Review: “The End” eerste aflevering van Apocalypse [American Horror Story seizoen 8]

the end american horror story season 8 apocalypse
FX

Laat ik maar met de deur in huis vallen, ik was op zijn zachts gezegd niet onder de indruk.

Allereerst wil ik wel even zeggen dat ik een groot fan ben van American Horror Story en dan met name van de eerste drie seizoenen, Murder House, Asylum en Coven. Freakshow kon me niet bekoren evenmin Hotel. Roanoke heb ik me prima mee vermaakt, maar Cult was in een genre dat niet mijn cup of tea is, dus dat heb ik geheel aan me voorbij laten gaan.

Graag bovennatuurlijk, fantasy, monsters, aliens en demons met wat humor, diepte en ontwikkeling van de personages, gegoten in een goed verhaal gefilmd met prachtige cinematografie.

Dus Apocalyspe, als dé crossover van Murder House en Coven tikt alle boxjes aan, zou je denken.

De eerste aflevering heeft een goede start. Beetje campy, mensen die gelijk van de daken springen, elkaar binnen een half uur aan het doodslaan zijn voor een plekje in een vliegtuig. Realistisch of iets te overdreven, aangezien nepnieuws de orde van de dag is?

In ieder geval leren we socialite Coco St. Pierre Vanderbilt (Leslie Grossman) kennen in de kappersstoel die graag influencer wil worden en haar millenial assistente Mallory (Billie Lourd) en haar too gay to be gay kapper Mr. Gallant (Evan Peters) die toevalligerwijs de kleinzoon is van een oude tv ster Evie Gallant (Joan Collins) die verdacht veel lijkt op Joan Collins.

Terwijl iedereen om hen heen in paniek raakt vanwege het nieuwsbericht en een bericht op hun telefoons dat de raketten eraan komen en dat het dit keer menens is, belt papa Vanderbilt op om te zeggen dat er een vliegtuig klaarstaat voor Coco. Helaas zit de rest van het gezin in verweggistan en zijn gedoemd. Dat betekent, hoera, 3 plaatsen vrij voor Mr. Gallant, oma Evie en moody Mallory.

Terwijl ze aankomen op het vliegveld, en mensen in hordes aan komen rennen om mee te kunnen, schiet de chauffeur van Coco lukraak mensen door het hoofd, waarom hij zelf niet mee gaat, had namelijk makkelijk gekund, is de vraag. Gelukkig stijgt het vliegtuig op en eenmaal in de lucht zien ze een paddestoel wolk boven de stad. Maar dan ontdekken ze tot hun grote schrik dat niemand het vliegtuig bestuurt. Kan iemand me vertellen, hoe het dan in hemelsnaam is opgestegen?

Enfin, terug in de tijd, 45 minuten voor de bomimpact. Timothy Campbell (Kyle Allen) wordt uit zijn gezin weggerukt door militairen, want hij is zogenaamd uitgekozen via zijn DNA dat ze hebben verkregen via een internetstamboomonderzoek. En hij blijkt niet de enige, ook Emily (Ash Santos) is uitgekozen om te overleven.

Twee weken later. Timothy en Emily worden naar Outpost Three gebracht een ondergrondse bunker in gotische Victoriaanse stijl wat ooit een school voor jongens was. (Mole people?) En daar wonder boven wonder treffen ze het zooitje ongeregeld Coco en haar bende aan. Dan is de vraag wie het vliegtuig dat we voor het laatst zagen terwijl het aan het neerstorten was, veilig aan de grond heeft weten te zetten? Coco niet, die valt flauw. Mallory en Mr Gallant hebben vast elkaar beetgegrepen, want ja je moet toch wat. Ik wed op Evie, die een stuk stoerder is dan dat ze eruit ziet en net zoals die gast in Snakes on a Plane, heeft ze als actrice vast wel eens een piloot of stewardess gespeeld, dus weet ze bijkans ook hoe je een vliegtuig bestuurt.

Dus nadat Evie niet alleen wist hoe ze het vliegtuig moest besturen en waarheen (automatische piloot) zijn ze veilig en wel aangekomen in Outpost Three. Alwaar zij net zoals Timothy en Emily zich in het paars kleden, The Purples, de uitverkorenen, behalve Mallory, die is een Grey, een werker. Maar zo te zien de enige overgeblevene, want twee andere Grey’s worden bij aankomst van Timothy en Emily bij wijze van “saluut” neergeschoten omdat zij ongeautoriseerde seks hebben gehad en verder zien we geen enkele andere Grey. Dat is een regel, een andere is dat ze nooit naar buiten mogen en de derde dat ze Ms. Wilhelmina Venable (Sarah Paulson) aanspreken als Ms. Venables.

We volgen de decadente groep Purples die steeds hetzelfde liedje op de ‘radio’ hoort, een kubuspuddinkje te eten krijgen waarin alle vitaminen zitten. Wie alleen maar op vitaminen kan leven mag zijn hand opsteken. Waarom hebben ze geen ladingen vol met astronautenvoer opgeslagen? Lang houdbaar en neemt weinig ruimte in. In ieder geval minder ruimte dan de enorme hoeveelheden make-up en haarlak die ze dagelijks gebruiken. Het is maar waar je prioriteiten liggen, je bent een fashionista of niet. Jammer genoeg voor deze fashionista’s vallen ze niet af na dat we weer een sprong in de tijd hebben gemaakt en we 18 maanden verder zijn en ze een halve kubuspudding per dag mogen eten. Zelfs de spiermassa’s van de mannen zijn intact gebleven. Dat doen ze  hen bij Expeditie Robinson niet na.

Maar ze verspillen dan ook weinig energie, want zo lijkt er verder niets anders te beleven dan naar hetzelfde liedje te luisteren of naar de honderden kaarsen te kijken hoe deze langzaam opbranden, of elkaar te vervelen, gefinancierd door de rijken en een geheimzinnig Cooperative die het waarschijnlijk allemaal aan zag komen/gepland heeft, maar geen een boek of film te vinden. Gelukkig door het sadisme van Ms. Venables en haar hulpje, Ms. Miriam Mead (Kathy Bates), die overigens dit keer nog butchier is dan de Butcher in Roanoke, krijgen ze een hapje vlees te eten. Maar dat is niet zomaar vlees, want Ms. Mead ontdekt dat zowel Mr. Gallant als Stu “radioactief” zijn en moeten worden schoongeboend wat er nogal ruig aan goe gaat. Stu wordt maar niet schoon, dus krijgt hij een kogel door zijn hoofd. En belandt Stu in de stew (“The stew is Stu..!”) en zorgt Miss Mead voor meat. De stew/stu “grap” is waargebeurd. De meat/mead grap is van mij.

the end american horror syory season 8 apocalypse
FX

Het mag duidelijk zijn, een kaasfondue heeft minder kaas dan deze eerste cheesy aflevering van Apocalypse. De teksten zijn op zijn minst cliché en niet grappig maar flauw en cheesy. De aankleding van het gotische met kostuums en kaarsen en alles erop en eraan is wel mooi gedaan, maar vrij ongeloofwaardig. De personages zijn over de top cliché, maar niet zodat het leuk of campy wordt, maar wederom erg flauw en worden karikaturen die al snel vervelen of op de zenuwen gaan werken. Zelfs nieuwkomers Kyle Allen en Ash Santos met hun kleine liefdesverhaaltje en de (sorry) tenenkrommende voice over van Timothy, zorgen niet voor een frisse wind, maar zijn saaier dan de rest.

De cinematografie is net zoals de art decoration dik in orde, maar aangezien er nog totaal geen verhaal is, de personages zowel unlikable als karikaturaal zijn, komt dat niet over.

Er zitten al wel een aantal verwijzingen in naar Murder House, de entree van Michael Langdon (Cody Fern) die met paard en wagen naar Outpost Three is gekomen (dan komt hij zeker niet van zo heel ver weg en waar zijn alle auto’s gebleven) en naar Coven stukjes uit de intro die ook werden gebruikt bij Coven. De 666 die op de spiegel verschijnt. De jongensschool is een knipoog naar Miss Robichaux’s school for exceptional girls.

De enige die er als personage uitsprong en een echt levend wezen was, is Dinah Stevens  (Adina Porter) de Oprah die geen Oprah is.

Van heen en weer springen door de tijd, het clichématig voorstellen van de karikaturale personages, de scènes zonder verhaal, het realistische maar over de top begin naar een traag saai oninteressant verblijf in Outpost Three doet deze aflevering American Horror Story geen eer aan.

Maar ik laat me niet gek maken van zo’n niet zo fijne start. Het betekent tevens dat het alleen maar beter kan worden. Want we hebben alle dubbelrollen nog in het vooruitzicht. De heksen Madison, Zoe en Queenie en Cordelia moeten hun opwachting nog maken, alsook Constance Langdon en Vivian, Violet en Ben Harmon. De echte crossover moet nog gaan beginnen. Het kan nog alle kanten opgaan. En alhoewel ik niet echt met plezier naar deze eerste aflevering heb gekeken, verwacht is alsnog veel van dit seizoen. Dus ik ben zeer benieuwd hoe dit zich verder gaat uitspelen en hoe het verhaal en de personages zich gaan ontwikkelen. Ik heb me vooralsnog niet laten ontmoedigen en zit volgende week gewoon weer trouw voor de tv. Je voetbalclubje blijf je ook steunen, ook als het even niet zo goed gaat toch..?

→ Lees hier het complete review van AHS seizoen 8 Apocalypse