Serie Review: Buffy the Vampire Slayer Seizoen 6

review series buffy the vampire slayer season 6
going through the motions/ UPN

Het zesde seizoen van Buffy the Vampire Slayer is het seizoen waarin alles helemaal mis gaat.

In het vijfde seizoen maakten we niet alleen kennis met het plotselinge verschijnen van het veertienjarige zusje van Buffy, Dawn, maar ook met de sterkste nemesis ooit, de helgodin Glory. De relatie tussen Willow en Tara werd steeds sterker en dieper en zelfs Xander vroeg Anya ten huwelijk. Spike voegde zich bij de Scooby Gang, nadat hij tot het gruwelijke besef was gekomen dat hij verliefd was op Buffy, die niets van hem wilde weten. Giles kocht de Magic Box, wat hun nieuwe werkplek werd.

Maar ook leed Buffy en de rest van de Scooby Gang een groot verlies nadat Joyce eerst genezen was van een hersentumor maar toch uiteindelijk plotseling overleed aan een aneurysma dat was geknapt. Het was een seizoen dat ging over familie en de dood, en wat het voor Buffy betekent om de Slayer te zijn. Dit eindigde in een epische finale waarin Buffy zich opofferde voor Dawn, en zo lijkt er een einde te zijn gekomen aan Buffy the Vampire Slayer.

Maar in het zesde seizoen komt Buffy terug. Dat betekent echter niet dat alles gelijk weer goed is. Sterker nog het is het seizoen waarin iedereen geheimen voor elkaar heeft, iedereen verkeerde keuzes maakt, waarin alles helemaal mis gaat en de Scoobies meer verloren lijken dan ooit, en op de koop toe Buffy het op moet nemen tegen drie suffe nerds in plaats van een buitengewone sterke vijand. Dit alles leidt uiteindelijk tot de heftige finale, waarin Buffy het op moet nemen tegen een onwaarschijnlijke vijand en alles verloren lijkt. Ondanks dat dit een heftig seizoen is, waarin veel nare en negatieve dingen gebeuren is het ook weer bomvol die sterke Buffy humor, en spanning en actie wat dit seizoen ondanks de misschien soms wat zwakkere losse afleveringen, toch in zijn geheel tot een erg sterk seizoen heeft gemaakt.

Het verhaal

Het is een aantal maanden geleden dat Buffy voor Dawn en de rest van de mensheid is gestorven. Zij is in het portaal gesprongen, waardoor alle deuren naar andere dimensies zich weer sloten, maar moest dit met haar leven bekopen. Ondertussen doen alle Scoobies net alsof Buffy nog leeft, zodat Sunnydale beschermd lijkt en Dawn niet naar een pleeggezin moet. Tara en Willow zijn bij Dawn ingetrokken en zorgen voor haar, terwijl de Buffybot die Buffy moet vervangen, zowel vreemd is als toch een soort troost biedt. Ondertussen zijn alle Scoobies, Willow, Xander, Tara, Anya, Spike en Giles elke avond samen op patrouille, waarbij Willow als een machtige heks de leiding neemt.

Maar dit is allemaal tijdelijk, want in het geheim zijn Willow, Tara, Xander en Anya bezig met een spell om Buffy terug te halen, omdat zij denken dat zij misschien, net zoals Angel ooit, vast zit in een heldimensie en omdat ze natuurlijk hun beste vriendin terug willen halen. Omdat zij een onnatuurlijke dood is gestorven door mystieke energie bestaat er een grote kans dat hen dit gaat lukken, maar houden ze dit toch geheim voor Spike, Dawn en Giles die op het punt staat om voorgoed terug te gaan naar Engeland en de Magic Box in handen van Anya laat.

Net wanneer een vampier lucht krijgt dat de Slayer weg is en vervangen is door een robot en een demonmotorbende de Hellions, Sunnydale onveilig maakt en Giles net op het vliegtuig zit, beginnen Willow, Xander, Tara en Anya aan het gevaarlijke ritueel van Osiris. Hierdoor moet Buffy uit haar graf kruipen, terwijl de Scoobies worden belaagd door de Hellions.

Een verwarde en gedesoriënteerde Buffy vindt haar weg naar de plek waar ze stierf, waar ze door een verbaasde Dawn wordt gevonden en zij haar weet te beletten wederom te springen. Spike is blij en woedend, net zoals Giles die gelijk weer terugkomt. Buffy is terug, maar niet alleen heeft dit consequenties, maar dit is ook het begin waarin alles in een neerwaartse spiraal terecht komt.

review series buffy the vampire slayer season 6
working girl/ UPN

Secrets

Buffy

Want wat de Scoobies niet weten is dat Buffy op een fijne en vredige plek was, waar ze rust had en eindelijk klaar was en daar uit werd getrokken door haar vrienden, om terug te komen in de harde luide realiteit. Buffy probeert dit geheim te houden voor haar vrienden om hen niet te kwetsen en bedankt hen dan ook, iets waar Willow erg naar hunkerde. De enige die ze dit vertelt is Spike. Zonder een oordeel te vellen luistert hij en biedt haar troost.

Maar dit gevoel is niet het enige probleem dat Buffy heeft, want haar huis staat op gegeven moment letterlijk en figuurlijk onder water door een lekkage en zo komt ze erachter dat al die tijd dat zij dood was, de rekeningen zich opstapelden en dat zij hier nu verantwoordelijk is. Wat ik persoonlijk altijd een beetje vreemd heb gevonden, want Willow en Tara hebben al die tijd in het huis gewoond en nul inkomsten ingebracht en geteerd op het geld dat Joyce naliet en nu is het gelijk Buffy’s probleem, terwijl iedereen daar maar blijft wonen.

Terwijl Buffy ook uitzoekt wat zij nu moet gaan doen, alvast meeloopt met Willow op de universiteit, gaat werken bij Anya in de Magic Box en tenslotte bij Xander in de bouw, wordt ze ondertussen door het Trio geplaagd door hun gemene spelletjes (‘Life Serial’) die wel een erg komische aflevering opleveren. Gelukkig springt Giles bij, maar wil dat niet voor eeuwig blijven doen.

Giles

Want ook Giles draagt een geheim bij zich. Hij is dan wel terug gekomen uit Engeland omdat Buffy weer tot leven is gewekt, maar is wel weer van plan terug te gaan. Hij wil dat Buffy op haar eigen benen gaat staan en wil niet altijd haar steun en toeverlaat zijn. Toch is dit een moeilijke keuze omdat Buffy het al zwaar heeft en verzwijgt hij dit zo lang mogelijk. Wat hij niet verzwijgt is dat wat Willow heeft gedaan hij onverantwoordelijk, gevaarlijk en dom vond en hij noemt Willow een arrogante amateur die met wat geluk Buffy heeft terug gebracht met een gevaarlijk ritueel. Wat een ruzie tussen de twee veroorzaakt.

Willow en Tara

Maar ook Tara is het eens met Giles, zeker wanneer Willow voor ieder wissewasje magie gebruikt, omdat het kan. Willow vindt het maar onzin en ook al zijn ze gelukkig, dit komt steeds weer op als struikelblok. Willow gaat zelfs zo ver dat ze een vergeetspreuk uitspreekt zodat Tara hun ruzie vergeet, terwijl ze weet hoe Glory Tara’s geest al eerder had binnengedrongen en dit als het ware praktische geestelijke aanranding is.

Dawn

Dawn is degene die door iedereen vergeten wordt. Zij wordt als kind nergens bij betrokken en voelt zich buitengesloten. Om aandacht te trekken, steelt ze dingetjes, ook uit de Magic Box, maar dan nog merkt niemand dat op.

Xander en Anya

Ondertussen houdt Xander zijn verloving met Anya nog steeds geheim voor de Scoobies, tot grote ergernis van Anya. Eerst wilden ze het niet zeggen omdat Buffy net was gestorven, toen wilde hij wachten totdat ze Buffy weer tot leven hadden gewekt, maar nog altijd zegt hij niks. Dat komt vooral door zijn twijfels die hij heeft, niet over Anya, maar over het huwelijk zelf, of hij er wel klaar voor is en dit het goede moment is. Maar hier zwijgt hij over tegen iedereen, maar ook tegen Anya.

review series buffy the vampire slayer season 6
The evil Trio/ UPN

The Evil Trio

Als al deze problemen al niet aards genoeg zijn, krijgt Buffy zonder dat ze het nog weet te maken met het Evil Nerd Trio. Warren Mears, degene die in het vijfde seizoen de robot maakte en die in opdracht van Spike de Buffybot maakte, die uiteindelijk nog goed van pas kwam. Jonathan Levinson, degene die in het derde seizoen zelfmoord wilde plegen en waar Buffy hem hielp er vanaf te zien en hij was degene die de prijs Class Protector aan Buffy gaf op het eindfeest. En Andrew Wells, degene die de flying demon monkeys losliet bij een schooltoneelstuk (achter de schermen) en de broer van Tucker, degene die tijdens het Prom de hellhounds losliet.

Samen hadden ze het plan opgevat om Sunnydale over te nemen, rijk te worden en veel vrouwen te krijgen. Warren is de leider en de technische en wetenschappelijke nerd en de wreedste van de drie. Jonathan is degene die de magie in de groep brengt en het sukkeltje van de groep en Andrew kan allerlei demons oproepen en is een trouwe (en blinde) volgeling van Warren. Ze doen wedstrijden wie de Slayer het beste kan dwarszitten, ze plaatsen overal camera’s zodat ze Buffy en de Scoobies in de gaten kunnen houden en beroven banken.

Aan alle geheimen van de Scoobies komt een einde wanneer Xander zonder kwaad te willen doen, dacht om een dansdemon Sweet op te roepen om het allemaal wat gezelliger te maken (‘Once More with Feeling’). In hun zang en dans vertellen de Scoobies hun geheimen en dan komen ze erachter dat Buffy eigelijk vredig en gelukkig was.

Bad Choices

Met die wetenschap moeten ze nu verder en iedereen vraagt zich af hoe.

Buffy

Buffy heeft Spike gekust en laat zich steeds vaker door hem troosten, in bed. Alhoewel zij niet verliefd is op hem en zij weet dat hij verliefd is op haar, is hij de enige waarbij zij iets voelt. Ze weet dat het verkeerd is, en dat ze hem gebruikt en verzwijgt hun relatie dan ook voor de rest van de Scoobies. Ze maakt hier extra misbruik van wanneer ze onzichtbaar wordt (‘Gone’) en ze niet alleen ongemerkt naar Spike kan gaan, wat een hilarische bedscène oplevert waarbij Xander hen betrapt zonder hen te betrappen. Maar ook kan ze op deze manier aan al haar aardse problemen ontsnappen en voelt ze zich eindelijk vrij. Pas wanneer duidelijk wordt dat deze staat uiteindelijk resulteert in het oplossen van haar moleculen, beseft ze dat ze toch wil leven.

Maar haar aantrekking tot Spike gaat verder dan puur het fysieke, want hij is in haar ogen, zonder dat ze dit bewust beseft, haar evenbeeld, een slecht persoon, een monster die geen liefde verdient, geen liefde kan voelen en ze tuigt hem af, haar woede en frustratie over zichzelf op hem afreagerend. Niet heel erg gezond. Terwijl Spike zich willens en wetens laat gebruiken en zijn best doet om haar echt voor zich te winnen.

Dat is niet alles, want Spike merkt dat zijn chip het weliswaar nog gewoon doet, maar dat hij wel Buffy kan slaan, wat hun relatie ook verandert en zij niet meer immuun is voor Spike, op meerdere gebieden dus. Wanneer Buffy plotseling oog in oog staat met Riley die voor een demonhunt weer terug is in Sunnydale met zijn nieuwe vrouw, en Buffy’s hulp nodig heeft, beseft ze dat ze ook een echte gelijkwaardige relatie wil en dat ze Spike heeft gebruikt en maakt ze het met hem uit omdat het haarzelf pijn doet.

De enige die ze dit alles heeft verteld is Tara omdat ze haar vroeg of er iets mis was met haar, of ze na het ritueel misschien verkeerd terug was gekomen uit de dood, omdat Spike haar nu pijn kan doen. Maar er is niks mis met Buffy, alleen zijn haar moleculen wat gehusseld zodat de chip misschien in de war is geraakt.

Om het allemaal nog erger te maken heeft Buffy een baantje in de Dubbel Meat Palace  (‘Double Meat Palace’) om de eindjes aan elkaar te knopen en om uit de financiële ellende te komen, naast dat ze haar Slayerstaken moet blijven uitvoeren, constant wordt lastig gevallen door het Trio, voor Dawn moet zorgen, maar steeds vaker Spike opzoekt, waar Dawn uiteindelijk de dupe van is.

review series buffy the vampire slayer season 6
sleeping with Spike/ UPN

Willow

Ook Willow maakt verkeerde keuzes die ze verzwijgt voor de rest en vooral voor Tara. Na een paar ruzies en het debacle waarin Willow met een spell Buffy haar vredige tijd wilde doen laten vergeten en Tara hun ruzies, wat uitmondde in een totale vergeetachtigheid van alle Scoobies (‘Tabula Rasa’), maakt Tara het uit met Willow. Ook tot groot verdriet van Dawn die Tara ook een beetje als een surrogaat moeder zag. Tara was in het vijfde seizoen al een grote aanwinst voor de Scooby Gang, maar ook dit seizoen, is zij wijs, liefdevol, verantwoordelijk en begripvol en een steun voor iedereen.

Maar in plaats van dat Willow dit inziet en probeert om geen magie meer toe doen, raakt ze juist verslaafd. Dit komt mede doordat zij Amy de Rat weer terug weet te toveren, die haar meeneemt naar een magiër, Rack, waardoor Willow als aan soort drugs verslaafd raakt aan magie en haar eerste stappen op het slechte pad zet (‘Smashed’ & ‘Wrecked’). Ze sleurt zelfs Dawn er in mee en brengt haar in gevaar, waardoor Buffy en de rest, die ook vrij druk waren met zichzelf het dan pas door hebben, hoe slecht het gaat met Willow en haar proberen te helpen met afkicken, wat vrij goed lukt en het zelfs Willow en Tara weer bij elkaar brengt. En ze samen voor een korte tijd gelukkig zijn, totdat dit ruw wordt verstoord.

Dawn

Ook Dawn gaat steeds verder het slechte pad op en weer heeft niemand iets door. Ze liegt niet alleen tegen Buffy dat ze bij haar vriendin Janice blijft slapen met Halloween om vervolgens op stap te gaan met twee oudere jongens die ook nog eens vampiers blijken te zijn (‘All the Way’), maar voor de verjaardag van Buffy steelt Dawn een mooie jas voor haar. Haar cadeau wordt makkelijk aan de kant gezet, wanneer Xander een zelfgemaakte wapenkist aan Buffy geeft en dan komen de Scoobies er pas achter dat de jas gestolen is en dat Dawn nog veel meer dingetjes heeft gestolen. Want tijdens een gesprek van de counselor op school, die later Halfrek, een vengeance demon en vriendin van Anya blijkt te zijn, doet Dawn een wens dat niemand meer bij haar weg gaat (‘Older and Far Away’). Hierdoor zijn alle Scoobies en gasten op Buffy’s verjaardag opgesloten en komen ze erachter hoe eenzaam en verwaarloosd Dawn zich voelde. Wat overigens een erg leuke aflevering oplevert waarin humor en de eenzaamheid van Dawn goed gecombineerd worden.

Giles

De grote afwezige tijdens al deze ellende is Giles, die terug is gegaan naar Engeland. Hij is van mening dat hij te beschermend is voor Buffy en dat zij door zijn aanwezigheid niet op eigen benen zal leren te staan. Hij gaat weg ondanks dat hij weet hoe moeilijk Buffy het heeft nu zijn terug is en eigenlijk een halve depressie heeft. Uiteindelijk blijkt dit dus niet de juiste keuze te zijn geweest van Giles.

Xander

De trouwdag is op handen en Xander maakt zich steeds meer zorgen over zijn toekomst. Op de trouwdag zelf wordt dat alleen maar versterkt wanneer een oude man verschijnt en zegt dat hij Xander Harris is uit de toekomst en hem komt beletten om een grote fout te maken als hij met Anya trouwt (‘Hells Bells’). Hij laat hem een toekomst zien waarin hun huwelijk overschaduwd wordt door de dood van de Slayer en ze steeds meer een hekel aan elkaar krijgen, totdat het lijkt alsof Xander Anya vermoordt. Xander is hier zo van geschrokken en wil hen beiden dit lot besparen en loopt weg, Anya bij het altaar achterlatend. Als blijkt dat het iemand was waar Anya haar wraak op heeft uitgeoefend  jaren geleden en zelf wraak op haar neemt, neemt dat de twijfel van Xander nog steeds niet weg. Hij meent dit te doen om Anya niet te kwetsen, maar het is een egoïstische keuze.

review series buffy the vampire slayer season 6
the almost wedding/ UPN

Anya

Dit laat Anya zo verdrietig achter dat zij troost zoekt bij D’Hoffryn en weer een vengeance demon wordt. Ze probeert wraak te nemen op Xander, maar alleen iemand anders kan een wens doen. Ze probeert het bij de Scoobies, maar die houden te veel van hem om hem iets slechts toe te wensen (‘Entropy’). Wanneer ze naar Spike gaat als haar laatste kans, zoeken ze troost bij elkaar. Beiden hebben ze liefdesverdriet en zijn gedomesticeerd, Spike door zijn chip en Anya doordat zij in het derde seizoen haar vengeance ketting met amulet kwijtraakte en mens werd (‘Wish’). Hun sekscapade wordt op de camera’s gadegeslagen door Willow, Buffy en Xander die net meer op het spoor gekomen zijn van het Trio. Nu pas komt uit dat Buffy iets had met Spike. Waardoor Xander nog verbouwereerder en teleurgesteld en kwaad is en Spike wil doden, maar tegengehouden wordt door Anya en Buffy. Hij voelt zich dubbel vernederd, door Anya en door Buffy die hem hier niets over heeft gezegd, terwijl Xander ondertussen tegen Spike bleef zeggen dat hij Buffy nooit zou krijgen. Anya heeft op deze manier zonder het te beseffen de grootste wraak genomen op Xander.

Spike

Ook Spike voelt zich vernederd en aan de kant gezet en nadat Buffy een goed pak slaag heeft gekregen van een vampier staat hij plotseling in haar badkamer. Hij probeert haar te overtuigen dat ze iets voor hem voelt en probeert haar dan te dwingen en vervolgens aan te randen en te verkrachten (‘Seeing Red’). Buffy verzet zich, maar als een gewoon meisje. Net zoals toen Joyce was gestorven en zij geen “Slayer kracht” had om in het mortuarium tegen een vampier te vechten (‘The Body’), kan zij dit nu wederom niet, in een zeer menselijke en niet bovennatuurlijke situatie. Ze weet hem wel van zich af te slaan en Spike vlucht. Boos en beschaamd en woedend dat hij geen mens is en geen monster, vertrekt hij uit Sunnydale en gaat op zoek naar iets wat hem weer kan maken zoals hij was en Buffy kan geven wat ze verdient (wat op verschillende manieren opgevat kan worden).

All Hell breaks loose

Ondertussen is de Evil Trio nog steeds bezig, maar is Buffy hen aardig op het spoor. Nadat ze haar eerst door een demongif hebben laten injecteren en ze denkt dat ze in werkelijkheid in een inrichting zit en dat Sunnydale en de Scoobies slechts verzonnen copingsmechanismes zijn in haar hoofd en zij haar vrienden probeert te doden zodat ze naar huis kan met haar ouders en alles weer normaal wordt, wordt het tijd om met hen af te rekenen (‘Normal Again’).

Zeker als blijkt dat zij ook verantwoordelijk zijn voor de dood van Katrina, de ex van Warren en het Trio in de gevangenis hoort (‘Dead Things’). Wanneer ze op het punt staan om een geldbusje te beroven komt Buffy om hen te stoppen. Met behulp van Jonathan weet Buffy een op magische wijze oersterke Warren te verslaan, maar Warren ontsnapt. Andrew en Jonathan worden opgepakt en gaan de gevangenis in. Maar Warren wil wraak. Gewapend met een pistool loopt hij de achtertuin in van Buffy en schiet haar neer en een verdwaalde kogel raakt Tara dodelijk. Dit is wanneer alle hel losbreekt (‘Seeing Red’).

review series buffy the vampire slayer season 6
Evil Willow/ UPN

Evil Willow en het einde van de wereld

Want Willow wil wraak. Ze absorbeert alle (zwarte) magie uit alle magic boeken uit de Magic Box, en gaat op zoek naar Warren. Eerst gaat ze langs het ziekenhuis om de zwaargewonde Buffy te redden, en neemt haar en Xander mee op haar zoektocht naar Warren. Totdat Buffy en Xander beseffen wat ze van plan is en samen met Anya proberen te voorkomen dat Willow een grote fout maakt. Willow met zwarte ogen en zwart haar is nu een bad ass witch die krachtiger en machtiger is dan ooit. Gedreven op wraak en woede en verdiet spoort ze Warren op en fileert hem, letterlijk.

Dan gaat ze op zoek naar Jonathan en Andrew. Buffy, Xander en Anya proberen hen te beschermen, want dit is een grens die Willow niet mag overschrijden. Terwijl Buffy tegen Willow vecht, Anya een tegenspreuk opzegt, zodat Willow’s magie niet werkt, blijkt Willow toch te sterk. Dan verschijnt Giles die vol met magie gestuurd is door een Coven in Engeland om Willow tegen te houden. Het lijkt te lukken, maar Willow heeft nog een paar trucjes en weet te ontsnappen en onttrekt alle magische energie uit Giles. Hierdoor voelt zij ook goede magie en hierdoor ook al het lijden van de wereld. Ze is hier zo door aangegrepen dat ze er iets aan wil doen en wel door een einde te maken aan de wereld.

Het is niet Gils met zijn magie, Buffy met haar Slayer kracht, maar Xander met zijn oprechte liefde voor haar die tot haar weet door te dringen (mede doordat de magie van Giles haar ontvankelijke had gemaakt). Als een echte vriend die zich voor haar zou willen opofferen en ondanks alles van haar houdt, zelfs tot aan het einde van de wereld, bezwijkt ze van verdriet.

review series buffy the vampire slayer season 6
the never leaving party/ UPN

De afleveringen

De Scoobies krijgen het in dit seizoen niet makkelijk en dat ligt grotendeels aan de manier waarop ze reageren op negatieve dingen die op hun pad komen. Iedereen heeft zijn eigen problemen, waardoor ze blind worden voor de problemen van een ander. Terwijl iedereen blijft zwijgen, en gefocust is op zichzelf, hebben ze geen oog voor elkaar. Terwijl juist hun sterke band hen altijd onoverwinnelijk maakte. Dit zorgt gelukkig niet alleen voor negatieve zware situaties, maar ook voor veel humor. De humor is weer top, misschien wat subtieler en iets minder voorkomend, maar wel op goedgekozen momenten, waardoor het allemaal niet te zwaar wordt. Ook de nemesis van dit seizoen het Trio is een luchtige vijand die voor een aantal grappige Slayer momenten zorgt, maar toch duister is op de achtergrond. Dit wordt het duidelijkst aangegeven in ‘Normal Again’ waarin Buffy denkt dat dit niet echt is, waarbij gezegd wordt dat ze het altijd tegen grote vijanden moest opnemen, maar dat het dit keer drie nerds zijn en dat haar wereld uiteen begint te vallen, wat in de werkelijkheid ook echt figuurlijk gaande is.

Het is een seizoen waarin de karakters van de personages nog duidelijker en duisterder gedefinieerd worden. Willow is niet meer dat brave meisje, Buffy niet slechts de Slayer die alleen maar juiste keuzes maakt. Dawn is een echte puber geworden. En ook Xander luistert niet enkel meer naar zijn hart. Zonder Giles die als ‘volwassene’ een andere kijk heeft op dingen zijn de Scoobies helemaal verloren.

De losse afleveringen zijn misschien niet allemaal even sterk, maar gezamenlijk vormen ze een heel sterk seizoen, dat achteraf beter gewaardeerd wordt. De gewone aardse dingen spelen dit seizoen een grotere rol dan in alle voorgaande seizoenen, wat ook nog eens letterlijk wordt verbeeld doordat Sunnydale groter is geworden en we er meer van te zien krijgen, maar we ook vaker te vinden zijn in de achtertuin van huize Summers. Het is de opmaak naar het spectaculaire einde dat volgt in het zevende seizoen, waarin nu iedereen door schade en schande wijzer is geworden en is klaargestoomd voor de grootste strijd ooit.

Conclusie

Het zesde seizoen van Buffy the Vampire Slayer is een heel ander seizoen dan voorgaande seizoenen. Niet alleen worden alle personages in een ander daglicht gesteld, krijgen ze het aan de stok met drie aardse nerds als nemeses, maar is iedere Scooby ook zijn eigen vijand en blijkt tenslotte de grootste vijand uit hun eigen midden te komen. We zien de Scoobies zoals we hen nog nooit eerder hebben gezien. Met weer die typische Buffy humor, met zwaardere realistische problemen, nieuwe monsters, kick ass gevechten, de sexy avonturen tussen Buffy en Spike, de lesbische relatie tussen Willow en Tara die eindelijk hun on screen echte kus krijgen, en een rode draad die een verrassende wending neemt is dit weer een top seizoen, waarin geheimen, slechte keuzes en het gevoel van verloren zijn de overhand hebben.

Praktische info

 • Buffy the Vampire Slayer (2001,2002)
 • Season: 6
 • No. of episodes: 22
 • Running time episodes: 43 minutes
 • Created by: Joss Whedon
 • Starring: Sarah Michelle Gellar, Alyson Hannigan, Nicholas Brendon, Michelle Trachtenberg, James Marsters, Anthony Head, Emma Caulfield, Amber Benson. Danny Strong, Adam Busch, Tom Lenk
 • Theme music composer: Nerf Herder
 • Music by: Thomas Wanker
 • Cinematography: Raymond Stella
 • Production company: Mutant Enemy, Kuzui Enterprises, Sandollar Television, 20th Century Fox Television
 • Original network: United Paramount Network (UPN)

Meer lezen over Buffy the Vampire Slayer? Klik dan op onderstaande links:

Favorite episodes:

Monster of the Week episodes: