Lijstjes en Rijtjes: de 7 Ultieme Horror Film Klassiekers

halloween 1978
Compass International

Het is weer bijna Halloween en tijd voor horror films. Dit zijn mijn 7 ultieme horror film klassiekers.

Er zijn zoveel films om uit te kiezen en het is dit jaar alleen nog maar meer geworden. Maar er zijn altijd films die de ultieme horror klassiekers zullen blijven. Dat zijn de must see horrors voor elke horrorfan, maar ook voor elke filmfan. Elke film heeft van traditionele horror tropes iets bijzonders gemaakt en doorgegeven aan de volgende generaties. Van zombies, sekten, bezetenheid, psychopathische killers, slashers, poltergeists tot fantasy villains. Niet per se de moeders van deze genres, maar wel de films die deze tropes onvergetelijk hebben gemaakt.

7. Night of the Living Dead (1968)

night of the living dead 1968
Continental Distributing

Deze zombie horror film van George A. Romero is dé zombie klassieker bij uitstek. En een bijzondere horror bovendien waarin een zwarte man, Ben de hoofdrol en de held speelt, iets wat voor die tijd ongebruikelijk was. Deze zombie horror was de moeder van de moderne zombies films zoals wij die nu kennen, waarin de zombies zoals ze nu zijn voor het eerst op deze wijze opdoken. Het verhaal over een groepje mensen dat in een huis schuilt dat wordt aangevallen door zombies en waar onderling ook wantrouwen en paranoia de overhand nemen, heeft een spannende en interessante opbouw, waardoor het meer wordt dan een simpele horror. Maar ook de prachtige beelden, de maatschappelijke en sociale ondertoon van de film en de spanningsopbouw maken deze film tot een ultieme klassieker. Klik hier voor een uitgebreid review van Night of the Living Dead.

6. Rosemary’s Baby (1968)

rosemary's baby 1968
Paramount Pictures

Een ijzingwekkende film gebaseerd op het beroemde boek van Ira Levin, waarin een jonge vrouw, Rosemary, wordt bezwangerd door een sekte en langzaam in hun greep komt zonder dat ze het zelf doorheeft. Het huiveringwekkende aan de film is de kwetsbaarheid, de onmacht en het verraad dat Rosemary moet doorstaan, terwijl ze zwanger is. Spanning en sfeer voeren de boventoon, totdat je de angstige creepy scène ziet van Rosemary’s droom. Sterke en unheimische cinematografie benadrukken de beklemmende sfeer, met mooie aparte shots. Een klassiek verhaal met gotische elementen gestoken in een modern jasje. Gedurfd door vrij expliciete scènes van de demon en de sekte. Een film waardoor je nooit meer hetzelfde naar je buren zal kijken. Klik hier voor een uitgebreid review van Rosemary’s Baby.

5. The Exorcist (1973)

the exorcist 1973
Warner Bros.

Deze film is misschien wel het beroemdst geworden met de onvergetelijke kotsscène van de bezeten Regan. Maar de film is veel meer dan dat. Het is vooral een verhaal over een wanhopige moeder met een dochter die steeds verontrustender gedrag vertoont. Met daarbij een paar subliminale beelden van de demon, de huiveringwekkende exorcisme en een sterke opbouw, is dit de beroemdste possession film ooit gemaakt. Niet in het minst door het controversiële onderwerp over religie en de godslastering en obsceniteiten van een klein onschuldig meisje, wat toen in die tijd not done was. Gebaseerd op het boek van William Blatty die ook het scenario voor zijn rekening nam, bevat deze film meer horror en is de scène van de exorcisme uiterst indrukwekkend geworden. Klik hier voor een uitgebreid review van The Exorcist.

4. Halloween (1978)

halloween 1978
Compass International

Wie kent Michael Myers niet en de ultieme Final Girl Laurie Strode, waar Jamie Lee Curtis wereld beroemd mee is geworden. Zeker niet de eerste slasher met een psychopathische killer in de hoofdrol, maar wel één van de bekendste, met een hele franchise, waar nu in 2018 weer nieuw leven in wordt geblazen. Met bijzondere cinematografie, originele en beklemmende camerastandpunten, een hoog thriller gehalte, een aantal brute kills en de kuise en brave heldin is dit zowel de klassieke  archetype slasher in een creatief jasje, met een killer die het ultieme kwaad representeert en niet gedood kan worden. Maar wel een film waarin Laurie Strode geen hulpeloos slachtoffer is. Halloween is niet alleen de ultieme film om tijdens de gelijknamige feestdag te kijken, maar een must see voor elke horrorliefhebber. Klik hier voor een uitgebreid review van Halloween.

3. Friday the 13th (1980)

friday the 13th 1980
Paramount Pictures, Warner Bros.

Niet de beste film uit het rijtje, maar wel een film die een hele belangrijke trend heeft gezet, met een enorme popculture legacy. In een nog ongeopend kamp worden een voor een alle kampleiders die het kamp voor de kinderen in orde moeten maken, door een onbekende killer afgeslacht. Inmiddels is niet alleen dit principe al vele malen herhaald, vernieuwd, aan gerefereerd, maar is ook de iconische muziek ki ki ki ma ma ma, oftewel “Kill her, Mommy”, niet meer weg te denken uit het horror landschap. Evenals Jason Voorhees met zijn ijshockeymasker die in de eerste film nog niet eens zijn opwachting maakt. Want alhoewel de jongeren op gewelddadige en bloederige wijze worden afgeslacht, hebben we te maken met een vrouwelijke psychopathische killer Mrs Voorhees, die wraak neemt op de dood van haar zoontje Jason die in Crystal Lake verdronken is. Klik hier voor een uitgebreid review van Friday the 13th.

2. Poltergeist (1982)

poltergeist 1982
MGM/UA Entertainment Co.

De film die de boeken in gaat als de vervloekte film door het hoge dodenaantal van de crew. De film zelf is een Steven Spielberg achtig verhaal over de familie Freeling die geteisterd wordt door poltergeists en dochtertje Carol wordt ontvoerd naar een andere dimensie. Fantasy, humor, een liefdevol gezin, spooky gebeurtenissen een apart figuur Tangina, als medium, maar bovenal een film met een hart. Net iets meer fantasy dan horror, maar met de onvergetelijke zwembad scène, de evil boom en de enge clownspop maken deze film een vermakelijke ervaring die zelfs voor de bangeriken geschikt is. Klik hier voor een uitgebreid review van Poltergeist.

1. A Nightmare on Elm Street (1984)

a nightmare on elm street 1984
New Line Cinema

Deze bovennatuurlijke fantasy horror heeft van Freddy Krueger en Robert Englund een wereldster gemaakt. Door kinderen te teisteren in hun dromen levert dat zowel een nachtmerrieachtige beleving op in de echte wereld als de droomwereld. Met een hoop gore en bloed en creepy scènes, is dit een spectaculaire vlijmscherpe fantasy horror, waarin fantasie en werkelijkheid door elkaar heen lopen. De vormgeving van Freddy Krueger is inmiddels iconisch geworden en één van de bekendste villains allertijden geworden. Final Girl Nancy Thompson, bijt nog meer van zich af dan Laurie Strode en Heather Langenkamp mocht haar rol herhalen in het metaverhaal in New Nightmare (1994). Klik hier voor een uitgebreid review van A Nightmare on Elm Street.

Happy Halloween!

Nog meer Lijstjes en Rijtjes: