Wie is de moordenaar in Agatha Christie’s And Then There Were None

book review and then there were none agatha chri

Niets is zo vervelend wanneer je eigenlijk geen zin hebt om een hele serie of boek uit te kijken of lezen om erachter te komen who did it. Toch wil je het weten. I hear you, dus bij deze dé onthulling. En misschien vind je het na de onthulling het toch wel weer de moeite waard om verder te lezen of te kijken, want de ene twist is de ander niet. Dit keer de ontmaskering van de moordenaar in And Then There Were None van Agatha Christie.

10 Vreemden komen door toedoen van ene U.N. Owen terecht op Soldier Island een eindje uit de kust van Devon. Al gauw komen ze erachter waarom ze daar zijn (uitgenodigd of voor werk waren de valse voorwendselen om hen naar het eiland te krijgen). Maar de werkelijke reden voor hun verblijf is om één voor één vermoord te worden, door U.N. Owen oftewel Unknown, Onbekende…

De moordenaar schept er plezier in om hen allemaal om de beurt volgens de regels van een bekend versje om zeep te helpen. De reden: Allemaal schijnen ze iets op hun kerfstok, lees moord op hun geweten te hebben. Allemaal moorden die in de rechtszaal niet te bewijzen zijn en waarom ze tot nu toe onbestraft door konden gaan met leven. Daar komt nu een einde aan. Berouw of een bekentenis zal hen niet meer redden. Wie is er het eerst aan de beurt en wie is de volgende..? Het verhaal belooft een dodelijke ‘wie is de mol’ te worden.

De personages/verdachten/slachtoffers:

  • Rechter Lawrence Wargrave die met pensioen is.
  • Vera Claythorne een lerares en brave jonge vrouw.
  • Captain Philip Lombard, avonturier en gladjakker.
  • Miss Emily Brent, oudere streng religieuze rijke dame van 65.
  • General Macarthur die met pensioen is.
  • Dr Armstrong.
  • Tony Marston een verwend rijkeluiszoontje.
  • Mr Blore heeft een ex-agent met weinig scrupules.
  • Mr Rogers, de butler
  • Ethel Rogers, de kok en huishoudster

Ten little soldier boys went out to dine; One choked his little self and then there were Nine.

Dode nummer 1 is Anthony Marston, verantwoordelijk voor het doodrijden van de kinderen John en Lucy Combes. Hij stikt in zijn glas whiskey, oftewel is vergiftigd.

Nog niets lijkt op opzet. Of het was een ongeluk, of hij heeft zichzelf vergiftigd?

Nine little soldier boys sat up very late; One overslept himself and then there were Eight.

Dode nummer 2 is Ethel Rogers, zij heeft samen met haar man verzaakt om hun oude werkgever, Miss Brady, medicijnen toe te dienen, waardoor ze sneller de erfenis kregen. Ethel krijgt een slaapmiddel en wordt niet meer wakker, ook door vergiftiging.

Het begint al verdachter te worden. Twee vergiftigingen zijn bijna geen toeval meer. Of was het een ongeluk van Dr Armstrong die haar een verkeerd medicijn gaf? Maar Rogers ontdekt dat er eerst tien porseleinen beeldjes van soldaatjes in de eetkamer stonden en nu nog maar acht…

Eight little soldier boys travelling in Devon; One said he’d stay there and then there were Seven.

Dode nummer 3 is General Macarthur die in de oorlog  Arthur Richmond de minnaar van zijn  vrouw Leslie, op verkenningstocht willens en wetens de dood instuurde. Hij wordt op zijn achterhoofd geslagen, terwijl hij aan de kust zat te wachten op zijn dood.

Er is geen twijfel over mogelijk. Dit is moord. Blore, Armstrong en Lombard doorzoeken het eiland en het huis, maar vinden niemand. Wel blijkt dat Lombard een pistool heeft meegenomen. Verdacht…

Lombard verdenkt Wargrave. Vera verdenkt Armstrong.

Seven little soldier boys chopping up sticks; One choped himself in halve and then there were Six.

Dode nummer 4 is Thomas Rogers wiens hoofd tijdens het houthakken met een bijl is doorkliefd.

Wargrave komt tot de conclusie dat één van hen de moordenaar moet zijn en zegt dat in ieder geval de drie doden geen verdachten meer zijn…

Blore verdenkt Emily Brent.

Six little soldier boys playing with a hive; A bumble bee stung one and then there were Five.

Dode nummer 5 is Emily Brent die haar bediende ontsloeg en op straat zette nadat zij zwanger was geworden en vervolgens in een sloot verdronk. Zij wordt gestoken door een injectie met vergif, terwijl er een bij rondvliegt.

Ze blijven met z’n vijven in één kamer die maar tegelijkertijd door één persoon verlaten mag worden of allemaal tezamen. En ze sluiten alle gevaarlijke medicijnen op in een kistje en kabinet, waarvan respectievelijk Lombard en Blore de sleutels van krijgen. Alleen het pistool van Lombard is onvindbaar…

Five little soldier boys going in for law; One got in Chancery and then there were Four.

Dode nummer 6 is Justice Lawrence Wargrave die Senton ter dood veroordeelde, maar dat was terecht. Hij werd doodgeschoten en verkleedt als rechter aangetroffen.

De vier overgebleven soldaatjes sluiten zichzelf op in hun kamers. Daar ontdekt Lombard zijn vermiste pistool…

Four little soldier boys going out to sea; A red herring swallowed one and then there were Three.

Dode nummer 7 is Dr Armstrong die een vrouw Lousia Mary Clees op de operatietafel per ongeluk liet sterven omdat hij te veel had gedronken. Hij wordt in eerste instantie vermist, en verdacht, maar wordt verdronken aangespoeld aangetroffen.

Three little soldier boys walking in the Zoo; A bear hugged one and then there were Two.

Dode nummer 8 is Blore een ex agent die wegens corruptie een crimineel de bak in liet draaien en die daar vervolgens stierf. Hij krijgt een antieke klok met de afbeelding van een beer erop, op zijn hoofd gesmeten.

Alleen Vera en Lombard zijn nog over. Is één van hen de dader?

Two little soldier boys sitting in the sun; One got frizzled up and then there was One.

Dode nummer 9 is Captain Philip Lombard die nu door Vera verdacht wordt. Zij pakt zijn pistool af en schiet hem dood. Hij werd beschuldigd in Afrika een paar inboorlingen achter te hebben gelaten om te sterven.

One little soldier boy left all alone; He went and hanged himself and then there were None.

Dan is alleen Vera Claythorne nog over die in berouw naar haar kamer gaat en zichzelf ophangt. Maar is zij wel de dader van alle moorden op het eiland. En zo niet wie heeft het dan gedaan?

De Ontknoping

Aan het einde van het boek wordt in een brief via flessenpost de onthulling en bekentenis gedaan. Maar door het verhaal heen zijn er drie aanwijzingen te vinden. De eerste aanwijzing is dat er één iemand is die geen moord heeft gepleegd in het verleden. De tweede aanwijzing is het vers van de zevende soldier boy, de zogenaamde red herring, een misleiding. De derde is een symbolische, de schotwond in zijn hoofd, het kenmerk van Kain.

Dus wie is het: Niemand minder dan Justice Lawrence Wargrave.

Als een klein psychopaatje in de dop, maar wel met een rechtvaardigheidsgevoel werd hij rechter om de onrechtvaardigen te straffen. Nu echter aan het einde van zijn leven, en hij ongeneeslijk ziek is, wilde hij eens zelf de moordenaar zijn. Maar niet om onschuldige mensen te straffen, maar degenen die hun rechtvaardige straf waren ontsnapt. Dus bedacht hij dit plan en schakelde de hulp in van Mr Morris, ook een foute vent, die alles regelde, van uitnodigingen, werkaanbiedingen en koop van het eiland, de schipper enzovoorts. Vlak voordat Wargrave naar het eiland vertrok, vergiftigde hij Morris, wat Morris in wezen tot het tiende soldaatje maakt.

De tweede aanwijzing is dat hij Dr Armstrong manipuleerde om in zijn plan mee te spelen. Armstrong vertrouwde hem en Wargrave zei dat hij zijn dood in scène wilde zetten, om zo de echte moordenaar uit zijn tent te lokken. Armstrong stemde toe en zo bezegelde zijn eigen lot als het volgende slachtoffer.

Nu Wargrave zogenaamd dood was, kon hij bij de rest zijn gang gaan. Dat Vera Lombard doodschoot was een verrassing en dat zij zelfmoord pleegde kon hij alleen maar op hopen. Tenslotte pleegde hij via een truc zelfmoord met het pistool dat Lombard had meegenomen in opdracht van Morris.

Dus het was de oude sluwe vos die hen allemaal door het hele verhaal heen heeft gemanipuleerd. Die steeds de leiding nam om hen op het verkeerde been te zetten. Zo zie je maar weer… trust no one.

← Lees ook het review van het boek And Then There Were None