6+6+6 Redenen waarom je nu Chilling Adventures of Sabrina moet gaan kijken

chilling adventures of sabrina season 1
Netflix

Heb jij de nieuwe hitserie van de makers van Riverdale al gekeken? Nee? Ik geef je de beste redenen om dat direct te gaan doen.

Eerst even dit: Waar gaat het eigenlijk over?

De serie gaat over Sabrina Spellman, die bij haar tantes Hilda en Zelda en neef Ambrose in Greendale woont. Op haar zestiende verjaardag moet ze kiezen of ze voortaan als heks door het leven gaat of als gewone sterveling. Want ze stamt namelijk af van een machtige heksenfamilie die aangesloten is bij de Church of Night en de Dark Lord aanbidt. Maar ook het leven met haar vriendje Harvey, en vriendinnen Roz en Susie is aanlokkelijk. Wat zal ze kiezen?

Ten eerste wat is de serie Niet:

1. Kinderserie?

Het is zoals misschien de titel doet vermoeden absoluut geen kinderserie. Het is weliswaar een coming of age verhaal over een meisje van zestien, maar de serie is geschikt voor 16 jaar en ouder, dus dat wil wel wat zeggen.

2. Comedy?

Het is ook geen comedy, zoals de eerdere serie over Sabrina the Teenage Witch, waarin Sabrina een stuk onschuldigere avonturen beleefde samen met haar tantes en pratende kat Salem. Zwarte humor kan je echter wel zo af en toe verwachten.

3. Propoganda voor feminisme?

Wie enkel de eerste aflevering of zelfs ook de tweede of derde heeft gezien, zal misschien kunnen denken dat het een serie is waarin het feminisme niet zo heel erg subtiel naar voren wordt geschoven en de serie daarom wordt gebruikt als verkapte propaganda. Maar wie verder doorkijkt, zal merken dat dit niet alleen reuze meevalt, maar dat het vooral ook bedoeld is om het personage van Sabrina een duidelijke vorm in deze huidige tijdsgeest te geven. Desalniettemin: Go Girlpower!

4. Moralistisch goed vs kwaad

In deze serie is het juist vrij onduidelijk wat goed is en wat slecht, vooral voor Sabrina. We kijken vooral mee met wat in haar ogen het juiste is om te doen, al is dat soms wat dubieus. De grootste boodschap is dat het belangrijk is om vrijheid te hebben om te kiezen wat je wil. Maar is vrije wil eigenlijk wel mogelijk?

5. Fast pace?

De serie neemt ruim de tijd om zowel het verhaal als de personages te ontwikkelen, waardoor het misschien wat traag kan lijken. Maar geef vooral niet gauw op, dat zou Sabrina ook niet doen, want de tweede helft van het seizoen maakt het meer dan goed. Dan gaan we full on de horror en het spannende verhaal induiken.

6. Geïntegreerd met Riverdale?

Nee, niet echt. Nou ja, we zien Ben Button een keer opduiken op een nogal raadselachtige manier en Riverdale wordt een aantal keer genoemd. Want niet alleen is het van dezelfde makers, maar het speelt zich ook af in hetzelfde universum. Maar de sfeer is totaal anders dan Riverdale. Wie niet van Riverdale houdt omdat het te ‘jong’ is, moet zeker Sabrina gaan kijken. Maar wie wel van Riverdale houdt, moet zeker ook even een kijkje gaan nemen.

chilling adventures of sabrina season 1
Netflix

Waarom moet je dan Wel gaan kijken:

1. Het is een echte horror serie

Demons, geesten, kannibalisme, bloed, zombies, doden, slechte heksen en de Dark Lord zelf zorgen voor die echte horror in de serie. Maar ook de sfeer is duister en wat vooral ook erg leuk is dat het een echte Halloween sfeer heeft. Geen kinderachtige serie dus en bedoeld voor de horrorliefhebbers. De Church of Night lijkt in het begin van de serie nog wat cliché of karikaturaal, maar wordt in de loop van de serie steeds duisterder. Niet voor bangeriken.

2. De vele horror verwijzingen

Want in elke aflevering zitten tal van verwijzingen naar allerlei horror films, boeken en mythologiën. Niet alleen de personages praten over bepaalde horror films en kijken horror films, zoals Night of the Living Dead (1968), The Fly (1986) en Carnival of Souls (1962), maar ook in het decor zitten tal van verwijzingen verwerkt naar andere horror films, zoals bijvoorbeeld Suspiria (1977). En niet te vergeten de odes aan scènes van bepaalde horrors, zoals de evil boomwortels van The Evil Dead (1981) of de exorcisme van The Exorcist (1973). Dit is sowieso een feest voor de horrorliefhebber om deze Easter eggs te spotten.

3. Het is een duistere coming of age

Dit is geen coming of age verhaal zoals je al veel vaker hebt gezien. Niet alleen is wat goed en wat slecht een stuk grijzer, het laat duidelijk zien dat het vrijwel onmogelijk is om helemaal zelf je eigen weg te kunnen bepalen. Er zijn altijd mensen die er bewust of onbewust, expliciet of stiekem ermee bemoeien. Sabrina is hierin een interessant personage dat het juiste wil doen, met dubieuze middelen en merkt dat al haar ‘juiste keuzes’ ook slechte consequenties hebben.

4. De leuke personages

Niet alleen Sabrina zelf is een interessant personage die niet schuwt om gevaarlijke of dubieuze dingen te doen om haar vrienden en familie te helpen. Dit heeft ze namelijk niet van een vreemde. Sabrina is de perfecte combinatie van de lieve en gezellige en behulpzame Hilda en de koele niet terugdeinzende Hilda, maar beiden zijn kickass heksen. Voeg daaraan de coole en slimme neef Ambrose toe die al 75 jaar huisarrest heeft en het familieplaatje is compleet. Maar wordt verder afgemaakt door haar lieve vriendje Harvey en haar twee sterke vriendinnen Roz en Susie die ook ieder hun eigen vaardigheden blijken te hebben en Sabrina is omringd door goed gezelschap.

En dan hebben we het nog niet eens gehad over de immer coole en evil Mrs Wardwell gespeeld door de briljante Michelle Gomez en de bad girl bully Prudence, die beiden regelmatig de show stelen.

5. Girlpower

De dames staan centraal in deze serie. Het gaat immers om heksen. Niet alleen Sabrina barst van de girlpower, maar ook Roz en Susie en natuurlijk Hilda en Zelda. Maar ook de slechte heksen, Mrs Wardwell en Prudence met Dorcas en Agatha stelen de show. De girlpower is zowel goed als slecht in deze serie. Hetzelfde geldt voor de mannen en jongens, ook zij zijn goed en slecht en een warlock hoeft niet automatisch slecht te zijn en een gewoon mens niet automatisch goed.

6. Het is van de makers van Riverdale

Maar er is geen crossover. Behalve de al genoemde Ben Button. De sfeer is heel anders, maar toch waart er een kleine vibe rond van de feel van Riverdale. En nu helemaal, nu de Gargoyle King zijn intrede heeft gedaan in Riverdale en Betty wel hele duistere zaken zag in haar eigen achtertuin met Polly en Alice en de babytweeling. Dus houd dat in je achterhoofd, denk Archie en Ronnie weg samen met de vrolijke optimistische sfeer, maar behoud wel het rechtvaardigheidsgevoel van Archie, denk de dansjes en liedjes weg en de aardse YA problems, die tig keer heftiger zijn voor Sabrina, voeg daaraan toe een hoop hekserij, een hele lading bovennatuurlijkheden en fantasy en je hebt Chilling Adventures of Sabrina.

Wat kunnen we verwachten in het tweede seizoen?

1. We gaan de duistere kant van Sabrina eindelijk meemaken.

2. More Prudence please.

3. More Salem please.

4. Worden de personages van Roz en Susie nog cooler.

5. Vraag ik me nog steeds af waarom Nick zo aardig is tegen Sabrina en moet Harvey op zijn tellen passen?

6. En het allerbelangrijkste: Wat betekent het spannende duistere einde voor Sabrina’s plan om het op te nemen tegen de Dark Lord?

Meer lezen over de Chilling Adventures of Sabrina? Klik dan op onderstaande links: