Lijstjes en Rijtjes: 13 Horror Series op Netflix om lekker te bingen met Halloween

the haunting of hill house season 1 2018
Netflix

Het is bijna Halloween dus heb ik een lijstje met horror series in allerlei soorten en maten voor je en voor oud en jong. Dus er zal vast wel een serie voor je bij zitten.

Want Halloween staat voor de deur en als je alle Halloween horror films al hebt gezien, klaar bent met lezen, dan heb je misschien zin om even lekker weg te griezelen bij een scary serie. Netflix heeft er een hele hoop voor je in de aanbieding en dit zijn mijn favorieten.

Kinder horror series:

13. Creeped Out (seizoen 1)

creeped out season 1
CBBC, Family Channel

Deze anthologie horror serie voor kinderen heeft elke aflevering een nieuw verhaal. Verhalen die gaan over tijdreizen, buitenaardse wezens, monsters, poppen en een vreemd circus. Ze variëren in genres van science fiction en fantasy tot echte horror. Elke aflevering bevat ook een les, een leermomentje. De ene aflevering is dan ook een stuk enger dan de andere en de ene is ook beter dan de ander. Dat geeft niks, want je kan er gewoon eentje uitzoeken die je leuk lijkt en je zit niet gelijk aan een heel seizoen vast. Met 13 afleveringen valt er een hoop te bleven voor kinderen vanaf 9 jaar. Klik hier voor een uitgebreid review van Creeped Out.

12. Kippevel/Goosebumps (seizoen 1)

goosebumps season 1
20th Century Fox Television

Nog een horror anthologie serie voor kinderen, maar deze is al wat ouder en stamt uit 1995. Daardoor is het misschien qua special effects en tijdgeest bijvoorbeeld wat verouderd, maar een voordeel is dat ze toen veel engere horrorverhalen voor kinderen maakten. We komen een geest tegen, een vervloekte klok, een monster, een mummie, een enge buikspreekpop, zit er iets gevaarlijks in de kelder en is het jeugdkamp niet veilig. Dit is een serie voor de echt durfallen die Creeped Out wat te mild vonden. Geen lessen, gewoon pure horror voor kinderen. Dit wordt echt griezelen geblazen. In totaal heb je 13 afleveringen om vanachter de bank te bekijken. Geschikt voor kinderen vanaf 9 jaar. Wel snel gaan kijken, want deze serie staat nog maar eventjes op Netflix. Klik hier voor een uitgebreid review van Kippevel.

11. A Series of Unfortunate Events (seizoen 1-2)

a series of unfortunate events seasons
Netflix

Liever iets minder griezelen, maar wel graag een serie die erg duister is met zwarte humor? Dan zit je goed bij deze vreemde, maar miserabele serie over het onfortuinlijke leven van de Baudelaire kinderen, Violet, Klaus en baby Sunny die hun ouders zijn kwijtgeraakt bij een brand. Oom Count Olaf maakt hun leven alleen nog maar miserabeler door achter hun fortuin aan te zitten. Een beetje zwartgallig, erg leuk ook voor volwassenen om mee te kijken, soms buitengewoon levensgevaarlijk, maar o zo verslavend. Volgend jaar komt het derde en laatste seizoen uit. Nu kan je genieten van 18 afleveringen. Klik hier voor een uitgebreid review van A Series of Unfortunate Events.

Horror en Humor:

10. Ash vs Evil Dead (seizoen 1-3)

ash vs evil dead seasons
Starz

Ook zo genoten van de Evil Dead franchise met de macho Ash Williams in de hoofdrol? Zelfs op middelbare leeftijd is hij niet te stuiten in zijn strijd tegen de Deadites, die hij wederom zelf weer per ongeluk heeft opgeroepen met het boek van de doden. Lekker handig (pun intended) Gewapend met een kettingzaag/robothand aan zijn stomphand en met twee coole sidekicks Paoblo en Kelly gaat hij de strijd van zijn leven aan. Over de top grappig, campy, bloody, gory. Bloed, ingewanden, alles spuit in het rond. Enge demons, deadites en originele cinematografie weten dezelfde sfeer van de films weer tot leven te brengen en in een nog bizarder avontuur, waarin de mythologie groter wordt. Klik hier voor een uitgebreid review van Ash vs Evil Dead.

9. Z Nation (seizoen 1-3)

z nation seasons
Syfy

Ook al zo grappig, maar minder camp en iets minder over de top bloody en gory. Zombies, de apocalyps en een medicijn. Robert Warren moet Murphy die geïnjecteerd is met een antivirus tegen de zombies van Oost Amerika naar het Westen brengen. Ze krijgt hulp van haar Westbound Group en ze komen onderweg hordes zombies, rare mensen en ander gespuis tegen. Deze serie is een fantasy science fiction zombie horror comedy, die veel actie en humor heeft en personages waar je van gaat houden. Voor degenen die The Walking Dead iets te serieus vinden, kunnen hier hun hart ophalen, waar de liefde van het horror comedy zombie genre vanaf spat, soms wel erg bloederig letterlijk. In totaal zijn er 42 afleveringen vol met puppies and kittens te zien. Klik hier voor een uitgebreid review van Z Nation.

8. Santa Clarita Diet (seizoen 1-2)

santa clarita diet seasons
Netflix

We blijven gewoon nog even bij de zombies en ook hier is het lachen geblazen, wanneer makelaars Sheila en Joel en hun dochter Abby te maken krijgen met het plotselinge zombie zijn van moeder Sheila. Niet alleen moeten ze proberen hun normale leven in de suburbs te blijven behouden, maar moeten ze ook een inventieve manier zoeken om Sheila van eten te voorzien. Beetje campy, verfrissend grappig en lekker goor. Een hele verrassende serie die volgend jaar zijn derde seizoen krijgt. Nu zijn er alvast 20 afleveringen om smakelijk van te genieten. Niet kijken tijdens het eten. Klik hier voor een uitgebreid review van Santa Clarita Diet.

Slashers:

7. Scream (seizoen 1-2)

scream seasons
MTV

Gebaseerd op de beroemde film Scream (1996), is er nu de serie, maar dit keer zonder Ghostface. Wel met een gemaskerde killer die het heeft voorzien op Emma en haar vrienden. Veel doden, bloed, een mysterie, een whodunnit en leuke personages die op zoek gaan naar de killer. Wederom veel verwijzingen naar horrors en slashers in het bijzonder en een verrassende killer. Maar de ontmaskering aan het einde van het eerste seizoen zorgt nog steeds niet voor rust in Lakewood want de killings gaan gewoon door. Dus wie is het dit keer. Heb je geen zin om een heel seizoen of twee te kijken, er is ook nog een Halloween Special die bijna de lengte heeft van een speelfilm en los gekeken kan worden van de twee seizoenen. Klik hier voor een uitgebreid review van Scream.

6. Slasher (seizoen 1-2)

slasher seasons
Super Channel, Chiller

Duidelijker kan niet, dit zal vast een slasher zijn. Hoe raad je het. Twee seizoenen, twee verschillende verhalen, twee verschillende killers en een hele hoop slachtoffers en bloederige originele en brute kills. Gaat het in het eerste seizoen nog om mensen die a la Seven worden gestraft om hun hoofdzonden, krijgen de slachtoffers in het tweede geval last van iemand die wraak neemt, en terecht. Er worden weinig lieverdjes gestraft in beide seizoenen, dus mensen wees een goed mens en de killer laat je met rust, hoop je. Beide seizoenen hebben ieder maar acht aflevering, dus makkelijk te bingewatchen, en dat wil je, want je wil weten wie de killer is. Ook zijn ze afzonderlijk van elkaar te kijken. Klik hier voor een uitgebreid review van Slasher seizoen 1 of Slasher seizoen 2.

Fantasy Horror:

5. Hemlock Grove (seizoen 1-3)

hemlock grove seasons
Netflix

Een vrij aparte fantasy horror serie over Upirs (vampiers) en Weerwolven. Vol mysterie, een vreemde moord, een originele mythologie, en science fiction, horror, gothic en fantasy in de mix. Midden in de strijd staat de bijzondere vriendschap tussen een Roma en weerwolf, Peter en een Upir Roman centraal. Dit levert een bizarre serie op die niet iedereen zal weten te waarderen, maar ik heb er echt wel van genoten. Vooral Shelley, (de soort Frankenstein-monster van de serie) is een prachtmens. Beetje surrealistisch, poëtisch en een echt gotisch einde. Alle drie de seizoen zijn beschikbaar, met in totaal 33 afleveringen en een echt slotstuk. Geef deze serie een kans. Klik hier voor een uitgebreid review van Hemlock Grove.

4. Penny Dreadful (seizoen 1-3)

penny dreadful seasons
Showtime, Sky

Wie echt van gotische horror houdt met deze serie gaan kijken. Prachtige vormgeving, briljante vertelling van de klassieke gotische figuren, zoals de Wolfman, Dracula, Frankenstein, Creature, het monster van Frankenstein, een witte heks, van Helsing komt voorbij, en dit alles in een nieuwe opzet, maar wel in het Victoriaanse Londen. Het verhaal draait om Vanessa Ives en een profetie, die de Victoriaanse monsterstrijders moeten ontcijferen. IJzersterk, rauw, poëtisch, zinnelijk, sensueel, demonisch, deze serie is een lust voor het oog en hart. Visueel prachtig, intens ontroerend en gevoelig in een harde realiteit, waarin een bovennatuurlijke strijd tegen goed en kwaad wordt gestreden. De drie seizoen van in totaal 27 aflevering vormen samen een afgerond verhaal. Ga hier maar lekker voor zitten en geniet. Klik hier voor een uitgebreid review van Penny Dreadful.

Full on Horror:

3. American Horror Story (3 seizoenen)

american horror story freak show
FX

Helaas staan niet meer alle 6 seizoenen van AHS op Netflix. Er zijn er nog drie overgebleven, Asylum, Coven en Freak Show. De eerste drie seizoenen, Murder House, Asylum en Coven behoren tot mijn favorieten. Coven is een heerlijke cynische, maar toch ontroerende serie waarin vrouwen centraal staan, en bevat de meeste humor, maar Asylum is toch mijn favoriet. Niet alleen door de prachtige cinematografie, de maatschappelijke thema’s, maar ook door een mix van aliens, een mad scientist, een serial killer, en demonic possession, is Asylum een heel bijzonder seizoen geworden, dat kunstig in elkaar zit. Wat mij betreft is Asylum verreweg het beste seizoen dat AHS ooit heeft voortgebracht. Met als hoogtepunt de tiende aflevering. Klik hier voor een uitgebreid review van Asylum. Of voor Coven.

2. The Haunting of Hill House (seizoen 1)

the haunting of hill house season 1 2018
Netflix

Net nieuw en een bizar goede horror serie. Gebaseerd op het originele boek van Shirley Jackson is dit een nieuwe interpretatie, die zich ook focust op het achterliggende drama en relaties van een gezin dat ooit in het gevaarlijkste spookhuis van Amerika woonde. Door middel van flashbacks zien we wat daar toen is gebeurd, en we volgen de nu volwassen kinderen die nog steeds in de greep zijn van Hill House. Prachtige cinematografie, een intelligent script, mysterie, horror en drama en een heleboel verborgen geesten en goede scares, zorgen ervoor dat dit de horror serie van het jaar is dat je niet mag missen. Klik hier voor een uitgebreid review van The Haunting of Hill House.

1. Chilling Adventures of Sabrina

chilling adventures of sabrina season 1
Netflix

Deze spiksplinter nieuwe serie is een coming of age verhaal over de bijna 16 jarige Sabrina Spellman die op haar verjaardag op Halloween moet kiezen tussen de wereld van de heksen of die van de mensen. Tenzij er een derde weg is… Een serie van de makers van Riverdale, die de duistere kant van hekserij laat zien. Met zwarte humor, satansaanbidding, geesten, demons, een exorcisme en de Dark Lord zelf is dit een serie voor boven de 16 jaar. De serie maakt gebruik van bijzondere cinematografie, maatschappelijke thema’s en heeft een opbouw die de tweede helft van het seizoen pas echt vaart neemt en je volledig onder laat dompelen in de duistere wereld van hekserij. Klik hier voor een uitgebreid review van Chilling Adventures of Sabrina.

Bonus Serie op Videoland en Ziggo:

Dead of Summer (seizoen 1)

dead of summer season 1
Freeform

Sinds Friday the 13th (1980) weet je al dat een zomerkamp niet altijd even gezellig is. Een groep jongeren die ooit als kinderen in Camp Stillwater de zomer doorbrachten keren nu terug als kampleiders. Maar er is iets niet pluis in het kamp en dat heeft alles te maken met een sekte die daar in de bossen ronddwaalt. Deze bovennatuurlijke mysterie serie heeft een lekker bloederig einde, waar je wel wat lang op moet wachten. Dat maken de personages die volop de aandacht krijgen meer dan goed samen met de uiteindelijke boodschap om jezelf te zijn. De mythologie is spannend en de serie heeft een paar twists in petto. Klik hier voor een uitgebreid review van Dead of Summer.

Bonus Serie op Ziggo:

Carnivàle (seizoen 1-2)

carnivale seasons
HBO

Deze mooie serie over een reizend Carnivàle gaat over de epische strijd tussen goed en kwaad. Met een bijzondere mythologie is dit een originele en creatieve serie die de tijd neemt om het verhaal op te bouwen en zich te laten ontwikkelingen. Intrigerend, poëtisch, surrealistisch tegen de rauwe achtergrond van de Grote Depressie. Vol met symboliek en bijbelse verwijzingen heeft de serie een geheel eigen mythologie die toch door bepaalde archetypes zeer herkenbaar is en begrijpelijk. De uitvoering, de manier van vertellen, cinematografie, art decoration en sfeer is prachtig met ruimschoots aandacht voor de ontwikkelingen van de personages die de grondstenen vormen voor het verhaal. Zeker niet voor iedereen, maar wie dit weet te waarderen, weet dat dit een pareltje is. Klik hier voor een uitgebreid review van Carnivàle.

Happy Halloween!

Nog meer Lijstjes en Rijtjes: