Lijstjes en Rijtjes: 13 Horror Film aanraders voor tijdens Halloween te zien op Netflix [2018]

veronica 2017
Film Factory Entertainment, Sony Pictures Releasing

Het is al weer bijna Halloween en dat betekent lekker veel horrors kijken. Maar ja, welke dan is altijd weer de vraag? Gelukkig is daar de uitvinding van lijstjes.

Daarom heb ik mijn favoriete horrors op Netflix voor je op een rijtje gezet om het je wat makkelijker te maken. Het zijn horrors van verschillende genres en is zal voor ieder wat bij zitten, van geesten tot monsters, van surrealistisch tot slashers, van science fiction tot humor. Dus kies er een uit, of drie, of houdt een horrormarathon. Be scared or be squared.

13. Malvolent (2018)

malvolent 2018
Netflix

Niets schreeuwt Halloween als een paar goede spookverschijningen, zeker in de vorm van drie creepy spookmeisjes. Gesitueerd in 1986 in Glasgow Engeland, bevrijdt oplichtersduo broer en zus, Jackson en Angela mensen van zogenaamde geesten. Totdat op een dag Angela echte spoken begint te zien. Wie denkt dat dit een klassiek bovennatuurlijk haunting verhaal is, heeft het mis, want de film heeft een verrassende twist is petto. Spooky, creepy, een twist, spookmeisjes, een paar goede horrorscènes en je zit goede deze Halloween. Klik hier voor een uitgebreid review van Malvolent.

12. Dark Skies (2013)

dark skies 2013
Dimension Films

Geen spoken, maar buitenaardse wezen teisteren het gezin Barrett in deze science fiction horror. Omdat de focus ligt op de twee broers Sammy en Jesse, krijgt deze film een iets origineler perspectief dan het geijkte abduction verhaal. De angst van de familie is voelbaar, waarin machteloosheid de boventoon voert. Als speelballen van de buitenaardse wezen, heeft deze film een duister einde. Met een paar home video’s om de aliens op beeld te krijgen, krijgt de film nog een extra unheimisch sfeertje, waar we ook een glimp opvangen van de aliens zelf. Klik hier voor een uitgebreid review van Dark Skies.

11. Event Horizon (1997)

event horizon 1997
Paramount Pictures

Misschien niet de beste film uit het rijtje, maar wel met een schip dat regelrecht uit een hel dimensie gekomen lijkt te zijn. Deze Lovecraftian space horror heeft een aantal subliminale horrorbeelden die voort lijken te komen uit een hellraiser out of space. De film combineert actie, horror, met deze nachtmerrieachtige beelden en hallucinaties waar de crew van het reddingsschip aan bloot worden gesteld. It’s a fun ride into hell. Klik hier voor een uitgebreid review van Event Horizon.

10. The Ritual (2017)

the ritual 2017
Netflix

Alhoewel het gelijknamige boek van Adam Nevill waarop deze film is gebaseerd, een heel stuk enger is dan de film, is deze film alleen al de moeite waard om de mooie beelden van het oeroude Zweedse bos. Maar waarom je deze film echt moet gaan kijken is vanwege het prachtig origineel en eng weergegeven monster Moder dat niet alleen tot leven komt, maar angstaanjagend is. En dat terwijl de survival mode waarin de vier hikkende vrienden terecht komen op zich ook al een hoop horror oplevert. Klik hier voor een uitgebreid review van The Ritual.

9. 10 Cloverfield Lane (2016)

10 cloverfield lane 2016
Paramount Pictures

Is deze film een mystery, een thriller, een horror of toch een science fiction? In ieder geval blinkt de film in al deze elementen uit wat een claustrofobisch resultaat oplevert.  Wanneer Michelle wakker wordt na een auto-ongeluk bevindt ze zich in de ondergrondse bunker van Howard, terwijl boven de grond de wereld last heeft van fall out. Maar is dat wel zo? En wat is er dan precies gebeurd? En is Howard zelf geen psycho? Op al deze vragen krijgt Michelle een antwoord wanneer ze weet te ontsnappen en staat haar een spectaculaire twist te wachten. Klik hier voor een uitgebreid review van 10 Cloverfield Lane.

8. The Babysitter (2017)

the babysitter 2017
Netflix

Het zal je maar gebeuren, heb je de leukste babysitter ooit, blijkt ze deel uit te maken van een satanische sekte en heeft ze jouw bloed nodig. Het overkomt de immer bange maar innemende Cole, die noodgedwongen verandert in een heldhaftige onbedoelde sekte killer. Deze hilarische film is een volbloed campy slasher vol met over de top komische momenten en personages, gore, bloed en ingewanden. Het leven van Cole zal nooit meer hetzelfde zijn. Klik hier voor een uitgebreid review van The Babysitter.

7. The Similars (2015)

the similars 2015
Morbido Films

Wie iets compleet anders wil zien, doet er goed aan deze film te kijken. De cinematografie is werkelijk fantastisch en samen met het bijzondere verhaal doet het denken aan de klassieke Twilight Zone. Mysterie, filosofie, science fiction gecombineerd in een nachtmerrieachtig verhaal. Wanneer Ulises vast komt te zitten op een busstation met een aantal andere passagiers, gebeurt er iets vreemds. Plotseling krijgt iedereen zijn gezicht. Wat is hier voor bizars aan de hand en waarom? Half symbolisch tegen de achtergrond van het waargebeurde bloedbad van Tlatelolco in Mexico Stad in 1968, is dit een existentialistisch en filosofisch en een maatschappelijk verhaal, waardoor de horror op een onderbuik niveau aanspreekt. Klik hier voor een uitgebreid review van The Similars.

6. Under the Shadow (2016)

under the shadow 2016
Netflix, Vertical Entertainment, XYZ Films, Vertigo Releasing

Nog een film met een maatschappelijke en politieke achtergrond die zich afspeelt in de jaren 80 in Teheran terwijl de bommen vallen. Terwijl Shideh niet alleen vecht tegen de onderdrukking van de vrouw, krijgt ze ook te maken met een kwaadaardige Djinn, die het op haar en haar dochtertje heeft voorzien. Beklemmend in meerdere opzichten, claustrofobisch en spooky. Zeer geschikt als een echte horror voor Halloween, maar die naast enge scènes en een creepy sfeer ook nog iets interessants weet toe te voegen. Klik hier voor een uitgebreid review van Under the Shadow.

5. I Am the Pretty Thing that Lives in the House (2016)

i am the pretty thing that lives in the house 2016
Netflix

We zijn weer terug bij de geesten, maar die dit keer op een zeer artistieke poëtische manier worden weergegeven. Lily moet een oude vrouw verzorgen die schrijfster was van horrorverhalen, waarvan één verhaal misschien wel berust op waarheid en zich heeft afgespeeld in datzelfde huis. Deze film is zeker niet voor iedereen, met een trage poëtische manier van vertellen, een groot mysterie en veel nadruk op stilte en negative space. Toch heeft deze film een duidelijk verhaal, dat je als kijker zelf in elkaar moet zetten. Geen film over bij achterover te hangen, alhoewel je de prachtige sfeer en prachtige cinematografie wel over je heen moet laten komen. Klik hier voor een uitgebreid review van I Am the Pretty Thing that Lives in the House.

4. Cloverfield (2008)

cloverfield 2008
Paramount Pictures

Een found footage film die zeer de moeite waard is. Wanneer de wereld wordt aangevallen door enorme buitenaardse wezens baant Rob zich een weg door het chaotische New York om zijn vriendin Beth op te halen. De chaos, de wezens, de gebeurtenissen worden  met zijn videocamera allemaal vastgelegd door zijn vriend Hud, waardoor je als kijker midden in de chaos belandt. Een zeer effectieve found footage die zowel eng als spannend is. De beelden van de gevonden camera met daarop een uitstapje van Rob en Beth  die soms tussendoor in beeld komt, geven de film niet alleen een menselijke maar ook tragische lading, dat in contrast staat met de chaos. Klik hier voor een uitgebreid review van Cloverfield.

3. The Cabin in the Woods (2012)

the cabin in the woods 2012
Lionsgate

Naast spoken heb je tijdens Halloween ook behoefte aan monsters. In deze film wordt een heel blik, blikken zelfs, aan monsters opengetrokken. Zowel een slasher, als een parodie is dit een film die barst van de zwarte humor, prachtig vormgegeven monsters, het onderuithalen van alle horrorclichés en er tegelijkertijd optimaal gebruik van maken. De briljante film is een echte horror, maar ook heel komisch. Wanneer vijf vrienden in het weekend in een hutje in het bos gaan logeren, weet je eigenlijk al hoe laat het is. Maar de wending die de film neemt, is origineel en zet alles op zijn kop. Verwacht elk monster door het beeld te zien schieten, vliegen, brullen, moorden. Sugarplum Fairy is mijn favoriet. Klik hier voor een uitgebreid review van The Cabin in the Woods.

2. Verónica (2017)

veronica 2017
Film Factory Entertainment, Sony Pictures Releasing

Wie een echt enge horror wil kijken, wordt uitgedaagd door deze film. In deze bovennatuurlijke horror krijgt Verónica na het houden van een seance met een ouijabord last van ongewenst bezoek. Ze denkt eerst nog dat het haar overleden vader is, maar het wezen is duister en sinister en heeft het op haar en broertje en zusjes voorzien. Wat de film vooral eng maakt is dat het zich focust op Verónica en haar broertje en zusjes, omdat haar moeder altijd aan het werk is. Dat maakt het zeker geen young adult horror. De sfeer is zeer eng, met creepy beelden, een unheimische sfeer, vervreemdende beelden, prachtige cinematografie en een bloedstollend einde. Wie echt goed bang wil worden deze Halloween, moet deze film gaan kijken. Klik hier voor een uitgebreid review van Verónica.

1. Insidious (2010)

insidious 2010
FilmDistrict

Wie nog een stapje verder durft te gaan, kan zich aan deze film wagen. Ook een bovennatuurlijke horror waarbij het gezin Lambert wordt geteisterd door demons en ander gespuis uit The Further, een dimensie waar de doden en geesten zich ophouden. Hun zoontje Dalton is in zijn dromen daar verdwaald geraakt en nu komen de geesten en demons om bezit te nemen van zijn lichaam. Hele creepy sfeer en vormgeving, surrealistisch, vervreemdend, met een paar hele enge jumscares. Mooie art decoration, sterke muziek en een spanningsopbouw die aan blijft houden. Persoonlijk vind ik deze film niet alleen iets enger dan Verónica, mede door de surrealistische en verontrustende sfeer, en origineler, maar ook leuker door het comic relief. Klik hier voor een uitgebreid review van Insidious.

Bonus Film:

Errementari/ The Blacksmith and the Devil (2017)

errementari 2017
Netflix

Dit duistere volksverhaal hoe een smid een duivel ving, maar die door een klein meisje werd bevrijd, is een prachtig gemaakt sprookje. Prachtige vormgeving en mooie cinematografie zorgen ervoor dat het verhaal ook echt op een sprookjesachtige wijze wordt verteld. De campy humor en de kleine moraal, maar ook het bijgeloof zorgen voor een bijzondere sfeer. Maar de focus ligt op de bijzondere relatie tussen de smid en het meisje Usue, dat erg ontroerend is. Mooie rol is weggelegd voor de demon Sartael die een duiveltje blijkt te zijn met een zwakke plek en die op een leuke klassieke wijze is vormgegeven. Een aanrader voor wie van volwassen sprookjes houdt met een dikke knipoog en een klein kijkje in de keuken van de hel. Klik hier voor een uitgebreid review van Errementari.

Happy Halloween!

Nog meer Lijstjes en Rijtjes: