Riverdale Chapter 36 seizoen 3 aflevering 1: sekten, zwevende baby’s, duistere rituelen en Archie gaat de gevangenis in

riverdale season 3
creepy rituals in the woods/ The CW

Lordy Lou what just happened?

Dat Archie de gevangenis in zou draaien (waarschijnlijk voorlopig) dat zat er natuurlijk wel aan te komen. Dus dat de focus hierop zou liggen, had ook iedereen wel verwacht.

Maar dan duikt stiekem tussendoor Dilton even op die in Pops samen met zijn vriend Ben een soort Dungeons & Dragons bordspel aan het spelen is. Beetje vreemd, maar goed, nerds be nerds.

We zijn al snel afgeleid door de immer knappe echte Red van de serie Cheryl, die de afgelopen maanden met Toni, Tee-Tee, op roadtrip is geweest met de motor. Na wat zij allemaal heeft meegemaakt is het haar van harte gegund, maar ze heeft wel de hele stressvolle zomer van de rest gemist die druk bezig was om Archie uit de gevangenis te houden.

Dat zorgde wel voor een nieuwe setup van de North Side en de South Side. De South Side is niet langer meer van de Serpents, maar van de club baddies van Hiram Logde en waar Penny Peabody en Malachai en de Ghoulies nu de scepter zwaaien. Ontvoerden ze ook nog even arme Hot Dog. Stelletje losers. Maar zo kon Cheryl wel nog even haar kunsten als meesterboogschutter laten zien. Enfin, de North Side is verenigd in de strijd tegen Hiram Lodge en de strijd voor Archie. Zo werken voormalig Major Sierra McCoy en haar geliefde voormalig sheriff Tom Keller samen met Fred en Mary Andrews om Archie vrij te pleiten, maar sluit ook FP zich bij hen aan.

Gebeurden er ondertussen nog leuke dingen? Laat dat maar aan Cheryl over die een mega poolparty geeft voor iedereen en de Serpents tegen de achtergrond van het half afgefikte Thornhill. Briljant shot! En nemen Archie, Ronnie, Jug en Betty samen een laatste duik in het meertje Sweetwater en wordt het hun laatste romantische weekend samen.

Want al komt de jury er niet uit, de aanklager doet een voorstel dat om een nieuw proces te voorkomen Archie een lagere straf krijgt, maar 2 jaar jeugddetentie in ruil voor een bekentenis aan doodslag. En wat doet hij? Archie wat doe je nu gozer? Hij neemt de deal. Heel zelfopofferend, want hij wil het zijn vrienden en familie niet nog eens aandoen, maar ook is het zelfkastijding, want hij voelt zich nu eenmaal schuldig voor wat er door onder andere zijn toedoen onder invloed van Hiram is gebeurd het afgelopen jaar. En ja, Archie, dat was ook niet zo heel erg slim, maar een verliefde puber doet soms vreemde dingen en om jezelf nu zo hard te straffen is ook wat overdreven. Maar goed, het geeft weer genoeg stof voor de komende afleveringen.

riverdale season 3
two babies and a ritual?/ The CW

Want verder valt er niks te beleven. Ahum. We hebben het nog helemaal niet over Betty gehad, die de afgelopen zomer deed alsof ze naar de psych ging en medicijnen nam die de fantasiepsych had voorgeschreven. Arme Betty. Natuurlijk heeft ze het zwaar. Wie zou dat niet hebben na het hele fiasco met Chic en het verbergen van moord en een lijk en dan is je vader ook nog de Black Hood. Ik vind dat ze er nog normaal mee omgaat. In tegenstelling tot Alice en Polly. We hoorden Polly al regelmatig dwepen met de Farm en de bijzonder vriend die ze daar had. Dat riekt naar een stinkende sekte. Die geheimzinnige Farm kon niet anders dan een staartje krijgen. En wat voor een staartje, een gespleten staart denk ik zo. Want cuckoo Alice en Polly zien er overduidelijk uit als gebrainwashte hippies. Dat zag zelfs Betty die de hele zomer niet heeft kunnen slapen.

Even terug nog naar Dilton. Ken je die nog? Dilton Doiley. Hij dook al even op als de boy scout en was met zijn padvinders getuige van het rivier drama van Cheryl en Jason in het eerste seizoen. Waar hij overigens eerst over loog. Het was een beetje een vreemd figuur, die ook al een pistool afvuurde en dat pistool later gaf in het tweede seizoen aan Archie in zijn jacht op de Black Hood. Zo eentje die op de vreemdste momenten opduikt. Maar nu duikt hij op een nog vreemder moment op tijdens de poolparty van Cheryl en staart angstig in de verte. Eigenlijk een best creepy shot. Iets dat natuurlijk alleen opgemerkt wordt door Jug, want die ziet nu eenmaal alles. Weird, maar al snel weer vergeten door het hele proces in de rechtbank en het dramatische einde. Want je denkt, dat was dat, hoe komt Archie hier nu weer uit?

Maar er zijn bigger problems in Riverdale. Want niet alleen komt Dilton vlak voor de uitspraak heel angstig bij Jug binnenstormen en is verdwenen wanneer Jug weer terugkomt, maar slaakt hij wartaal uit over een spel dat echt blijkt te zijn en over ene Gargoyle. Als Jug weer terugkomt is Dilton weg, maar vindt hij een creepy tekening en een map met vreemde tekens erop en een gemarkeerde plek van Fox Forest Park. Dus Jug gaat kijken en vindt… Lordy Lou, een creepy afgodsbeeld van een monsterlijk wezen en Dilton en Ben gebrandmerkt op hun rug in een aanbiddende houding voor de totem. En ze hebben een goedje ingenomen. What the hell?

Kan het crazier? Ja dat kan. Herinner je nog het shot uit de trailer dat Betty flauw viel? We gaan nu zien waarom. Is this real vraag je je eerst nog af? En dat shot van die twee baby’s, weet je nog? Staat er ineens een sekte in je achtertuin die een weird creepy ritueel aan het houden is. Oké, denk je, zie je wel The Farm is gewoon een enge sekte. Polly en Alice houden ieder een baby omhoog boven het vuur, terwijl er andere mensen toekijken en dan… laten ze de baby’s vallen. No way. En de baby’s blijven zweven boven het vuur. Whut?! Betty, je hebt groot gelijk, ik zou ook flauwvallen.

Lordy Lou, sektes, rituelen, bovennatuurlijke shit. Waar gaat het heen met Riverdale? Toch stiekem een beetje richting de nieuwe serie uit het Archie Universum de Chilling Adventures of Sabrina?

Hoe dan ook, dit is geweldig toch, deze duistere wending! De Black Hood is er bijna niks bij. Kom maar op met deze bovennatuurlijke wending, ik zit al klaar voor volgende week. More horror please.

Wil je meer lezen over Riverdale? Klik dan op onderstaande links: