Verwacht: The House with a Clock in Its Walls (2018) vanaf 27 september in de bioscoop

the house with a clock in its walls 2018
Universal Pictures

Gebaseerd op het boek van John Bellairs uit 1973 is er nu de film The House with a Clock in Its Walls, uit de Amblin koker. Dus bereid je voor op een magische avontuurlijke en komische feelgood film die zowel geschikt is voor kinderen als volwassenen.

Amblin heeft al vanaf de jaren 80 succesvolle films voor zowel volwassenen als kinderen gemaakt. Films vol avontuur, humor, een lach en een traan, epiek en spanning. Het bekendste voorbeeld is E.T the Extra-Terrastrial (1981) van Steven Spielberg, maar ook de The Goonies (1985) die velen van mijn generatie nog als een van hun favoriete jeugdfilms zal beschouwen. Maar ook Back to the Future (1985) en Jurassic Park (1993) behoren tot de Amblin successen. Deze films hebben die bepaalde feel over zich.

Hoewel Steven Spielberg (heel toevallig of juist niet) betrokken is geweest bij al deze films als schrijver, regisseur of producer is deze meester in de avontuurlijke bijna magische feelgood, dit keer niet betrokken bij The House with a Clock in Its Walls.

De regie ligt in handen van Eli Roth die meer bekend staat om zijn horror films. Het script is geschreven door Eric Kripke, de bedenker van de hitserie Supernatural.

De rollen worden vertolkt door Jack Black als de oom van Lewis en tevens een Warlock. Cate Blancett is de buurvrouw en een Heks. Owen Vaccaro is Lewis Barnavelt. En Kyle McLachlan is Isaac Izard, de slechte Warlock en vorige bewoner van het huis.

“In 1955 wordt de tienjarige Lewis Barnavelt na het overlijden van zijn ouders naar zijn oom Jonathan gestuurd in New Zebedeus. Zijn oom blijkt een Warlock te zijn en de buurvrouw Florence Zimmerman een machtige goede Heks. Maar dat is niet het enige vreemde, want in het huis, hiervoor bewoond door de slechte Warlock Isaac Izard, heeft een klok verstopt in het huis. En de klok telt af en als de klok zijn laatste tik heeft gegeven… Het belooft in ieder geval niet veel goeds.”

Aan de trailer te zien, heeft de film wel die echte Amblin vibe. Naast avontuur, humor, spanning, magisch met veel vreemde wezens, maar nu met Kripke en Roth aan het stuur, zouden we ook een goed enge kinderfilm kunnen verwachten. Jack Black is duidelijk in zijn element als een middelmatige en wat klunzige Warlock. Cate Blancett is de immer knappe en machtige magische heks en de jonge Owen ziet er innemend uit.

Goosebumps (2015), de film gebaseerd op de boeken van R.L. Stine, ook met Jack Black in de hoofdrol, was wel erg vermakelijk, maar niet eng, ook niet echt voor kinderen. Het bleef allemaal vrij onschuldig en de horror was meer fun dan eng. Alhoewel The House with a Clock in Its Walls een kinderfilm is, mag het allemaal best wel een stukje enger.

Ik verwacht een mix van het avontuurlijke van The Goonies, het magische en wonderlijke van Harry Potter en de humor van Back to the Future en een beetje horror van Eli Roth voor de kinderen. Dan kan de film eigenlijk al niet meer stuk. Het mag dan nog (lang) geen Kerst zijn, maar laat het magisch griezelen maar beginnen.

the house with a clock in its walls 2018
Lewis/ Universal Pictures
the house with a clock in its walls 2018
in a new magical world/ Universal Pictures
the house with a clock in its walls 2018
with his uncle Jonathan and neighbour and witch Florence/ Universal Pictures