Monster of the Week episode 10: Alle monsters van The Cabin in the Woods (2012)

teh cabin in the woods 2012
home of the monsters/ Lionsgate

The Cabin in the Woods is misschien wel de ultieme monster movie.

Wanneer vijf studenten die vrijwillig in een afgelegen hutje in het bos, dat verdacht veel lijkt op het hutje van Ash uit The Evil Dead (1981), vakantie gaan vieren is dat natuurlijk vragen om problemen. Als het dan ook nog aan een kalm meertje ligt, dat nog verdachter veel lijkt op Crystal Lake uit Friday the 13th (1980), weet je gewoon dat het meer wordt dan een paar problemen. Wat begint als een doordeweekse slasher verandert langzaam in een aflevering van Buffy the Vampire Slayer in combinatie met Angel. Dat is ook niet zo vreemd. Niet alleen zien we Amy Acker terug die in Angel, zowel Illyria, een van de Old Ones, als Fred speelde, maar ook Tom Lenk in een vergelijkbare rol als Andrew Wells uit Buffy.

Overeenkomsten met Buffy the Vampire Slayer en Angel

De schrijvers van The Cabin in the Woods zijn dan ook geen onbekenden uit het Buffy universum, namelijk Joss Whedon maker en bedenker van zowel Buffy als Angel en Drew Goddard die in totaal 10 afleveringen heeft geschreven voor beide series. Daarbij is Dew Goddard ook nog de regisseur en Joss Whedon de producent van deze film. Dat je ieder moment Buffy of Angel verwacht of je op zijn minst voorstelt hoe zij zouden afrekenen met alle monsters die in de film worden losgelaten is ook niet zo raar wanneer er ook allerlei bekende elementen uit beide series voorbij komen.

Want laten we eerlijk zijn, alhoewel het gaat om de vijf studenten, Curt, Jules, Dana, Holden en Marty stelen zij niet de show. Dat doen doen de monsters. Maar ook de Organisatie zonder naam, die verantwoordelijk is voor al deze heisa. Die Organisatie heeft verdacht veel weg van Wolfram & Hart uit Angel en dat gecombineerd met The Initiative uit het vierde seizoen van Buffy onder leiding van professor Walsh. Alleen heeft de Organisatie een wat dubieuzere rol in de film. Waarbij vier personen worden uitgelicht, Hadley, Sitterson en Lin (Amy Acker) en de stagiair (Tom Lenk). Niet helemaal evil, ethisch verantwoord op/over het randje, met een hoger doel, proberen zij de 5 studenten te offeren op een wel hele speciale manier.

the cabin in the woods 2012
spot the monsters/ Lionsgate

De Ancient Ones

In Angel speelde Amy Acker Illyria een oude pure demongodheid een zogenaamde Old One, uit de tijd dat de mens nog niet eens bestond. In The Cabin in the Woods hebben we te maken met de Ancient Ones, ook een soort godheden of ras dat al bestond voordat de mens verscheen. Deze Ancient Ones slapen in de aarde, maar hebben elk jaar een offer nodig om hen tevreden te houden. En drie keer raden, dit jaar zijn Curt, Jules, Dana, Holden en Marty de vijf ongelukkigen.

Nog een andere grote overeenkomst met het Buffy-Angel Universum is de humor, de opbouw en de cinematografie en de de zorg en aandacht voor het creëren van de hele mythologie en de monsters.

Want alhoewel Buffy en Angel het per aflevering op moesten nemen tegen een soort monster, gaat het in The Cabin in the Woods helemaal los.

Het Ritueel

De 5 studenten worden naar het hutje gelokt, terwijl ondertussen Jules haar haren blond heeft geverfd waar de Organisatie een goedje in heeft gedaan waardoor ze dommer wordt. Onderweg wordt de groep nog door een creep gewaarschuwd, zowel een belangrijk onderdeel van de slasher, de zogenaamde verkondiger/voorbode van onheil, als een belangrijk onderdeel van het Ritueel dat de Organisatie uit moet voeren om de Ancient Ones tevreden te houden.

De vijf studenten vormen zelf ook al een belangrijk onderdeel van dit Ritueel door de vijf archetypes te vertegenwoordigen, waaraan door de Organisatie wel wat gesleuteld is. Curt is de atleet en Jules de hoer en om dat te bewerkstelligen worden beiden bedwelmd met feromonen waardoor zowel een ander belangrijk onderdeel van het Ritueel plaatsvindt, waarbij het de bedoeling is dat de hoer als eerste wordt afgeslacht, het liefste met zo min mogelijk kleren aan. Holden is de student. Marty de gek, de clown, waar ze niet zo heel veel moeite voor hoeven te doen. Dana tenslotte is de maagd, alhoewel dat ook vrij geïnterpreteerd kan worden. Haar dood is optioneel, maar als ze wordt gedood moet ze wel de laatste zijn. Vervolgens moeten ze zelf kiezen welke vreselijke dood hen te wachten staat.

Omdat het natuurlijk altijd mis kan gaan, ondanks de manipulaties van de Organisatie die zich pal onder het hutje bevindt, vinden er over de hele wereld gelijksoortige Rituelen plaats die allemaal net iets anders in elkaar steken. Dus er zijn ook cultuurverschillen onder de Ancient Ones. Maar de Organisatie in Amerika zit er bovenop met al hun trucjes en manipulaties, net zoals een echte regisseur van een bepaald scenario dat uitgespeeld moet worden. Waar het vroeger nog volstond om een maagd in een vulkaan te gooien, eisen de Ancient Ones nu veel meer vermaak.

the cabin in the woods 2012
place your bets/ Lionsgate

De voorwerpen in de kelder; alle monsters om uit te kiezen

In de kelder van het hutje bevinden zich allerlei voorwerpen, van oude spiegels, een trouwjurk, poppen, parfumflesjes, een soort Zoltar, een rommelwinkel is er niks bij. Het voorwerp dat ze activeren bepaalt door welk wezen ze gedood gaan worden, of afgeslacht, opgegeten, aan stukken gereten, etc. Het bord waarop alle weddenschappen staan geschreven die elke afdeling van de Organisatie elk jaar met elkaar maken, laat zien dat er een hele hoop monsters zijn om uit te kiezen.

Om ze even op te noemen: Weerwolf. Alien Beast. Mutants. Wraiths. Zombies. Retilius. Clowns. Witches. Sexy Witches. Demons. Hell Lord. Angry Molesting Tree. Giant Snake. Deadites. Kevin. Mummy. The Bride. The Scarecrow Folk. Snowman. Dargonbatt. Vampires. Dismemberment Goblins. Sugarplum Fairy. Merman. The Reanimated. Unicorn. The Huron. Sasquatch/Wendigo/Yeti. Dolls. The Doctors. Zombie Redneck Torture Family. Jack O’Lantarn. Giant. Twins.

Terwijl Hadley hoopt op de Merman, omdat hij deze ooit een keer in het echt wil zien, een wens die aan het einde van de film en zijn leven eindelijk wordt vervuld, heeft iedereen zijn eigen favoriet. Mijn persoonlijke favoriet was de Sugarplum Fairy die eruit ziet als een ballerina met een hoofd vol met piranha tanden. Lekker creepy.

Even lijkt het erop of Hadley zijn wens vervuld ziet worden als Curt de zeeschelp vasthoudt, en mijn wens wanneer Holden aan het speeldoosjes zit met de ballerina. Ondertussen is Jules in de weer met een trouwjurk en een ketting die ze bijna omhangt, is Marty de film op de rol aan het bekijken, speelt Curt met een bol, maar is het Dana die hun lot bepaalt door hardop voor te gaan lezen uit het dagboek van Anne Patience Buckner. Wanneer ze vervolgens ook nog hardop Latijn gaat voorlezen, hallo, heb je dan nooit The Evil Dead gezien? roept ze de Buckners op uit hun graf.

the cabin in the woods 2012
the merman/ Lionsgate

De Buckners; Zombie Redneck Torture Family

Zombie Redneck Torture Family it is! De familie Buckner gaat al snel aan de slag, vangen Jules met een berenklem en zagen haar hoofd af en beginnen de rest te teisteren. Marty lijkt verloren terwijl de rest met de RV vlucht. Gelukkig kan Sitterson nog net op tijd de tunnel afsluiten en de mensheid is nog even gered. Want als in Japan de een na laatste hoop is mislukt en de schoolmeisjes van 9 a tien jaar oud de geest van Kiko (een Sadako look a like) weten te verslaan, lijkt de mensheid gedoemd. In een poging om te ontsnappen wil Curt met zijn motor over het ravijn springen, maar botst tegen een elektrische muur en dondert erg lang naar beneden het ravijn in. De volgende die aan de beurt is, is Holden die zijn keel doorgesneden krijgt door een van de broers van Patience, Judah of Matthew. Zo blijven Dana en Marty die wist te ontkomen, over en samen vinden ze hun weg naar beneden naar het hol van de Organisatie en laten alle monsters los.

the cabin in the woods 2012
The Buckners/ Lionsgate

De monsters zijn los; let’s get this party started

Nu kan het feest pas echt goed beginnen. Want alhoewel de Buckner familie bestaande uit vader, Patience, Judah en Matthew die tekeer gingen met zagen, berenklemmen, messen, en hamers en eerst graag nog wat folteringen toepasten voor de moord, zijn zij niet per se de interessantste monsters. Hun grime en practical effects zien er prachtig uit en ze zijn echt ranzige zombies waarbij hun ledematen erbij hangen, vaak door hun eigen toedoen (want jezelf martelen is ook superfun), maar niet uitzonderlijk.

Wanneer Dana en Marty alle monsters vrij laten uit hun kubussen, wat er overigens echt prachtig uitziet en origineel is vormgegeven, wordt het pas echt feest. Als monsterliefhebber kijk je je ogen uit. Alle monsters die op het bord stonden zie je voorbij komen. In de gangen, waar ze al het personeel afslachten, maar ook op de tv-schermen in de regieruimte. Sommige monsters worden expliciet in beeld genomen. Terwijl Dana en Marty zelf nog in een kubus zaten konden we al even genieten van de prachtig gemaakt Sugarplum Fairy, een Wraith en de Hell Lord en de weerwolf.

the cabin in the woods 2012
Sugar Plum Fairy/ Lionsgate

Prachtige en gedetailleerde vormgeving

Maar eenmaal vrij zien we de Dolls, mensen met een wit porseleinen masker op, de reuzen slang, de heksen, de vliegende goblins, de zombies die lekker zitten de eten na de afslachting en we vangen een glimp op van de enorme boze reuzenboom.

Op de tv-schermen zien we de Doctors die zich uitleven met een operatie, we zien de Bride door een van de ruimtes lopen, op een beeldscherm vangen we een glimp op van de twins, we zien mutants die al kotsend te werk gaan, de poten van Reptilius en we zien de Reanimated over het plafond kruipen. In de gangen vliegen de Dragonbatts om hun oren, steekt een clown al lachend iemand neer en rent de alien beast door de gangen. We zien zelfs een robot schorpioen, die niet eens op het bord stond.

Alhoewel het een reuzenchaos is, zorgt de camera ervoor dat we de meeste monsters goed en duidelijk in beeld te zien krijgen. Zelfs de monsters die we enkel op een beeldscherm zien, zien er tot in detail prachtig uit. Er is duidelijk veel zorg en aandacht besteed aan elk soort monster of deze nu lang, duidelijk of onduidelijk in beeld komt. Er zal zeker een hoop werk in hebben gezeten voor het practical en make-up en kostuum team. Waarvoor een diepe buiging. Juist deze aandacht voor details en zonder vals te spelen door een schokkerige camera of onduidelijk groezelig beeld, wat ook had gekund, wordt er aan ieder monster de aandacht gegeven die het verdiend. Anders zitten ze ook maar zielig alleen in hun kubus.

The End

Terwijl elk monster zich kostelijk vermaakt banen Dana en Marty zich een weg door de chaos en stuiten tenslotte op de Directeur (Sigouney Weaver) die hen precies vertelt wat er op het spel staat. What Would Buffy Do? is nu de belangrijke vraag. Maar het einde heeft meer weg van de allerlaatste aflevering van Angel dan de positieve uitkomst van Buffy. Niet alleen de monsters van de Organisatie zijn vrij, maar ook de Ancient Ones breken door de korst van de aarde. Het tijdperk van de mens is voorbij en het tijdperk van de monsters is aangebroken. Dat maakt The Cabin in the Woods de ultieme monster movie.

← Lees hier het review van The Cabin in the Woods (2012)

← Lees ook de vorige Monster of the Week episode 9: Shriekers (Tremors II Aftershocks, 1996)

→ Lees ook de volgende Monster of the Week episode 11: Gachnar (Buffy the Vampire Slayer S4, ep4)