Lijstjes en Rijtjes: 13 Horror Boeken om je nachtrust te verstoren

horror books

Zoek je nog een goed eng boek om Halloween door te komen? Of je gezelschap te houden tijdens een nachtelijke storm? Ik heb er 13 voor je in de aanbieding.

Lijstjes en rijtjes wie houdt er niet van? Nu Halloween in aantocht is worden alle horrorfilms weer uit de kast gehaald en afgestoft, maar je kan ook een horror boek lezen om in de enge sfeer van Halloween te komen. Soms zijn boeken zelfs nog enger dan films, want je kan je eigen fantasie gebruiken. Na het lezen van deze boeken slaap je gegarandeerd met het lampje aan.

13. The Turn of the Screw (Henry James, 1898)

the turn of the screw henry james

We beginnen met een klassieker. Een echt gothic ghost story, verteld vanuit het perspectief van de gouvernante van twee kinderen. Wanneer zij verschijningen bij de kinderen ziet, begint haar angst voor en om de twee kinderen toe te nemen. Het dreigende, mysterieuze houdt de lezer tot aan het einde in het ongewisse wat er nu precies aan de hand is. In een intieme, subtiele, klassieke maar intrigerende stijl, wordt het psychologische aspect door haarzelf geanalyseerd. Horror op een unheimisch onderbuikgevoel niveau. Klik hier voor een uitgebreid review van The Turn of the Screw.

12. Something Wicked This Way Comes (Ray Bradbury, 1962)

something wicked this way comes ray bradbury

Ook al zo’n klassieker die extra leuk is om in deze tijd te lezen, omdat het zich afspeelt rond Halloween. In de hoofdrol zijn Will Halloway en zijn vader Charles en Jim Nightshade, die de strijd aangaan met het rondreizend circus van Mr Dark. Het is een prachtig eng coming of age verhaal, dat net zozeer de overgang van kind naar volwassenheid bespreekt als die van volwassenheid naar ouderdom. Dit boek is een mooie allegorie vol symboliek, surrealistische en poëtische beschrijvingen over de strijd tussen goed en kwaad. Ook erg leuk voor jongvolwassenen om te lezen. Griezelig, spannend en ontroerend. Klik hier voor een uitgebreid review van Something Wicked This Way Comes.

11. Rosemary’s Baby (Ira Levin, 1967)

rosemary's baby ira levin

Subtiel, bovennatuurlijk, sektes en zwangerschap, klinkt al behoorlijk horrorachtig nietwaar. Een boek met gotische kenmerken dat wel op een moderne manier is geschreven. Vooral psychologische horror, angst en onzekerheid en machteloosheid spelen een grote rol. Beklemmend, eng en met een ijzersterke slotscène, is dit een ware nachtmerrie voor iedere zwangere vrouw. Het verhaal zal voor iedereen wel bekend zijn, over de zwangere Rosemary die langzaam beïnvloed raakt door haar eigen man Guy en haar buren de Castevets die het op haar baby hebben voorzien, maar dan nog is het boek zeker de moeite waard om te lezen. Klik hier voor een uitgebreid review van Rosemary’s Baby.

10. The Haunting of Hill House (Shirley Jackson, 1959)

the haunting of hill house shirley jackson

Nu zullen er nog maar weinig mensen zijn die deze titel niet kennen door de recent uitgebrachte gelijknamige serie. Maar denk niet dat je dan het boek niet meer hoeft te lezen. Want het originele verhaal is niet alleen heel anders, maar gaat ook dieper in op het psychologische en maatschappelijke aspect van angst en eenzaamheid en niet in de maatschappij passen. Met het verontrustende Hill House als decor en Eleanor Vance als hoofdpersoon, volgen we de huiveringwekkende gebeurtenissen tijdens een paranormaal onderzoek. De zwaardere thema’s worden afgewisseld met humor met de vileine pen van Jackson. Eng, humorvol en met kritische observaties is dit een van de beste horror boeken die je kunt lezen. Klik hier voor een uitgebreid review van The Haunting of Hill House.

9. The Elementals (Michael McDowell, 1981)

the elementals michae mcdowell

Dit Southern Gothic verhaal is niet alleen prachtig geschreven, met een ijzersterke opbouw, maar ook een spooky onderhuids verhaal. De personages zijn sterk neergezet en hun onderlinge relaties vormen de basis van het verhaal. We volgen het verhaal door de ogen van de veertien jarige India, die te maken krijgt met het mysterieuze verleden van haar familie. De eigenzinnige personages doen denken aan de personages van Shirley Jackson, maar het verhaal zelf is geheel uniek evenals de schrijfstijl en sfeer. Een prachtig en eng verhaal met een bijzondere sfeer en beleving. Een verhaal dat zich moeilijk laat grijpen en daardoor des te intrigerender is. Klik hier voor een uitgebreid review van The Elementals.

8. Burnt Offerings (Robert Marasco, 1973)

burnt offerings robert marasco

Een bijzonder haunted house verhaal dat bezit van je gaat nemen. De familie Rolfe huurt in de zomervakantie een landhuis en bij de deal inbegrepen moeten ze de oude dame die daar woont voorzien van maaltijden. Die taak neemt moeder Marian op zich, terwijl haar man Ben en zoontje David en tante Elizabeth genieten van het huis en het weer, totdat ze zich allemaal steeds vreemder beginnen te gedragen. Het is op een speelse manier geschreven, wat niet wegneemt dat hun langzame verval in waanzin steeds creepier wordt. Het bovennatuurlijke aspect speelt op de achtergrond, waardoor de horror subtiel blijft, tot aan het einde wat een ware nachtmerrieachtige climax is. Een heerlijk origineel spooky haunted house verhaal. Klik hier voor een uitgebreid review van Burnt Offerings.

7. House of Leaves (Mark Z. Danielewski, 2000)

house of leaves mark z danielewski

Met dit boek zijn we in de 21ste eeuw beland. Dit is ook gelijk het bijzonderste boek uit het rijtje. De originele en creatieve manier van vertellen, zorgen ervoor dat het tegelijk een beschrijving van, als een analyse van, als een horror verhaal is. In het kort gaat het boek over een found footage film The Navidson Record dat een huis laat zien dat leeft en de expeditie die in het huis worden ondernomen. Door middel van de beschrijvingen van deze footage, als een zijspoor van een andere verteller die deze beschrijvingen en analyses leest, wordt er een beeld gevormd van wat er zich tijdens de opnames van deze films heeft afgespeeld. Het is een uitzonderlijk boek, dat moeite kost om te lezen door de vele verwijzingen, voetnoten en tussenstukjes en niet in het minste door de bijzondere vormgeving. Een intrigerend meesterwerk en kunststuk. Klik hier voor een uitgebreid review van House of Leaves.

6. Dark Matter (Michelle Paver, 2010)

dark matter michelle paver

Voor een echte ghost story zit je goed bij dit boek dat zich afspeelt op IJsland ten tijde van het donkere gedeelte van het jaar. Wanneer Jack in 1937 tijdens een expeditie helemaal alleen en geïsoleerd komt te zitten, lezen we zij belevenissen door middel van zijn dagboeken. Langzaam neemt niet alleen de kou en de duisternis bezit van hem, maar begint hij vreemde dingen te zien en iets dat hem achtervolgt. Met een klassieke schrijfstijl is dit een zeer beklemmend en claustrofobisch modern spookverhaal. Maar het is ook een verhaal over de pracht en horror van de natuur, dat zeer intens is beschreven. Een verhaal waar je zelf heel langzaam ook steeds banger van gaat worden. Klik hier voor een uitgebreid review van Dark Matter.

5. Father of Lies (S.E. England, 2015)

father of lies sarah england

Wanneer er een onbekend meisje genaamd Ruby in het psychiatrisch ziekenhuis wordt binnengebracht en zij aan Dissociative Identity Disorder lijkt te lijden, probeert Dr Jack McGowan haar door middel van hypnose te genezen niet wetende dat hij hiermee een kracht loslaat dat hen allemaal in gevaar brengt. Het verhaal springt tussen een aantal tijden, om datgene wat er met Ruby is gebeurd en wat er nu aan de hand is, langzaam uit de doeken te doen. Dat levert een horror op vol sektes, bezetenheid op het platteland in contrast met psychologische wetenschap. Subtiel en kunstig in elkaar gezet is dit een horror over een cult dat meer een haunting effect heeft dan een full on horror is en daardoor des te enger. Klik hier voor een uitgebreid review van Father of Lies.

4. A Head Full of Ghosts (Paul Tremblay, 2016)

a head full of ghosts paul tremblay

Nog een metaverhaal, maar dan over bezetenheid en exorcisme. 15 jaar na de horrors die Merry als 8 jarige met haar gezin heeft moeten doorstaan, doet ze haar verhaal aan schrijfster Rachel. In flashbacks komen we te weten hoe haar oudere zus Marjorie bezeten werd en hoe het kwam dat er uiteindelijk werd besloten om een exorcisme uit te voeren in het bijzijn van een tv programma. Dat tv programma The Possession wordt door een blogger helemaal geanalyseerd, zodat we vanuit meerdere perspectieven kijken naar de gebeurtenissen en is het dan ook de vraag of Marjorie nu echt bezeten was, of niet. De vele verwijzingen naar allerlei horrorboeken en films maakt het lezen voor de horrorfans nog leuker, maar het verhaal zelf is al indrukwekkend en bijzonder genoeg door de kunstige manier waarop het in elkaar is gezet en zorgt voor een grote schok aan het einde. Klik hier voor een uitgebreid review van A Head Full of Ghosts.

3. The Fisherman (John Langan, 2016)

the fisherman john langan

 

Een modern weird fiction verhaal dat prachtig is verteld. Het is een verhaal in een verhaal, dat door verschillende perspectieven inzicht geeft in de bizarre gebeurtenissen die zich in een dorpje lang geleden hebben afgespeeld. De opbouw is erg sterk en de schrijfstijl van het vertelde verhaal is heerlijk om te lezen en zorgt ervoor dat je helemaal word meegezogen in het verhaal. Een oude legende komt tot leven en spreekt tot de verbeelding. Het is een intrigerend, beangstigend en eng verhaal waarin ook het thema rouwverwerking op de achtergrond speelt. Geheel in de stijl van Lovecraft of M.R. James, maar dan in een modern jasje. Klik hier voor een uitgebreid review van The Fisherman.

2. Experimental Film (Gemma Files, 2015)

experimental film gemma files

Een bijzonder verhaal met een bijzondere hoofdpersoon. Net als in House of Leaves gaat dit verhaal over een film, een hele oude korte obscure horrorfilm die langzaam bezit neemt van hoofdpersoon Lois. Terwijl zij worstelt met haar autistische zoontje en zichzelf komt ze deze film op het spoor en wil er het fijne van weten en er documentaire van maken, niet wetende hoe gevaarlijk dat is. Spil in het verhaal is de legende van Lady Midday. Thema is perceptie en subjectiviteit zowel in films als in het echte leven. Het boek heeft geen gemakkelijk begin en geen gemakkelijk hoofdpersonage, maar wie doorzet zal rijkelijk beloond worden met een beangstigend verhaal dat achteraf gezien erg goed in elkaar zit en je de stuipen op het lijf jaagt. Klik hier voor een uitgebreid review van Experimental Film.

1. House of Small Shadows (Adam Nevill, 2013)

house of small shadows adam nevill

Maar het engste verhaal is toch House of Small Shadows. Brr. Ik heb niet vaak dat ik een boek liever niet lees vlak voor het slapengaan, maar dit boek wist me echt bang te maken. De sfeer, het idee, de enge beschrijvingen, het vreemde bizarre einde en brr. Zo eng. En dat terwijl ik de eerste keer het boek weglegde omdat ik het hoofdpersonage Catherine een vervelende passieve vrouw vond. Maar juist haar persoonlijkheid speelt een belangrijke rol in het verhaal en laat nog eens duidelijk zien dat je alles en iedereen een tweede kans moet geven en nu behoort dit boek tot een van mijn favoriete en engste horrorboeken. Catherine gaat in opdracht van haar baas een collectie poppen taxeren. Het zijn de poppen van taxidermist en kunstenaar M.H. Mason en zijn nicht die nog in het ouderlijk huis woont stelt haar huis voor haar open om de hele collectie, poppen, diorama’s en nog meer gemaakte kunst te taxeren. Maar als Catherine op dit aanbod ingaat, en in Red House gaat logeren, beginnen er vreemde dingen te gebeuren en die lijken alles te maken te hebben met haar moeilijke jeugd. Dit verhaal is heel goed en zo eng geschreven dat je er echt bang van wordt. Niet alleen wat er voor eigenaardigheden en engigheid in het huis te vinden is, maar ook de creepy gebeurtenissen midden in de nacht en het nabijgelegen verlaten dorpje Magbar Wood zijn doodeng. Unheimisch, beklemmend, beangstigend, wrede nare horror, enge poppen, vervreemdend, dit boek heeft het allemaal. Ga maar lezen als je durft. Klik hier voor een uitgebreid review van House of Small Shadows.

Veel horror leesplezier!

Nog meer lijstjes en rijtjes: