Serie Review: Supernatural Seizoen 12

review series supernatural season 12
again in a tight spot/The CW

We zijn al weer aanbeland bij het twaalfde seizoen van Supernatural en hebben net een episch seizoen achter ons gelaten. Dit seizoen brengt Dean en Sam Winchester meer aardse problemen.

Het elfde seizoen eindigde in een epische strijd tussen Chuck aka God en zijn zus Amara aka The Darkness, waarbij Sam en Dean hulp kregen van Cass, Crowley, Rowena en zelfs Lucifer, wat op zich al episch is. Maar zoals altijd met familie, en Dean en Sam kunnen daar beslist over meepraten, zijn familie kwesties toch iets ingewikkelder dan een doodgewone strijd tussen goed en kwaad. Door Dean zag Amara in dat zij haar broer niet haatte, maar eigenlijk hem miste en een goede band met hem wilde hebben. Chuck maakte het goed met Lucifer in een goed gesprek. 

Omdat Dean ervoor zorgde dat Amara tot inkeer kwam en samen met God de aarde verliet om aan hun band te gaan werken, maar niet voordat zij een cadeau schonk aan Dean om hem te bedanken; zij gaf hem Mary Winchester terug, hun moeder. Terwijl Dean in de bossen zijn verwarde moeder opspoort, worden Sam en Cass in de bunker aangevallen en is Lucifer spoorloos verdwenen.

Het verhaal

Mary Winchester is terug. Opgewekt uit de dood door Amara en terecht gekomen in een wereld die voor haar vreemd is, met haar zoons die geen baby en geen klein kind meer zijn, maar volwassen mannen die uitmuntende jagers zijn geworden, iets dat zij beslist niet wilde.

Ondertussen is Sam gevangen genomen door Lady Bevell, een Britsh Men/Woman of Letters die naar Amerika is gekomen, om alles te weten te komen over de hunters en om hen te rekruteren. Daar gebruikt ze echter wel bizarre methoden voor, terwijl ze Sam martelt om informatie. Dean en Mary en Cass komen hun locatie op het spoor en wanneer ze Sam bevrijden, maken ze kennis met Mick Davies, het hoofd van de afdeling die zich tijdelijk in Amerika heeft gevestigd. Hij doet hen een aanbod, dat Mary later stiekem accepteert. Ook maken we kennis met Mr Ketch, een soort cleaner en hunter/killer van de British Men of Letters.

Maar de Men of Letters zijn niet de enigen die voor problemen gaan zorgen, want Lucifer blijkt niet dood, maar op zoek naar een nieuw lichaam. Boos dat hij weer in de steek is gelaten door zijn vader God/Chuck, is hij van plan om, zoals hij het zegt, al zijn gebroken speelgoed kapot te maken, zonder groots plan. Dat maakt Lucifer gevaarlijker dan ooit en hij laat dan ook een spoor van slachtoffers achter. Wanneer hij echter in het lichaam van de president terecht kan komen, die een geheime relatie heeft met zijn assistente Kelly, komt hij op het lumineuze idee om vader te worden en bezwangert de van niets wetende Kelly. Voor het eerst in tijden, zal er een Nephilim geboren worden, de eerste Nephilim die geboren wordt uit een menselijke vrouw en een aartsengel. Een enorm machtig wezen, dat een groot gevaar kan vormen voor al het leven op aarde.

Om te voorkomen dat de Nephilim geboren wordt, en om Lucifer terug in de kooi te krijgen en om het plan van de British Men of Letters te stoppen, krijgen Sam en Dean hulp van verschillende kanten. Natuurlijk staat Cass hen bij, maar ook Crowley en Rowena helpen meerdere keren. Ook zien we Jody weer terug en Claire en Alex en we maken kennis met nieuwe hunters. Én er is een speciaal gastoptreden van Bobby!

review series supernatural season 12
Mary and Jody/ The CW

Mary Winchester

Het is even wennen dat Mary weer terug is, zowel voor Sam en Dean, maar ook voor haar. Sam is dolblij, want hij heeft haar eigenlijk nooit gekend, en Dean is overweldigd. Maar dat geldt ook voor Mary, hetzij om andere redenen. In de hemel had zij het fijn en ze nu weer terug op aarde is, is alles zo veranderd, zowel het internet, de nieuwe manier van hunten is anders, maar ook Sam en Dean voelen voor haar nog niet aan als haar zoons. Zij heeft dan ook tijd nodig voor zichzelf om aan alles te wennen en alles op een rijtje te zetten. Het doet haar pijn dat Sam en Dean toch in dit leven zijn beland waar zij hen voor wilde behoeden, en om die reden sluit zij zich aan bij de Britisch Men of Letters (BML) om de wereld vrij te maken van monsters zodat Sam en Dean een normaal leven kunnen leiden. Ook al zijn haar motieven juist, de methoden die de BML erop na houden, zijn extremistisch en onethisch. Daar komt zij pas veel te laat achter.

Ook worstelt Mary met het feit dat zij degene is geweest die dit allemaal heeft veroorzaakt. Zij was degene die een deal sloot met Azazel zodat John niet stierf en Azazel tien jaar later Sam demonisch bloed kon geven en Mary stierf. Hierdoor werd John zelf een hunter, op zoek naar de demon with yellow eyes en op zoek naar wraak. Een leven juist dat Mary achter zich had gelaten. Zij is in de veronderstelling dat als zij de deal niet had gesloten, zij Sam en Dean dit allemaal had kunnen besparen.

Maar in de laatste aflevering blijkt niets minder waar, wanneer we vanuit een alternatieve werkelijkheid van een oude vriend leren dat de Apocalyps is geweest en de Angels en Demons in een eeuwige strijd zijn verwikkeld waar een handjevol overgebleven mensen tussen in staat. In deze werkelijkheid is John veertig jaar geleden gestorven, heeft Mary de deal niet gesloten, waren Sam en Dean nooit geboren zodat zij niet de Apocalyps konden tegenhouden. Niet dat Sam en Dean de ultieme helden zijn, maar door de groep mensen die zij om zich heen hadden verzameld, en opgevoed door John die hen leerde het juiste te doen en niet te zwichten.

Aardse vijanden

In tegenstelling tot al het bovennatuurlijke geweld van Amara, Lilith, Azazel, Abadon en vele anderen die inmiddels zijn verslagen, is de grote vijand dit seizoen heel aards. De Amerikaanse Men of Letters is jaren geleden al opgehouden te bestaan, maar de BML floreert als nooit tevoren. Heel de UK is bijna vrij van monsters, door hun effectieve, maar extreme methodes. Ze zijn niets ontziend, leven volgens een Code en deinzen voor niets terug, zelfs niet voor het doden van onschuldige mensen of onschuldige monsters. Zij zien alles erg zwart wit, net zoals Dean nog in het eerste seizoen. Inmiddels zijn de Winchesters erachter gekomen dat niets zwart wit is, maar de BML zijn van mening dat alles wat niet menselijk is, uitgeroeid moet worden.

Zij proberen de Amerikaanse hunters te rekruteren en degenen die weigeren, zullen het aanbod niet na kunnen vertellen. Zij vinden de hunters maar een stelletje prutsers, hillbillies, ongeleide projectielen, ongeorganiseerd en allesbehalve effectief. Maar met deze arrogantie overschatten ze Sam en Dean en ook andere hunters zoals Jody. In tegenstelling tot de BML, hunten de jagers pas wanneer de monsters zich moorddadig gedragen en niet wanneer zij niemand tot last zijn. Ook dat stuit de BML tegen de borst. En zeker Arthur Ketch die niet alleen een killer blijkt te zijn, maar er ook van geniet. Mick Davies echter staat op een kantelpunt en is de enige die leert van Dean en Sam, al moet hij dat met zijn leven bekopen.

Lucifer

Lucifer heeft nog steeds last van daddy issues. Boos dat Chuck er weer vandoor is gegaan en hem voor dood heeft achtergelaten wil hij nu alles kapot maken, zonder doel. Een klein kind met een reuze tantrum. Wanneer hij in het lichaam van een rockstar kruipt, ziet hij wat roem doet en dat bevalt hem wel. Fans heb je nodig. Hij houdt Rowena gevangen zodat zij dit lichaam blijvend kan maken, maar zij weet hem te misleiden en ontsnapt, waardoor Lucifer op zoek moet gaan naar een nieuw lichaam. Dit wordt de president, Jefferson Rooney. En ook deze macht bevalt hem wel. Wanneer hij voor het eerst seks heeft, met Kelly Kline een van zijn naaste medewerkers, die en passant opmerkt dat hij een goede vader zal zijn, brengt dit hem op een idee en Kelly wordt zwanger.

review series supernatural season 12
family Crowley and Rowena/ The CW

Cass, Crowley en Rowena

De terugkeer van Lucifer en de zwangerschap van Kelly, brengt Cass en Crowley en Rowena weer in beeld. Cass gaat samen met Crowley als respectievelijk FBI agenten Beyoncé en Agent Z op zoek naar Lucifer, terwijl deze nog van lichaam naar lichaam springt. Dit levert natuurlijk heerlijke komische situaties op. Cass is grumpier dan ooit en Crowley heeft er schik in en maakt de ene sarcastische opmerking na de andere. Hun samenspel is erg leuk om naar te kijken, en brengt meer lol in de serie.

Maar ook Rowena’s rol is dit keer veel speelser en komischer. Nog steeds een van de krachtigste heksen, roepen Sam en Dean vaak haar hulp in en blijkt zij minder slecht te zijn dan ze zich voordeed. Haar relatie met Crowley verbetert echter niet en wanneer Gavin, de zoon van Crowley in een ghost case weer opduikt ziet zij kans om wraak te nemen op Crowley, die haar geliefde Oskar liet doden in het tiende seizoen.

Cass blijft zijn droge zelf, maar we leren ook meer over zijn verleden uit de tijd dat hij als soldaat samen met andere engelen op aarde soms in moest grijpen. Nu wordt hij weer door de hemel gevraagd om te helpen, om Kelly op te sporen en haar en de baby te doden. Maar het is de baby zelf die hem op andere gedachten doet brengen. Ook Kelly is ervan overtuigd dat de baby goed is en niet als het kwaad wordt geboren. Cass besluit haar en de baby, die zij Jack noemt te beschermen, uitgekozen door Jack zelf om voor hem te zorgen, wanneer Kelly er niet meer is, aangezien zij de bevalling niet zal overleven.

De rode draad

Er zijn twee rode draden die dit seizoen door elkaar heen lopen. De BML die in feite een invasie doen op Amerika. Hierdoor leren we meer hunters kennen, waaronder Asa Fox, ooit gered door Mary en nu een jager. We leren hem echter helaas kennen op zijn begrafenis, waar Jody naar toe gaat en zodoende Sam en Dean meegaan en andere hunters leren kennen, waaronder de hunter/heksen tweeling Max en Alicia, de kinderen van Asa. Ook hun moeder Tasha Banes komt later nog voorbij. Ook zien we Eileen Leahy weer terug, maar helaas niet voor lang. En natuurlijk Jody en Claire en Alex komen voorbij. Het is voor het eerst dat we meerdere hunters bij elkaar zien en zien samenwerken. Even lijkt het erop dat Sam en Dean weer een grotere groep om zich heen kunnen verzamelen, maar velen delven het onderspit. Heftig, maar wel geheel des Supernaturals.

Het plan van de BML is een grote rode draad, waar eerst Mary voor valt en later ook Sam omdat hij ook meent dat het mogelijk is om de monsters te verslaan op grote schaal, zeker wanneer ze de Alpha vampier hebben gedood. Alleen Dean blijft zijn twijfels houden, die meer dan terecht blijken te zijn.

De andere rode draad is Lucifer on te loose. En de speurtocht naar Kelly en haar ongeboren baby. Hierdoor maken we kennis met Dagon, een Prince of Hell. Dit is een nieuwe openbaring in de hele mythologie. Azazel bleek ook een Prince of Hell te zijn. Voordat we kennis maken met Dagon, leren we eerst Ramiel kennen en leren we van hem dat de Asmodus de laatste van de vier Princes of Hell is. Deze wezens zijn nog vóór Lilith door Lucifer gemaakt.

Behalve Azazel die trouw bleef aan Lucifer en nu ook Dagon zo blijkt, leven de andere twee in het geheim en willen nergens iets mee te maken hebben. Van Ramiel leren we ook hoe Crowley de King of Hell werd, na de dood van Azazel en Lilith. Hij bood Ramiel de troon aan, maar hij sloeg het aanbod af en stelde voor dat Crowley zelf King werd.

review series supernatural season 12
Lucifer is a Rockstar/ The CW

Thema’s

Dit seizoen staat wederom in het teken van familie, van ingewikkelde familie relaties en geheimen die ze voor elkaar hebben. Maar dit keer gaat het eens niet tussen Sam en Dean, maar vooral tussen Mary en Dean. Mary voelt zich schuldig en wil daarom ook afstand nemen. Dit neemt Dean haar kwalijk. Mary is een geboren hunter en zegt dat zij niet alleen maar moeder is en dat Dean bovendien volwassen is. Hierop zegt Dean dat hij nooit een kind is geweest. Dit komt extra hard aan bij Mary.

Later wanneer Mary gehersenspoeld is door de BML om een killer te zijn en een grote psychische muur om zich heen heeft gemaakt, dringt Dean in haar geest binnen om die muur af te breken. Hij komt terecht in een perfect wereldje dat ze voor zichzelf heeft gecreëerd, waarin Dean nog jong is, Sam een baby en John op het punt staat thuis te komen. Dean probeert tot haar door te dringen, maar weet haar pas te bereiken wanneer hij opbiecht dat hij haar haat, voor wat ze hem en Sam heeft aangedaan. Maar dat hij ook van haar houdt en haar vergeeft. Het is een prachtige scène, emotioneel, maar oprecht en laat een kant zien van Dean die we nog niet echt goed hebben gezien.

Dat Mary tegen Sam en Dean heeft gelogen dat ze zich had aangesloten bij de BML deed zij om hen te beschermen, maar ook omdat ze bang was dat zij het af zouden keuren, terwijl zij juist het beste met hen voor had. Maar ook Cass liegt tegen Sam en Dean om hen te beschermen en hen buiten bepaalde dingen te houden, zodat niet zij degenen zouden zijn die de moeilijke keuzes zouden moeten maken. In schril contrast staat de BML die leven naar een code, die geregeerd worden door tirannen en ze soldaten zijn die orders opvolgen zonder vragen te stellen en inwisselbaar zijn. Die alles zwart wit zien.

Losse afleveringen: humor, actie, tragiek

Naast de rode draad hebben Sam en Dean ook echte cases aan hun hoofd. Zo hebben ze te maken met verschillende ghosts, komen ze Billie de Reaper weer tegen en vragen ze haar om hulp. Ze worden gevangen gehouden in een geheime staatsgevangenis.  Ze helpen een meisje dat psychic is. We zien de Thule weer terug en doodt Dean Hilter! Ze krijgen te maken met andere Angels die vermoord worden door een vrouw, Lily Sunder, die gebruik maakt van Angel magic. Dean verliest door een spell zijn geheugen, wat erg komisch begint, maar langzaamaan erg tragisch wordt. Ze nemen het op tegen maar liefst twee Princes of Hell, Ramiel en Dagon. Ze krijgen te maken met opgejaagde vampiers, een hellhound, een weerwolf, waarin Claire verandert, maar Mick een tegengif voor heeft. Ze krijgen te maken met een urban legend Black Bill en de demon Moloch. En helpen ze Max en Alicia hun moeder vinden en nemen het op tegen een heks.

Deze afleveringen hebben zowel betrekking op de rode draad, persoonlijke issues van Sam en Dean, maar bevatten ook veel humor, actie, maar ook tragiek. De ene aflevering is leuker of beter dan de andere, maar ook nu weer prima in balans en afgewisseld met de rode draad. We kunnen weer veel genieten van de humor van Cass en Crowley en dit keer ook tegelijkertijd wanneer ze samen werken. Maar ook Rowena zorgt voor de nodige droge humor en blijkt een aanwinst voor de serie.

De laatste aflevering zorgt voor een opening naar een hele nieuwe mythologie, iets dat het Supernatural universum nog meer uitbreidt, dit keer naar een andere dimensie, waardoor ook het genre zich uitbreidt. Niet meer slechts de mythologie gebaseerd op de bijbel, hemel, hel, vagevuur etc, maar een alternatieve werkelijkheid. Dit komt echter niet geheel onvoorbereid, door de introductie van de Men of Letters, dat al afwijkt van de bijbelse mythologie en al deed denken aan Buffy the Vampire Slayer en de Watchers met hun Britse hoofdkwartier. Het zorgt ervoor dat het genre supernatural, fantasy weer breder wordt, in plaats van nauwer en het altijd maar het blijven concentreren op angels en demons. Nu wordt er weer iets heel nieuws aangesneden en dat belooft veel goeds.

review series supernatural season 12
Crowley’s final moments/ The CW

De laatste aflevering

In de laatste aflevering hebben Sam en Dean en Mary net de BML samen met andere hunters verslagen. Ketch is dood, Lady Bevell is dood en ook Dr Hess evenals de soldaten. Maar nu staat Kelly op het punt om te bevallen. Kelly is gevlucht met Cass. Maar Lucifer is hen op het spoor. Crowley biedt zijn hulp aan en samen bedenken ze een plan om Lucifer te verslaan. De ruimte en tijd rift die is ontstaan uit de energie van Jack kan hen daarbij helpen. Aangezien Rowena is gedood door Lucifer en zij de enige was die hem terug in de kooi kan stoppen.

Achter deze scheur ligt een apocalyptische alternatieve werkelijkheid waarin John 40 jaar geleden is gestorven, Sam en Dean nooit zijn geboren, Bobby nog leeft samen met een paar andere mensen en de strijd tussen Angels en Demons eeuwig voortduurt in een onbeslist Armageddon. Het plan is om Lucifer hier op te sluiten. Met een spell sluiten ze de rift, maar het heeft een laatste ingrediënt nodig; een leven. Crowley die moe is van al het ondankbare werk als King offert zich op. Maar vlak voordat Sam en Dean terug gaan en Crowley zichzelf neersteekt, komt Cass door de rift om Lucifer aan te vallen. Gelukkig weet ook hij terug te komen net op tijd, maar wordt in zijn rug gestoken door Lucifer en lijkt hun plan mislukt. Maar Mary is er ook nog en slaat hem met magische boksbeugels terug de rift in, maar Lucifer weet haar net voordat de rift sluit, mee te trekken.

Sam en Dean blijven alleen achter. Cass is dood. Crowley is dood. Rowena is dood. Mary zit samen met Lucifer in een andere dimensie. Kelly is gestorven. En een Nephilim is geboren. Hoe zal dit verder gaan?

Conclusie

Het twaalfde seizoen van Supernatural focust zich op meerdere dingen, van het aardse van de British Men of Letters, tot weer de bijbelse mythologie van Lucifer en zijn ongeboren kind, een Nephilim. Maar ook nu weer is de rol die familie speelt groot en dit keer komt dit door de terugkeer van Mary Winchester. Genoeg wrijving, de strijd tussen goed en kwaad, waarbij het nooit zwart wit is, de vraag of een kind goed of slecht of blanco wordt geboren en een hele hoop monsters en ghosts onderweg, zorgen allemaal voor een bomvol seizoen. Vol actie, humor, leuke personages en het Supernatural universum dat zich nog verder uitbreidt.

Dit betekent echter wel dat we echt afscheid moeten nemen van Crowley. Supernatural zal nooit meer hetzelfde zijn zonder de heerlijke sarcastische humor en dit sardonische personage. Bedankt Mark Sheppard voor alle prachtige, komische en valse momenten. De beste villain-hero ever!

Wil je meer lezen van Supernatural? Klik dan op onderstaande links:

Praktische info

  • Supernatural (2016,2017)
  • Season: 12
  • No. of episodes: 23
  • Running time episodes: 42 minutes
  • Created by: Eric Kripke
  • Starring: Jared Padalecki, Jensem Ackles, Misha Collins, Mark Sheppard, Samantha Smith, Mark Pellegrino, Ruth Connell, Kim Rhodes
  • Music by: Jay Gruska, Christopher Lennertz
  • Cinematography: Serge Ladouceur
  • Production company: Kripke Enterprises, Warner Bros. Television, Wonderland Sound and Vision, Supernatural Films
  • Distributed by: The CW