Let’s (not) go to: De Verborgen Geesten van Hill House [The Haunting of Hill House]

ghosts the haunting of hill house season 1
Netflix

Hill House herbergt een hele hoop verborgen en goed verstopte geesten binnen zijn muren. Zoek je mee?

The Haunting of Hill House is niet alleen een angstaanjagende serie vol met creepy ghosts en een familie drama dat zich voltrekt na de huiveringwekkende tijd die zij hebben doorgebracht in het spookhuis Hill House, maar er zijn ook een aantal verborgen geesten verstopt door het hele huis.

Het decor van het huis is volgens Mike Flanagan zo ontworpen, dat er een aantal geesten verstopt zitten, soms zelfs in plain site, soms erg subtiel op de achtergrond, maar allemaal hebben ze gemeen dat niet de focus ligt op deze geesten in die bepaalde scène.

In elke aflevering zijn er ook de ‘gewone geesten’ te zien, zoals de Bent Neck Lady, de  geest van de huiveringwekkend lange William Hill die in de kamer van Luke en Nell zijn bolhoed komt terughalen. Maar ook in de andere afleveringen en vooral de negende en tiende aflevering stikt het huis overduidelijk van de geesten, waar je als kijker niet omheen kunt.

De verborgen geesten echter, zijn heel wat moeilijker te spotten. Niet in het minst omdat ze soms erg ver op de achtergrond staan of in het donker. Neem daarbij de donkere ruiten waar ook heel vaak de personages in weerspiegeld worden zodat het net lijkt alsof je een geest ziet, of de vele beelden door het huis die het silhouet hebben van een mens, en het wordt knap lastig.

Want de mens heeft nu eenmaal een raar dingetje in het brein waardoor we heel snel gezichten lijken te zien in iets. Dat heet pareidolie. Grappig genoeg wordt ook dat gebruikt in de serie en wel wanneer Theo erachter probeert te komen wat de enge smiling man is van een jong cliëntje van haar. Dit blijkt een patroon te zijn op het houtwerk in het plafond, dat net lijkt op een lachend gezicht. Dit is waar ze naar keek toen ze door haar pleegvader werd misbruikt. In het hoofd van het meisje werd dit een monster. Dit heeft zo’n indruk gemaakt op Theo dat zij droomde van een monster met een houten gezicht en een smiley face. Wat overigens voor een goede jumpscare zorgde.

Ook het huis zelf is zo ontworpen dat een aantal geesten op kunnen gaan als onderdeel van het decor en je ze daarom moeilijk ziet. Maar er zijn ook een aantal geesten die zo in het gezicht verstopt zitten, dat je jezelf voor het hoofd slaat dat je ze echt niet hebt gezien.

In ieder geval maakt het The Haunting of Hill House nog leuker om te kijken en wordt het een ware spokenjacht die op het hele internet is ontstaan. Ik heb zelf wel een aantal geesten kunnen spotten, maar met behulp van de professionele spokenjagers (Bloody Disgusting, IMDb, en Vulture) op het internet, heb ik ze (bijna?) allemaal voor je op een rijtje gezet.

Kijk mee of jij er al enkele van hebt gezien, terwijl je ondertussen ook en kleine uitleg kan lezen over het verhaal. Het is echter wel sterk aangeraden om in het donker te kijken, of een groot duidelijk scherm en houdt je vergrootglas erbij, want het wordt niet makkelijk.

Aflevering 1 “Steven Sees a Ghost”

In deze eerste aflevering maken we kennis met misschien wel de belangrijkste geest in de serie de Bent Neck Lady. Al op de eerste nacht in het huis verschijnt zij aan kleine Nell, aan het voeteneinde van haar bed en schreeuwt het uit. Hierop in Nell zo bang dat ze in de salon wil slapen op de sofa, maar ook hier is zij niet veilig en zweeft de Bent Neck Lady boven haar. Dit is ook haar eerste ervaring met slaapverlamming.

Ten tweede zien we een geest achter Nell verschijnen wanneer ze weer in haar eigen bed ligt. Maar deze geest is zo duidelijk zichtbaar en hier is ook de aandacht op gevestigd dat deze niet meetelt als een zogenaamde verborgen geest.

ghosts the haunting of hill house season 1
Netflix

Maar er zijn ook een paar verborgen geesten te spotten. Al in de openingsscène waarbij we door de voice over van Steven begeleid worden op een kleine rondleiding door het huis, worden we al begroet door een geest die ons door de spijlen van de trap in de hal naar ons staart. Zie je hem zo op de helft van de trap?

ghosts the haunting of hill house season 1
Netflix

Vervolgens zien we als Nell wakker is geworden van de Bent Neck Lady en eerst Steven en daarna Hugh haar kamer binnenstormen een geest in de ruit achter haar bed het hele tafereel gade slaan. Een gezicht helemaal rechts in de ruit.

ghosts the haunting of hill house season 1
Netflix

Tenslotte aan het einde van de laatste nacht, wanneer Hugh Steven uit bed haalt en hij de deurknop angstvallig stevig vasthoudt, terwijl deze heen en weer wordt bewogen, lijkt het erop alsof er aan de andere kant van de deur een geest staat. Niets is minder waar, het blijkt later Olivia zelf te zijn, die krankzinnig is gemaakt door haar eigen angsten waar het huis en zijn geesten gebruik van hebben gemaakt, die aan de deurknop rammelt. De echte geest bevindt zich in de kamer van Steven en we zien hem even staan, als is het vrij blurry, op de achtergrond. Deze is vrij onduidelijk.

ghosts the haunting of hill house season 1
Netflix

Wanneer Hugh met Steven in zijn armen door de gangen rent, doet Steven toch even kort zijn ogen open en vangen zowel hij als de kijkers een creepy glimp op van Olivia die als een waanzinnige achter hen aanrent. Heel eng beeld trouwens. Maar pas in de hal aangekomen zien we aan weerskanten van de grote brede trap drie geesten opduiken, één aan de linkerkant en twee aan de rechterkant. Zoals je gaat merken, hun favoriete plek, dus hou de trap in de gaten.

ghosts the haunting of hill house season 1
Netflix

Als Steve aan de keukentafel zit en met Mrs Dudley een gesprek heeft over het huis en waarom zij er niet wonen, en op de koop toe hij ook nog even zegt dat hij een ouijabord heeft gevonden en tarotkaarten, en Mrs Dudley hem vertelt dat de wereld donker is, komt op gegeven moment Olivia binnen. Achter haar, achter de klok staat een geest. Dat is natuurlijk ook een beetje de goden verzoeken.

Aflevering 2 “Open Casket”

ghosts the haunting of hill house season 1
Netflix

De tweede aflevering wordt het perspectief van Shirley getoond en kijken we mee over haar schouder naar haar ervaringen in Hill House en hoe zij nu is als volwassene. Maar ook zien we over haar schouders in de tuin, naast het beeld een geest. Is dit werkelijk een geest of is dit het denkbeeldige vriendinnetje uit het bos van Luke, wat uiteindelijk helemaal geen denkbeeldig meisje blijkt te zijn, maar Abigail, de dochter van Mr en Mrs Dudley.

ghosts the haunting of hill house season 1
Netfllix

Maar wanneer het shot in hetzelfde gesprek zich richt op Olivia, zien we over haar schouder in de verte ook een glimp van een geest. Een staande silhouet achter een stoel aan het einde van de andere kamer.

Aflevering 3 “Touch”

Deze aflevering heeft de meeste verborgen geesten.

ghosts the haunting of hill house season 1
Netflix

De eerste kan je spotten nadat Theo samen met Hugh een paar spullen uit de keuken opruimt en zij een dure fles wijn ontdekt, puur op gevoel. Vervolgens voelt ze de koude plek in de serre, waar Olivia haar op wijst. Maar ze voelt niet dat een geest haar bespiedt vanachter een houeten paneel van de kast wanneer ze de keuken binnenloopt en Luke en Nell een oude “huistelefoon” hebben gevonden. Wat een creepy gezicht is dit.

Dan zien we Theo lekker dansen op muziekvideoclips en ook bij haar de deurknop wordt omgedraaid en ze iets lijkt te zien onder de deur door. Is dit een geest? Ook hier hebben we te maken met een illusie gecreëerd in en door het huis. Niet alleen blijkt haar danskamer, de beruchte Rode Kamer te zijn, waar geen sleutel van is, waar op dat moment  aan de andere kant Nell en Shirley de deur proberen open te maken met een loper, maar is het ook de familiekamer van Shirley, de gamekamer van Steven, de speelgoedkamer van Nell, de boomhut van Luke en de leeskamer van Olivia. Let maar op het langwerpige hoge smalle raam in het midden van de achterwand van de kamer.

ghosts the haunting of hill house season 1
Netflix

In de keuken drinkt Theo na haar dansworkout een glas water in de keuken waarop Mrs Dudley Luke berispt voor het spelen met de keukenlift. Een scène die met de rug wordt bekeken door een geest die half te zien is achter de deurpost als Theo en Luke de hoek om lopen. Scary. Ze lopen vlak langs hem!

ghosts the haunting of hill house season 1
Netflix

Maar het hele gebeuren met de lift in de keuken is nog lang niet voorbij als Luke aan Theo vraagt of zij hem erin naar boven wil sturen. Maar in plaats van dat de lift naar boven gaat, gaat de lift met Luke erin naar de kelder. Wanneer Theo een glimp probeert op te vangen van Luke en de lift, zien wij in de andere kamer in de verte een geest. Schakel je verrootgals maar in, deze is slecht te zien.

Ook is er een erg opvallende geest te zien, een monster dat in de kelder kruipt en Luke aanvalt. Die geest blijkt later William Hill te zien, die zichzelf heeft ingemetseld in de muur van de kelder, waar Hugh pas achter komt wanneer hij de kelder van schimmel wil ontdoen in de negende aflevering.

ghosts the haunting of hill house season 1
Netflix

Wanneer Theo wil gaan kijken of er inderdaad een kelder is zoals Luke beweert en niet door zijn ouders wordt geloofd, zien we haar kijken in de hoek van de kelder en staat er achter de ruit in de keuken een figuur waarvan de helft van het lichaam en een arm te zien zijn. Zo vol in beeld en toch over het hoofd kunnen zien.

ghosts the haunting of hill house season 1
Netflix

Als Theo het luik naar de kelder heeft gevonden en ze naar beneden kijkt, staart er een geest tussen de spijlen van traptreden terug. Tussen de tweede en derde traptreden van onderen. Weer zo’n eng gezicht. 

ghosts the haunting of hill house season 1
Netflix

Wanneer Theo een gesprek heeft met Olivia over haar gave zien we een geest in de verte achter Oliva als Theo een bloederig visioen van haar krijgt als ze haar moeder aanraakt. Wederom eentje in de verte, ietsjes rechts van de lamp in het beeld.

ghosts the haunting of hill house season 1
Netflix

Even later voordat Theo de kamer binnenloopt en de handschoenen krijgt van Olivia, wordt ze begluurd door een geest achter de deurpost. Deze geest durft wel zeg. 

ghosts the haunting of hill house season 1
Netflix

En zien we een wit gezichtje als Olivia naar haar wenkt. Aan het einde van de kamer achter Olivia, is een gezichtje te zien naast de linker deurpost. Ook toe aan een grotere tv?

ghosts the haunting of hill house season 1
Netflix

Aan het einde van deze aflevering waarin we zien hoe Hugh in die laatste fatale nacht met Luke en Nell door de gang rent, kijkt een geest vanachter de lamp toe hoe zij wegvluchten.

Aflevering 4 “The Twin Thing”

Net zoals Nell heeft ook Luke zijn eigen geest die telkens opduikt, niet alleen in Hill House maar die hij wanneer hij volwassen is, ook overal ziet staan. Het is de zeer lange geest van William Hill die door de gangen zweeft en zich voortbeweegt met zijn wandelstok.

ghosts the haunting of hill house season 1
Netflix

Wanneer Luke een bolhoed heeft gekregen die Olivia bij het opruimen heeft gevonden, maar die veel te groot is, is dat de aanzet van zijn ervaring met de geest van William Hill. Maar voor het zover is, gaan Luke en Nell eerst spelen en net als Luke de trap oprent zien we achter een stoel een verborgen figuur staan. Niet heel goed zichtbaar en kort in beeld, maar hij staat er toch echt.

ghosts the haunting of hill house season
Netflix

Niet veel later wanneer Olivia de “geesten”  in de kamer aan Hugh beschrijft als een liefdevol tafereel, geesten die we later in aflevering 6 zien, zoals de jongen in de rolstoel, staat er aan het einde van de gang een figuur. Geest of een standbeeld?

ghosts the haunting of hill house season
Netflix

Wanneer Luke samen met Nell in de keuken staat en ze willen spelen met de “huistelefoon”  worden ze vanuit de glazenvoorraadkast bespied en zie je een gezicht in een van de ruiten. De middelste kolom op de derde rij van boven.

Eenmaal boven als Luke aan de andere kant van “huistelefoon” is en met Nell praat, zien we de geest van Hazel in de hoorn verschijnen, maar Luke ziet haar ook.

ghosts the haunting of hill house season 1
Netlfix

Als hij van schrik de trap af rent naar beneden, houden zich opnieuw twee geesten op, aan de rechterkant van de trap. Hun favoriete plek.

Aflevering 5 “The Bent Neck Lady

In deze aflevering komen wij en Nell er tot onze grote schrik achter wie deze enge geest nu eigenlijk is. En dat blijkt niemand minder dan Nell zelf te zijn, die is teruggelokt naar het huis, daar danst met de geest van Arthur en de geest van Olivia ziet en ze per ongeluk van de spiraaltrap afvalt (of wordt ze geduwd door Olivia?) met een strop om haar nek. Een strop van een touw, waar Olivia in de vorige aflevering Hugh nog voor waarschuwde dat het levensgevaarlijk was, maar na die fatale nacht nooit is weggehaald.

ghosts the haunting of hill house season 1
Netflix

We gaan ook terug naar de eerste nacht in Hill House waarin Nell voor de eerste keer de Bent Neck Lady zag en op de sofa in de salon wilde slapen. Maar hiervoor zocht ze steun bij haar ouders in bed en zien we een gezicht achter Olivia verschijnen. Helemaal links boven in beeld.

ghosts the haunting of hill house season 1
Netflix

Later in de aflevering en dagen of weken verder in het huis, wordt Nell door een boze Olivia tot de orde geroepen. Ze zou haar naam op de muur hebben geschreven. Vanonder de piano worden ze bekeken door een geest, waarvan wij twee handen zien. Ook best creepy deze en hij zit er een vrij lange tijd ook nog, de hele scène lang. 

ghosts the haunting of hill house season 1
Netflix

Als Olivia weg is en Nell samen met Theo de tekst moet weghalen, ontdekt Theo niet alleen dat er meer staat onder het behang: Come home Nell, maar is er achter de bange Nell ook een geest te zien. Vrij onduidelijk wel deze. 

Aflevering 6: “Two Storms”

Deze wel hele special aflevering die slechts in een paar hele lange shots is opgenomen, heeft wel een aantal geesten. Ten eerste zien we in het uitvaartcentrum van Shirley waar iedereen inmiddels naartoe is gekomen, de geest van Nell, die volop in beeld verschijnt, maar niemand kan haar zien.

In 1992 is er een nachtelijk storm waarop iedereen zich in de grote hal verzamelt en Nell plotseling verdwenen blijkt te zijn. Als Olivia wanhopig naar haar op zoek gaat, zien we niet alleen het hoofd van een standbeeld in de gang plotseling de andere kant opkijken, wat erg leuk is, aangezien de beelden overal staan, maar nooit iets van het bovennatuurlijke hebben geïmpliceerd, tot nu dan, maar ook ziet Olivia het jongetje in de rolstoel.

Niet alleen Olivia blijkt dan ook spoorloos of onzichtbaar te worden voor Hugh, wat eindelijk hint naar het labyrint effect van het huis dat te zien is in het intro. Maar ook Nell blijkt nooit verdwenen te zijn geweest. Terwijl iedereen op zoek was naar haar stond zij al die tijd gewoon in de hal, ze schreeuwde en probeerde hun aandacht te trekken, maar niemand zag haar. Net zoals ze later doet als geest in het uitvaartcentrum. Ze is er wel maar niemand ziet haar.

Aflevering 7: “Eulogy”

Deze aflevering gaat over Hugh en zijn de geesten dan ook in zijn buurt te zien.

ghosts the haunting of hill house season 1
Netflix

Allereerst wanneer hij door de gang loopt, wordt hij begluurd door een geest vanuit een kamer. Zie je hem of haar lekker gluren?

ghosts the haunting of hill house season 1
Netflix

Maar later wanneer hij  in de kelder bezig is, duikt er nog een geest op. Het is steeds dezelfde geest, een vrouw met heel lang blond haar. Wanneer Hugh bezig is in de kelder om deze schimmelvrij te krijgen, ontdekt hij de laatste rustplaats van William Hill. Terwijl hij het skelet vindt, kijkt de blonde vrouw met het lang haar vanachter het muurtje toe. Kiekeboe.

ghosts the haunting of hill house season 1
Netflix

Ze duikt ook weer op achter de politieman en we zien haar hand de muur vasthouden. Ze kan zo de achterste politieagent bespringen of aanraken.

Tenslotte blijkt ook de familie Crain niet veilig in het nu, weg van het huis. Want waneer Theo en Hugh alleen zijn in het uitvaartcentrum en de maquette van het Forever House van Olivia, dat Shirley had gemaakt, kapot is gevallen, zien ze een enge Nell of Olivia over de vloer kruipen. Het is niet echt duidelijk te zien wie het is. Maar doodeng is het wel.

Aflevering 8: “Witness Marks”

Geen verstopte geesten, maar wel verborgen geesten als Theo en Shirley in het huis van Shirley worden belaagd door entiteiten, als Hugh en Steven op zoek zijn naar de weggelopen Luke. Luke gaat naar Hill House, om het in brand te steken. Als Shirley en Theo erachter komen dat iedereen terugkeert naar Hill House, springen ook zij in de auto en worden onderweg belaagd door de schreeuwende geest van Nell.

Aflevering 9: “Screaming Meemies”

De betekenis van de titel is erge nerveuze spanning, of hysterie. En dat is precies wat we gaan zien in deze aflevering waarin we getuige zijn van de psychische aftakeling van Olivia en ook zien we hoe dat komt. Want ze is niet zomaar gek geworden, maar wordt langzaam gek gemaakt door het huis en zijn geesten, en één in het bijzonder, Poppy Hill. Ze speelt in de op angsten van Olivia omtrent de tweeling. Olivia ziet hen vervolgens ook nog in een afschuwelijk visioen waarin het dode lichaam van Nell op de tafel in het uitvaartcentrum van Shirley ligt en vervolgens ziet Olivia Luke op de grond ernaast liggen, stervend aan een overdosis. Dat visioen is haar laatst zetje om de tweeling voor altijd veilig te houden en te ontwaken uit deze nachtmerrie. We zien dus geesten die dit keer een sterk aandeel hebben in het verhaal, maar ook zijn er een paar verborgen geesten te spotten.

ghosts the haunting of hill house season 1
Netflix

We zien een gelukkige Olivia op de sofa liggen met Luke en Nell slapend aan haar zijde, zodat Hugh Luke wegdraagt, zonder dat zij het door had. Wat ze ook niet door hebben is dat er een geest in de hal staat. Hij staat helemaal rechts half achter de deurpost.

ghosts the haunting of hill house season 1
Netflix

Ook zien we een geest in plain site, namelijk de klokkenmaker, de man die Steven al een aantal keer heeft gezien zonder dat hij wist dat het een geest was. In het zicht verstopt dus.

ghosts the haunting of hill house season 1
Netflix

Nadat ze langs de klokkenmaker is gelopen en de keuken inloopt waar Luke aan Shirley vraagt of hij wat kleren van haar aan Abigail mag geven, zien we een geest vanachter de ruit in de keuken direct op hen neer kijken. Deze geest is echt goed zichtbaar, maar nog steeds gemakkelijk over het hoofd te zien. Maar wel supereng. Abigail overigens wordt door de rest van de familie nog steeds beschouwd als denkbeeldig, en ook de kijker denkt dat Abigail een geest is. Zelfs als Luke aan Olivia vraagt of Abigail mag blijven logeren. Dat mag, juist op de dag dat Olivia even bij gaat komen bij haar zus Janet en het huis verlaat.

ghosts the haunting of hill house season 1
Netflix

Bij het afscheid staat er wederom een geest naast de trap. Het afscheid is echter niet voor lang en stiekem keert Olivia midden in de nacht terug, zodat zij haar plan om de tweeling veilig te houden wil uitvoeren. Namelijk door met hen zelfmoord te plegen zodat ze altijd samen blijven en niet de boze wereld in hoeven en Olivia hen altijd kan beschermen binnen de veilige muren van Hill House. Shirley hoort haar in de keuken en gaat een kijkje nemen, en wanneer ze van de trap af loopt, staat er opnieuw een geest in de gang naast de trap precies in de boog.

Schrijnend is het dat bij het plan van Olivia Abigail de enige is die van de vergiftigde thee drinkt en omkomt en uiteindelijk toch een geest wordt van Hill House. Luke is dan ook de enige die op de vlucht uit het huis haar voor het raam ziet staan en denkt dat ze nog leeft.

Aflevering 10: “Silence Lady Steadily”

In deze aflevering stikt het van de geesten die zich dit keer ook open en bloot vertonen aan de familie Crain die voor een laatste keer terugkomen naar Hill House. Niet alleen proberen ze Luke te redden, maar ook komen ze eindelijk achter de vele geheimen van Hill House, de Rode Kamer, de ware toedracht achter de dood van Olivia en van Nell. En is Hugh de laatste van de Crain familie die zich als geest in het huis toevoegt. De familie is weliswaar gehalveerd, met Olivia en Hugh en Nell, samen in Hill House, waarbij de nadruk ligt op samen. En waarbij Steven, Shirley, Theo en Luke samen hun leven nu misschien eindelijk normaal voort kunnen zetten. Het stokje om het geheim van Hill House en het geheim van Hugh te bewaren is overgedragen aan Steven.

ghosts the haunting of hill house season 1
Netflix

Achter Steven zien we dan ook de laatste verborgen geest, wanneer Steven getuige is van het moment waarop Hugh terug was gekeerd om Olivia op te halen en haar dood op grond aantreft.

En zo heeft Hill House niet alleen de familie Crain heel lang in zijn dodelijke en ziekmakende greep gehouden, waarbij Olivia, Nell en Luke het zwaarst werden getroffen. Maar werden de kijkers door al deze verborgen geesten ook nog lang in de greep van het huis gehouden, op een bijna onmogelijke zoektocht naar alle geesten.

← Lees ook het review van The Haunting of Hill House met meer uitleg

← Lees ook de Scare of the Week episode 4 over The Haunting of Hill House