Let’s (not) go to: Kasteel Cârța Monastery in Roemenië (The Nun)

the nun 2018 castle
Warner Bros Entertainment

Er zijn een heleboel oude mooie kastelen om te bekijken op je trip door Europa, maar na het zien van The Nun (2018), sla je dit Cârța Monastry liever even over.

In The Nun hebben Father Burke en Sister Irene geen keuze wanneer ze door het Vaticaan naar het nonnenklooster worden gestuurd om daar een vreemde zelfmoord van Sister Victoria te onderzoeken.

Alhoewel het kasteel prachtig gelegen is op een heuvel in het bos en het er in eerste instantie gotisch maar idyllisch uitziet, is dat het allesbehalve. De aanwezigheid van het oude vervallen creepy kerkhof met belletjes, de zogenaamde dead ringers die naar het binnenste van de kist leiden, en waar altijd een laagje mist over de grond kruipt, maakt het al iets minder aantrekkelijk. Dat Sister Victoria vanuit het raam is gesprongen met een stuk touw om haar nek en bungelt voor de enorme voordeur, terwijl het bloed op de trap druppelt, zou je direct doen omkeren.

Zoniet Burke en Irene die dit juist moeten onderzoeken. Lucky them.

Want binnen in het kasteel, of klooster is het al even gezellig. De hal vol met tombes, spinnenwebben, een enorm tochtgat waar je de rillingen van krijgt en een moederoverste die geheel in het zwart met sluier hen begroet. Ook dat schrikt hen nog niet af.

Het heiligdom van de nonnen mag alleen betreden worden door Sister Irene. De koude, kille, gangen hebben niet eens spoken nodig om bang te worden in het donker met enkel kaarslicht. Dat Irene wel een spooknon ziet, maakt het gotische horror sfeertje helemaal af.

Maar dat is nog niet alles, want een gang beneden het klooster, volgebouwd met kruizen leidt naar een enge houten deur waarop staat: God eindigt hier.

the nun 2018 castle
creepy corridors/ Warner Bros. Entertainment

Waar God eindigt, begint het duivelswerk. Het kasteel werd in de Middeleeuwen door de Hertog van Cârța gesticht. Deze hertog was meer dan geobsedeerd door het occulte en maakte een put, een portaal naar de hel waar hij een demon uit opriep. Maar vlak voordat de demon, genaamd Valak volledig door het portaal kon komen, stormden de kruisridders binnen en sloten het portaal door middel van een relikwie, het bloed van Christus. Echter door de bombardementen in WOII werd de put geraakt en kon Valak ontsnappen, maar niet uit het kasteel, dat jaren later een Abdij werd, een nonnenklooster.

Nu waren niet alleen evil ghost nonnen door de gangen, maar ook Valak zelf die over hen controle heeft als marionetten.

De Engelse zogenaamde spookhotels zijn er niets bij. Wie echt lef heeft, overnacht in dit kasteel/abdij. De omgeving is prachtig, maar ik zou toch liever in een klein knus hotelletje verderop gaan overnachten.

Maar dit alles vond plaats in 1952, en Valak wist toch te ontsnappen. Alhoewel de put met het portaal naar een heldimensie er nog steeds zit, maar dicht is, is het echte directe gevaar geweken. Toch kan het zijn dat de spooknonnen er nog rond waren in het kleine kapelletje of in de grotere kerk, waar ze je continu fluisterend hoort bidden om het kwaad af te blijven wenden…

Het echte kasteel is Corvin Kasteel in Hunedoara in Roemenië. De buitenkant ziet er vrijwel hetzelfde uit. De binnenkant is grotendeels in de studio opgenomen in Castel Film Studios in Boekarest Roemenië, vooral de scènes in de kerk, die in Roemenië niet van binnen mogen worden gefilmd. Andere filmlocaties zijn Sighișoara, Transsylvanië, Roemenië.

the nun 2018 castle
Gothic look/ Warner Bros. Entertainment

Meer lezen over het Conjuring Universum? Klik dan op onderstaande links: 

Reviews:

Editorials: