Lijstjes en Rijtjes: 13 Moderne Horror Film Klassiekers die je wil zien!

hereditary 2018
A24

Over precies twee weken is het Halloween, bij uitstek de tijd  van het jaar om alle horrorfilms eens af te stoffen en de klassiekers weer eens opnieuw te gaan bekijken.

Dat geldt ook voor de moderne klassiekers of films die nog niet zo heel lang uit zijn en beslist geen vintage, maar wel tot de klassiekers zouden kunnen gaan behoren. Ik heb er 13 voor je op een rijtje gezet, van wat oudere moderne klassiekers naar de nieuwste klassiekers. Dus doe inspiratie op en ga een goede horror kijken, of drie, of houdt een horror marathon deze Halloween.

13. Scream (1996)

scream 1996
Dimension F

Alweer meer dan 20 jaar geleden zag deze parodie op het slasher genre als zelf een echte volbloed slasher het levenslicht en is nog altijd de bekendste moderne slasher. Met niet alleen komisch commentaar op de slashers, allerlei verwijzingen naar horrorfilms, maar ook met serieus sociaal commentaar, terwijl er ondertussen vrijuit geslasht wordt door de onbekende killer is dit een ijzersterke film. Een whodunnit met een killer die zich verbergt achter het Ghostface masker dat net zo iconisch is geworden als het masker van Michael Myers of Jason Voorhees. Net zo beroemend en berucht als de killer is Sidney Prescott als iconische Final Girl net zoals haar voorgangster Laurie Strode uit Halloween (1978). Scream is sowieso een moderne klassieker. Klik hier voor een uitgebreid review van Scream.

12. Ringu (1998)

ringu 1998
Toho

Deze Japanse film bracht niet alleen de Aziatische horror naar het westen, maar zorgde ook voor een geheel nieuwe stijl. Ringu nam het voortouw, waarop nog vele andere Aziatische horrors het licht zagen en hun weg naar het westen vonden. De meesten die aansloegen kregen een Amerikaanse remake, maar verloren daarbij wel die typische enge Aziatische sfeer. Dus wie van Aziatische horrors houdt, doet er goed aan de originele versies te kijken in plaats van de remakes, met zowel een betere en engere verhaallijn, als betere en engere cinematografie. Sadako is een van de betere villains, die zo zal later uit de vervolgfilms blijken, minder slecht was dan je zou denken. Ringu is een klassiek Japanse ghost story, die zowel eng als tragisch is, met een originele insteek: een evil en creepy videoband. Klik hier voor een uitgebreid review van Ringu.

11. The Blair Witch Project (1999)

the blair witch project 1999
Artisan Entertainment

Alleen al om de hype en de verwarring die ontstond toen de film uitkwam of het nu om echte found footage ging of niet, verdient deze film om een klassieker genoemd te worden. Met weinig middelen, drie acteurs met minimime aanwijzingen en met veelal improvisaties zag de barre tocht door een bos er vreselijk echt uit. Zonder ook maar een heks of iets bovennatuurlijks in beeld te brengen, maar door de focussen op de reacties en angst van de acteurs met behulp van een paar vreemde dingen geplaatst door de crew, werd dit een film om nooit te vergeten. Let ook op de allerlaatste scène van het iconische shot in het vervallen huisje. Brrr. Klik hier voor een uitgebreid review van The Blair Witch Project.

10. 28 Days Later (2002)

28 days later 2002
Fox Searchlight Pictures

In deze zombie horror thriller met een existentieel randje draait het niet enkel om de razendsnelle zombies die in 28 dagen heel de UK hebben platgelegd. Met prachtige cinematografie en bijzondere muziek is dit een sterke horror die de mens op zijn best en zijn slechts laat zien. Een indrukwekkende film met zombies die je lang bij zal blijven en door de thema’s en prachtige sfeer is dit er eentje die tot de klassiekers gerekend mag worden. De film hangt tussen hoop en wanhoop dat prachtig wordt verbeeld. Door realisme gecombineerd met het zombiegenre levert dit een indrukwekkende film op. Klik hier voor een uitgebreid review van 28 Days Later.

9. Paranormal Activity (2007)

paranormal activity 2007
Paramount Pictures

Een van de engste found footage films ooit en geheel schoten in de home video stijl. Een hele simpele film met een simpel gegeven, maar oh zo creepy, omdat het over gewone mensen gaat die midden in de nacht worden geteisterd door een onzichtbare entiteit. Met een sterke opbouw, waarbij de paranormale activiteiten steeds een stukje heftiger en enger worden, neemt de film ook steeds meer bezit van de kijker. Wie hierin gelooft doet er beter aan om niet te kijken, wie niet gelooft, zal misschien en nacht met het licht aan slapen. Na deze eerste film was het verhaal echter nog niet afgelopen en gaat verder met deel 2, 3 en 4. Die er telkens net weer een andere draai aan geven en voor een aantal openbaringen zorgen. Klik hier voor een uitgebreid review van Paranormal Activity.

8. The House of the Devil (2009)

the house of the devil 2009
MPI Media Group, Dark Sky Films, Gorgon Video

In de stijl van een Hitchcock thriller, gezet in de jaren 70 is dit een film met een trage maar spannende opbouw, die een twist heeft die je niet direct ziet aankomen. Deze film is een bijzondere mashup van een thriller en een satanische sekte campy gory film die alle genres eer aan doet. De hele aanloop naar het angstaanjagende einde is geheel vrij van (jump)scares maar vol spanning wanneer een babysitter de hele avond alleen moet doorbrengen in een groot afgelegen huis en moet passen op een oude oma die ze niet heeft gezien. Sfeervol, fun en bloody, wat verwacht je nog meer van een moderne klassieker, die in de jaren 70 gemaakt lijkt te zijn. Klik hier voor een uitgebreid review van The House of the Devil.

7. Insidious (2010)

insidious 2010
FilmDistrict, Alliance Films

De eerste film waar James Wan wereldberoemd mee werd en met recht. De stijl van de film, die prachtig gebruik maakt van cinematografie wat een zeer vervreemdende sfeer oplevert, met op de achtergrond scherpe en zware muziek van Joseph Bishara is zeer surrealistisch en zeer beangstigend. Met een hele nieuwe horror mythologie over The Further en medium Elise Rainer is er een nieuw horrorgenre geboren, dat zich richt op stijl en surrealisme, wat een zeer eng effect heeft. Demons, ghosts en andere wezens die het hebben voorzien op een jongetje dat in coma ligt, teisteren het gezin Lambert en leveren angstaanjagende scènes op. Door de mythologie, de stijl en sfeer is dit een film die behoort tot de moderne klassiekers. Klik hier voor een uitgebreid review van Insidious.

6. The Cabin in the Woods (2012)

the cabin in the woods 2012
Lionsgate

Net zoals Scream is deze film een parodie op de bovennatuurlijke slasher en een op zichzelf staande film, en werd ook deze film een hit. Niet in het minst door de sterke humor, het  originele gebruik van de clichés, terwijl deze clichés tegelijkertijd op de hak werd genomen, en de vele monsters die er allemaal prachtig uitzien, is dit een origineel verhaal uit de koker van de makers van onder andere Buffy the Vampier Slayer, ook al zo’n klassieker en al net zo snappy. Humor, brute kills, een hele lading met monsters en een klassiek verhaal in een modern jasje en je hebt een klassieker te pakken. Klik hier voor een uitgebreid review van The Cabin in the Woods.

5. The Conjuring (2013)

the conjuring 2013
Warner Bros. Pictures

Nog een film van James Wan, met een andere stijl maar net zo eng. Gebaseerd op het ware verhaal van Ed en Lorraine Warren, paranormaal onderzoekers, een demonoloog en een medium, is dit een ijzersterke bovennatuurlijke horror waarin bezetenheid centraal staat. Door de focus te houden op het gezin Warren en het getroffen gezin Perron blijft de film een sterke basis en een hart houden, dat in schril contrast staat tegenover de enge scares. Prachtig in beeld gebracht met sterke muziek levert dit een goed in elkaar gezette huiveringwekkende horror, die zeker de tand des tijd zal doorstaan. Klik hier voor een uitgebreid review van The Conjuring.

4. The Witch (2015)

the witch 2015
A24

Gebaseerd op een folktale uit het oude New England waarin hekserij en bijgeloof hoogtij vierden, volgen we een gezin dat door hun strenge geloof uit de gemeenschap wordt gezet en een nieuw eenzaam en geïsoleerd bestaan moet leiden nabij een bos. Met name de enge sfeer onderling, het unheimische en het verontrustende coming of age verhaal van de oudste dochter zorgen voor een bijzondere kijkervaring. Het is niet de meest voor de hand liggende film als je aan horror denkt, maar de horror ligt in deze film diep van binnen op de loer. Deze film zal vast ooit in het rijtje van beste horrors ooit worden opgenomen. Klik hier voor een uitgebreid review van The Witch.

3. The Void (2016)

the void 2016
D Films

Misschien niet een bekende film om echt te horen in het rijtje van moderne klassiekers, maar wel als cult klassieker. Deze mashup van een aantal John Carpenter films van Assault on Precinct 13 (1976), The Thing (1982), Prince of Darkness (1987) en In the Mouth of Madness (1994) is dit zowel een ode geworden aan al deze films, als een eigenzinnige film die helemaal los gaat. Geïsoleerd in een bijna verlaten ziekenhuis, wordt een agent met een aantal anderen door een sekte aangevallen van buitenaf terwijl binnen Lovercraftiaanse wezen dwalen en zich in de kelder een poort naar een heldimensie bevindt. Prachtige cinematografie, met zowel een moderne als ouderwetse feel, spanning mysterie en een twist, met gory, bloody, body horror, creatures en totale chaos is dit een cult klassieker die het verdient om door het grote publiek bekeken te worden. Klik hier voor een uitgebreid review van The Void.

2. Mother! (2017)

mother 2017
Paramount Pictures

Niet zozeer een full on horror, maar wel een film die zeker de sfeer en achterliggende idee van een horror weet te vangen in een zeer bijzonder allegorisch verhaal. De hele film is een grote symboliek, die begrepen moet worden om de film te kunnen waarderen. Dit meesterwerk van Darren Aronofsky is prachtig gefilmd en verteld en loopt uit van paradijselijke rust tot een grote chaotische horror. Met een allegorie gestoeld op de bijbel, bevat de film een controversiële scène die net zoals de rest van de film niet letterlijk opgevat moet worden. De hele symboliek is een spiegel voor de mens, waardoor deze moderne klassieker stof tot nadenken geeft. Klik hier voor een uitgebreid review van Mother!.

1. Hereditary (2018)

hereditary 2018
A24

Eng, naar, bovennatuurlijk, een disfunctioneel gezin, hekserij en sekten, verpakt in een drama met een zeer sterke en mysterieuze opbouw, die aan het einde los gaat. Zeer intiem, beklemmend en met een unheimische sfeer wordt het verhaal van een gezin dat te maken krijgt met de dood beschreven. Zowel sterk in realistisch drama als in de bovennatuurlijke elementen is dit een van de engste films die ooit is gemaakt, juist omdat op bangmakerij niet de nadruk ligt. Alhoewel de film pas dit jaar uitkwam is het wat mij betreft nu al een klassieker. Klik hier voor een uitgebreid review van Hereditary.

Veel horror kijkplezier!

Nog meer lijstjes en rijtjes: