Lijstjes en Rijtjes: 8 Horror Films met de ultieme Halloween sfeer

halloween 3 season of the witch 1982
Universal Pictures

Morgen is het Halloween en deze films brengen je helemaal in de sfeer van deze griezelige feestdag…

Halloween is voor de meesten de periode van het jaar om een horror film te kijken. Maar Halloween is meer dan het kijken van horrors alleen. De hele traditie die ze in Amerika hebben, kennen wij niet echt. Geen versierde tuinen, spookhuizen bij gewone mensen thuis, de hele dag verkleed en snoep uitdelen of langs de deuren gaan om snoep op te halen. Die hele sfeer in de woonwijken ontbreekt hier helaas. Wel kun je naar spookhuizen in pretparken of meedoen aan verschillende verkleedoptochten, maar dat is toch anders dan wanneer het zich allemaal plaatsvindt in je eigen straat. Gelukkig zijn er ook horror films die de Halloween sfeer perfect over kunnen brengen via het kleine scherm en zo je huiskamer instralen. Zo kan je toch een beetje die Amerikaanse Halloween sfeer oppikken. De films die hier bij uitstek geschikt voor zijn zet ik voor je op een rijtje.

8. Halloween (1978)

halloween 1978
Compass International

Niet per se een film die de pure Halloween sfeer uitstraalt, maar door de titel, en de hele legacy van de film, is dit alsnog dé Halloween film bij uitstek. Het verhaal is wereldberoemd. Tijdens Halloween worden Laurie Strode en haar vrienden tijdens het oppassen aangevallen door de psychopaat Michael Myers en maakte van Laurie dé Final Girl. De film begint wanneer Michael nog klein is en is verkleed als clown en zijn zus vermoord met een mes, tijdens Halloween. Nu 15 jaar later als hij is ontsnapt uit de inrichting is het wederom Halloween. Vooral de kleine Tommy geeft een Halloween sfeer aan de film door zijn astronauten kostuum en het feit dat ze samen horror films kijken op tv waaronder The Thing From Another World uit 1951, waar John Carpenter later in 1982 zelf een remake van maakte. Maar ook het uitsnijden van een pompoen door Laurie en de pranks, die Michael nota bene zelf uithaalt met Lynda door een laken over zichzelf heen te gooien en de bril van de zojuist vermoordde Bobby op heeft gezet, zodat ze denkt dat Bobby een grap met haar uithaalt. En hij Lynda vervolgens met grafsteen op het bed legt en een Jack O’Lantarn ernaast. Dit is een Halloween van een zieke geest, maar wel met traditionele elementen. En waarschijnlijk de bekendste film over Halloween aller tijden. Klik hier voor een uitgebreid review van Halloween.

7. Halloween III: Season of the Witch (1982)

halloween 3 season of the witch 1982
Universal Pictures

Van de franchise van Halloween zelf, maar zonder Michael Myers, maar wel echt veel meer gericht op Halloween. Wat dit heeft opgeleverd? Een bizarre mashup van horror, science fiction, fantasy, witchcraft en body horror, in campy gory fun. De film draait om een obscure fabriek Silver Shamrock die alles te maken lijkt te hebben met een paar vreemde gebeurtenissen die Dan en Ellie samen gaan onderzoeken. De uitkomst is nogal bizar, wanneer een man genaamd Cochran een duister masterplan heeft om door middel van drie verschillende maskers die zijn fabriek produceert, een masker van een heks, een doodshoofd en een pompoen alle kinderen massaal te offeren zodat hij de oorsprong van Halloween weer in ere kan herstellen. Deze film is veel meer dan de eerste Halloween een film die puur gaat over Halloween zelf, wat in eerste instantie ook de bedoeling was van de franchise om een anthologie te maken over deze feestdag. Wie een film wil zien die de stemming van Halloween en horror er flink inbrengt doet er goed aan om deze film te kijken en heb je dagen later nog het liedje van de reclame van de fabriek, dat aftelt naar Halloween in je hoofd. Klik hier voor een uitgebreid review van Halloween III: Season of the Witch.

6. Hellions (2015)

hellions 2015
IFC Midnight

Een film die zich niet alleen afspeelt met Halloween en alle elementen in zich heeft, zoals het verkleden, trick or treaten, en de versieringen, waardoor het echt die Halloween sfeer heeft, maar maakt er ook symbolisch gebruik van. Wanneer de zeventienjarige Dora erachter komt dat ze ongewenst zwanger is, staan er plotseling drie vreemde kinderen voor haar deur die geen snoep willen hebben, maar haar kind. Dora belandt in een duistere nachtmerrie, waarbij de surrealistische cinematografie en vervreemding het overnemen en uiteindelijk een Lovecraftian wending krijgt. De typische elementen van Halloween, het eieren gooien, de pompoenen, fungeren als vruchtbaarheids metaforen, die de verwarring en twijfel van Dora tot een hoogtepunt drijven. Een vrij arty film en zeker niet voor iedereen, maar wel een film die echt de sfeer van Halloween uitstraalt. Klik hier voor een uitgebreid review van Hellions.

5. The Nightmare Before Christmas (1993)

the nightmare before christmas 1993
Buena Vista Pictures

Je kan zeggen dat het een kerstfilm is, maar de hoofdpersoon Jack Skellington woont in Halloween Town, en ontdekt per ongeluk het vreemde maar vrolijke Christmas Town. Jack is hierdoor zo van ondersteboven dat hij Kerst wil overnemen.  Dat gaat natuurlijk nooit goed, en zeker niet wanneer de enge Mr Oogie zich ermee gaat bemoeien. Deze prachtige stop-motion animatie film is erg mooi en gedetailleerd vormgegeven en Halloween Town is precies wat je verwacht waar alle monsters wonen, die elk jaar tijdens Halloween opduiken om je aan het schrikken te maken. De liedjes en sfeer brengen zowel de vrolijke als griezelige sfeer van Halloween naar je huiskamer. Niet geschikt voor de jongste kinderen, maar wel een leuke en bijzondere familiefilm om alvast in de sfeer van Halloween te komen. Klik hier voor een uitgebreid review van The Nightmare Before Christmas.

4. Fun Size (2012)

fun size 2012
Paramount Pictures

Een hilarische film over een absurde nacht tijdens Halloween. Niet echt een horror, maar wel een hele komische film over Halloween. Wren heeft het zwaar met haar vreemde familie, een moeder Joy die het na het overlijden van haar man het doet met de veel te jonge Keevin, een broertje Albert die niet praat, maar altijd grappen met haar uithaalt. En als ze dan gevraagd wordt om naar het Halloweenfeestje te gaan van de populairste jongen van school, moet ze noodgedwongen op Albert passen, terwijl Joy zelf gaat feesten. Als dan Albert ook nog kwijtraakt en en zijn eigen avontuur beleeft en hij allemaal nieuwe vrienden maakt en vreemde figuren ontmoet, lijkt Halloween voor Wren een ware nachtmerrie te worden. Wel een absurd komische. Een film met bizarre belevenissen, nerdy humor en met een hart. Pranks, kostuums, trick or treaten, versieringen, feestjes, spookhuizen, drukte op straat, alles van Halloween komt voorbij in dit vreemde avontuur. Op een avond waarin je niet jezelf hoeft te zijn, komt Wren erachter dat jezelf kunnen zijn bij je familie en vrienden, het beste is wat er is. Klik hier voor een uitgebreid review van Fun Size.

3. Hocus Pocus (1993)

hocus pocus 1993
Buena Vista Pictures

Deze film staat geheel in het teken van Halloween. Wanneer Max per ongeluk een zwarte kaars aansteekt in het oude huisje van de Sanderson heksen, komen ze tijdelijk tijdens de nacht van Halloween weer tot leven en hebben ze de kans om weer jong en krachtig te worden. Max, zijn zusje Dani en nieuwe vriendin Allison moeten de heksen zien tegen te houden. Vooral de geweldige vertolkingen van de heksen die zowel komisch als gevaarlijk zijn, gespeeld door Bette Midler, Sarah Jessica Parker en Kathy Najimy zorgen voor de leuke sfeer in de film. Heksen, een zombie, een pratende zwarte kat, Halloween feestjes, kinderen die trick or treaten, allerlei kostuums, het komt allemaal voorbij in deze film die een en al Halloween ademt. Erg leuk voor de hele familie, en door de komische scènes van de heksen ook erg leuk voor volwassenen. Klik hier voor een uitgebreid review van Hocus Pocus.

2. Tales of Halloween (2015)

tales of halloween 2015
Epic Pictures Releasing

De titel windt er geen doekjes om, dit is een film die alleen maar gaat over Halloween. Tijdens een Halloween avond en nacht gebeuren er in een stadje allemaal vreemde dingen, verteld in 10 losse verhalen, die niet alleen allemaal een ander genre hebben, maar ook een andere sfeer uitstralen. We krijgen te maken met een legende over een snoep monster, de duivel die gewelddadige pranks uithaalt, psychopaten, een wraakdemon, een geest, een heks, een helse burenruzie, een psychopaat vs een alien, een ontvoering en evil pompoenen. Elk verhaal druipt Halloween, en in elk verhaal zijn allerlei elementen en tradities van Halloween te vinden, van verkleden, pranks, trick or treaten, de versieringen, pompoenen tot enge verhalen vertellen. Ook zijn er een heleboel verwijzingen naar andere horror films, zowel gebruikt in het verhaaltje als ode, of te zien op de tv van een personage. Niet ieder verhaal is even sterk, maar dit is wel echt een film die op en top Halloween uitstraalt en waardoor je helemaal in de Halloween sfeer komt. Klik hier voor een uitgebreid review van Tales of Halloween.

1. Trick ‘r Treat (2007)

trick r treat 2007
Warner Bros. Pictures

Tenslotte Trick ‘r Treat die voldoet aan alles wat te maken heeft met Halloween. Niet alleen komen alle tradities en elementen van Halloween voorbij, maar ook Samhain in eigen persoon maakt zijn opwachting. Deze film gaat over het in ere houden van de tradities, en dat wordt verteld door middel van 5 of eigenlijk 6 schijnbaar losstaande verhalen. Want zowel tijdens de film, als aan het einde van de film, blijkt dat alle verhalen op de een of andere manier met elkaar verband houden of met elkaar te maken hebben, en zelfs in elkaar overlopen aangezien het zich allemaal in hetzelfde dorpje afspeelt, waardoor het ondanks de losse verhalen toch een goed geheel wordt. Deze film bevat, zombies, een psychopaat, een scrooge maar dan met betrekking tot Halloween, weerwolven, en de prachtig vormgegeven Samhain die eruit ziet als een klein kind, met zijn onesie met voetjes, en een jutezak over zijn bolle grote hoofd. De hele vormgeving is mooi, met zwarte humor doordrenkt en de Halloween sfeer die overal tot in details aanwezig is. Dus deel snoep uit, versier je huis, verkleed je in je engste kostuum, haal een grap uit, check je snoep, zet een verlichte Jack O’Lantarn voor het raam of voor de deur en vier feest, zodat je Samhain tevreden stelt. Klik hier voor een uitgebreid review van Trick ‘r Treat.

Happy Halloween!

Nog meer Lijstjes en Rijtjes: