Lijstjes en Rijtjes: 13 Horror Films die je misschien nog niet kent, maar echt moet gaan kijken

hausu 1977
Toho

Het is aftellen naar Halloween en wat kan je beter doen dan in de tussentijd heel veel horrors kijken? Ik heb weer een mooi lijstje met aanraders voor je.

Naast de ultieme horror films, de horror klassiekers en moderne horrors die ooit klassiekers zullen worden, zijn er ook heel veel horrors die net onder de radar hebben gevolgen of altijd minder aandacht krijgen dan hun beroemde broertjes en zusjes. Dus heb ik een rijtje gemaakt met horror films die wat minder bekend zijn, maar zeker niet minder de moeite waard om te bekijken.

13. Hausu (1977)

hausu 1977
Toho

Wil je een mega bizarre en weirde film zien? Zoek niet verder. Hausu zal het vreemdste en bizarste zijn wat je qua horror kunt zien en die nog bizar goed en vermakelijk is ook. In deze Japanse film gaan 7 schoolvriendinnen op vakantie naar de tante van een van hen die op het platteland woont. Alleen is de tante wel een beetje vreemd en het huis nog vreemder, zeker als de meiden een voor een beginnen te verdwijnen. Met een cartoonstijl, bijzondere arty cinematografie en veel speelsheid is dit een absurdistische komische fantasy horror geworden. Experimenteel, creatief en origineel en verre weg de vreemdste horror die je ooit zal zien. Mega bizar Maar echt, ga deze film kijken. Klik hier voor een uitgebreid review van Hausu.

12. The Changeling (1980)

the changeling 1980
Associated Film Distributors

Dit is echt zo’n film die onder de radar vliegt, maar echt heel goed is en zonde dat er niet meer bekendheid aan wordt gegeven. Het is een mooie ghost story met een mysterie dat door een componist, die pas zijn gezin heeft verloren in een auto ongeluk, moet ontrafeld zien te worden. Met een prachtige sfeer en focus op het drama achter de horror springt deze film tussen het jaren 80 body horror geweld uit. De focus ligt op sfeer en niet op scares, waardoor het een goed verhaal is met een sterke opbouw. Deze film is een spookverhaal pur sang, die zeker door de liefhebbers erg gewaardeerd zal worden. Intiem, spooky maar echt een aanrader. Klik hier voor een uitgebreid review van The Changeling.

11. Fright Night (1985)

fright night 1985
Columbia Pictures

Niet de remake maar het origineel. Wat die je als je buurman een vampier is? Inbreken, bewijs zoeken en iedereen in gevaar brengen natuurlijk. En hulp vragen aan de vampierenjager op tv, want tv is real. Dat alles bij elkaar levert een komische, enge, campy, body horror vampierenfilm op, met alle klassieke elementen en hele leuke knipogen naar de Hammer Horror films van weleer. De practical effects zijn jaren 80 top evenals de theatrale gevechten. Dit is een heerlijke klassieker om van te smullen. En veel leuker dan de remake. Eerlijk gezegd behoort deze film wel tot de klassiekers. wat moet ik er verder over zeggen? Ga deze film kijken! Klik hier voor een uitgebreid review van Fright Night.

10. Dead End (2003)

dead end 2003
Lionsgate Entertainment

Wie kent het niet, de ongemakkelijke autorit naar de schoonfamilie tijdens de Kerst? Maar gelukkig neemt dat nooit zo’n vreemde en enge wending als bij deze familie. Wanneer ze terechtkomen op een verlaten bosweg waar geen einde aan lijkt te komen, krijgen ze te maken met bizarre gebeurtenissen die al snel veranderen in een levensgevaarlijke situatie. Alhoewel eng, bizar, creepy en met een surrealistisch tintje, heeft deze film mede door de personages een aantal komische momenten. Deze film weet met heel weinig middelen een sterke en enge sfeer neer te zetten. Ook is het beter om er niet zo heel veel over te weten voordat je gaat kijken, dat houdt het des te raadselachtiger. Hele vette film. Klik hier voor een uitgebreid review van Dead End.

9. The Innkeepers (2011)

the innkeepers 2011
Magnet Releasing

Claire en Luke brengen hun laatste weekend door in het Yankee Pedlar hotel waar ze werken. Het is tevens hun laatste kans om het spookhotel op een daadwerkelijk spook te betrappen. Humor, mysterie en een erg innemende en verfrissende Claire, vreemde laatste gasten en toch een echt spook, maken van deze film een fijne zit. De focus ligt op Claire en dat zorgt voor een erg leuk perspectief. Van de maker van The House of the Devil (2009) Ti West, die ook nu weer op dreef is, hetzij met een geheel andere benadering. Ook deze film heeft een twist waar langzaam maar zeker naar toe wordt gewerkt. Een ghost story met een originele insteek en veel droge humor. Niet supereng, maar echt wel een goede film. Klik hier voor een uitgebreid review van The Innkeepers.

8. De Poel (2014)

de poel 2014
Just Film Distribution

Nederland kan ook horrors maken. Zo hadden we al De lift (1983) en Amsterdamned (1988) en natuurlijk The Johnsons (1992), maar nu ook De Poel. Een erg sterke film, met even zwarte humor als de oppervlakte als het meertje waar twee gezinnen aan gaan kamperen. Dat loopt natuurlijk al snel in het water, letterlijk en figuurlijk. Goed gefilmd, sterke cast, en dialogen die er toe doen. De film is simpel, maar zit kunstig in elkaar niet in het minst door de mooie poëtische cinematografie, vervreemdende beelden en sterke audio en unheimische muziek. Jammer dat we hier in Nederland zo weinig horrors maken, want deze was onwijs goed. Neerlands horror trots. Klik hier voor een uitgebreid review van De Poel.

7. The Taking of Deborah Logan (2014)

the taking of deborah logan 2014
Eagle Films, Millennium Entertainment

Een mockumentary over een vrouw, Deborah die aan Alzheimer lijdt en langzaam achteruit gaat. We volgen haar, haar dochter Sarah en de crew Mia, Luis en Gavin die steeds meer bij dit drama betrokken raken en ook bij de vreemde gebeurtenissen die zich voordoen. Wat begint als een zeer integer portret verandert langzaam in een full on bovennatuurlijke horror. Eng en beklemmend, waarbij de integriteit nooit uit het oog wordt verloren en zelfs het bovennatuurlijke symbool is voor deze slopende ziekte. Een super mashup met een einde dat je echt nooit ziet aankomen. Geheel in found footage stijl en daardoor des te enger. Super twist en erg sterk. Zien deze film. Klik hier voor een uitgebreid review van The Taking of Deborah Logan.

6. Housebound (2014)

housebound 2014
Rialto Distribution, XLrator Media

Deze super leuke mashup heeft een vette twist in petto die het hele verhaal nog leuker maakt. In de hoofdrol zien we de rebelse nietsnut Kylie die met een enkelband noodgewongen weer bij haar moeder moet gaan wonen. Maar in dat ouderlijk huis is het niet pluis. Samen met Amos de beveiliger die haar enkelband in de gaten houdt en tevens spokenjager, gaat ze op onderzoek uit. Spookt het in huis of is er iets anders aan de hand, met de vreemde creepy buurman misschien. Deze film is op en top komisch door de briljant neergezette personages. Allemaal totaal verschillend en met droge humor dagen ze allemaal een steentje bij aan de hilariteit, met moeder Miriam vooraan. Maar wees niet bang want er valt ook behoorlijk wat te schrikken met vet sterke scènes, en een over de top campy gory einde. Deze film is briljant grappig, spannend en nog eng ook. Klik hier voor een uitgebreid review van Housebound.

5. February/ The Blackcoat’s Daughter (2015)

farbruary the blackcoats daughter 2015
A24, ABMO Films

Twee meiden blijven achter op hun kostschool tijdens de vakantie in februari, maar ze zijn niet alleen. De film is zowel een sfeervolle horror, als demonisch eng, maar door de vertelwijze ook een mysterie. Want we volgen niet alleen de twee meiden, maar ook een jonge vrouw die op weg is naar deze school met een nog onbekende reden. Deze horror heeft een sinistere uitkomst die heel stijlvol en subtiel in beeld is gebracht, bijna poëtisch. Mede door de soms surrealistische stijl, lijkt de film ongrijpbaar, maar daar door des te intrigerender. Van de maker van I Am the Pretty Thing That Lives in the House (2016) van Oz Perkins. Net zo geheimzinnig en spooky maar wel toegankelijker. Dikke vette aanrader. Klik hier voor een uitgebreid review van February.

4. The Visit (2015)

the visit 2015
Universal Pictures

Een soort Hans en grietje met een hele vreemde enge oma en een rare opa. De twee kinderen Becca en Tyler gaan bij hun opa en oma logeren die ze nog nooit hebben ontmoet doordat hun moeder een slechte relatie heeft met haar ouders. Becca wil een documentaire maken over hun verblijf en hiermee de ingewikkelde relatie tussen haar moeder en diens ouders doorgronden. Door deze documentaire zijn er een hoop beelden te zien van haar video camera wat het een extra enge, maar ook gevoelige dimensie geeft. Verwacht een bizarre wending en een enge oma, brrr, gekke situaties en een erg innemende Tyler. Deze film is top, vol humor, mysterie en een vreemde sfeer. Klik hier voor een uitgebreid review van The Visit.

3. The Final Girls (2015)

the final girls 2015
Stage 6 Films, Vertical Entertainment

De let’s go to camp film, maar dan helemaal anders. Met een dikke vette knipoog naar slashers in het algemeen en Friday the 13h (1980) in het bijzonder, is dit een parodie, humor en een echte slasher allemaal in de mix. Bijzonder leuk in elkaar gezet en originele cinematografie maken het helemaal af. Met over de top personages, een origineel idee, creative uitvoering en met ook nog een hart, is dit top vermaak. Voeg daaraan toe een echte jaren 80 vibe, die erg goed is nagebootst, en dit is een film om je vingers erbij af te likken. Zo zag je een Final Girl nog nooit. Nostalgie gemixt met campy gore, waar de fun vanaf straalt. Wat wil je nog meer? Deze moet je zien. Klik hier voor een uitgebreid review van The Final Girls.

2. The Autopsy of Jane Doe (2016)

the autopsy of jane doe 2016
IFC Midnight, Lionsgate

Wat geeft er een engere sfeer dan met twee personen de nacht opgesloten te zitten in een mortuarium, onder de grond, terwijl er een storm  boven hun hoofd woedt, met een onbekend lijk op de schouwtafel? Dat er iets mis is met het lijk zelf, iets bovennatuurlijk gruwelijk mis. Het overkomt vader Tommy en zoon Austin die samen een autopsie moeten verrichten op een onbekende vrouw. Het levert een claustrofobische film op met een unheimische sfeer en een mysterie dat vader en zoon samen moeten zien op te lossen voordat het te laat is. Claustrofobisch, mysterieus, underhuids en spooky. Topaanrader. Klik hier voor een uitgebreid review van The Autopsy of Jane Doe.

1. Train to Busan (2016)

train to busan 2016
Next Entertainment World

Voor wie het gemist heeft, dit zombie actie horror comedy drama is een spektakelstuk waar je u tegen zegt. Hordes zombies die als acrobaten en freestylers te werk gaan. Een paar mensen die zich ontpoppen als helden, een kind in gevaar, en dat allemaal in een rijdende trein hopelijk op weg naar veiligheid. De tussenstops op de stations zorgen voor allesbehalve een adempauze en het tempo is dan ook lekker hoog. Ook komt er een heel scala aan emoties voorbij, plat wordt het dus nooit. Deze zombie topper is een toppertje in het zombiegenre maar ook in het horror genre in het algemeen. Klik hier voor een uitgebreid review van Train to Busan.

Veel horror kijkplezier!

Nog meer lijstjes en rijtjes: