Wie is de moordenaar in Agatha Christie’s Hallowe’en Party

book review halloween party agatha christie

Niets is zo vervelend wanneer je eigenlijk geen zin hebt om een hele serie of film af te kijken of boek uit te lezen om erachter te komen who did it. Toch wil je het weten. I hear you, dus bij deze dé onthulling. En misschien vind je het na de onthulling het toch wel weer de moeite waard om verder te lezen of te kijken, want de ene twist is de ander niet. Vandaag de ontmaskering van de moordenaar in de whodunnit van Agatha Christie Hallowe’en Party.

Hercule Poirot als Sleuth

In Hallowe’en Party heeft Hercule Poirot een hele kluif aan het oplossen van de moord op de twaalfjarige Joyce. Een meisje dat opschepte op een feestje dat ze een moord had gezien en hoogstwaarschijnlijk daarom zelf vermoord is. Poirot moet dus niet alleen haar moordenaar ontmaskeren, maar ook een onopgeloste moord of een schijnbaar ongeluk oplossen dat in werkelijkheid een moord was, gepleegd in het verleden maar alles te maken heeft met de moord op Joyce.

De mogelijke moorden in het verleden

Gewapend met een lijstje van mogelijke moorden van twee jaar geleden en een lijstje met daarop alle aanwezigen van de voorbereidingen van het feestje die Joyce gehoord zouden hebben, ondervraagt hij iedere getuige en verdachte.

Er zijn een aantal doden (en moorden) onder verdachte omstandigheden waarvoor niemand is veroordeeld in het verleden van het dorpje Woodleigh Common.

Allereerst de rijke weduwe Mrs Llewellyn-Smythe die stierf onder natuurlijke omstandigheden, maar op het laatste moment een codicil had toegevoegd aan haar testament alles nalatend aan haar au pair Olga. Dat bleek echter een vervalsing en Olga verdween. Is Mrs Llewellyn vermoord? En maakt Olga zich verdacht door te verdwijnen?

Een andere moord is die op een klerk van een advocatenkantoor Lesley Ferrier. De toedracht van de moord zou gaan of om een jaloers liefje of echtgenoot of vanuit het criminele circuit, want hij had al eerder iets op zijn kerfstok, namelijk vervalsing. Wie heeft hem vermoord en hoe staat dat in verband met de moord op Joyce?

Tenslotte waren er nog een zestienjarig meisje Charlotte en een lerares Janet White vermoord. Maar ik zal alvast verklappen dat dit de red herrings zijn, de zijsporen.

De moordenaar ontmaskerd

Waar het om gaat is de hele kwestie rondom Mrs Llewellyn-Smythe. Het is inderdaad waar dat zij een natuurlijke dood is gestorven. En er was sprake van een codicil, maar was deze vervalst door Lesley samen met Olga of zit dat toch anders? Want wat blijkt: de codicil was echt, Olga zou alles erven. Maar er was ook een vals codicil, gemaakt door Lesley. Maar wie gaf hem deze opdracht? 

Dit was niemand minder dan Mrs Drake, de gastvrouw van het feestje en tevens familie en erfgename van Mrs Llewellyn-Smythe. Samen met de architect van de tuin Michael Garfield heeft zij dit plan bedacht. Zij wilde niet dat Olga het geld kreeg en wilde haar er in luizen door het echte codicil te vervangen met een vals codicil, zodat Olga verdacht zou worden van fraude. Om hun sporen helemaal uit te wissen hebben ze Olga en Lesley vermoord.

Waarom is Joyce vermoord; wat heeft ze gezien?

Maar Joyce was inderdaad een leugenaar. Want zij was niet degene die gezien heeft dat Olga in de put is gegooid. Dat was Miranda, de dochter van Mrs Bulter, de vriendin waar Ariadne Oliver bij op bezoek was. Dit heeft zij aan Joyce verteld die haar kans zag op het feestje om indruk te maken op de beroemde schrijfster Ariadne Oliver. Ironisch genoeg werd Joyce door Mrs Drake vermoord om haar opschepperij en niet omdat zij daadwerkelijk een getuige was van de moord. Arme Joyce. En arme Leopold, want ook haar elfjarige broertje moest het ontgelden. Door zijn luistervinkerij probeerde hij Mrs Drake te chanteren, en moest hij dat met zijn leven bekopen.

Spannende ontknoping

Maar ook Miranda blijkt niet veilig, want zij wordt door Michael meegenomen, wanneer hij en Mrs Drake achter de waarheid komen. Dit plan werd echter doorzien door Poirot en hierdoor kon een derde moord worden voorkomen. Saillant detail is dat Miranda de dochter blijkt van Michael na een avontuurtje van Mrs Butler met hem in Griekenland.

De moordenaar: de tuinarchitect van Mrs Llewllyn-Smythe, Michael Garfield en Mrs Drake, de nicht van Mrs Llewellyn, die samen in het geniep een relatie hadden. Ze hebben samen Olga vermoord, vervolgens Joyce en ook nog de kleine Leopold. Nietsontziende mensen en waarvoor…

Motief: Geld. Michael had een eiland gekocht in Griekenland om zijn eigen paradijs voor zichzelf te maken. En Mrs Drake wilde gewoon het geld waar ze recht op had. Kinderen vermoorden om geld, wat een heftige ontknoping.

← Lees ook het review van het boek van Agatha Christie Hallowe’en Party