Serie Review: The Dragon Prince/ De Drakenprins Seizoen 1

review series the dragon prince season 1
Callum en Rayla/ Netflix

The Dragon Prince is een epische fantasy serie vol avontuur, moed, vriendschap en een bijzonder queeste.

Op IMDb staat dat deze serie geschikt is voor 7 jaar en ouder en op Netflix zelf dat de serie geschikt is voor 6 jaar en ouder. The Dragon Prince oftewel De Drakenprins is een computer geanimeerde tekenfilm serie die zich afspeelt in een fantasierijk waar mensen draken, elven, en allerlei andere magische wezens wonen. Wie oud genoeg is zal de serie een beetje doen denken aan Dungeons and Dragons (1983-1985). Het heeft eenzelfde soort tekenstijl, humor, spannende en tegelijkertijd leuke gebeurtenissen, maar ook verdrietige, zielige, heftige en hele mooie momenten. Deze kinderserie is niet alleen leuk voor kinderen, maar zeker ook vermakelijk voor volwassenen.

Het verhaal

In het land Xadia leven de magische wezens, draken en elven en de mensen samen. Er zijn 6 bronnen van natuurlijke magie, de zon, de maan, de sterren, de aarde, de lucht en de oceaan. Daar komt verandering in wanneer 1000 jaar geleden een tovenaar besluit om een zevende bron van magie aan te snijden: duistere magie. Hij gebruikte hiervoor de levensenergie van magische wezens om deze magie voor zichzelf te gebruiken. Hierop besloten de draken en de elven om alle mensen naar het westen te drijven en werd het land in tweeën gesplitst. De koning van de draken die door de mensen Thunder werd genoemd, bewaakte zelf de grenzen. Totdat op zekere dag hij werd verslagen en zijn enige ei met daarin de Drakenprins werd vernietigd.

Nu leven de elven draken en mensen in oorlog. Op de heersende koning Harrow van het land Katolis, wordt een aanslag gepland door de Moonshadow Elven waaronder de jonge Rayla die voor het eerst mee is op een missie, als assassin maar nooit eerder iemand heeft gedood. Zij zweren een eed om zowel de koning als zijn zoon te doden.

Die zoon is de jonge Ezran. Alhoewel hij de enige zoon is van koning Harrow heeft hij een halfbroer Callum die bijna 15 is. Ezran heeft ook een huisdier een pad die van kleur van veranderen al naar gelang zijn humeur en emotie, genaamd Bait. Ezran en Bait zijn altijd op onderzoek uit in het kasteel en hij kent alle geheime plekjes en gangen. En dat is maar goed ook, want als zij op het punt staan om veilig weggestuurd te worden door de koning en Rayla als eerste het kasteel binnendringt en Callum in het nauw heeft gedreven, moet Ezran hen zijn ontdekking tonen. Diep in de kelder van het kasteel is een geheime ruimte van de tovenaar van de koning Viren, en daar ligt het Drakenei en de Drakenprins leeft! Viren heeft het Drakenei nooit vernietigd, maar gestolen om later als een wapen te kunnen gebruiken.

Rayla, Callum, Ezran en Bait besluiten, terwijl het kasteel door de andere elven wordt aangevallen en niemand naar hen wil luisteren, om het Drakenei zelf naar Xadia te brengen in de hoop dat dit de oorlog voor eens en voor altijd zal beëindigen. Het viertal bevindt zich al snel in hachelijke situaties, worden gevolgd door de kinderen van Viren, de tovenares Claudia waar Callum een oogje op heeft en Soren van de Wacht. Alhoewel beiden geen slechte personen zijn, volgen zij wel de bevelen op van hun vader, zonder te beseffen hoe slecht hij is.

Maar onderweg maakt het viertal ook vrienden, worden ze door goede mensen geholpen en ontdekken ze dat ze hun angsten kunnen overwinnen en sterker zijn dan ze ooit hadden gedacht. Bereid je voor op een avontuur door een magische land op weg naar  Xadia.

review series the dragon prince season 1
Ezran en Bait/ Netflix

Stijl, vormgeving, opbouw

Alhoewel de vloeiendheid niet altijd spot on is, is deze tekenfilm erg mooi gemaakt. Het mag dan wel met de computer geanimeerd zijn, maar het lijkt erg veel op de klassieke tekenfilms wat het een klassieke vibe geeft. De bijpassende muziek geeft sfeer aan het verhaal en versterkt de gebeurtenissen en emoties, wat een belangrijk element is in de serie.

Het land is erg mooi vormgegeven en de informatie die je als kijker krijgt is precies voldoende om het avontuur met het viertal mee te beleven. Het rijk is nog veel groter, er zijn veel meer magische wezens, allemaal soorten elven en draken, maar die worden niet expliciet benoemd. Wel wordt de magie expliciet beschreven en hoe het werkt. Want Callum ontdekt dat hij ook een tovenaar is en de spreuken die hij van Claudia heeft opgevangen gaan hem makkelijk af. Dat hij een primal source heeft, een bol waarin een echte storm zit gevangen, geeft hem nog meer macht en komt goed van pas.

De opbouw van het verhaal is geleidelijk, duidelijk en goed te begrijpen en erg logisch. De avonturen die ze beleven worden al even goed opgebouwd, van spannend naar steeds griezeliger met het letterlijke toppunt het beklimmen van een berg waar het spookt. Langzaam wordt je als kijker meegenomen in de mate van engheid, maar ook stijgt elke keer het vertrouwen in het viertal zodat je weet dat het niet alleen goed afloopt, maar dat het viertal ook sterk en slim genoeg is om weerstand te bieden tegen gevaar.

Callum, Ezran, Rayla en Bait

De personages worden goed en duidelijk neergezet. Callum is ouder dan Ezran en heeft een andere vader, wat hem geen echte koningszoon maakt. Daar heeft hij het soms moeilijk mee, des te meer omdat hun moeder is overleden. Of Callum zijn echte vader ooit heeft gekend is onduidelijk. Callum kan goed tekenen en hij ontdekt dat hij best goed kan toveren en dus een tovenaar in de dop is.

Ezran is de ontdekkingsreiziger in het kasteel. Hij is slim, moedig en begrijpt alle dieren. Hij is de kleinste en de jongste, maar doet zeker niet onder voor de anderen. Bait is zijn huisdier, die niet alleen van kleur kan veranderen maar ook een verblindend licht af kan scheiden wat soms goed van pas komt.

Rayla is een assassin van de Moonshadow Elven. Ze heeft weliswaar nooit iemand gedood, maar heeft wel de eed gezworen om koning Harrow en Ezran te doden. De twee magische linten die ze om iedere pols draagt zijn daar een symbool van. Wanneer ze met z’n vieren het kasteel ontvluchten, breekt een lint en dat betekent dat koning Harrow is gedood. Dat wordt echter niet in beeld getoond. Rayla verzwijgt dit voor Callum en Ezran, wat hun relatie iets gecompliceerder maakt.

review series the dragon prince season 1
Claudia/ Netflix

Viren, Claudia en Soren

Een episch verhaal kan natuurlijk niet zonder slechterik. Het viertal komt weliswaar genoeg problemen tegen onderweg, maar Viren, de tovenaar is zonder dat ze het zelf weten hun grootste bedreiging. Viren doet zich voor als de vriend van de koning, maar wanneer deze dood is, kan hij niet wachten totdat hij zichzelf heeft laten kronen. Hij doet namelijk alsof Callum en Ezran ook dood zijn. Gelukkig komt Generaal Amaya, de tante van Callum en Ezran, de zus van hun moeder net op tijd om dat te stoppen.

Viren laat zich echter niet weerhouden om de macht te kunnen grijpen. Hij stuurt zijn kinderen Claudia en Soren achter Callum en Ezran aan. Hij geeft Soren de opdracht om bij terugkomst te zeggen dat de prinsen dood zijn, of beter nog om hen te doden. En hij geeft Claudia de opdracht om het ei terug te halen, zelfs als dit ten koste gaat van het leven van haar broer. Zowel Claudia als Soren verzwijgen dit voor elkaar, maar het gedrag van hun vader zit hen niet lekker. Toch beseffen zij nog niet hoe slecht Viren werkelijk is.

Want Claudia is weliswaar een tovenares die duistere magie gebruikt, zij is zelf geen echt slecht persoon. Zij is vrolijk, levendig, bijdehand, plaagt haar broer vaak en is oplossingsgericht. Zij is opgevoed met het idee dat duistere magie normaal is en weet niet beter. Datzelfde geldt voor Soren die een beetje dommig is, maar wel het juiste zou willen doen.

Spannend, grappig en episch

Het avontuur van het viertal is een episch avontuur dat uiteindelijk de belangrijkste missie van het rijk heeft: voor vrede zorgen. Dat het een apart viertal is dat een onwaarschijnlijk bondgenootschap heeft gesloten doet soms een beetje denken aan The Lord of the Rings, net zoals de onderlinge spanningen, wantrouwen, humor en lolligheden en toch uiteindelijk vriendschap.

Ze komen gevaren tegen in allerlei vormen, van mensen, wezens en illusies en vanuit de omgeving zelf van een kolkende rivier tot een sneeuwlawine en een bevroren meer. Ze weten zich hier altijd uit te redden, met hulp van elkaar en vertrouwen in elkaar.

Ze leren hun angsten overwinnen, om moeilijke beslissingen te maken en ze leren ook dat mensen het ‘anders-zijn’ moeilijk kunnen accepteren. Al deze lessen worden mooi en ontroerend of juist sterk in beeld gebracht zonder te sentimenteel of belerend te worden.

Daar zorgt de humor voor, die van veel personages komt. Van Callum en Ezran, maar ook van Bait en zelfs Rayla. Maar ook Claudia en Soren zorgen vaak voor een komische noot. Dit houdt het luchtig en breekt de spannende avonturen, zodat het voor de jongere kijkers nooit te spannend wordt.

Parental guidance

Op IMDb en Netflix staat dat de serie geschikt is voor 7 en 6 jaar en ouder. De serie heeft een aantal spannende momenten, maar het loopt voor het viertal altijd goed af. Dat geldt niet voor sommige elven en koning Harrow. Hun dood wordt echter niet in beeld gebracht. Maar ook een van de elven wordt in de kerker gevangen gehouden en wat Viren hem aandoet (ook al is dat niet zichtbaar) heeft een griezelige uitkomst. Het viertal is soms bang, maar altijd moedig en ze overwinnen hun angsten. Er wordt veel gevochten, maar er is geen bloed te zien.

De serie heeft in totaal 9 afleveringen die elk ongeveer 25 minuten duren. Dat kijkt niet alleen makkelijk weg, maar door cliffhangers en het spannende verhaal, wil je steeds verder blijven kijken.

Kijk info

 • Eng: 1/5 Er komen enge wezens in voor. Sommigen zijn echt en gevaarlijk, en sommigen zijn een illusie.
 • Geweld: 1/5 Er komen veel gevechten in voor, niet alleen tegen de wezens, maar ook vechten de mensen tegen de elven. Alhoewel er mensen in dood gaan, krijg je dat niet te zien. Er is ook nooit bloed te zien.
 • Gescheld: 0/5 Niet
 • Seks/Bloot: 0/5 Niet
 • Alcohol/drugs: 0/5 Niet

Meer lezen over The Dragon Prince? Klik dan op onderstaande links:

Praktische info

 • The Dragon Prince (2018)
  Season: 1
 • No. of episodes: 9
 • Running time episodes: 24-27 minutes
 • Created by: Aaron Ethasz, Justin Richmond
 • Starring: Jack De Dena, Paula Burrows, Sasha Rojen
 • Music by: Frederik Wiedemann
 • Production company: Wonderstorm, Bardel Entertainment
 • Original network: Netflix