Favorite Episode: Once More With Feeling (Buffy the Vampire Slayer S6, ep7)

buffy the vampire slayer season 6 once more with feeling
Once More With Feeling/ UPN

If you can’t say it, sing it!

Als ‘The Body’ de beste aflevering is, ‘Hush’ de beste en engste monster of the week aflevering, dan is ‘Once More With Feeling’ de leukste en origineelste aflevering. Het is tijd voor: de Musical aflevering.

Een musical aflevering is altijd gewaagd. Deze was erg geslaagd in de serie Xena the Warrior Princess (S3, ep12) waarbij iedereen zelf zong en danste (behalve Gabrielle gespeeld door Renee O’Connor). In Supernatural (S10, ep5) was de musical aflevering ook daadwerkelijk een musical van high school leerlingen die een musical hadden gemaakt over Sam en Dean, die dus zelf niet zongen (gelukkig maar?). In ‘Once More With Feeling’ zingen alle acteurs allemaal zelf. De een wat beter of stukken beter dan de ander. Willow (Alyson Hannigan) kreeg slechts een paar zinnetjes en zong mee met het koor (gelukkig maar, sorry Alyson), maar verder was het verrassend goed.

Niet alleen hadden de makers deze leuke verrassing voor de kijkers in petto, ook werden de Scoobies verrast doordat heel Sunnydale plotseling in zang en dans uitbarstte, maar werden ze zeker ook verrast en niet op een leuke manier door de inhoud van al deze liedjes.

Wat er aan vooraf ging

In het vierde seizoen zagen we al dat het leven van iedere Scooby veranderde en dat dit onderling wat problemen opleverde omdat iedereen zijn/haar eigen draai moest vinden. In het vijfde seizoen wachtte Dawn ons als een enorme leuke verrassing op. De Scoobies hebben nu weliswaar allemaal hun draai gevonden, maar om er echt mee aan de slag te gaan, daar kregen ze geen tijd voor. Alle aandacht ging uit naar de Helgodin Glory die het op Dawn had voorzien, en voor het eerst de Scooby Gang verslagen leek. Door de grote zelfopoffering van Buffy werd wederom de wereld gered. Dit had een mooi maar tragisch einde kunnen zijn, ware het niet dat Willow besloot om Buffy weer terug te halen met een gevaarlijk ritueel. Dit heeft echter wel een aantal consequenties, die zich het hele zesde seizoen manifesteren.

Om te beginnen met Buffy zelf. Terwijl Willow zichzelf vol trots op de borst klopt dat zij Buffy terug heeft gehaald uit de dood en uit een heldimensie, blijkt dat Buffy helemaal niet in een heldimensie vastzat en gelukkig en vredig was. Ze wil dit niet tegen de Scoobies zeggen omdat ze hen niet wil teleurstellen en hen niet belasten, maar zelf heeft ze nu moeite om weer te wennen op aarde, die in haar ogen nu de hel lijkt. De enige die ze het vertelt is Spike.

Willow begon in het vierde seizoen al gevaarlijker te experimenteren met magie en werd in het vijfde seizoen al een bad ass witch toen ze wraak wilde nemen op Glory. Na het uitvoeren van het ritueel van Osiris om Buffy terug te halen is de magie nog meer naar haar hoofd gestegen en gebruikt nu voor ieder wissewasje spreuken, zelfs gevaarlijke spreuken. Terwijl Giles kwaad op haar is en haar een dom wicht vindt, maakt Tara zich zorgen om Willow, waardoor ze ruzie krijgen. In plaats van het uit te praten, gebruikt Willow een spreuk en legt een bloem onder het kussen van Tara om haar de ruzie te doen vergeten.

Giles was na de dood van Buffy terug gegaan naar Engeland, maar weer als de wiedeweerga teruggekomen na het blije nieuws dat Buffy weer leefde. Natuurlijk is Giles ontzettend blij, maar vond het onverantwoordelijk van Willow. Maar ook nu hij weer terug is, vertrouwt Buffy erop dat elk probleem door hem wordt opgelost, zowel financiële problemen, waar hij haar bij steunt, maar ook de opvoeding van Dawn. Giles beseft dat hij Buffy hierdoor te afhankelijk van hem maakt.

Xander heeft Anya vlak voor de epische strijd tegen Glory, ten huwelijk gevraagd. Maar nog altijd heeft hij niks tegen de Scoobies vertelt. Het was nooit het goede moment, eerst was Buffy dood, toen weer terug… Wat Anya behoorlijk boos maakt. De echte reden is dat Xander twijfelt, de beroemde koudwatervrees.

Ook Spike weet met zijn gevoelens geen raad. Verliefd op de Slayer, die hem niet ziet staan en zelfs gezegd heeft dat hij te min is, maar toch telkens zijn hulp zoekt, is voor hem behoorlijk verwarrend. Helemaal wanneer Buffy na haar herrijzenis hem steeds vaker opzoekt omdat ze zich veilig voelt bij hem. Meer omdat hij geen oordeel heeft en omdat ze het niet erg vindt dat hij wel haar ware gevoelens kent. Dit kan zowel positief opgevat worden als negatief. Hoe dan ook, Spike blijft verliefd en zij blijft hem maar opzoeken zonder enige romantische bedoelingen. Da’s niet makkelijk.

Met Dawn gaat het ook niet supergoed. Ze lijkt een gewone puber, maar al de persoonlijke en financiële problemen van de Scoobies gaan, ook al vertelt niemand haar iets, niet onopgemerkt aan haar voorbij. Dawn begint te stelen, eerst kleine dingetjes, maar nog steeds merkt niemand iets op. Totdat ze in de Magic Box een ketting met een amulet jat. Met alle gevolgen van dien.

Al deze geheimen en gevoelens houden de Scoobies angstvallig voor elkaar verborgen. maar je weet wat ze zeggen: Als je het niet kan zeggen, zing het maar.

buffy the vampire slayer seaon 6 once more with feeling
I just wanna feel Alive/ UPN

Buffy the Musical

Dat levert een briljante aflevering op waarbij zowel comedy als drama perfect met elkaar worden gecombineerd. Het intro is nog steeds het nummer van Nerf Herder maar dan gegoten in een lieflijk musicalachtig deuntje. In de maan verschijnen de gezichten van de hoofdrolspelers.

Het openingsnummer is weggelegd voor Buffy. Tijdens het patrouilleren en slayen op de begraafplaats, zingt ze ‘Going Through the Motions.’ Een overpeinzingsnummer, een beetje Disney achtig, waarin ze zingt dat ze zich niet thuisvoelt en dat ze zich weer levend wil voelen, in een spetterende finale waarin ze de een vampier steekt, die in as oplost als een soort rookmachine. Het zet de toon waar het in deze aflevering straks allemaal naartoe gaat.

De volgende dag verzamelt iedereen zich in de Magic Box en komen ze tot de conclusie dat iedereen in zingen was uitgebarsten. Dus wat doen de Scoobies dan? Ze zoeken het op. In ‘I’ve Got a Theory’ geeft iedereen zijn idee over wat er gaande kan zijn, met als hoogtepunt het rock opera intermezzo van Anya die denkt dat het Bunnies zijn. Vol in de spotlights met rook en een vuurwerk finale. Het is over de top, superfun.

Moeiteloos neemt Buffy het nummer over, waardoor er een andere sfeer ontstaat en ze zingt ‘What Can’t We Face If We’re Together,’ waarbij de rest van de Scoobies inzet inclusief Giles die twijfelt aan zijn te ondersteunende rol. Met deze tekst houdt Buffy wederom de schijn op, dat alles goed gaat.

buffy the vampire slayer season 6 once mpre with feeling
it must be bunnies/ UPN

Na hun onderzoek en gezang knijpen Willow en Tara ertussen uit waarbij Tara zingt ‘I’m Under Your Spell’ waarbij ze een serenade in een popsong vorm brengt aan Willow, die haar laat stralen en boven zichzelf uit doet stijgen. Het is een dubbelzinnige tekst met een erotische subtekst die buiten beeld wordt gesuggereerd en een belangrijk lesbisch element is in de serie, ondanks dat we hen (nog) niet zien zoenen, maar wat gesuggereerd wordt is des te sensueler. Hoe ironisch is het dan ook als Tara er later door Dawn achter komt dat zij en Willow ruzie hadden en Willow een spell gebruikte om haar dat te doen vergeten. Een spell waarbij ze een bloem lethe’s bramble onder het kussen van Tara legde, die Tara liefdevol bij zich draagt. Dit terwijl Willow weet dat Tara haar hele jeugd is voorgelogen door haar familie, waarbij ze door hen gemanipuleerd werd en dat nog eens letterlijk werd overgedaan door Glory die haar geest van haar afpakte. Hoe erg is het dan ook dat Willow dit nu bij haar doet, haar geest manipuleert en wat eigenlijk een mind invasion is.

buffy the vampire slayer season 6 once more with feeling
I never tell/ UPN

Vervolgens gaan we terug naar de ochtend waarin we Xander en Anya geheel in een soort Fred en Ginger stijl zingen en dansen op jazzy achtige muziek waarin ze hun twijfels kenbaar maken in ‘I’ll Never Tell.’ Het is een erg leuk en vrolijk stuk, met heerlijke teksten waarin ze hun onvrede over elkaar uiten, waarbij de achterliggende drama en twijfels verbloemd worden. Het is tevens het enige stuk waarin de zangers het publiek en kijkers aanspreken, alsof ze erbij zijn. Grappig is dan ook dat Anya dit later zegt dat het voelde alsof ze bekeken werden, dat er een muur ontbrak in hun appartement. Anya, de altijd en eeuwige kritische en letterlijke noot in de serie, is de enige die zich om de letterlijk dingen uit deze musical bezighoudt, wat voor een soort nummer er wordt gezongen, of de pterodactylus die Dawn als een grapje gebaard zou hebben omdat haar nieuws dat iedereen spontaan begon te zingen tijdens wiskunde al lang geen spannend nieuws meer is voor de Scoobies, ook ging zingen. Anya’s materialisme gaat verder dan haar liefde voor geld, maar is nu ze mens is, zichtbaar in alles, en is ook de reden waarom zij twijfelt aan haar aanstaande huwelijk met Xander of zij wel goed genoeg zal zijn vooral in de ogen van anderen.

’s Avonds zoekt Buffy Spike weer op, die minder blij is met haar komst en zingt ‘Let Me Rest In Peace,’ waarbij hij duidelijk laat merken dat hij van haar houdt en dat het pijnlijk is dat zij hem blijft opzoeken zonder zijn gevoelens te beantwoorden. Het is een soft rock song, dat op het lijf van Spike geschreven is, waarbij de passie en pijn duidelijk naar voren komen.

Ondertussen zien we Dawn zachtjes op haar kamer zingen, terwijl ze al haar gestolen spulletjes bekijkt en de ketting net gestolen uit de Magic Box omhangt, ‘Does Anybody Even Notice?’ Wie het in ieder geval wel is opgevallen is de demon verantwoordelijk voor al deze ongein, de lord of dance, Sweet, die Dawn door zijn minions laat ontvoeren naar The Bronze waar hij zich ophoudt. Een moderne dans volgt waarbij Dawn met deze drie minions met creepy mannequin maskers op danst. En Sweet zingt dat Dawn zijn bruid gaat worden omdat zij hem heeft opgeroepen in ‘Once More With Feeling’, met leuke fun cartoonachtige settings en props.

Ondertussen is Buffy met Giles aan het trainen en beseft Giles dat hij zich te beschermend en ondersteunend opstelt voor Buffy, zodat ze nooit leert om op eigen benen te staan. In ‘Standing’ zingt hij ‘I’m just in the way’ en ‘I wish I could stay.’ Niets liever zou hij altijd aan de zijde van Buffy staan, maakt dat van Buffy geen beter mens. De timing is misschien alleen wel verdomd vervelend voor Buffy. Terwijl Giles zingt en met haar traint zien we haar in slow motion trainen, zonder dat zij hoort of merkt dat of wat hij zingt, terwijl Giles in een normaal beeld wordt gevolgd. Deze serenade waar zij niks van afweet en de verschillende snelheid, geeft de verwijdering van Giles tot Buffy aan en dat haar groei bijna letterlijk langzamer gaat.

In een kort intermezzo en samenzang van Giles en Tara die ieder hun eigen teksten zingen, bezingen vanuit de verte respectievelijk Buffy en Willow en dat het beter zou zijn dat ze afstand nemen. Zowel Giles als Tara zijn zelfstandige personen, die ondanks hun wederzijdse groei, ook een ‘slechte’ of in ieder geval een tegenhoudende werking hebben op zowel Buffy als Willow. In deze aflevering laat Tara duidelijk zien, dat alhoewel zij veel te danken heeft aan Willow zij een sterke eigen persoonlijkheid is, met sterkere morele principes en wijsheden dan Willow en haar emotioneel voorbij is gegroeid.

buffy the vampire slayer season 6 once more with feeling
We will walk through the fire/ UPN

Wanneer Buffy er na de training achter komt dat Dawn is ontvoerd en zij door Sweet wordt ontboden, zegt Giles dat ze alleen moet gaan, het is haar eerste afwijzing van Giles. Terwijl ze zingt ‘Walk Through the Fire,’ en wederom haar lot, dit keer alleen tegemoet gaat om Dawn te redden, kunnen de Scoobies uiteindelijk toch niet anders dan haar helpen. In een prachtig in elkaar gezet muziekstuk, waarin Buffy haar melodie zingt en vervolgens de andere Scoobies, beginnend met Spike op de melodielijn van zijn eigen nummer haar gaat helpen, met haar ‘walk through the fire’ zingen, terwijl achter hen twee racende brandweerauto’s voorbij snellen. Het bewijst weer dat de Scoobies samen sterk staan, net zoals Buffy al eerder had gezongen. In die veronderstelling trekken ze ten strijde, terwijl er onderling al enige barstjes zijn gekomen. Maar de grootste barst moet nog komen.

Wanneer Buffy voor Sweet verschijnt, stelt zij een dance off voor, in ruil voor Dawn. Maar in plaats dat zij gewoon haar lied zingt, zingt ze ‘Give Me Something To Sing About’ wat teruggrijpt op haar eerste nummer uit de aflevering, op een uptempo manier, waarna het op een rustigere melodieuzer wijze verder gaat. Het leven is een show, een lied, maar dan moet ze wel iets hebben om over te zingen, om voor te leven. Iets dat nu ontbreekt. En aan het einde waarin ze bijna ook spontaan in brand vliegt, maar net op tijd wordt gestopt door Spike, die zegt dat ‘living is just this, it’s living.’ Waarop zij haar ware gedachten zingt dat zij in Heaven was, dat alles rustig en mooi en vredig was maar door haar vrienden eruit is getrokken, waarop de andere Scoobies met afgrijzen toekijken. Het laatste stuk gezongen in mineur en op het woord ‘Heaven’ verandert in ‘verminderd’ (diminished), wat de pijn en tragiek extra benadrukt.

Alle geheimen zijn uit of ontdekt. De eens zo sterke Scooby Gang begint vanaf dit punt langzaam uit elkaar te vallen en zal leiden tot hun ieder afzonderlijke val.

Buffy heeft weliswaar Sweet verslagen, maar dan zegt Dawn dat zij hem echt niet heeft opgeroepen en ze de ketting die ze om heeft gehangen, gestolen heeft. Dan komt de aap uit de mouw en bekent Xander dat hij Sweet heeft opgeroepen, omdat hij dacht dat het allemaal gezellig dansen en zingen inhield, om zijn angst voor zijn aanstaande huwelijk wat te dragelijker en luchtiger te maken. Dat laatste zegt hij er natuurlijk niet bij. En zo is Xander ondanks zijn groei en wijze woorden aan Buffy, weer terug als de Zeppo.

Met Sweet vertrokken blijft er nog maar een vraag over: ‘Where Do We Go From Here?’  wat alle Scoobies tezamen zingen. “Understand we’ll go hand in hand (waarbij ze in een lijn gaan staan en elkaar hand vastgrijpen)/ But we’ll walk alone in fear” (waarbij ze plots elkaar handen loslaten en ieder hun eigen plekje opzoeken in de ruimte. Het is een letterlijke verbeelding voor de gevoelens van de Scoobies die vanaf nu alleen maar toe gaan nemen. Maar nu Sweet weg is, is Spike de eerste die loskomt van deze betovering en gaat er vandoor. Buffy komt hem achterna waarbij ze elkaar toezingen en Buffy hem kust.

buffy the vampire slayer season 6 once more with feeling
where do we go from here?/ UPN

Hoe nu verder?

De twijfels zijn bij Xander en Anya gezaaid en beginnen tot bloei te komen. Giles wil Buffy loslaten zodat ze op eigen benen kan staan, een beslissing die nu nog moeilijker wordt nu hij weet waar ze doorheen gaat. Ook Tara wil Willow loslaten, omdat Willow verstandiger met magie om moet gaan en haar niet meer moet manipuleren. De enige die geen eigen nummer heeft gehad of haar geheimen heeft gezongen is Willow. Haar daden werden bezongen door eerst Tara en vervolgens Buffy en zullen voor haar zware consequenties gaan hebben. Terwijl tenslotte Spike eindelijk heeft wat hij wil, Buffy, heeft hij echter niet haar liefde. Zijn gevoelens voor haar zijn echt en heftig, terwijl Buffy alleen maar wil voelen, zodat ze voelt dat ze leeft. Dit kan niet anders eindigen in pijn. Maar laten voor nu, eerst nog even nagenieten voor hun kus. Want Buffy en Spike… Zucht. Go team Spike!

Met de kus is er een einde gekomen aan deze epische fantastische aflevering, waarbij al hun miscommunicaties en geheimen niet gezegd, maar wel gezongen konden worden. Het lijkt hiermee op ‘Hush’ waarin toen de Scoobies hun vermogen om letterlijk te praten verloren, eindelijk echt met elkaar gingen communiceren. Dat eindigde vooral in positieve dingen, terwijl nu de neerwaartse spiraal is ingezet. Het belooft een zwaar seizoen te worden voor Buffy en de Scoobies, waarin ze zichzelf meer dan ooit zullen tegenkomen. Nu is het nog ‘where do we go from here,’ maar aan in de loop van het seizoen verandert dat in ‘hoe komen we dit ooit nog te boven?’

Meer lezen over Buffy the Vampire Slayer? Klik dan op onderstaande links:

Favorite episodes:

Monster of the Week episodes: