Riverdale Chapter 39 seizoen 3 aflevering 4: Breakfast Club wordt Midnight Club

riverdale chapter 39 midnight club season 3 episode 4
The Midnight Club/ The CW

Deze aflevering worden we getrakteerd op nostalgie, romantiek, horror, waanzin en geheimen in de speurtocht naar de Gargoyle King.

Wat is Riverdale elke keer toch een feest om naar te kijken. De sterk neergezette personages, het spannende verhaal, de manier van filmen, de muziek, alles zit zo ontzettend goed in elkaar. Elke aflevering is het smullen geblazen. En deze aflevering gaan we ook nog eens op de nostalgische toer en maken we een uitstapje naar de jaren 80. Onder begeleiding van Spandau Ballet, Simple Minds, A-ha en Tears for Fears wanen we ons in de tijd van beenwarmers en felle kleuren.

We gaan terug naar de jaren 80 waarin de ouders van onze helden pubers waren in een flashback verteld door Alice aan Betty in de hoop dat zij hiermee Betty kan overtuigen om haar onderzoek naar G&G te staken. Euh, wat denk je zelf, Alice?

Maar goed Back to the eighties, met passende kleding, muziek en sfeer en zelfs een eighties logo van Riverdale! hoe cool, waar wel wellicht meer te weten komen over G&G, of in ieder geval wat de Midnight Club is een welk pact de ouders toen hebben gesloten, wat we al zagen aan het einde van aflevering 2. Wat wat weten zij wat hun kinderen nog niet weten? Wat is er toen gebeurd? Wie ging er toen dood met blauwe lippen?

Meet de jonge Alice, FP, Freddie, Hermione, Penelope en Sierra, en Tom. Briljant gespeeld door hun kinderen; Betty, Jug, Archie, Ronnie, Cheryl, Josie en Kevin. Vooral Archie is het evenbeeld van zijn vader met dank aan het haar en het hoge voorhoofd, en even krijgen de oudere kijkers onder ons (you know who you are) een glimp of déjà vu van Dylan uit Beverly Hills 90210 te zien. Ja toch? Maar afgezien van de superleuke vertolkingen, komen we ook iets meer te weten over de achtergrond van al deze misfits en hun onderlinge relaties, wat iets meer over hun gedrag nu verklaart.

Nog een erg leuk detail is dat schoolhoofd Featherhead gespeeld wordt door Anthony Michael Hall, die Brian Johnson speelde in de echte The Breakfast Club (1985). De nerd, die creepy genoeg na moest blijven omdat er een pistool in zijn kluisje werd gevonden waarmee hij zelfmoord wilde plegen… Ook een creepy overeenkomst in verband met de gebeurtenissen in deze aflevering.

riverdale chapter 39 season 3 episode 4 midnight club
playing G&G/ The CW

Het begon allemaal met een gevecht in de wc tussen Penelope en Alice die er net achter is gekomen dat ze zwanger is van FP, waar Sierra en Hermione bij zijn. En met een streakactie van FP en Freddie, waardoor ze allemaal op zaterdag na moeten blijven.

Deze Breakfast Club van misfits bestond uit de bad girl van de Southside, Alice Smith. Het opstandige  katholieke meisje Hermione  Gomez. Brave Hendrik Penelope Blossom. De sporter en musicus Fred Andrews. De politicus Sierra Samuels. En de rokkenjager, knappe gozer en sporter, Forsythe Pendleton Jones Junior (geen wonder dat iedereen hem FP noemt).

Door hun uitstekende gedrag , kuch, werden het meer zaterdagen en zo vonden ze in de lade van het bureau van Mrs Crabapple het Spel Gryphons & Gargoyles dat ze al snel begonnen te spelen. Waarvan FP zegt dat hij dacht dat het een legende was en waarvan Hermione zegt dat er iemand aan overleden is door een hartaanval. Dat betekent dus dat er al urban legends bestaan over G&G…

‘Een oud kwaad, lang vergeten door de wereld, is ontwaakt. Hij heet de Gargoyle King. Versla hem en ontvang de allerhoogste beloning’.

De rollen werden verdeeld: Penelope is de spelleider. Alice is de Sorceress (Tovenares) en liet haar oude zelf verdwijnen als bij magie en werd een ander persoon. Hermione is de Thief (Dief), en stond later strak aan de zijde van haar maffiaechtgenoot Hiram, zonder morele scrupules.  Sierra kiest de Siren (Sirene), als de stem van het volk en werd later de burgemeester. FP kiest Dead Eye (Doodsoog). Fred wordt de Radiant Knight (Stralende Ridder), de man van idealen zoals hoop, gerechtigheid en oprechtheid, waar hij nooit meer van is afgeweken.

Het spel liet hen ontsnappen uit de werkelijkheid die voor hen allemaal niet erg leuk was. Door het spel vonden ze elkaar en voelden ze zich thuis. Dat veranderde van een bordspel naar LARPing en om het spel te kunnen blijven spelen braken ze ’s nachts in de school en noemden zichzelf de Midnight Club.

Totdat ze op gegeven moment ook een andere groep tegenkwamen die G&G speelden, waaronder Tom Keller en Hiram Lodge, Marty Mantle en Daryl Dilton (juist de vader van). Om het spel nog spannender te maken namen ze net nieuw geproduceerde drugs, Fizzle Rocks, natuurlijk meegenomen door Hiram en werd het een nacht van de waanzin, waarin Alice als enige nuchter bleef omdat ze zwanger was.

Niet alleen gaat Riverdale hier helemaal los op die waanzin met cinematografie, wat er prachtig uitziet in felle neonkleuren die aan Suspiria (1977) doen denken en hiermee ook een jaren 80 sfeer neerzetten, maar ook de Midnight Club laat zich helemaal gaan.

Die nacht ziet Alice niet alleen de Gargoyle King, maar ook staan er twee kelken klaar om uit te drinken. Flip the coin and choose your fate. Die nacht kwam schoolhoofd Featherhead een kijkje nemen bij de ongeregeldheden en verdween na die nacht. Totdat hij dagen later werd gevonden in een kast in de school, dood en met blauwe lippen.

De Midnight Club besloot alles van G&G te vernietigen en te verstoppen. Niet omdat het spel onveilig was, maar om niet in verband te worden gebracht met de zelfmoord onder verdachte omstandigheden van Featherhead.

Tot op de dag van vandaag denkt Alice dat een van de Midnighters vergif in een kelk heeft gedaan om een of meerderen van hen te vergiftigen. Die nacht was niet alleen het hoogtepunt en het einde van de Midnight Club, maar ook het begin van het nieuwe leven van iedere misfit.

Alice besloot om haar leven om te gooien en kleedde zich als een net meisje en papte aan met Hal Cooper. FP gaf zijn sportcarrière op en werd lid van de Serpents net zoals zijn vader wilde. Penelope wilde een veilig leven leiden en trouwde toch met Clifford Blossom. Hermione wilde weg uit Riverdale en liet zich in met Hiram. Fred verkocht zijn gitaar en ging voor het familiebedrijf werken. En Tom werd een kadet.

Zo, wat een rush deze aflevering. Niet alleen een hele coole nostalgische sfeer, leuk om naar te kijken, erg leuke vertolkingen door de briljante cast. Leuk verzonnen. Maar alles zag er weer fantastisch uit. Van de hele jaren 80 sfeer tot de creepy horror sfeer in de nacht van het Ascension feestje. Er is optimaal gebruik gemaakt van de cinematografie om die fantastische sfeer te creëren. Van kleurgebruik en licht en camerawerk en muziek, alles bij elkaar wordt dit een horror Breakfast Club uit de eighties om nooit te vergeten. Super top gedaan!

riverdale chapter 39 season 3 episode 4 midnight club
Ascension Party/ The CW

Wat hebben we geleerd in deze aflevering?

We zijn vooral veel te weten gekomen over de ouders. We zagen al iets opbloeien tussen Alice en FP en waarom het uit ging. Tussen Fred en Hermione die later weer een verhouding kregen. En dat Sierra een relatie had met Tom en uit elkaar werden gehaald omdat ze te veel van elkaar verschilden, lees: een ander kleurtje hadden. Gelukkig na een omzwerving van huwelijken zijn ze nu wel weer bij elkaar.

Ook leerden we dat Archie veel op Fred lijkt, verrassend genoeg ook qua uiterlijk, maar zeker qua innerlijk. Dat Ronnie net zo opstandig is als Hermione. Dat Betty net zo brutaal en nieuwsgierig is als Alice. En dat Jug dezelfde weg ingeslagen is als FP, wat FP totaal niet wilde en nu weten we ook waarom.

Het meest hebben we geleerd over Penelope. Opgegroeid in het weeshuis van de Sisters of Quiet Mercy, wat uberfout was en nog steeds is, werd ze geadopteerd door de Blossom familie alleen maar om eerst als zus te dienen en vervolgens als vrouw van Clifford. Het is niet zo heel raar dat zij best een beetje verknipt is geworden, een survivor die alleen maar aan zichzelf denkt. Maar nu is dat te begrijpen.

Dus we weten wie met wie had, wie ze waren en voor een belangrijk deel waarom ze zijn geworden wat ze nu zijn.

Maar wat weten we over de Gargoyle King?

Die speciale avond, de zogenaamde Ascencion Party, werd niet georganiseerd door Daryl of door Penelope. Maar door wie dan wel? Wie heeft de uitnodigingen verstuurd, alles zo klaar gezet. En enger nog, de hele wc ondergekladderd en er twee kelken neergezet. Een met cool aid en een met vergif?

Trouwens hoe komt dat spel in de lade van Mrs Crabapple? Waar of van wie komt dat spel oorspronkelijk vandaan?

Wie was er verkleed als de Gargoyle King? Was het iemand van de Midnight Club of een buitenstaander? Alice is ervan overtuigd dat het een van hen geweest moest zijn, maar wie en waarom? Het kostuum van de Gargolye King is exact hetzelfde als die van de Gargoyle King die Betty en Jug in de bossen zagen.

Of moeten we een andere vraag stellen? Is de Gargoyle King wel een verkleed persoon? Bestaat de Gargoyle King echt? Is het echt iets bovennatuurlijks?

Wie zou zoveel moeite doen nu en dertig jaar geleden om het te doen lijken op iets bovennatuurlijks en waarom?

En laten we voor de volledigheid ook de vreemde gebeurtenissen in de achtertuin van Betty niet vergeten, de zwevende baby’s, weet je nog wel? De Farm, daar zit nog steeds een luchtje aan, ook al konden we dat in deze aflevering niet ruiken.

Eigenlijk wat we te weten zijn gekomen over de Gargoyle King en G&G, is helemaal niets. Het enige wat we weten is dat de ouders vroeger iets verschrikkelijks hebben meegemaakt met G&G en dat het gevaarlijk is en bezit van je neemt. Maar meer ook niet. Wat en/of wie gaat er schuil achter dit levensgevaarlijke bordspel?

Riverdale heeft nog heel wat in petto voor ons. Want wat moeten we in hemelsnaam denken van de megacreepy cliffhanger? Een door G&G bezeten Jug! Als dat maar goed komt.

See you next week. Flip a coin and dare to watch.

Wil je meer lezen over Riverdale? Klik dan op onderstaande links: