Verwacht: Doctor Who Seizoen 11 vanaf 7 oktober te zien op de BBC

doctor who season 11
BBC

Nog 14 nachtjes slapen en dan is het eindelijk zover, dan kunnen we Jodie Whittaker voor het eerst zien als de dertiende Doctor in het elfde seizoen van Doctor Who!

Jodie Whittaker is niet alleen de allereerste vrouwelijke Doctor ooit, maar er staan nog veel meer veranderingen op het menu.

Jodie Whittaker neemt de rol van de Doctor over van Peter Capaldi die de Twaalfde Doctor een wat duistere en gevaarlijke en soms wat grumpy gestalte gaf, met cynische humor, een Doctor die het meest alienachtig was van alle Doctors sinds de start van deze nieuwe serie, in 2005. We zijn nu dertien jaar verder en hebben sindsdien kennis gemaakt met 4 (5) verschillende Doctors.

Christopher Eccleston was de eerste Doctor die de nieuwe serie een gezicht gaf als de Negende Doctor. Fun, optimistisch en altijd zin in een avontuur. Vervolgens nam David Tennant als Tiende Doctor het stokje over, een intense Doctor, met humor en een fighting hand, die langzaam aan een duistere kant op ging richting grootheidswaanzin. Gelukkig gooide zijn Twaalfde regeneratie Matt Smith het roer om met veel slapstick en fysieke humor, epische avonturen, veel energie en een grote liefde voor mensen in het algemeen, zijn companions Amy en Rory Pond die hij als familie beschouwde in het bijzonder en zijn grote mysterieuze liefde River Song waar hij mee trouwde.

Tussendoor maakten we ook nog kennis met de War Doctor (John Hurt) die officieel de Negende Doctor was en die de Time War tussen de Daleks en de Time Lord stopte, door een moeilijke beslissing te maken.

We hebben met al deze Doctors en al hun companions, Rose, Martha, Donna, Amy, Clara en Bill en natuurlijk ook Captain Jack Harkness, Mickey, Jackie, Wilfred Mott, Rory, River Song en Nardole heel wat avonturen beleefd, van grappig tot spannend en episch. Maar van allemaal hebben we ondertussen ook afscheid moeten nemen. Al hun verhalen zijn afgerond en spelen zich buiten beeld verder uit.

Het is tijd voor een hele nieuwe start. Met nieuwe verhaallijnen, een nieuwe Doctor, nieuwe companions, en nieuwe mensen achter de schermen.

Want niet alleen hebben we door deze dertien roerige jaren afscheid moeten nemen van de Doctors en hun companions, maar ook van een aantal headwriters. Russell T. Davies was degene die in 2005 Doctor Who weer nieuw leven inblies. Na vier seizoenen en een aantal specials, gaf hij het stokje over aan Steven Moffat die 6 seizoenen lang ons heeft voorzien van epische verhaallijnen.

Nu is het de beurt aan Chris Chibnall die ons nieuwe verhalen en avonturen gaat voorschotelen.

De enige constante tot nu toe is altijd de muziek van Murray Gold geweest. Maar ook daar gaat verandering in komen. Segan Akinola neemt deze belangrijke taak van hem over. Murray Gold drukte een grote stempel op de serie en zorgde voor prachtige muziek die echt een apart element was in de serie. Niet alleen de themesongs van de companions, de Doctors, die al gelijk wanneer je het hoorde een bepaald gevoel opwekten, maar ook alle begeleidende muziek en de composities die hij heeft gemaakt zijn van grote waarde geweest voor de serie.

Wat kunnen we verwachten van de compleet nieuwe serie met volledig nieuwe cast? Kort gezegd: Alles!

Alles ligt open, alles is mogelijk. Maar Doctor Who zal altijd Doctor Who blijven, gericht op de kinderen, maar ook voor volwassenen, met genoeg enge aliens en monsters, maatschappelijke thema’s, maar vooral veel humor, avontuur, een lach en een traan en epische momenten.

Wat dit keer ook anders is, is dat het seizoen dat doorgaans uit 12 of 13 afleveringen bestond van ongeveer 45 minuten, zullen het nu 10 afleveringen zijn die ieder een uur duren.

We gaan het meemaken vanaf 7 oktober op BBC One.

Dan zullen we zien hoe Jodie Whittaker gestalte zal gaan geven aan de Doctor als de nieuwe Time Lady. Wie zal zij zijn? Dan zullen we ook kennis gaan maken met de nieuwe companions, die dit keer niet maar één persoon is. Het zijn er maar liefst drie en vormen een gemêleerd gezelschap. Ryan Sinclair (Tosin Cole), Yasmin Kahn (Mandip Gill) en Graham O’Brien (Bradley Walsh) zullen de Doctor bijstaan in haar avonturen. We zullen zien op welke avonturen Chris Chibnall ons stuurt onder begeleiding van de muziek van Segan Akinola.

De trailers zien er in ieder geval prachtig uit, met een nieuwe snelle, moderne feel met moderne muziek en een nieuwe binnenkant van de TARDIS natuurlijk. En bovenal met een stoere, gevoelige en kwetsbare maar eerlijke, onpretentieuze Doctor die doet wat ze kan om hulp te bieden. Want als mensen om hulp vragen, weigert ze nooit. Nieuwe gezichten, nieuwe werelden en nieuwe tijden.

Het universum roept. Het werd tijd…

Ben jij er klaar voor?

doctor who season 11

doctor who season 11

doctor who season 11

doctor who season 11

doctor who season 11