Serie Review: Buffy the Vampire Slayer Seizoen 3

review series buffy the vampire slayer season 3
Buffy and Faith/ The WB

Het is het laatste jaar op Sunnydale High en de Scooby Gang sluit het examen jaar af met een enorme knaller in het derde seizoen van Buffy the Vampire Slayer.

Het tweede seizoen van Buffy the Vampire Slayer had een dramatisch einde. Nadat Angel door een moment van geluk met Buffy in Angelus veranderde en zijn ziel verloor, was Buffy genoodzaakt om hem te verslaan. Ondanks de hulp van Spike en de krachtige spreuk van Willow die Angel zijn ziel weer terug gaf, was het te laat. Buffy had geen andere keus dan Angel te doden om zo een portaal naar een heldimensie te sluiten.

Dit hele gebeuren liet niet alleen een andere kant van Spike zien, dat Willow een bad ass witch kan gaan worden, de vergevingsgezinde kant van Giles, maar liet ook een nare kant van Xander zien die ervoor koos om voor Buffy te verzwijgen dat Willow de spreuk ging uitspreken en in plaats daarvan haar aanmoedigde om Angel te doden. Alhoewel niemand van de Scooby Gang hier weet van heeft, heeft de kijker nu wel een ander beeld van hem en dat heeft later in een volgend seizoen nog zijn weerslag.

Dit alles heeft nu zijn weerslag op Buffy en zij verzwijgt aan de Scooby Gang dat Angel vlak voordat ze hem door het portaal moest sturen weer zijn ziel terug had gekregen en na een ruzie met haar moeder vertrekt ze uit Sunnydale. Aan het begin van het derde seizoen treffen we dan ook Buffy niet aan in Sunnydale, maar in LA waar ze als serveerster werkt onder de naam Anne.

Het verhaal

Maar zelfs in LA kan Buffy niet ontsnappen aan demons die het dit keer op haar net gemaakte vrienden heeft voorzien. Door hen te redden beseft ze wie ze werkelijk is en welke verantwoordelijkheid ze heeft en keert terug naar Sunnydale. De Scooby Gang is boos op haar omdat ze zomaar weg is gegaan, maar zij weten niet dat de spreuk voor Angel op het allerlaatste moment is gelukt. Die last draagt Buffy alleen. Ook haar moeder Joyce is razend en geeft haar vervolgens huisarrest omdat ze is weggelopen.

Het verloopt moeizaam om de band tussen haar en Willow en Xander weer te herstellen en als er een nieuwe Slayer in town is in de gedaante van Faith, doordat Kendra is gedood afgelopen seizoen, laat ze zich al snel verleiden door de wilde kant van Faith. Faith is een losgeslagen Slayer die het niet zo nauw neemt met de regeltjes. Die regeltjes komen van The Watchers Council, een genootschap van Watchers die alles in de gaten houdt en potentiële nieuwe Slayers voorbereidt op hun eventuele taak.

Iedere Slayer wordt op haar achttiende verjaardag getoetst. Buffy krijgt zonder het zelf te weten een middel toegediend waardoor ze tijdelijk al haar krachten verliest en ze het tegen een hele sterke vampier moet opnemen. Dit valse spel en het feit dat de vampier ontsnapt en haar moeder kidnapt, maakt haar razend. Ook Giles is het niet meer eens met deze wrede toestanden en helpt Buffy. Door zijn ongehoorzaamheid wordt hij als Watcher ontslagen en krijgt Buffy een nieuwe Watcher aangewezen, de stijve Wesley Wyndham Price. Maar Wesley is er totaal niet op voorbereid als Faith echt doorslaat en zich aansluit bij de slechte Major Wilkins van Sunnydale die op de Graduation Day van Buffy en de Scooby Gang van plan is om een demon god te worden.

Maar er zijn ook lichtpuntjes, want Buffy ontdekt dat Angel nog leeft, maar veranderd is in een wild mens. Ze houdt hem geheim voor de rest en neemt hem gevangen in de hoop de echte Angel weer terug te krijgen.

review series buffy the vampire slayer season 3
their last year in the library/ The WB

De Scooby Gang

In dit seizoen gaat het voornamelijk om loyaliteit, vertrouwen en het juiste doen. De Scooby Gang wankelt door geheimen en gebrek aan vertrouwen. Wanneer Buffy is teruggekeerd naar Sunnydale spelen gemengde gevoelens een grote rol. Blijdschap, geschaad vertrouwen, verdriet en geheimen voeren de boventoon.

Vooral Joyce is not amused nadat Buffy haar vanuit het niets vertelde dat zij de Slayer is, wat uitmondde in een ruzie waarbij Joyce zei dat als Buffy de deur uit zou lopen, ze nooit meer terug hoefde te komen. Ook Giles is geschrokken van het roekeloze gedrag van Buffy en samen met Joyce maken ze dan ook een strikt schema waar Buffy zich aan moet houden, school, thuis, trainen en slayen.

Maar ook Willow en Xander zijn teleurgesteld in Buffy, terwijl Buffy op haar beurt niet haar verdriet met hen kan delen. Al deze gevoelens worden goed van alle perspectieven belicht en alhoewel het lijkt alsof Buffy een grotere verantwoordelijk heeft en zich daar aan moet houden, wat ook zo is als Slayer, heeft iedereen het beste met haar voor. Dit puberstandpunt is een complex probleem dat serieus wordt behandeld.

Maar er spelen meer dingen onderling. Alhoewel Xander een relatie heeft met Cordelia en Willow met Oz, beginnen Xander en Willow naar elkaar toe te trekken, wat escaleert wanneer Willow samen met Xander door Spike wordt ontvoerd omdat zij een spreuk moet maken om Drusilla voor hem terug te winnen. Wanneer Cordelia en OZ hen komen redden treffen ze hen zoenend aan. De relatie tussen Xander en Cordelia strandt direct, maar Oz wil het met Willow nog een kans geven.

Maar ook Buffy heeft geheimen voor de rest van de Scooby Gang. Nadat ze eindelijk Willow heeft verteld dat Angel genezen was vlak voordat zij hem moest doden, vindt ze hem in de bossen, wild en verward. Door hogere machten is Angel weer terug gestuurd en Buffy verbergt hem en verzorgt hem. Wanneer dit uit komt is opnieuw het vertrouwen van de Scooby Gang geschaad.

Maar ook Giles schaadt het vertrouwen van Buffy wanneer hij op haar 18e verjaardag haar injecties moet geven zonder haar medeweten om haar te verzwakken. Zij moet zonder Slayerkrachten een sterke vampier verslaan. Wanneer Buffy hier achter komt en hij haar alles vertelt is ze verslagen. Het kost Giles zijn baan om het weer goed met haar te maken.

Ondanks alle geheimen, het geschade vertrouwen en moeizame relaties, blijkt de Scooby Gang hiertegen bestand.

Faith

De onderlinge verhoudingen worden nog meer op de proef gesteld door de komst van de nieuwe Slayer Faith. Zij is wild en stoer en heeft lak aan alles. Zij is naar Sunnydale gekomen omdat zij op de vlucht is voor een vampier Kakistos, die haar Watcher heeft vermoord en nu achter haar aanzit. Wanneer zij samen met Buffy de vampiers weet te verslaan, wordt zij in de Scooby Gang opgenomen totdat zij een nieuwe Watcher krijgt aangewezen. Wanneer ze een nieuwe Watcher krijgt, Gwendolyn en deze slecht blijkt te zijn, wordt haar vertrouwen in mensen nog meer beschadigd.

Faith is een complex personage. We komen weinig te weten over haar achtergrond, maar het ziet er niet naar uit dat ze een gelukkige jeugd heeft gehad. Zonder familie, vrienden, Watcher, of een sociaal vangnet is zij helemaal op zichzelf aangewezen, waardoor ze een muur om zichzelf heeft gebouwd. Haar motto is dat als ze iets ziet dat ze wil, ze dat gewoon neemt. Zij ziet zichzelf niet alleen als Slayer, maar als iemand die zo krachtig is dat ze alles kan maken, boven de wet. Langzaam sleept ze Buffy hier in mee, en ziet Buffy een andere kant van het Slayen dan als enkel werk of haar plicht, maar als een rush vol adrenaline.

Faith laat zien dat een Slayer niet vanzelfsprekend het goede vertegenwoordigt. Wanneer je het goede in iemand voedt met het kwade en diegene vervolgens breekt, dan is het heel moeilijk om het goede overeind te houden. Haar struggle daarin is heel interessant weergegeven en gaat ook niet van de één op de andere aflevering. Ook hoe ze Buffy erbij betrekt en haar meesleurt in haar slechte gedrag is iets wat zeer vertaalbaar is naar tieners die peer pressure op elkaar uitoefenen en wanneer iemand door omstandigheden zwak is, zoals voor Buffy het hele gebeuren met de Watcher’s Council en Angel, wordt iemand daar gevoelig voor.

Het gaat al snel de verkeerde kant op wanneer ze bij een wapenwinkel inbreken en betrapt worden en worden opgepakt door de politie. Faith weet hen uit de auto te breken, maar dit zet Buffy wel aan het denken. Faith gaat te ver en hoever zal ze nog kunnen gaan? Daar komt Buffy achter wanneer Faith tijdens een patrouille per ongeluk de loco-burgemeester Allan doodsteekt omdat ze denkt dat hij een vampier is. Buffy wil dit gelijk melden aan Giles, maar Faith wil het incident zo snel mogelijk vergeten en zegt dat het haar niets doet. Ze wil dat Buffy erover zwijgt. Dit knaagt aan Buffy totdat ze het vertelt aan Willow. De komst van Faith heeft Willow sowieso geen goed gedaan. Waar Xander in het tweede seizoen jaloers was op Angel, voelt Willow zich nu door Buffy opzijgezet voor Faith.

Ondertussen denkt Faith een slim spel te spelen door zelf naar Giles te gaan en te doen alsof Buffy degene was die Allan doodstak. Maar Giles heeft haar door en samen proberen ze Faith weer op het goede pad te brengen. Buffy vindt haar in de haven waar Faith probeert te vluchten en het komt aan op een gevecht dat wordt verstoord door vampiers. Faith redt Buffy en besluit toch meer terug te gaan naar Sunnydale. Wat de Scooby Gang echter niet weet, is dat Faith langs gaat bij Major Wilkins en solliciteert naar de vrijgekomen vacature nu zij zijn vampier heeft gedood. De Major gedraagt zich als liefhebbende maar strenge vader voor haar en geeft haar een appartement en cadeautjes.

review series buffy the vampire spayer season 3
vampire Willow and Xander/ The WB

Major Wilkins

Want dit seizoen is de Major de grote vijand. Dat wordt pas later in het seizoen duidelijk. De nieuwe vampier in Sunnydale Mr Trick, gaat al snel voor de Major werken, maar pas later komen we achter het grote plan van de Major. Buffy en Faith gaan in het kantoor van Allan op zoek in opdracht van Giles om meer over hem te weten te komen, want wat deed hij midden in de nacht in een steegje? Was hij soms op zoek naar de Slayers? En waarom? Dan zien ze de Major en Mr Trick samen en is hun eerste aanwijzing dat de Major niet veel goeds van plan is en richten ze vanaf dan hun aandacht op hem.

Wanneer Faith voor de Major gaat werken, speelt zij nog de brave Slayer rol voor de Scooby Gang om bij hen te spioneren. Maar wanneer de Major van plan is om Angel te doden, en Buffy, Angel en Giles zelf een spel spelen met Faith komen ze erachter dat Faith is overgelopen.

De Major is van plan om tijdens zijn Ascention een pure demon te worden, de demon Olvikan en die Oprijzing zal plaatsvinden tijdens Graduation Day.

Wesley Wyndam Price en Anyanka

Naast Faith zijn er twee andere nieuwkomers. Nadat Buffy is geslaagd voor de test en Giles niet, krijgt Buffy een nieuwe Watcher. Wesley is een echte stijve Brit met veel boekervaring maar praktisch nul praktijkervaring. Hij gaat strikt volgens de regeltjes en pragmatisch te werk, terwijl het echte Slayen nooit volgens welke regeltjes dan ook verloopt. Dat het niet per se botst tussen hem en Buffy en Faith is omdat zij hem eigenlijk gewoonweg niet accepteren. Sowieso blijft Giles voor Buffy het gezag waar zij naar luistert en aangezien Giles ook gewoon de bibliothecaris is van de school, gaat hij nergens heen. De komst van Wes levert dan ook een aantal komische situaties op, niet in het minst omdat hij zich aangetrokken voelt tot Cordelia en zij hem wel leuk vindt, maar het uiteindelijk toch niet blijkt te werken en erg akward wordt.

Anyanka is een Vengeance demon die wensen vervult en in haar geval van bedrogen vrouwen. Wanneer Cordelia de wens uitspreekt dat dit alles niet was gebeurd als Buffy niet naar Sunnydale was gekomen, bevindt ze zich plotseling in een alternate Sunnydale waarin de vampiers heersen omdat de Master is herrezen. Xander en Willow zijn vampiers en een stelletje wat het ironisch maakt. Met de Giles uit deze dimensie weten ze het krachtcentrum van Anyanka te vernietigen. Cordelia is weer terug zonder te beseffen dat ze ooit een wens heeft gedaan en Anya is nu menselijk. Wanneer ze probeert met de hulp van Willow terug te gaan in de tijd om haar ketting terug te krijgen, mislukt dat en verschijnt in plaats daarvan de alternate Willow de vampier in Sunnydale. Maar nu Anya weer mens is na 1000 jaar demon te zijn geweest, krijg ze ook weer menselijke gevoelens en wordt verliefd op Xander en helpt ze de Scooby Gang aan informatie over de Ascention die zij al eens eerder heeft meegemaakt. Zij ontvlucht Sunnydale en vraagt Xander mee, maar die blijft natuurlijk voor deze epische strijd.

review series buffy the vampire slayer season 3
Buffy Class Protector/ The WB

The Prom en Class Protector

Maar eerst is het tijd voor het eindfeest. Terwijl Buffy moet vechten tegen helhonden, kunnen de anderen feest vieren. Wanneer ze dan eindelijk zelf ook naar het feest kan staat haar een verrassing te wachten. Want er is een speciale prijs in het leven geroepen: Class Protector. Alhoewel niemand echt Buffy kent, weten ze wel dat Sunnydale anders is dan andere scholen en dat zij degene is die hen telkens heeft gered en beschermt. De prijs is ontroerend en mooi en precies wat Buffy verdient.

Buffy en Angel

Dat is een pleister op de zere wonden, want voor haar eigen bestwil heeft Angel het met Buffy uitgemaakt. Hun relatie is op zijn zachts gezegd complex. Ze moeten oppassen dat Angel niet weer dat moment van puur geluk beleeft, maar ze kunnen ook niet zonder elkaar. Zelfs de Major merkt op dat zij nooit vrienden kunnen zijn, ook al proberen ze dat wel. Ook Joyce komt naar Angel om hem dit duidelijk te maken. Want naast de vloek heeft hun relatie ook geen kans van slagen, en zij vraagt hem om haar los te laten, zodat zij een kans krijgt op een gewoon leven. Des te meer omdat zij is toegelaten tot meerdere universiteiten. Alhoewel de Hellmouth en nu Faith en de Major, Buffy dwingen te blijven, zou zij, nadat zij hen zou hebben verslaan, nog niet weg gaan omwille van Angel.

Ondanks dat Buffy en Willow naar elke universiteit kunnen gaan waar ze maar willen, besluiten ze om toch te blijven en het kwaad te bestrijden.  Dat is een keuze die ze beiden zelf maken, wat een belangrijk inzicht geeft.

Na het eindgevecht zien we dat Angel het heeft overleefd en vertrekt. Naar LA waar hij de hoofdrol zal spelen in de spin-off Angel, waar we ook weer andere bekenden zullen zien: Cordelia en Wes! Want in de aflevering waarin hij geteisterd wordt door hallucinaties uit zijn verleden veroorzaakt door The First en hij met zonsopkomst zelfmoord wil plegen, gaat het sneeuwen en komt de zon niet op. Dit en het feit dat hij door iets is terug gestuurd uit de heldimensie laat zien dat hem een groter belangrijker lot wacht. En dat heeft alles te maken met een profetie.

Graduation Day/ The Ascention

Maar voor het zover is moeten ze eerste de Major en Faith weten te verslaan. Om Buffy af te leiden laat de Major Angel door Faith vergiftigen. De enige genezing is het bloed van een Slayer. Hierop besluit Buffy om het gevecht met Faith aan te gaan en haar bloed te geven aan Angel. Maar wanneer Buffy in een heftig gevecht Faith zwaargewond neersteekt, laat Faith zich vallen op een voorbijkomende vrachtwagen en verdwijnt. Buffy laat Angel van haar drinken en hij weet net op tijd te stoppen en brengt haar naar het ziekenhuis, waar ook de zwaargewonde Faith in coma ligt. Dan zien we dat de Major als een vader veel om Faith geeft en is zij zijn zwakke plek, waar Buffy in het eindgevecht gebruik van kan maken.

Buffy bedenkt een geniaal plan. Xander met zijn soldatengeheugen speelt een sleutelfiguur in de epische strijd tegen de Major die gastspreker zal zijn op Graduation Day. Maar dit keer is het niet alleen aan de Scooby Gang, maar helpt iedereen van de klas van 1999 mee. Gewapend met flamethrowers, staken en kruisbogen gaan ze de Major en de horde vampiers te lijf. Terwijl Buffy de Major met het mes van Faith naar de bieb lokt waar een hoop TNT staat opgestapeld en door Giles tot ontploffing wordt gebracht. Het is een geniaal en fun plan dat ze tot een goed einde weten te brengen. Maar niet iedere leerling die we de afgelopen seizoenen voorbij zagen komen, heeft het gered. Sommigen zijn gedood en anderen zijn gebeten. Wat later in de serie zal blijken.

review series buffy the vampire slayer season 3
They survived/ The WB

Losse afleveringen

Naast de rode draad van Faith en de Major zijn er een aantal losse afleveringen/gebeurtenissen. Zo krijgt de Scooby Gang te maken met een masker dat de doden tot leven wekt en moeten ze vechten tegen een horde zombies (‘Dead Man’s Party’). Buffy en Cordelia komen tijdens Homecoming terecht in Slayer Fest een jacht georganiseerd door Mr Trick (‘Homecoming’). We zien Ethan Rayne weer terug en heeft hij chocolade repen gemaakt waardoor de volwassenen zich weer als pubers gaan gedragen (‘Band Candy’) We zien Spike weer terug die is verlaten door Drusilla (‘Lovers Walk’). Cordelia doet een wens en belandt in een alternate Sunnydale (‘The Wish’). We zien voor het eerst The Bringers en The First die Angel tormenteren (‘Amends’) en die in het zevende en laatste seizoen de ultieme vijand vormen in de grootste en meest epische strijd ooit.

Willow, Amy en Buffy komen voor hekserij op de brandstapel, waar Amy zich in een rat verandert en niet teruggetoverd kan worden (‘Gingerbread’). Buffy moet de test op haar 18e verjaardag doorstaan (‘Helpless’) wat uit de hand loopt. Xander krijgt zijn eigen aflevering waarin hij zowel held als sukkel/nietsnut is (‘The Zeppo’). En tovert Anya samen met Willow, de alternate vampier versie van Willow in Sunnydale (‘Doppelgangland’). Tenslotte wordt Buffy geïnfecteerd door een demon waardoor ze gedachten kan lezen, wat eerst heel grappig en handig is, maar al gauw ondraaglijk wordt en ze ontdekt ook dat iemand iedereen op school wil doden (‘Earshot’). Op dat moment een lastige aflevering die verplaatst werd omdat die net na de Columbine Shooting was gepland.

Veel leuke losse gebeurtenissen die humor met romantiek, ernst en drama afwisselen.

Conclusie

Het derde seizoen van Buffy the Vampire Slayer is wederom een sterk seizoen, met meerdere thema’s zoals verantwoordelijkheid, consequenties, loyaliteit, geheimen, liefde, keuze maken en vriendschap. We zien voor het eerst een roque Slayer, de bijna psychopathische Faith, die Buffy ook het slechte pad wil optrekken, wat meer complexiteit geeft aan het Slayer zijn. Met nog steeds die snelle snappy humor afgewisseld met drama, romantiek, fantasy, het bovennatuurlijke en horror is dit weer een vol seizoen, waarin zowel de afleveringen als de personages blijven groeien. Maar het belangrijkste is, zoals Oz aan het einde zegt: We survived: High School.

Meer lezen van Buffy the Vampire Slayer? Klik dan op onderstaande links:

Favorite episodes Buffy the Vampire Slayer:

Monster of the Week episodes:

Praktische info

 • Buffy the Vampire Slayer (1998, 1999)
 • Season: 3
 • No. of episodes: 22
 • Running time episodes: 42 minutes
 • Created by: Joss Whedon
 • Starring: Sarah Michelle Gellar, Alyson Hannigan, Nicholas Brendon, Anthony Head, David Boreanaz, James Marsters, Seth Green, Charisma Carpenter, Emma Caulfield
 • Theme music composer: Nerf Herder
 • Music by: Christophe Beck
 • Cinematography: Michael Gershman, Raymond Stella
 • Production company: Mutant Enemy, Kuzui Enterprises, Sandollar Television, 20th Century Fox Television
 • Original network: The WB