Riverdale Chapter 42 seizoen 3 aflevering 7: Is Hiram Lodge dan toch de Gargoyle King?

riverdale season 3 chapter 42 the man in black
The CW

Alles lijkt daarop te wijzen in deze aflevering. Toch?

Jug en Archie

De aflevering heet ook ‘The Man in Black’ en heel toevallig ontdekken Jug en Archie terwijl ze nog steeds on the run zijn en terecht komen in een uitgestorven stadje waar alle mannen zijn verdwenen (beetje apocalyptisch) en waar de achtergebleven meisjes G&G spelen, dat deze man in black met zwarte kleding en zwarte auto Hiram Lodge is.  En dat Hiram alle mannen gerekruteerd gevangen heeft om te werken aan een gevangenis en drugs, de Frizzle Rocks.

Hiram is gebeld door het meisje Laurie Lake waar Jug en Archie onderdak kregen bij de boerderij. Archie was natuurlijk weer eens zo eerlijk niet zo snugger om haar zijn echte naam te vertellen (is ook veel beter dan Biff…) en dat ze op de vlucht zijn voor Hiram Lodge. Dom dom dom dom dom.

En Jug was er niet bij om hem de mond te snoeren want die ging gezellig foto’s maken (voor zijn instafeed?) en zag niet alleen overal tekens die te maken hebben met de Gargoyle King, maar ook een muurschildering van de Gargolye King. Dus tot hoever reikt deze ellende wel niet? Ze hebben nu twee dagen achtereen gelopen. Da’s pak ’m beet zo’n 25 km per dag, dus minimaal 50 km zijn ze nu van Riverdale verwijderd zo ongeveer. Dus het idee van Jug dat G&G Riverdale vertegenwoordigde, reikt dus veel verder dan gedacht.

Oké back to Hiram, de man in het zwart. Die Archie op komt halen, die is vastgebonden door Laurie, maar net op tijd werd gevonden door Jug. Gelukkig wist Jug Archie ervan te overtuigen het niet op te nemen tegen Hiram en hem zeker niet dood te slaan. Nee, dan kan je wel echt terug de gevangenis in voor een echte moord en wil Veronica hem zeker nooit meer zien. Dat zou niet zo heel slim zijn. Maar zoals Jug hem al liefdevol de reden aangeeft waarom hij Archie vergezelt zodat hij niet in zeven sloten tegelijk loopt, is eerst denken dan doen niet altijd Archie’s sterkte punt.

Ronnie

Over Veronica gesproken, lijkt de appel deze aflevering niet ver van de boom te vallen als zij Pops en haar La Bonne Nuit wil redden van een faillissement door een maffiavriendje/maffiaconcurrent in te schakelen en een casino avond te organiseren. Met de hulp van Daddy wist ze zichzelf nog net van een enorm fiasco te redden, als Elio haar de club afhandig wil maken. Maar hierdoor betreedt Ronnie wel een hellend vlak. Zoals Pop haar al waarschuwt. Echter legt Ronnie die waarschuwing naast zich neer, want diep van binnen is Hiram eigenlijk een goed persoon. Ja, Ronnie, dream on. Eigelijk is Hiram een onschuldig fluffy katje die alleen maar liefde wil, maar het op een vreemde manier vraagt. Oh, oh en er is niemand die haar dit kan wijsmaken. Want Archie en Jug zijn on the run. En Betty…

Betty

Betty is nog steeds opgesloten bij de Sisters of Mercy. Waar ze zich in het hol van de leeuw Gargoyle King bevindt, want wow, is het daar eventjes niet pluis. Een gehersenspoelde Ethel. Een creepy moeder overste Sister Woodhouse en een nog creepier kamer waarin de slechte meisje gestraft worden door de Gargoyle King. Maar Betty zet eerst dapper voort met haar onderzoek en ontdekt dat ook hier Hiram een dikke vinger in de pap heeft. Als beloning krijgen de meisje snoep, oftewel Frizzle Rocks, lekere hallucinerende drugs, ja dan ziet iedereen wel de Gargoyle King als dat flink gesuggereerd wordt. Drugs die overigens geleverd worden door Claudius Blossom die het familiebedrijf lekker voortzet.

Hiram laat de Sisters de drugs testen op de meisjes, maar waarom? Als Betty met dit bewijs wil vluchten via de kelder en de geheime uitgang, ziet ze tot haar schrik dat deze is dichtgemetseld, ja die nonnen zijn niet helemaal van gisteren na de vette uitbraak van Cheryl. Dus ook Betty krijgt snoepjes en krijgt dan eindelijk de kans om de Gargoyle King te ontmoeten, maar niet te ontmaskeren. Waarop we getrakteerd worden op weer een spooky shot van de Gargoyle King en een laatste schreeuw van angst van Betty. Hoe loopt dit af?

Hoe nu verder?

Het is wel duidelijk dat onze vier dappere helden het niet zo goed doen zonder elkaar. Het ziet er echter naar uit dat Archie en Jug voorlopig niet meer terugkeren, maar daar staat tegenover dat we eindelijk de moeder en het zusje Jellybean van Jug gaan ontmoeten. Maar wie weerhoudt Ronnie er dan van om het slechte pad op te gaan, haar vader achterna? En erger nog, wie redt Betty uit haar nu wel erg hachelijke situatie?

Alhoewel nu alle ogen wederom zijn gericht op Hiram, blijf ik er bij dat dit wel te erg voor de hand liggend is, dat hij juist ook de Gargoyle King zou zijn. Als hij zich overal openlijk als de man in het zwart vertoont, waarom dan ook nog je gaan verkleden in een crazy kostuum? Lijkt mij nog steeds niks voor Hiram om zich daarachter te verschuilen. Misschien hebben zijn activiteiten wel helemaal niks met de Gargoyle King te maken. Misschien maakt hij gebruik van de Gargoyle King, of misschien wel andersom. Of Hiram is ook een pion op het bordspel van de Gargoyle King. Hoe dan ook, ik ben niks wijzer geworden en ik weiger om in deze red herring te trappen. En mocht Hiram dan toch de Gargoyle King blijken te zijn… beetje suf is het dan wel. Trouwens wat is het doel eigenlijk van deze Gargoyle King, waarom wil hij iedereen in zijn macht hebben en zelfs hersenspoelen? Why mensen, why? De geheimzinnigheid gaat verder.

We hebben nog een aflevering om ietsjes wijzer te worden, voordat Riverdale voor een hele maand op vakantie gaat. Dus ik verwacht volgende week een knaller van een cliffhanger. En ik eis Cheryl en Toni terug op de buis! Kijk en lees je dan weer mee?

See you next week

Wil je meer lezen over Riverdale? Klik dan op onderstaande links: