Lijstjes en Rijtjes: 13 Horror Films voor tijdens Halloween te zien bij Videoland en Ziggo [2018]

hellions 2015
IFC Midnight

Het is weer bijna Halloween en dus kunnen we weer helemaal los met horrors kijken. Dus kom maar door met die lijstjes en rijtjes.

Lekker griezelen met geesten, monsters, enge clowns, poppen, aliens. Van ghost stories tot science fiction en campy gore tot humor en tragedie. Horror heeft het allemaal. Geen genre dat zo veelzijdig is en heeft dan ook voor ieder wat wils. Om het je iets makkelijker te maken om een film te kiezen om tijdens Halloween te kijken, heb ik een aantal films die je bij Videoland of bij Ziggo kunt bekijken op een rijtje gezet. Dus kies er eentje uit, of drie of houdt een horrormarathon. Happy bingewachting!

13. The Boy (2016) Videoland

the boy 2016
STX Entertainment

Een enge pop, wie griezelt er niet van? Helemaal als de zogenaamde “ouders” de pop als een echt kind behandelen, het Pinokkio-syndroom. Dat overkomt Greta wanneer ze gevraagd wordt als oppas en het tot haar schrik een pop blijkt te zijn die ze als een echt kind moet behandelen. Dat er iets vreemds aan de hand is met de pop spreekt vanzelf, de twist aan het einde echter niet. Klik hier voor een uitgebreid review van The Boy.

12. The Woman in Black (2012) Videoland

the woman in black 2012
Momentum Pictures, CBS Films

Wie liever griezelt van geesten zit goed bij het klassieke ghost story verhaal gebaseerd op het boek van Susan Hill. Een creepy leegstaand en geïsoleerd landhuis, spooky beelden van het landschap en het huis, en een enge geest die het voorzien heeft op de kinderen uit het dorp. Aan Daniel Radcliff de taak om het zonder zijn HP toverkunsten op te lossen. Zoals het hoort bij een echt spookverhaal gaat er ook hier een tragedie aan vooraf. En wees gewaarschuwd het heeft geen happy end. Klik hier voor een uitgebreid review van The Woman in Black.

11. Marrowbone (2017) Ziggo

marrowbone 2017
Universal Pictures

Een prachtig tragisch en spooky verhaal over een gezin dat van Engeland naar Amerika is gevlucht. Een slow burn horror mysterie, die een paar enge scares in petto heeft, maar uiteindelijk een dramatisch einde heeft. Dat maakt de film meer een drama met een bovennatuurlijk tintje, dan een full on horror. Dus voor degenen die wel een beetje willen griezelen maar liever niet de stuipen op het lijf worden gejaagd, is dit een mooi verteld verhaal met een paar enge momenten, die overigens wel erg sterk zijn neergezet. Klik hier voor een uitgebreid review van Marrowbone.

10. Haunter (2013) Videoland

haunter 2013
Wild Bunch, IFC Midnight

We blijven nog even bij de geesten, maar dan vanuit een geheel ander perspectief. Lisa beleeft met haar ouders en broertje telkens dezelfde dag. Ra ra hoe kan dat. Dat vraagt ze zich zelf ook af en wanneer ze met een ouijabord contact krijgt met een geest, krijgt ze antwoorden die ze totaal niet had verwacht. Het gaat dan vooral om de verschillende twists in de film en wat er precies aan de hand is, met daarbij een paar spooky elementen, wat  bij elkaar een goed mysterie oplevert. Niet al te eng, wel verrassend. Klik hier voor een uitgebreid review van Haunter.

9. The Quiet Ones (2014) Videoland

the quiet ones 2014
Lionsgate

Experimenteren met bovennatuurlijke krachten, wat kan daar nu mee mis gaan? Gebaseerd op een waargebeurd experiment uit de jaren 70 om negatieve energie over te dragen in een pop, gaat in deze film professor Coupland dit proberen bij een geestesziek meisje. Alleen ze is niet ziek, maar bezeten. De film neemt de tijd om deze opbouw zorgvuldig neer te zetten en de uiteindelijke wending liegt er niet om. Met een knipoog naar de klassieke Hammer Horror films en dito tempo, put de film de meeste kracht uit de goed neergezette personages en de sfeer die zij zelf creëren. Net even wat anders, maar griezelbaar. Klik hier voor een uitgebreid review van The Quiet Ones.

8.The Monster (2016) Ziggo

the monster 2016
A24

Wie iets meer diepgang wil hebben zit goed bij deze film. Het monster uit de titel is zowel echt als symbolisch en heeft betrekking op een verslaafde moeder en haar gecompliceerde relatie met haar dochter, Lizzy. Op een roadtrip op weg naar de vader van Lizzy worden moeder en dochter belaagd door een monster, waarbij tevens de gecompliceerde gevoelens van Lizzy voor haar moeder prachtig maar tragisch in beeld worden gebracht. Deze psychologische drama-horror-thriller is zowel ontroerend als heftig maar verliest nooit het echte monster uit het oog, waardoor het verschillende genres op een indrukwekkend wijze met elkaar weet te combineren. Klik hier voor een uitgebreid review van The Monster.

7. Annabelle (2014) Ziggo

annabelle 2014
Warner Bros. Pictures

Combineer een enge pop met een duivelse demon en er valt vanzelfsprekend een hoop te griezelen. De eerste spin off van The Conjuring (2013) hakt er gelijk goed in met een brute home invasion scène van twee satanische sekteleden. In deze film zien we hoe het de pop Annabelle verging voordat ze in het kabinet van de Warrens belandde. Vervreemdend eng met een paar goed scary scènes, een mooi maar creepy vormgegeven demon, indringende muziek en een goede opbouw zorgen ervoor dat deze film Halloween waardig is. Klik hier voor een uitgebreid review van Annabelle.

6. The Conjuring (2013) Ziggo

the conjuring 2013
Warner Bros. Pictures

Gaan we gelijk door naar The Conjuring zelf. De engste film van dat jaar. Gebaseerd op het ware verhaal van de Warrens, onderzoeken zij een bezetenheid in het huis van de familie Perron. Met een hele berg aan originele jumpscares, sterke spanningsopbouw, een eng verhaal, een unheimische sfeer en een fantastische maar bizar enge eindscène is dit een horror om U tegen te zeggen. Sterk acteerwerk en prachtige cinematografie en net zoals in Annabelle de indringende muziek van Joseph Bishara, maken de film helemaal af. Met als bonus comic relief, die voor wat adem zorgt. Dit is er eentje in de categorie kijken op eigen risico. Klik hier voor een uitgebreid review van The Conjuring.

5. Alien (1979) Ziggo

alien 1979
20th Century Fox

Ook in space is er genoeg horror te vinden. De jonge Sigourney Weaver als Ellen Ripley is er beroemd mee geworden. Met haar crew ontdekt ze “per ongeluk” een ras aliens, die levensgevaarlijk blijkt te zijn. Claustrofobisch, spannend, een prachtig vormgegeven  Facehugger en Xenomorph en een horror die nu vooral schade aanricht aan mannen in plaats van de geijkte vrouwelijke slachtoffers. Maar Ripley blijft wel de Final Girl. Samen met Jonesy de kat. Misschien niet de eerste film waar je aan denkt om met Halloween te gaan kijken, maar deze klassieker is sowieso een must see, en waarom nu niet. Klik hier voor een uitgebreid review van Alien.

4. Hellions (2015) Videoland

hellions 2015
IFC Midnight

Wil je per se een film zien die geheel in het teken staat van Halloween, dan zit je bij deze film goed. De zeventienjarige Dora ontdekt op Halloween dat ze ongewenst zwanger is. Die avond staan er drie gemaskerde creepy kinderen voor de deur die haar kind willen hebben. De film verandert vanaf dat moment in een surrealistische nachtmerrie. De prachtige cinematografie heeft een rijk kleurenpalet dat altijd terugvalt op paars-rozig. Er zijn een hoop mooie vervreemdende shots en de film zit vol symbolisme en metaforen. De creepy kinderen of demons zijn eng en origineel vormgegeven. Het is zowel een home invasion als een body invasion, die op een surrealistische en poëtische manier wordt weergegeven, waar een echt duidelijk verhaal bij ontbreekt en daar moet je wel van houden. In ieder geval geen dertien in een dozijn film. Maar wel geheel met dé Halloween stijl en sfeer die alle elementen van Halloween terug laat komen. Klik hier voor een uitgebreid review van Hellions.

3. The Shining (1980) Ziggo

the shining 1980
Warner Bros.

Nog meer prachtige surrealistische artistieke cinematografie voor de visuele freaks onder ons. Het welbekende verhaal van Stephen King verfilmd door Stanley Kubrick. Dat heeft een prachtig unheimisch resultaat, waarin vooral het visuele uitblinkt. Wie wil er nu niet op een spookhotel passen waar het jaar ervoor iemand zijn gezin heeft vermoord en daarna zelfmoord heeft gepleegd? Terwijl je de hele winter onbereikbaar bent. Gezellig. Daar maakt de camera wel flink gebruik van door te focussen op die leegte en grootsheid. Let ook vooral op de kleine Danny die verontrustend echt wordt vertolkt door Danny Lloyd, de film leeft het meest op tijdens zijn scènes. Klik hier voor een uitgebreid review van The Shining.

2. We are Still Here (2015 Videoland

we are still here 2015
Dark Sky Films

Een van mijn favorieten uit het rijtje. Deze mashup is een fantastische horror thriller. Het begint spooky wanneer het echtpaar Paul en Anne is verhuisd na de dood van hun zoon en zij denkt dat zijn geest mee is gekomen. Maar al gauw blijkt er iets anders aan de hand te zijn, dat zelfs de vriendin van Anne, een medium te laat doorheeft. Dan is er geen stoppen meer aan en verandert de film van spooky naar creepy bezetenheid in een heerlijke gory campy splatterpulp horror, mét humor. Geesten, bezetenheid, sekten, in het rond spuitend bloed, en door de geweldige opbouw nog organisch ook. Bizar goede horror doe zich ook nog eens afspeelt in de jaren 70. Wat wil je nog meer? Klik hier voor een uitgebreid review van We Are Still Here.

1. It (1990) Ziggo

it 1990
Warner Bros. Television, ABC

Niet de film, maar de mini-serie van Stephen King zelf. Dat blijft dé klassieker, zeker wanneer je daar mee bent opgegroeid. Tim Curry blijft Pennywise voor mij en zijn vervreemdend enge en komische clown blijft toch net iets enger dat de full on horror clown van Bill Skarsgard. Meer getrouw aan het originele verhaal is dit een coming of age horror die zich focust op de realistische als fantasie angsten van kinderen. Pennywise en de Losers Club zijn zowel archetypes als moderne klassiekers geworden die tijdloos zijn. Met drie uur kijkplezier ben je de hele avond met Halloween onder de pannen. Klik hier voor een uitgebreid review van IT.

Bonus Film:

November (2017) Ziggo

november 2017
Homeless Bob Production

Dit bijzondere volksverhaal uit Estland is een duister sprookje waarin je kennis maakt met de mythologie van het oude Estland. Geheel schoten in zwart wit met prachtige cinematografie is dit zowel een folkloristische verhaal met allerlei thema’s, maar ook een klein liefdesverhaal en waarin de meest vreemde figuren opduiken. In het dorpje komt de Pest langs, de Duivel en leren we Kratts kennen. Met een mix van genres van sprookjesachtig, duister, humor, absurdisme, surrealisme, folklore, bijgeloof, magie, allegorie, tragiek en poëzie, levert dit een mooi, ontroerend, zielig, komisch en bitterzoet verhaal op dat intrigeert en betovert. Klik hier voor een uitgebreid review van November.

Happy Halloween!

Nog meer Lijstjes en Rijtjes: