Film Review: Tremors II: Aftershocks (1996)

review film tremors 2 aftershocks 1996
again on Graboid hunt/ Universal Pictures

Tremors II: Aftershocks is het vervolg van Tremors uit 1990 en we zien niet alleen bekende personages terug en de beroemde Graboids, maar ook nieuwe personages en een heel nieuwe vorm van de Graboids: Shriekers.

In Tremors leerden we het stadje Perfection kennen in Nevada dat werd geteisterd door vreemde enorme ondergrondse wormen die jaagden met behulp van trillingen in de grond. De helden Earl Bassett en Valentine McKee wisten met behulp van seismologe Rhonda en de andere inwoners en de survivalists Burt en Heather Gummer de wormen die door Walter Chang Graboids werden genoemd te verslaan. Niemand wist wat voor soort dieren het waren, waar ze vandaan kwamen en waar ze zich bevinden op de evolutionaire schaal. Daar wordt in het vervolg Tremors II: Aftershocks al weer iets meer over bekend. Want de Graboids zijn dan wel verjaagd uit Perfection, maar nog niet uitgeroeid.

Het verhaal

Earl Bassett woont nog steeds in Perfection en heeft een struisvogelboerderij met twee struisvogels. Val is inmiddels getrouwd en verhuisd. Al het geld dat ze aan de roem en bekendheid van het verslaan van de Graboids hebben verdiend heeft Earl niet goed besteed en hij heeft er financieel niets aan over gehouden. Ze hebben in allerlei bladen gestaan en er is zelfs een arcade spel van gemaakt, die Earl in zijn trailer heeft staan. Maar verder heeft het hem niets opgeleverd.

Daar kan verandering in komen wanneer plotseling een Mexicaan Ortega van een oliebedrijf in Petromaya samen met Grady Hoover voor zijn deur staat. Het gebied van he t oliebedrijf heeft namelijk de laatste tijd te kampen met aanvallen van Graboids en er zijn al 6 medewerkers verslonden en Ortega biedt Earl 50.000 dollar per Graboid om ze uit de weg te ruimen. Na enige overreding van Grady stemt hij toe en Grady wordt zijn partner.

Daar aangekomen maakt hij kennis met Kate Riley de geografe en twee andere achtergebleven medewerkers Julio en Pedro. Ze hebben allerlei materiaal van het leger gekregen om de Graboids te verslaan. En ze gaan al snel met dynamiet op radiografisch bestuurbare autootjes aan de gang en brengen de ene na de andere Graboid tot ontploffing. Maar het zijn er zoveel dat ze de hulp van Burt inroepen. Alles lijkt voorspoedig te gaan totdat ze een Graboid ontdekken die zich wel erg vreemd gedraagt en wanneer ze ’s nachts een kijkje nemen vinden ze de Graboid helemaal opengereten, van binnenuit… Uit de Graboid is iets anders ontsnapt en dat levert weer geheel nieuwe problemen op waar vindingrijke oplossingen voor gevonden moeten worden.

review film tremors 2 aftershocks 1996
Earl, Kate and Gardy/ Universal Pictures

Earl en Burt

Earl en Burt zijn de oudgedienden. Hun eerste avontuur met de Graboids heeft hen weinig goeds gebracht. Val is er vandoor, maar ook Heather die meent dat Burt de zin in het leven heeft verloren nu er geen kans meer is op een uitbraak van een wereldoorlog, logeert voor onbepaalde tijd bij haar zus. Wanneer Burt dan ook een belletje krijgt van Earl weet hij niet hoe snel hij naar Mexico moet rijden met een enorme truck vol met wapens, bommen en ander grof geschut.

Earl is nog altijd zijn nuchtere zelf, die slim en dapper is en wederom de held van de film. Burt zorgt voor de komische droge noot en zoals hij zelf als zegt vinden sommigen hem overdreven of paranoïde of zelfs gek, maar die zijn nog nooit een Graboid tegen gekomen. Erg grappig is dat hij ook gebruik maakt van radiografisch bestuurbare wagentjes, alleen zijn het tankjes.

Wat dit keer erg grappig is gedaan is dat Burt alles filmt wat hij doet en commentaar geeft, als een soort vlogger. De camera staat dan op altijd op hem gericht en wanneer hij midden in de nacht rijdt, en de crewcamera hem in profiel filmt, zie je niet alleen ook Burts camera maar ook het licht van die camera die door het raam naar buiten schijnt. Dit geeft een vrij leuk, origineel en realistisch effect. Alleen hier is verder niets mee gedaan, er is geen Shrieker die vanuit de duisternis in dat licht springt of even zichtbaar is voor een klein horror effect. Burts eerste ontmoeting met de Shriekers is wanneer hij in een hinderlaag van hen terechtgekomen is en zo komt hij helemaal gehavend terug naar de oliebasis.

Grady en Kate

Nieuwkomers zijn Grady die de plaats van Val inneemt, maar niet goed overweg kan met het beroemde systeem van Earl en Val; papier, schaar, steen. Hij heeft minder chemie met Earl dan Val, maar toch zijn ook zij een leuk stel samen. Grady zorgt voor een komische noot als fanboy van Earl, Val en Burt. Wanneer ze flink geld hebben verdiend met de Graboids wil hij dan ook een pretpark maken met de Graboids als thema. Hij is wat onnadenkend en impulsief, maar wel dapper en erg actief. Hij is dan ook degene die er per ongeluk voor zorgt dat de Graboid de ketting die achter de auto aansleept om ze te lokken, opslokt en de auto achter zich aan met zich meetrekt. Of de radio op de grond laat staan. En tenslotte een onafgemaakt gebouw inrent ondanks de waarschuwingen van Kate. Hij kan het ook niet laten om de inactieve Graboid aan te raken, maar ook is hij degene die toch wel medelijden heeft met het beest wanneer deze ’s nachts zulke zielige geluiden maakt.

Kate is als geografe en seismologe de nieuwe Rhonda. En de love intrest van Earl dit keer. Ze speelt geen hele grote rol, maar ontdekt wel dat de Graboids komen uit het Precambische tijdperk en dus de oudste levensvorm op aarde zijn.

review film tremors 2 aftershocks 1996
Burt hiding for a Shrieker/ Universal Pictures

Opbouw

De opbouw is dit keer iets trager dan het eerste deel. Pas na 40 minuten, bijna op de helft van de film, komen de Shriekers tevoorschijn. Pas dan wordt het echt tijd voor nieuwe en originele acties en komische situaties. De hele jacht op de Graboids hebben we al in het eerste deel gezien en lijkt daarom ook meer een introductie voor degenen die Tremors zelf niet hebben gezien. Dat neemt niet weg dat daar ook leuke scènes tussen zitten, maar je zit toch te wachten op de eerste verschijning van de Shriekers.

De stijl is wel ongeveer hetzelfde. Met aandacht voor logische acties en handelingen van de personages alhoewel soms ook vrij komische en per ongeluk dom, net zoals in het eerste deel, blijft het leuk om naar te kijken. Ze verzinnen slimme trucs om de Shriekers af te leiden en hen te slim af te zijn en hen tenslotte te verslaan. Zo hangt Earl een heet kledingstuk aan de waslijn en laat hij zich inspuiten met CO2.

De slachtoffers

Het dodental is ook niet erg hoog. In de eerste scène zien we al een arbeider gegrepen worden door de Graboid. Later horen we dat er in totaal zes arbeiders zijn verslonden. Daar komen Julio en Pedro natuurlijk bij die enkel als voer dienen en verder geen grote rol spelen in het verhaal. Dat was in het eerste deel wel anders. Met als hoogte/dieptepunt de dood van arme Walter Chang. De spanning van het in veiligheid brengen van jezelf en de inwoners van Perfection was niet alleen spannender, maar ook leuker. Ook omdat het om meer personages ging. Nu zijn dat slechts 4 hoofdpersonages en twee functionele Shriekervoer rollen.

Want alhoewel het aantal doden dat genoemd en in beeld is, 8 is, zijn er maar 2 door de Shriekers opgepeuzeld. Maar wel in twee memorabele scènes. De arme Pedro komt Earl en Grady midden in de nacht ophalen die vast zitten op een rots. Maar onderweg wordt hij in zijn auto aangevallen en het enige dat er van hem over is, zijn twee afgeknaagde handen die zich nog steeds vasthouden aan de auto. Dit doet denken aan een de scène uit Jurrasic Park (1993) waarin Ellie in het elektriciteitsgebouwtje op zoek gaat naar Dr Arnold. Ook Julio komt aan een ongelukkig einde wanneer hij buiten door het raam met Kate staat te praten en hij wordt aangevallen en uit haar handen glipt, wat erg Jaws achtig aandoet. Dus alhoewel het ‘slechts’ om twee echte kills gaat, zijn deze wel heftig in beeld gebracht.

Shriekers

De Shriekers, de wezens die uit de Graboid zijn gebarsten, hebben geen ogen, geen oren en jagen niet door middel van trillingen, maar hebben een soort klepje op hun hoofd dat ze open kunnen zetten. Hiermee zien ze infrarode straling. Ze reageren op warmte en ook hun geluid produceert warmte uit hun bek waarmee ze communiceren. Ze zijn niet erg groot, ongeveer maar 1 meter hoog en 1,5 meter breed. Ze hebben een grote bek, met twee kaken aan de onderkant en één aan de bovenkant, als een soort prehistorische vogelbek die hij helemaal open kan zetten. Daarbinnen zit een vrij lange tong die kan voelen en proeven. Op hun hoofd hebben ze een klepje dat infrarode straling opvangt. Hun lijf is dik met een kleine stompstaart en ze hebben twee breden poten die lijken op struisvogel/velociraptor poten. Ze kunnen best hard rennen, maar niet springen. Wel zijn ze vrij slim en leren net zo snel als de Graboids.

→ Lees hier meer over de Shriekers

Maar Earl weet alles tot een goed einde te brengen met een enorme knal. En is er niets anders over van de Shriekers dan een krater. Dat wil echter nog niet zeggen dat de strijd tegen zowel de Graboids als de Shriekers voorbij is. Want in het derde deel Tremors 3: Back to Perfection (2001) komt Burt erachter dat de Shrieker nog niet aan het einde is van zijn levenscyclus.

Conclusie

Tremors II: Aftershocks is wederom een zeer vermakelijke film waarin de Graboids zijn geëvolueerd in Shriekers. Nieuwe monsters, nieuwe problemen en nieuwe vindingrijke originele oplossingen om hen te verslaan. Grootste troef in deze franchise is Burt Gummer, die zowel voor het zware geschut, als de echte actie en de humor zorgt. Terwijl Earl de held met het creative brein is. Deze combinatie zorgt voor leuke scènes en situaties. Tremors II is een originele monstermovie met mooie practical effects, die zeker een volwaardig vervolg is.

Meer lezen over Tremors? Klik dan op onderstaande links:

Praktische info

  • Tremors II: Aftershocks (1996)
  • Directed by: S.S. Wilson
  • Produced by: Nancy Roberts, Christopher DeFaria
  • Written by: Brent Maddock, S.S. Wilson
  • Starring: Fred Ward, Christopher Gartin, Helen Shaver, Michael Gross, Marcelo Tubert
  • Music by: Jay Ferguson
  • Cinematography: Virgil L. Harper
  • Edited by: Bob Ducsay
  • Production company: Universal Pictures, Stampede Entertainment
  • Distributed by: MCA/Universal Home Video