Riverdale Chapter 41 seizoen 3 aflevering 6: De jacht op Archie en de Gargoyle King

riverdale season 3 episode 6 chapter 41 manhunter
The CW

Archie is vrij, maar nog altijd zijn we niets wijzer over Gryphons & Gargoyles en wie de Gargoyle King is. Gaat daar nu verandering in komen?

In deze aflevering zien we onze harde kern, Betty, Jughead, Veronica en Archie op hun eigen speurtocht als echte sleuths. Maar niet iedere speurtocht levert het beoogde resultaat op en een van hen raakt alleen nog maar dieper in de problemen.

Ronnie’s speurwerk

Ronnie is echt on fire gedreven door haar hartstochtelijke liefde voor Archie. Wat een heldin. Want ze slaagt er niet alleen in om te bewijzen dat sheriff Minetta (helaas is er geen bewijs tegen Hiram), de vrienden van Cassidy Bullock heeft omgekocht om Archie er in te luizen. Dus weet zij Archie vrij te laten spreken. Job well done! Petje af Ronnie.

Archie’s speurwerk

Ondertussen kan Archie zelf niet stil blijven zitten en was nog in de gevangenis van Directeur Norton te weten gekomen dat de vrienden van Cassidy zich schuilhouden in de Shadow Lake Mines. Dus na even langs de dokter aka lijkschouwer Dr Curdle te zijn gegaan, ondersteund door Kevin, om zijn nare infectie te laten behandelen, maakte hij gelijk van de gelegenheid gebruik om een kijkje te nemen in de grotten bij Shadow Lake. Wow, creepy grotten, waar ook al de tentakels van de Gargoyle King toe zijn doorgedrongen met onheilspellende tekeningen van de Gargoyle King en vreemde symbolen. Maar ze zijn te laat, sheriff Minetta is hen al voor geweest en de jongens zijn na op eentje na dood, die ze gelijk naar het ziekenhuis brengen.

Maar ook al heeft Ronnie het voor elkaar gekregen dat Archie officieel nu weer een vrij man is (snelle rechter trouwens), nog steeds kan Archie het niet riskeren om terug te komen naar Riverdale. Want ook Hiram is nog een vrij man en zolang Archie en Ronnie samen zijn is Archie bang dat Hiram hem of zijn vrienden of familie iets aan zal doen. Arme Ronnie. Arme Archie. Maar Archie is niet alleen…

Jug’s speurwerk

Weet je nog, twee weken geleden dat het eindigde dat Jug de Gargolye King in het bos zag? Nou, Jug is hem dus gevolgd en kwam er zo achter dat er een hele Gargoyle bende is, met allemaal maskers op. Het hele mysterie rondom de Gargoyle King is dus nog groter dan we hadden gedacht. Maar wie het is dan? Ik ben zelf helemaal de kluts kwijt.

Jug beschuldigt Hiram, maar dat is a) te makkelijk en b) heeft Hiram al deze geheimzinnigheid en rituelen en gedoe helemaal niet nodig, want c) hij heeft al genoeg aan zijn eigen criminele kingpin praktijken. Jug zegt het zelf. Tenslotte zou het d) al veel te vroeg veel te veel weggeven. Nee, ik geloof die o zo foute Hiram wel. Hij mag dan wel mensen in opdracht laten vermoorden, mensen omkopen en weet ik veel wat hij allemaal uitspookt, maar ik denk dat hij te aards is om zich nu nog met G&G bezig te houden. Daarbij is hij bijna openlijk een maffiabaas.

Jug vertrouwt Joaquin niet die Kevin tegenkwam tijdens de ontsnappingsoperatie van Archie en die Archie eerder in opdracht van de directeur Norton heeft neergestoken. Norton die G&G kaarten kreeg waarop opdrachten stonden en die zelfmoord pleegde. Joaquin blijkt inderdaad onderdeel te zijn van de Gargoyle bende, maar ze treffen hem even later dood aan met een teken op zijn voorhoofd. Hetzelfde teken dat Archie in zijn zij gebrand kreeg en wat ‘offer’ betekent.

Dus een praktisch aan het spel verslaafde Jug die wil opstijgen om zo de Gargoyle King te ontmaskeren wordt misschien wel gered doordat Archie besluit te vertrekken uit Riverdale en Jug bij hem wil blijven zodat hij veilig is. Dus Jug ondersteunt de Red Paladin op zijn queeste… naar wat? Waarom besluit Jug ineens ook weg te gaan? Heeft hij een ander plan dat iets te maken heeft met G&G? Zijn verslaving en motivatie blijven  wat geheimzinnig, hoor. Vind je ook niet?

Betty’s speurtocht

Maar dan Betty die is pas echt op dreef en beseft niet dat ze zichzelf daardoor in gevaar brengt. Eerst laat ze alle Midnight Clubbers naar de Speak Easy komen, maar ze praten allesbehalve makkelijk. Penelope klapt uit de school dat Daryl Doiley degene was die de kelken heeft vergiftigd, omdat hij verliefd op haar was en samen met hem wilde opstijgen. Lekker makkelijk om een dead man te beschuldigen, want een tijdje geleden heeft Daryl zelfmoord gepleegd in zijn auto met koolmonoxide. Alleen komt Betty met behulp van Curdle erachter dat het geen zelfmoord was, dat er geen koolmonoxide in zijn longen was aangetroffen, maar een giftige stof van de Oleander bloem. En wie heeft er een kas bij haar huis? Precies Penelope. Maar zoals zij zelf al zegt, dat gif is makkelijk te traceren, dus waarom zou zij dat gebruiken?

Grappig is wel dat Jug tegen Betty zegt dat ze als een echte Miss Marple tekeer gaat. Belangrijk om over Miss Marple te weten is dat zij nooit iemand vertrouwde en zeker niet op zijn of haar woord. Mensen liegen, dus Miss Marple kijkt naar gedrag en ander bewijs. Dus wie zegt dat Penelope überhaupt iets heeft gezegd wat waar is. Datzelfde geldt ook voor Alice.

Dus met deze benadering is Betty geen stap wijzer geworden. Maar dan komt het. Lordy Lou, tijdens een onweersstorm staat gewoon even de Gargoyle King in de woonkamer van Betty. En in plaats van dat Betty een mes pakt en al schreeuwend op hem afrent en hem ontmaskert, (waarom Betty, waarom deze kans missen?) vlucht ze met Alice naar boven, naar haar slaapkamer, waar een Halloween (1978) verrassing op hen wacht met grafsteen en doodshoofd van Daryl en al in bed.

Maar dat is niet de enige filmverwijzing. Wie is het ook opgevallen, dat die hele situatie nogal Scream (1996) schreeuwde? Inclusief het pannetje popcorn op het vuur. De gemaskerde killer die zomaar opdoemt. Iemand die op de deur bonst. Betty en Alice die naar boven vluchten en dan heel toevallig FP door het raam klimt… net zoals ene Billy Loomis, (ken je die nog Skeet?) om dan Sidney Alice te troosten en te zeggen dat ze veilig is… En we weten allemaal wie toen de killer was, nietwaar en dat hij een handlanger had… Of zijn dit wel hele slimme en leuke red herrings?

P.S. iemand ook nog de Ghostbusters (1984) mobile voor het mortuarium bij Curdle gespot? Zou dat nog betekenis hebben?

Mijn hoofd duizelt. Maar niet zoals het hoofd van Betty wanneer Alice even doodleuk aankondigde dat zij en Polly en de tweeling voor hun veiligheid naar de Farm gaan en Betty op laat nemen bij de Sisters of Quiet Mercy, die heksen van nonnen. En eenmaal daar bij de ontspannende tekensessie blijkt dat alle meisjes de Gargoyle tekenen. Holy hell. Wat is hier gaande? Of is het allemaal in het hoofd van Betty? Of is heel Riverdale compleet in de ban van de Gargoyle King? Waarom, met welk doel?

Ik ben compleet at a loss hier, mensen. Ik heb geen idee. Het enige grashalmpje dat ik nog heb, is dat ik die Farm voor geen ene meter vertrouw. Zeker niet nu ook Josie een toeval kreeg in de klas, terwijl ook daar weer Evelyn Evernever bij aanwezig was, de dochter van de mysterieuze leider van de Farm. Maar wie of wat de Gargoyle King is,  of wat hij wil, geen idee. Het zorgt er in ieder geval voor dat de spanning lekker hoog blijft en het mysterie steeds groter wordt.

Hoe zal Betty zich uit de klauwen van de Sisters weten te bevrijden? Het is tijd dat Cheryl en Toni weer in actie komen, want die waren de grote afwezigen deze aflevering.

See you next week!

Wil je meer lezen over Riverdale? Klik dan op onderstaande links: