Lijstjes en Rijtjes: 13 Horror Film Klassiekers die je gezien moet hebben

the haunting 1963
Metro-Goldwyn-Mayer

Lijstjes en rijtjes wie is er niet gek op? Halloween staat voor de deur en dat betekent dat de maand oktober in het teken van horror staat.

Voor wie de ultieme horror klassiekers al heeft gezien, heb ik een lijstje gemaakt met klassieke horror films die echt de moeite waard zijn om te kijken. Van de jaren 40 tot de jaren 80 zijn er horrors gemaakt die je als horrorfan of filmfan zeker een keer gezien moet hebben. En wanneer beter dan rond Halloween. Misschien doe je wat inspiratie op, en kies er eentje uit, of drie, of houdt een horrormarathon. Happy Horror Halloween.

13. Dead of Night (1945)

dead of night 1945
Eagle Lion Distributors Limited

Deze echt oude klassieker is een horror anthologie waarbij een gezelschap elkaar horrorverhalen vertelt, de een nog vreemder en enger dan de ander. Wie denkt dat het bij de verschillende segmenten blijft, heeft het mis, want het allerlaatste segment, het einde van de film, is de kers op de taart. Geheel in zwart wit, maar met originele verhalen is dit een klassieker die niet onder doet voor moderne films. Let vooral ook op de sterke surrealistische cinematografie aan het einde, waarbij het al enge verhaal nog griezeliger wordt. Klik hier voor een uitgebreid review van Dead of Night.

12. Carnival of Souls (1962)

carnival of souls 1962
Herts-Lion International Corp

Een prachtige unheimische surrealistische horror met een hoop mysterie, prachtige cinematografie en een sterke vrouw in de hoofdrol. Met een vleugje existentialisme wordt het mysterie van de film benadrukt. Een film van Herk Harvey die ook de rol van de geheimzinnige man op zich nam. Let vooral de op de scène waarin hoofdpersoon Mary in haar auto rijdt en een man naast haar achter het raam ziet. Bijzonder goed geschoten en creepy en dat te bedenken dat het een vrij low budget film was waar inventief met het camerawerk omgegaan moest worden. Maar daar zijn meer pareltjes uit voort gekomen. Klik hier voor een uitgebreid review van Carnival of Souls.

11. The Haunting (1963)

the haunting 1963
Metro-Goldwyn-Mayer

Gebaseerd op het boek The Haunting of Hill House van Shirley Jackson uit 1959. En net zo eng. Een net niet waterpas huis dat desoriënterend werkt, waar in de nacht vreemde geluiden te horen zijn, waar op de muren en deuren wordt gebonkt. Waar iemand  in de duisternis je hand vasthoudt, en teksten op de muren worden geschreven. Wanneer de labiele Eleanor Vance op uitnodiging van Dr Markway samen met Theodora in Hill House verblijft om de paranormale verschijnselen te onderzoeken, is het  Eleanor die het meest te lijden heeft. Maar is zij degene die de poltergeist activiteiten in het huis veroorzaakt of is het huis degene die Eleanor tot zich roept? Huiveringwekkend, creepy en met sterke scares, is dit een beangstigend haunted house verhaal. Met een prachtige vormgeving van het huis en mooie cinematografische met originele camerastandpunten wordt de unheimische onheilspellende sfeer versterkt. Een must see. Klik hier voor een uitgebreid review van The Haunting.

10. Don’t Look Now (1973)

don't look now 1973
British Lion Films

Meer bovennatuurlijke thriller dan horror maar met prachtige bijzondere impressionistische cinematografie zit deze film vol symboliek en motieven. Gebaseerd op het gelijknamige verhaal van Daphne Du Maurier is dit een sfeervol modern gothic verhaal, waarin ook nog eens een gevaarlijke seriemoordenaar door de straten van Venetië dwaalt. John en Laura zijn daar, nadat hun kind is verdronken, voor hun werk en om hun relatie nieuw leven in te blazen en om het verdriet te verwerken. Maar wanneer Laura een medium tegen het lijf loopt die vreest voor het leven van John begint hun verblijf aldaar een sinistere wending te nemen. Vol suspense en mysterie, dat prachtig wordt verbeeld met een ijzingwekkend slotstuk. Klik hier voor een uitgebreid review van Don’t Look Now.

9. Burnt Offerings (1976)

burnt offerings 1976
United Artists, MGM Studios

Gebaseerd op het al even enge en gelijknamige boek van Robert Marasco uit 1973, is dit een ultiem haunted house verhaal, waarbij waanzin en verval de hoofdrol spelen. Wanneer  het gezin Rolf de zomer doorbrengt in groot oud landhuis krijgen ze meer dan ze om gevraagd hebben. De mysterieuze oude dame die in een kamer verblijft en die ze te eten moeten geven, als ook de creepy chauffeur uit de dromen van vader Rolf geven de film een extra enge dimensie. Alhoewel de hele film gericht is op een subtiele unheimische sfeer, heeft het bombastische einde een wel hele horrorachtige afloop. Klik hier voor een uitgebreid review van Burnt Offerings.

8. The Omen (1976)

the omen 1976
20th Century Fox

Wanneer je door een duivels pact zonder het zelf te beseffen de Antichrist opvoedt, kan je niets anders dan horror verwachten. De film heeft door zijn goede cinematografie, sterke scènes en opbouw nog niets aan kracht verloren. Het idee van een evil kind is altijd eng en wanneer je daarbij een duivelse nanny toevoegt is niemand in het huis van de familie Thorn zijn/haar leven meer zeker. Damien de Antichrist is een iconisch figuur geworden. De unheimische sfeer versterkt door de kerkelijke muziek, wordt afgewisseld met heftige gebeurtenissen, wat voor een aantal onheilspellende scènes zorgt. Een echte horror, met heftige scènes en een enge sfeer. Klik hier voor een uitgebreid review van The Omen.

7. Suspira (1977)

suspiria 1977
Produzioni Atlas Consorziate

Misschien wel mijn favoriete horror allertijden. Zowel visueel als auditief is dit een prachtige film en een artistiek hoogtepunt. En niet te vergeten een originele slasher. Met surrealistische cinematografie, geschoten in technicolor, waardoor veel kleur het beeld overheerst, prachtige camerastandpunten, neonachtig licht, stijlvolle en bijzondere art decoration, geeft het deze film een erg vervreemdende enge sfeer. Met de muziek van Goblin die grauwt als een tijger en opzwepend is, is er een constant eng gevoel dat bedreigend en beangstigend is aanwezig. Erg bloederig met brute kills. Alles bij elkaar genomen is dit het meest artistieke deel van de Three Mothers Trilogy van Dario Argento. Deze film is een freaky, creepy, surrealistische, indringende trip die je meerdere keren wil beleven. Klik hier voor een uitgebreid review van Suspiria.

6. Invasion of the Body Snatchers (1978)

invasion of the body snatchers 1978
United Artists

Dit is niet de eerste verfilming van het boek van Jack Finney, maar wel een ijzersterke. Met psychologische spanning, vervreemdende camerastandpunten, en een impressionistische stijl, wordt de cinematografie vooral verhalend gebruikt. Wanneer Matthew en Elizabeth ontdekken dat de mensheid langzaam wordt overgenomen door plantachtige wezens die hen kopiëren, zijn ze nergens meer veilig. Existentialistisch, filosofisch, maar vooral ook erg beklemmend. Met prachtige practical effects en sterke opbouw, wordt je helemaal in het verhaal gezogen. Deze science fiction body horror is een sterke klassieker. Klik hier voor een uitgebreid review van Invasion of the Body Snatchers.

5. Phantasm (1979)

phantasm1979
AVCO Embassy Pictures

Alweer een film met weinig budget die met dank aan Don Coscarelli een fantastische bizarre fantasy horror is geworden met de iconische Tall Man als creepy villain. Er zitten een heleboel geweldig bizarre scènes in de film, maar iconisch is de vliegende killer orb. De film gaat over de dertienjarige Mike die iets vreemds ontdekt in het Mausoleum. Maar het is meer dan slechts het fantasy verhaal over een vreemde andere dimensie en de enge Tall Man, het is tevens een coming of age verhaal en het verwerken van verlies en rouw. Met een nachtmerrieachtige surrealistische sfeer doet het een beetje denken aan  een combinatie tussen A Nightmare on Elm Street (1984) en Something Wicked This Way Comes (1983). Deze cult klassieker moet je beslist gezien hebben. Klik hier voor een uitgebreid review van Phantasm.

4. The Shining (1980)

the shining 1980
Warner Bros.

Stanley Kubrick heeft het gelijknamige boek van Stephen King verfilmd en het tot een klassieker gemaakt. Niet geheel getrouw aan het boek, maar met de focus op het visuele  en stijl is dit eerder een cinematografisch kunstwerk dan een langzame afdaling in waanzin. Het bovennatuurlijke krijgt vooral de ruimte in de scènes met Danny Torrance die de Shining heeft. De scène met Jack Nicholson als de doorgedraaide Jack Torrance die met bijl in de hand “Here comes Johnny” uitroept is wereldberoemd. Met een prachtige aankleding van zowel het hotel, als buiten en het labyrint is deze film een waar visueel plaatje. Oh en ook best eng gelukkig, waarbij de bloedgolf indrukwekkend is gemaakt. Klik hier voor een uitgebreid review van The Shining.

3. The Evil Dead (1981)

the evil dead 1981
New Line Cinema

Net zoals Carnival of Souls een film met weinig budget maar daardoor des te creatiever is geworden. De start van een hele franchise met zelfs een serie, waarin Ash Williams de hoofdrol speelt als Final Boy. Het beroemde hutje in het bos is nooit een goede plek om het weekend door te brengen en al helemaal niet wanneer je op een taperecorder een Latijnse incantatie afspeelt waardoor de demonische wezens uit het bos worden opgeroepen. Met over de top gore en camp is dit een waanzinnige bovennatuurlijke slasher. Het vervolg/remake Evil Dead II uit (1987) is een komische herhaling wat resulteert in een nog meer over de top gory en campy film. Klik hier voor een uitgebreid review van The Evil Dead.

2. The Thing (1982) & Prince of Darkness (1987) & In the Mouth of Madness (1994)

the thing 1982
Universal Pictures

Sorry maar ik ga even valsspelen, want deze drie films samen vormen de Apocalypse Trilogy van John Carpenter. Drie verschillende films, van science fiction body horror, naar bovennatuurlijke satanische horror naar waanzin en Lovecraftian horror, hebben ze wel allemaal iets gemeen, namelijk dat alles aan het einde van de films erop duidt dat het niet goed zal aflopen en dat het vergaan van de wereld in werking is gezet. Eerst door een alien dat elke vorm kan aannemen. Dan in de vorm van de Antichrist die door wetenschappers wordt onderzocht, maar per ongeluk vrij komt. Em tenslotte door het openen van een heldimensie van een knettergekke horrorschrijver. Met steeds een andere feel, een andere sfeer en manier van vertellen, sluiten de films toch op elkaar aan. Welke mijn favoriet is? Ik noem het gewoon een drieluik. Extra leuk om ze achter elkaar te bekijken. Klik hier voor uitgebreide reviews: The Thing. Prince of Darkness. In the Mouth of Madness.

1. Dolls (1987)

dolls 1987
Empire Pictures, MGM

Deze geweldige dark fairytale met creepy poppen in de hoofdrol is een komische maar campy en soms gory verhaal over een klein onschuldig meisje. Met prachtig gemaakte practical effects, een wel heel enge pop, en met een boodschap om vooral aardig en onschuldig te blijven is dit een bizarre fantasy horror. Tijdens een storm schuilen een aantal mensen noodgedwongen in het huis van een poppenmaker, waar midden in de nacht de poppen tot leven komen. En poppen zijn helemaal niet zo schattig als je zou denken. Toch is dit een verfrissende fantasy horror comedy die uiteindelijk goed afloopt, nou ja niet voor iedereen dan. Klik hier voor een uitgebreid review van Dolls.

Veel horror kijkplezier!

Nog meer lijstjes en rijtjes: