Monster of the Week episode 9: Shriekers (Tremors II: Aftershocks, 1996)

tremors 2 aftershocks 1996 shriekers
Shrieker/ Universal Pictures

Nadat we in Tremors (1990) kennis hebben gemaakt met de Graboids, enorme ondergrondse wormen, krijgen we in het vervolg Tremors II: Aftershocks (1996) te maken met Shriekers, kleiner, maar net zo gevaarlijk.

Earl Bassett, de held uit Tremors, wordt dit keer ingehuurd om op Graboids te jagen in Mexico. Hij krijgt hulp van nieuweling Grady Hoover en Kate Riley en ook Burt Gummer is weer van de partij. 

Tremors II

Ze gaan lekker en blazen de ene na de andere Graboid op met behulp van radiografisch bestuurbare autootjes en tankjes, maar tot hun grote verrassing planten de beesten zich op een wel heel vreemde manier voort.

Want als Earl en Grady een Graboid ontdekken op de radar die ervandoor gaat in plaats van op het geluid afkomt, zetten ze de achtervolging in. Zo ontdekken ze dat er iets goed mis is met de Graboid, die inactief op de grond ligt. Terwijl Earl en Grady vast zijn komen te zitten met de auto. Alhoewel het zielige gekreun en gebrul van de Graboid medelijden opwekt bij Grady ontdekken ze wanneer het plotseling stil is geworden tot hun grote schrik dat de Graboid van binnenuit is opengereten.

Al snel komen ze tot de ontdekking dat er drie andere wezens uit de Graboid zijn gekropen. De zogenaamde Shriekers. En alhoewel zij een stuk kleiner zijn, zijn ze niet minder gevaarlijk. Kate ontdekt tevens dat ze stammen uit het Precambrische tijdperk en dus de oudste levensvorm op aarde zijn. Best bijzonder.

tremors 2 aftershocks 1996 shriekers
heat sensor on top/ Universal Pictures

Uiterlijk

De Shrieker is vrij klein, ongeveer 1 meter hoog en 1,5 meter breed. Hij heeft een dik plompig lijf met een kleine stompstaart. Hij heeft geen armen, maar staat op twee brede poten die lijken op struisvogel/velociraptor poten. Daarmee kan hij nog behoorlijk hard rennen, maar hij is niet in staat om te springen. Zij kop heeft aardig wat gemeen met de Graboids. Een dikke bek, met twee onderkaken en een grote bovenkaak, die eruit ziet als een vogelbek. De bek kan helemaal open en is zo sterk en hard dat het met gemak harde voorwerpen kapot kan bijten. Hij heeft geen tentakels in zijn bek, maar wel een lange tong met stekeltjes erop waarmee hij voelt en proeft. De Shrieker ziet er meer uit als een echt wezen die veel gemeen heeft met een dinosaurus, dan de Graboid zelf.

Wat hem vooral onderscheidt van de Graboids, behalve dat hij kan lopen en boven de grond leeft, is een vreemd soort huidklepje op zijn kop, dat open kan klappen. Het fungeert als een hitte sensor, een infrarood sensor. Hij heeft geen ogen of oren, jaagt niet op trillingen zoals Graboids, maar via warmte straling. Wanneer ze hun bek openen en schreeuwen, geeft dat niet alleen geluid maar ook hitte af. Op deze manier communiceren ze met elkaar. Ze zijn ook vrij slim, maar kunnen met hun infrarood zicht geen onderscheid maken tussen iets wat eetbaar is en wat niet.

Design

De Shriekers zijn gemaakt door Amalgated Dynamics en zij moesten nu meer werk verrichten dan bij de Graboids. De Shriekers leven alleen boven de grond en zijn dus in zijn geheel zichtbaar en moeten ook meer bewegen. Gemaakt als marionetten werden sommigen soms wel door 16 mensen bestuurd en tot leven gebracht. Het ziet er echter wel prachtig echt uit en de practical effects zijn erg mooi gedaan. Wanneer de pop echt met de hand worden gemaakt en bestuurd zie je dat er altijd aan af en heeft voor mij echt production value en komt het meer tot leven in tegenstelling tot special effects gedaan met de computer, hoe goed ook, dat altijd niet tastbaar blijft. Dat is ook te zien in één bepaalde scène met de Shriekers die op een heuveltje staan. Maar wanneer ze echter achter Burt aanrennen ziet dat er weer realistisch en goed uit.

tremors 2 aftershocks 1996 shriekers
building a pyramid/ Universal Pictures

Jagen

Ze jagen dus door hitte te zien. Dat is ook de reden waarom ze de auto’s aanvielen en de radiotoren en allerlei andere apparaten die hitte afgeven. Jammer genoeg geven wij mensen ook een hoop hitte af en zijn wij goed zichtbaar voor hen. Omdat ze niet kunnen springen, moet je het dus hogerop zoeken, je met iets heel kouds inspuiten of je verbergen achter iets metaligs of iets dat geen hitte doorlaat.

De Shriekers kunnen wel enigszins voor de gek gehouden worden, maar zij zelf zijn ook niet helemaal dom. Net zoals de Graboids hebben ook zij een leercurve. Ze vallen Burt in zijn truck aan door hem in een hinderlaag te laten rijden. Maar als Earl en Grady en Kate zich bovenop een stellage in veiligheid hebben gebracht, maken de Shriekers een pyramide van zichzelf om zo helemaal boven bij hen te komen. Net zoals de Graboids werken en jagen zij ook samen, alleen valt het nu meer op omdat ze met veel meer zijn.

Het totale aantal slachtoffers dat de Shriekers maken in Tremors II is eigenlijk officieel maar twee. Pedro wordt aangevallen en verslonden, buiten beeld in zijn auto. En Julio wordt opgeslokt in de bek van een Shrieker en verslindt hem in één keer met huid en haar en je vraagt je af waar hij het laat in dat vrij kleine lijf.

De Shrieker zelf is net zoals de Graboid heel gemakkelijk te doden en met een geweerschot spatten ze uiteen, waarbij een paraplu geen overbodig luxe is. Maar de andere Shriekers die Burt in een hinderlaag lieten lopen hebben hem al zijn munitie laten gebruiken en zijn ze dus weerloos. Gelukkig is er nog de enorme explosieve lading in de truck van Burt waar hij toevalligerwijs ook alle Shriekers had opgesloten, bij per ongeluk ook een heleboel voedselvoorraad. Earl is zo slim om zich helemaal onder te laten spuiten met CO2 waardoor ze hem niet zien en weet een explosief te ontsteken in de truck. Dit levert vervolgens een hilarische scène op waarin Earl, Grady en Kate zich achter een huisje verschuilen en Burt blijft doorrennen, want dit wordt een enorme knal. Niet veel later regent het dan ook stukjes Shrieker. Het is sneu, de arme beesten kunnen er ook niets aan doen, maar voor dat je het weet stikt het ervan. Toch is dit nog niet het einde van de Graboid-Shrieker en hun levenscyclus.

De cyclus

In Tremors maakten we kennis met de Graboid, de eerste vorm van het wezen dat nu in een Shrieker is veranderd. Per Graboid kunnen er ongeveer 3 Shriekers uitkomen. Maar de Shrieker heeft niet per se een Graboid nodig om zich voort te planten. Als het maar genoeg voedingsstoffen heeft kan het na een korte tijd een ei uitbraken waar een mini Shrieker in zit dat al snel begint te groeien. Een hermafrodiet die exponentieel in aantal toeneemt zoals Kate dat angstig zegt. Dat kan er voor zorgen dat er in no time een heleboel Shriekers zijn. Dat maakt hen gevaarlijker dan de Graboids.

De Graboid brengt dus de Shrieker voort, die ook zichzelf kan voortbrengen. Maar de Shrieker zelf brengt de Ass-Blaster voort, waar we in de derde film, Tremors 3: Back to Perfection (2001) te maken mee krijgen. Maar dan nog in de volledige fase van de Graboid nog niet compleet. Want deze Ass-Blaster legt een ei waaruit een Dirt Dragon uitkomt, een mini Graboid die uiteindelijk uitgroeien in de Graboid zelf. Dit is te zien in Tremors 4: The Legend Begins (2004). Dat betekent dat we nog heel wat te genieten hebben met de nieuwe wezens, die weer anders bestreden moeten worden en zelfs een aantal nieuwe trucs achter de hand hebben.

Meer lezen over Tremors? Klik dan op onderstaande links: