayer season 7
Buffy and Spike/ UPN

De opbouw

Het eerste deel wat ongeveer eenderde van het seizoen in beslag neemt, heeft nog aandacht voor de Scoobies en wat lossere afleveringen, waarin de keuzes van Willow en vooral Anya uit het zesde seizoen nog een zware nawee hebben. We zien hoe Willow terugkeert naar Sunnydale, maar zichzelf per ongeluk onzichtbaar wenst (‘Same Time Same Place’). Buffy moet als nieuwe counselor op de high school een meisje proberen te redden wat tevergeefs blijkt te zijn (‘Help’), maar wel precies aangeeft waar Buffy voor staat. Tenslotte moet ook Anya de consequenties aanvaarden voor haar slechte keuze in het zesde seizoen in ‘Selfless.’ Ook is er ruimte voor over de top grappige humor in ‘Him’ waarin Buffy, Dawn, Anya en zelfs Willow strijden om het hart van een schooljongen en waarin Xander en Spike moeten samenwerken. Waar in alle voorgaande seizoen de Scoobies een belangrijke rol speelden, en de reden waren waarom Buffy het zo lang volhield, spelen zij nu iets meer op de achtergrond. Weliswaar zijn zij belangrijk voor Buffy, maar uiteindelijk is Buffy alleen.

Maar vanaf de zevende aflevering laat The First zich zien in ‘Conversations With Dead People’ en wordt het voor Buffy duidelijk waar ze het dit keer tegen op moeten nemen. Aangezien The First zelf geen lichaam heeft, neemt het de vorm van de doden aan, waaronder niet alleen overleden personen vallen, zoals bijvoorbeeld Jonathan die door Andrew is gedood, maar ook vampiers, zoals Drusilla. Maar ook Buffy valt daaronder, waardoor The First in de vorm van Buffy aan Spike en aan Caleb verschijnt en een extra dimensie geeft aan de Slayer zelf, wanneer Buffy oog in oog komt te staan met The First die eruitziet als zijzelf. Ook komen hierdoor alle oude nemeses van de afgelopen seizoenen weer voorbij, waaronder Warren, Glory, Adam, the Mayor, Drusilla en the Master. De Potentials vullen het huis en het beeld, wat vooral resulteert in chaos en helemaal wanneer ze in opstand zijn gekomen tegen Buffy en ze allemaal hun zegje willen doen. Dat wordt heel goed verbeeld door de beweeglijke camera, die het beeld van hot naar her schiet.

Gelukkig is er ook nu weer voldoende ruimte voor humor, in elke aflevering en verborgen in teksten en gedrag, maar die dit keer ook verzorgd wordt door Andrew. Waar hij eerst nog een gevangene was, wordt hij steeds meer een deel van de groep en doet boetedoening, maar dan op een wel heel komische en Andrew stijl manier. Ook leuk is de aflevering waarin hij alles filmt (‘Storyteller’) zodat we vanuit een ander perspectief naar Buffy (overgeromanticeerd) en de Scoobies kijken, alsof het een soap is. Het brengt net even die luchtigheid in het seizoen.

Het is hiermee ook een seizoen waarin de bad guys de kans hebben om het goed te maken, Anya, Andrew, Faith en vooral Spike die boven zichzelf uitstijgt. Terwijl de oude Scooby Gang, Willow, Xander, Giles en Dawn er niet altijd even fraai uitkomen. Dawn overigens is ontpopt tot een megonderzoeker die zichzelf nieuwe oude talen heeft geleerd en een stuk volwassener en grootmoedig is geworden. De rollen van Wood en Kennedy zijn onruststokers en vormen een gevaar voor Buffy van binnen uit. Niet dat zij slecht zijn, maar zij houden er of hun eigen agenda of eigen gedachten op na. En een leger is nu eenmaal geen democratie.

review series buffy the vampire slayer season 7
Willow and her white magic/ UPN

Buffy the Vampire Slayer

Alhoewel The First door deze anomalie in de Slayerlijn zijn kans ziet, ziet Buffy ook haar kans in. Juist wanneer The First haar komt opzoeken en haar treitert met het feit dat ze alleen is, geeft dit haar best idee ooit (‘Touched’). Met behulp van Willow die de magische Scythe kan activeren, activeren ze zo alle Potentials tot echte Slayers. Dit keer neemt Buffy het heft in eigen handen om haar lot te bepalen en geeft ze de Potentials deze keuze. Dit doet inderdaad de Slayerlijn voorgoed veranderen, maar ook het leven van Buffy zelf. Het kan geen ander epischer einde hebben dan een einde waarin het met de eenzame Slayer voorgoed is gedaan, maar zij nu een van de velen is. Het is de ultieme beloning om eindelijk zelf de kans te krijgen om te leven.

Na het vinden van de Scythe weet Buffy de misogyne Caleb te verslaan en klieft hem van onder tot boven doormidden en castreert hem wel erg letterlijk. Ondertussen is ook Angel naar Sunnydale gekomen om te helpen, en heeft een amulet bij zich dat door een Champion gedragen moet worden. Natuurlijk neemt hij eerst aan dat hij dat is, maar al snel wordt duidelijk dat voor Buffy dit Spike is (‘End of Days’).

In een episch gevecht (‘Chosen’) waarin de nu geactiveerde Slayers het opnemen tegen de duizenden Turok-Hans in de Hellmouth en het amulet dat Spike draagt begint te activeren, is de overwinning van de Slayers nabij. Terwijl het amulet brandt als de zon en Spike langzaam zelf begint te branden, moet iedereen vluchten, want de Hellmouth staat op instorten. Na een emotioneel afscheid van Spike, we de gedode Anya zien liggen in de school, vluchten de overlevenden met een schoolbus, terwijl achter hen heel Sunnydale in een groot gat verdwijnt. De Hellmouth is niet meer. Gelukkig is er nog eentje in Cleveland, onder andere…

Het is een episch einde van een epische serie waarin Buffy als de Slayer centraal staat. Haar keuzes, haar last en zelf je eigen lot bepalen zijn de thema’s van dit seizoen. Een keuze van Buffy die haar lot en dat van vele andere meiden voorgoed heeft veranderd, net zoals het dat wellicht heeft gedaan voor alle jonge meiden die vijftien jaar geleden deze serie met hart en ziel volgenden. Iedere keer wanneer het moeilijk is, en een keuze gemaakt moet worden: WWBD? Om met de woorden van Xander te besluiten.

review series buffy the vampire slayer season 7
What do we do now?/ UPN

Praktische info

 • Buffy the Vampire Slayer (2002, 2003)
 • Season: 7
 • No. of episodes: 22
 • Running time episodes: 43 minutes
 • Created by: Joss Whedon
 • produced by: Fran Rubel Kuzui, Kaz Kuzui, Joss Whedon, Gail Berman
 • Starring: Sarah Michelle Gellar, Nicolas Brendon, Alyson Hannigan, Anthony Head, James Marsters, Emma Caulfield, Michelle Trachtenberg, Tom Lenk, Nathan Gillion, D.B. Woodside, Eliza Dushkhu, Iyari Limon
 • Theme music composer: Nerf Herder
 • Music by: Robert Duncan
 • Cinematography: Raymond Stella
 • Production company: Mutant Enemy, Kuzui Enterprises, Sandollar Television, 20th Century Fox Television
 • Distributed by: United Paramount Network

Meer lezen over Buffy the Vampire Slayer? Klik dan op onderstaande links:

Favorite episodes:

Monster of the Week episodes: