Riverdale Chapter 40, seizoen 3 aflevering 5: De ontsnapping van Archie

riverdale chapter 40 season 3 the great escape
The CW

Gryphons & Gargoyles stijgt naar steeds gevaarlijkere hoogten, terwijl Archie moet vechten voor zijn leven.

In deze aflevering krijgen we een dubbele escape te zien. De beruchte ontsnapping van Archie uit de jeugdgevangenis Leopold & Loeb met behulp van Veronica. Maar ook is er de ontsnapping uit de werkelijkheid door het spelen van het spel Gryphons & Gargoyles. Maar is dat laatste echt een ontsnapping of gaan de spelers dieper de werkelijkheid in?

Weet je nog hoe de vorige aflevering eindigde? Met een Jug die crazed uit zijn ogen keek toen Betty naar de bunker kwam om hem te vertellen wat ze te weten was gekomen van Alice over G&G en vervolgens Jug aantrof die het spel speelde, samen met Cheryl, Toni, Sweet Pea en Fangs…

Terwijl Betty goed onderzoek deed door haar moeder alles te vragen over G&G en te weten kwam dat al hun ouders het, toen zij hun leeftijd hadden, samen speelden, dacht Jug dat praktijk onderzoek ook een goed idee was. Door zelf de spelleider te worden, denkt hij controle te hebben over het spel en hij is erachter gekomen dat G&G het echte leven in Riverdale weerspiegelt. Want, hier komt het, Eldervair is een anagram van Riverdale… Nooit aan gedacht. Jij?

Dus de missies en queesten in G&G verbeelden de echte gebeurtenissen in Riverdale. Het verklaart ook waarom ze online niks konden vinden over G&G, het is fysiek gebonden aan Riverdale. Eigenaardig.

Inmiddels is Archie zich totaal niet bewust van wat er zich allemaal afspeelt in Riverdale. Hij heeft wel andere zaken aan zijn hoofd, zeker na de faliekant mislukte ontsnappingspoging van hem en Joaquin en een aantal andere gevangenen. Dat plan was bij voorbaat natuurlijk al kansloos. Denk je dat hij nu op zijn blaren moet zitten, dan heb je het niet helemaal mis, want Warden Norton, deze fijne man, brandmerkt! Archie met een teken op zijn zij. Dat dit niet zomaar is, blijkt als Betty en Jug zien dat het een rune teken is van G&G…

Want dat Norton niet helemaal goed bij zijn hoofd is, afgezien dat hij wreed is en een sadistisch mannetje, zien we niet veel later als hij samen met Archie het laatste avondmaal van Archie met hem deelt. Weliswaar een laatste avondmaal, maar niet die van Archie. Want Veronica komt met een veel beter ontsnappingsplan dat zij samen met Betty, Kevin, Reggie en Josie uitvoert. Maar niet voordat we Norton zien drinken uit een kelk, die wel heel bekend aandoet, en hij spreekt over een hogere macht en daar bedoelt hij niets christelijks of religieus mee.

Goed, Veronica heeft Betty, Reggie, Kevin en Josie om hulp gevraag en terwijl zij hun briljante (en niet al te serieus te nemen) ontsnappingsplan uitvoeren, zien we dat Jug zijn eigen groep om zich heen heeft verzameld en deze spannende missie aan hen vertelt en de spelers het spelen, terwijl de rest het in de echte wereld uitvoert.

G&G en de werkelijkheid, de gebeurtenissen in Riverdale zelf, beginnen gevaarlijk eng met elkaar te mixen. Wat een hele coole editing en een hoop spanning oplevert. Niet in het minst door de gevaarlijke obsessie die Jug met G&G begint te ontwikkelen. Hij is zo sterk van mening dat hij als spelleider controle heeft over het spel en een gevaarlijke missie nodig heeft die er toe doet, zoals de ontsnapping van Archie, dat hij op deze manier waardig zal zijn voor de Gargoyle King. En dan? Dan wil hij de Gargoyle King op deze manier ontmaskeren, hetzelfde als dat Betty wil doen, of wil hij opstijgen zoals Dilton en Ben? Wie denkt dat hij ergens controle over heeft, terwijl overduidelijk iets of iemand anders de touwtjes in handen heeft, bevindt zich op een levensgevaarlijk pad.

riverdale chapter 40 season 3 great escape
The CW

Spannend is het zeker wel. Zeker de motorachtervolging met de supercoole Betty aan het stuur. Hoe vet was dat! Met de twist die misschien niet heel verrassend was, maar wel leuk. Terwijl Jug aan Cheryl (Deadeye), Toni, Sweet Pea en Fangs de missie op een levendige manier vertelt en zij aan zijn lippen hangen, zien we dat Betty, Veronica, Kevin, Reggie en Josie het daadwerkelijke plan uitvoeren. De spelers van G&G hebben geen idee dat Jug het over de ontsnapping van Archie heeft en Jug is zelf van mening dat hij ondertussen de regels en missie verandert, terwijl hij het vertelt en zo een erg misleidend gevoel heeft van controle. Creepy hoor. Dat zelfs Jug zich kan verliezen in het spel.

We zien dat Jug Archie de Red Paladin noemt, Warden Norton de Mad Emperor en Hiram de Dark Dragon. Het is niet alleen opmerkelijk hoeveel overeenkomsten deze benamingen hebben met de echte wereld, maar enger nog is dat Norton zelf Archie ook de Red Paladin noemt…

Terwijl Archie in het verlaten zwembad Sea Side, tegen Mad Dog moet vechten, nadat hij door Joaquin is neergestoken in de kleedruimte. Een opdracht die Joaquin kreeg van Norton die hem beloofde op te stijgen, wederom een term uit G&G, terwijl Jug spreekt over een Judas kus, terwijl hij dat helemaal niet kan weten. Hoe beangstigend toevallig is dit allemaal, deze vermenging van G&G en de echte gebeurtenissen!

Of dit echt allemaal toevallig is, of onderdeel uitmaakt van een meesterlijk duister plan van de echte spelleider die achter de schermen dit allemaal regisseert, zal moeten blijken. Zullen we hem of haar al hebben gezien of is het iemand die we nog niet kennen? Vergeet ondertussen ook de vreemde Farm niet mensen! Dat lijkt nu een beetje weg te vallen op de achtergrond, maar kan zo maar weer opduiken.

Is de spelleider de Gargoyle King zelf of is de spelleider een dienaar van de Gargolye King? En ook al dook hij aan het einde van de aflevering weer op, en ging Jug voor hem door de knieën, (oh, oh, Jug) we weten nog steeds niet wie of wat hij/zij/het is.

Zal Norton het geweten hebben? Pleegde hij daardoor aan het einde van de aflevering zelfmoord met cyanide in een glas cool aid dat hij dronk uit de kelk van de Gargoyle King, terwijl hij kaarten van het spel in zijn handen had? Een met daarop de Red Paladin en een met de woorden: dood de Red Paladin. Is Norton’s dood een resultaat van zijn falen en de ontsnapping van Archie of denkt hij ook op te kunnen stijgen?

De groep is nog niet veel wijzer geworden. De ouders van Josie, Kevin en Reggie laten in ieder geval niets los. Alice heeft alles vanuit haar perspectief verteld, en FP wil niets vertellen, omdat hij eigenlijk niets zinnigs over die avond kan zeggen. Wat zijn wij wijzer geworden? Ook niet bizar veel. Wat we wel weten is dat Jug gelijk heeft dat het spel groter is dan het bord en zich vermengd met de echte wereld. Maar hoe en door wie? Betty blijft er van overtuigd dat het een van hun ouders geweest moet zijn, maar er zitten wel veel gaten in die theorie.

In ieder geval heeft de groep Archie veilig in de bunker van Dilton weten te krijgen. Een pact om dit geheim te houden is gesmeed. We hebben nu een hele leuke en verscheiden groep bij elkaar: Veronica, Archie, Betty, Jug, Cheryl, Toni, Sweet Pea, Fangs, Reggie, Josie en Kevin. En die laatste drie gaan zich op een gevaarlijk pad begeven, wanneer ook zij besluiten om G&G te gaan spelen om erachter te komen wat het is. De enige die nu nog echt bij haar volle verstand is, is Betty. En Archie… die weet nog steeds helemaal van niks. Die moet nog even worden bijgepraat.

Gryphons & Gargoyles krijgt Riverdale steeds meer in zijn greep. Met welk einddoel? Zal Betty daar op tijd achter weten te komen, voordat iedereen blauwe lippen krijgt van hun obsessie?

See you next week in two weeks!

Wil je meer lezen van Riverdale? Klik dan op onderstaande links: